probin Skrevet 12. november 2007 Del Skrevet 12. november 2007 Jeg har lest at overdose av C-vitamin kan føre til dannelse av nyresten (noe som ikke høres så digg ut) men hvor mye C-vitamin skal jeg ta for å få sjangs til å få den bivirkningen? tar jeg overdose om jeg spiser 10stk rød paprika om dagen?.. Lenke til kommentar
OldSchoolPhotoSnapper Skrevet 12. november 2007 Del Skrevet 12. november 2007 (endret) Det framholdes gjerne i gamle lærebøker at vitamin C i høye doser kan føre til nyrestein. Nyere forskning tyder imidlertid ikke på at det er korrekt. Vitamin C er ufarlig selv i doser på over 100 gram om dagen! I 100g paprika så er det rundt 280mg med vitamin C. Jeg vet ikke hvor mye en gjennomsnittlig paprika veier, men hvis vi sier at en paprika veier 100g så blir det rundt 3g med vitamin c. Det er langt ifra farlig. Jeg tar fra 3 til 5g til hvert måltid og lever i beste velgående. Endret 12. november 2007 av tonna Lenke til kommentar
remerserr Skrevet 26. desember 2007 Del Skrevet 26. desember 2007 (endret) Først litt bakgrunnstoff: C-vitamin er ikke del av de fettløslige vitaminene (som forøvrig er A, D, E, K), men vannløselig så overdrevne doser fra tid til en annen (fks. når man er syk) er ikke direkte farlig, selv om det ikke kan anbefales. Vedvarende høyt forbruk derimot er en annen sak; Man må huske på hva C-vitamin egentlig er, da er det enklere å bruke det kjemiske navnet 2,3-didehydro-L-gulono-4-lactone - eller askorbin syre - ergo skjønner man at dette er et stoff med lav pH selv om det ikke er en carboxyl syre. Ved langvarig høyt forbruk (mange kilder starter så lavt som 0,5 g/dag) kan man risikere at all ascorbin-syren ikke blir skilt ut men istedenfor degradert til oxalate som kan skape tilstanden nyrestein (urolithiasis) ved å ødelegge syre/base balansen i kroppen - mer spesifikt vil de forhøyede verdiene av uric acid skape "gout". Det er nødvendig å merke seg at konsentrerte c-vitamin produkter ofte fremmer formasjoner av aggressive oxygen-radikaler (fenton reaksjoner) under overdrevne doser. Det er diskutabelt hvor terskelen er, noen råd går så lavt som 0,5 g/dag - selv tror jeg det er fornuftigst å konkludere at dette er høyst individuelt og avhengig av tilstanden til den enkelete - altså hvor mye syre som blir skapt grunnet supplement bruken.. Så selv om anbefalt inntak av askorbin syre er mye høyere i forhold til andre vitaminer så bør man fortsatt være forsiktig med altfor høye verdier. Man må huske at vitaminer generelt er katalysatorer, dvs. reaksjonshjelpere - ergo kan overdrevne doser føre til overdrevne reaksjoner som kan resultere i en effekt som er mer eller mindre direkte motsatt av den man prøvde å unngå. Så ang. selve paprikaen: Nei, du tok neppe en overdose og vil heller ikke gjøre det om du fortsetter å spise den i lengre tid da paprika ikke inneholder særlig mye c-vitamin. (Forøvrig er de rikeste kildene citrus frukter, kiwi, pepper, poteter osv osv. ) Håper at dette innlegget verken ble for langt eller komplisert Endret 26. desember 2007 av Remerser Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå