Gå til innhold

Privatbil eller Firmabil


huldal

Anbefalte innlegg

Jeg må ha bil i min næring som jeg skal starte i januar. Så mitt spm er:

- Lønner det seg med firmabil eller er det bedre å kjøpe en bil privat.

 

Hvis man har firmabil blir man vel privatbeskattet for dette? (Selv om man har 2 privatbiler, og bare 1 blir brukt til næring)

 

Det blir kjøpt bruktbil til 30-50.000.

 

Håper noen kan gi meg et godt svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg må ha bil i min næring som jeg skal starte i januar. Så mitt spm er:

- Lønner det seg med firmabil eller er det bedre å kjøpe en bil privat.

 

Hvis man har firmabil blir man vel privatbeskattet for dette? (Selv om man har 2 privatbiler, og bare 1 blir brukt til næring)

 

Det blir kjøpt bruktbil til 30-50.000.

 

Håper noen kan gi meg et godt svar.

 

Ja, du blir beskattet for privat bruk av firmabil. Regelverket rundt dette er usedvanlig infløkt, men den viktigste regelen i ditt tilfelle blir nok denne:

 

"Skattytere som regnskapslignes for yrkesbil skal i utgangspunktet beregne fordel ved privat bruk av yrkesbilen etter standardregelen, se ovenfor. Den beregnede fordelen tillegges inntekten (tilbakeføring). Tillegget/tilbakeføringen for den private bruken av bilen kan imidlertid ikke settes høyere enn 75 pst. av de samlede kostnader ved bilholdet.

 

I samlede kostnader ved bilholdet inngår

 

*faktiske driftskostnader, f.eks. årsavgift, drivstoff, forsikring, verkstedkostnader mv. tillagt

 

*verdiforringelse, eventuelt leasingleie, se nedenfor.

 

Eier skattyteren bilen selv, fastsettes verdiforringelsen ved denne beregningen fra og med 2005 til en beregnet 17 pst. årlig saldoavskrivning med utgangspunkt i bilens listepris på tidspunktet for førstegangsregistrering, se sktl. § 6‑12.

 

For biler registrert første gang før 1. januar 2005 settes beregnet saldoavskrivningsgrunnlag per 1. januar 2005 til det beløp saldo hadde vært dersom listeprisen som ny hadde vært avskrevet med 17 % årlig saldoavskrivning fra registreringstidspunkt, se overgangsregel til sktl. § 6‑12. Dette gjelder uavhengig av om eieren har kjøpt bilen brukt eller ny."

 

Hentet fra Lignings-ABC om firmabil.

 

Enkelt sagt: du fradragsfører alle faktiske bilutgifter (drivstoff, vedlikehold, bompenger, forsikring, årsavgift), samt verdiforringelse etter nærmere beregning, og inntektsfører så 75% av bilutgiftene igjen. Om du overhodet ikke bruker bilen privat slipper du så vidt jeg forstår å inntektsføre de 75%, men da stilles det strenge krav til sannsynliggjøring av dette ,f.eks. nøyaktig ført kjørebok som viser at absolutt all kjøring er arbeidskjøring..

Lenke til kommentar
Bilen blir KUN brukt til næringen.

Men hvis jeg kjøper en brukt varebil til f.eks. 40.000,-

 

Får jeg da utgiftføre hele beløpet første året?

 

Nei, den må aktiveres i regnskapet og saldoavskrives med 20% årlig, inntil saldo på regnskapskontoen er kommet under 15.000, da kan hele restverdien utgiftsføres.

 

For å bruke eksemplet ditt på 40.000, så blir det slik:

Avskrivninger 1. år: 40000x20% = 8000

Avskrivninger 2. år: 32000x20% = 6400

Avskrivninger 3. år: 25600x20% = 5120

Avskrivninger 4. år: 20480x20% = 4096

Avskrivninger 5. år: 16384x20% = 3277

Avskrivninger 6. år: Hele restsaldoen på 13107kr

 

Som du ser tar det flere år før hele investeringen er utgiftsført, men det er enda verre med bygninger, hvor avskrivningssatsen er på bare 4% -det kan ta hundre år og enda lenger før bygningen er avskrevet, selv om den kan være moden for rivning etter 60år..

 

Nærmere regler om dette finnes i Lignings-ABC under "Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo"

Lenke til kommentar
Så hvis jeg kjøper en "kontorpakke" bestående av PC, skriver, scanner etc. til en verdi av 15001,- eks. mva. så må jeg avskrive 20% første år og deretter resterende beløp år 2?

 

Jepp, grensa for hva som kan utgiftsføres direkte i regnskapsåret er på 15.000kr, og der har den ligget i ca. 30år. Beløpet burde med andre ord vært oppjustert ganske kraftig... Det er derfor en god ide å prute ned til f.eks. 14999, noe du sikkert hadde klart i det tilfellet. :)

Lenke til kommentar
Men tilbake igjenn til firmabilen.

Den blir kjøpt for 40.000. Vil det sei da at jeg kan utgiftsføre 8000,- 1. år? Og 6400,- 2. år. osv. Blir dette ført som en "utgift/kostnad", På lik linje som jeg skulle kjøpt en PC til 8000....

 

Ja, det stemmer. Alle avskrivninger skal regnes ut på et eget skjema, og summen derfra skal føres inn på en annen utgiftspost (6000) på næringsoppgaven enn "verktøy, inventar mm som ikke skal aktiveres"(post 6500), men sluttresultatet blir det samme, 8000kr i driftsutgifter.. :)

Lenke til kommentar

Men siden dette er regnskapet til et enkeltmannsforetak og ikke et as, så kan jeg bare lage en post i kassadagboken og kalle det avskriving bil? Og slenge det på utgiftspost "varebil".

 

----------------LØST---------------

Endret av huldal
Lenke til kommentar
Avskrivninger bil kostnadsføres på konto 6010. Motposten vil bli balansekontoen for bilen, som f.eks. 1250. Eller du kan opprette en egen konto, eks. 1251 Avskrivning bil.

 

Den biten er grei... hadde satt ---løst--- på den.

 

 

 

Hvis jeg bruker bilen bare til næring og ikkje privat..... slipper jeg da privat beskattning?

Kan dokumentere dette via kjørebok (er dette pålagt)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...