Gå til innhold

Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon


Undersøkelse om Ubuntu 7.10  

340 stemmer

  1. 1. Kommer du til å ta i bruk Ubuntu 7.10?

    • Ja, jeg ERSTATTER en eldre Ubuntu eller et annet OS
      215
    • Ja, Ubuntu 7.10 kommer I TILLEGG til de OS jeg allerede bruker
      113
    • Nei, jeg skal ikke bruke Ubuntu 7.10
      12
  2. 2. Hvis du svarte det første alternativet, hvilke(t) OS erstattes?

    • En tidligere Ubuntu
      189
    • Andre Linux-distribusjon(er)
      30
    • Windows
      140
    • Mac OSX
      4
    • BSD, Solaris
      4
    • Et eller flere andre OS
      19
  3. 3. Hvilke andre OS kommer du til å bruke sammen med Ubuntu 7.10?

    • En tidligere Ubuntu
      9
    • Andre Linux-distribusjon(er)
      53
    • Windows
      216
    • Mac OSX
      16
    • BSD, Solaris
      9
    • Et eller flere andre OS
      8
    • Ingen
      92


Anbefalte innlegg

jaustin_saturated_full_logo_021_trans.png

kubuntu-banner.png xubuntu-banner.png edubuntu-banner.png

 

Mens Vista-brukerne fremdeles venter på SP1, er allerede den neste store oppdateringen av Ubuntu her. Les her om hvordan du oppgraderer fra 7.04 til 7.10, og hvis du ikke har Ubuntu i det hele tatt laster du ned fra en av linkene nedenfor. Hvordan ser Ubuntu ut? Her er noen skjermbilder.

 

I denne tråden finner du alt du trenger å vite om Gutsy Gibbon og generelt om Ubuntu. Dersom du ikke finner det du lurer på, spør i vei. Her kommer svarene fortere enn du aner.

 

Last ned Ubuntu!

 

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

For å unngå belastning på Ubuntu sine servere, anbefaler vi dere å laste ned Ubuntu som torrent. Torrentfilene nedenfor kan kjøres med f.eks. µTorrent i Windows og KTorrent i Linux. For de som har Opera kan torrenten kjøres direkte i nettleseren. Hvis du ikke vet hvilken av de nedenfor du skal laste ned, laster du ned den aller første, dvs. Ubuntu for alle PC-er.

 

Den nedlastede filen er en ISO-fil. Hvis du ikke vet hvordan du brenner den, last ned InfraRecorder og følg disse instruksjonene eller denne videoinstruksjonen. Her er en video for de som har Nero. Det kan være lurt å bruke en CD-RW, siden Ubuntu kommer med ny versjon hvert halvår. Da kan du brenne om igjen på samme CD-plate.

 

ubuntu-banner.png

For alle PC-er | For 64 bit-PC-er | For Playstation 3 og PowerPC

Alternate i386 | Alternate AMD64

Server i386 | Server AMD64 | Server Sparc

 

kubuntu-banner.png

For alle PC-er | For 64 bit-PC-er | For Playstation 3 og PowerPC

Alternate i386 | Alternate AMD64

 

xubuntu-banner.png

For alle PC-er | For 64 bit-PC-er | For Playstation 3 og PowerPC

Alternate i386 | Alternate AMD64

 

edubuntu-banner.png

For alle PC-er | For 64 bit-PC-er | For Playstation 3 og PowerPC

Server i386 | Server AMD64

 

Bestill orginale CD-er

 

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

post-3851-1177159014.jpg

 

CD-er kan sendes til deg helt gratis via en ordning som heter shipit. Det vil si at både CDene og frakt er gratis. PS. Ikke bestill mer enn nødvendig siden det koster penger for Ubuntu å tilby denne tjenesten. Beregn ca 4-6 ukers leveringstid. Klikk for bestilling:

 

Ubuntu | Kubuntu | Edubuntu

 

Hva er nytt?

 

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

GNOME 2.20

Ingen ny Ubuntu uten oppdatert GNOME, men denne gangen en vesentlig større oppdatering. Nyhetene er blant annet forbedret støtte for språk som skrives fra høyre til venstre, skrivebordssøk integrert i dialogvinduet for valg av filer, flere nyttige muligheter i mail- og kalenderprogrammet Evolution, forbedret utforsking av bildesamlinger, forenklet oppsett av systeminnstillingene, effektiv strømstyring og langt mer nøyaktig batteriovervåkning. Se GNOME 2.20 Release Notes for mer detaljert informasjon om nyhetene.

 

3D-skrivebordseffekter

Mens du i forrige versjon måtte skru på skrivebordseffektene selv, er de nå slått på som standard dersom du har maskinvare som støtter det. Siden det nå er Compiz Fusion som står for effektene, har du flere valgmuligheter for å gjøre skrivebordet mer brukervennlig og visuelt pent. Du kan velge mellom "Ingen", "Normal" eller "Ekstra", der "Normal" er standardinnstillingen. For å få valget "Egendefinert" i tillegg, må pakken compizconfig-settings-manager installeres

 

Skrivebordssøk

Skrivebordslinje-appleten er nå inkludert som standard. Denne tillater rask tilgang til dine vanlige valg, inkludert åpning av webbokmerker og -søk, sending av meldinger til kontaktene dine og mer med. Søkeregisteret har blitt lagt til på skrivebordet, som gjør det lettere og raskere å søke etter dokumentene, bildene, musikken, chatteloggene og alle de andre filene dine. Søkefunksjonen er tilgjengelig i dialogvinduet for søk, i filvelgeren, nautilus og på skrivebordslinjeappleten.

 

Raskt brukerbytte

Nå er det mulig å bytte mellom brukere på en enkel måte, uten at brukernavn og passord må skrives inn på nytt igjen og igjen. Dette sparer deg for tid om flere brukere deler samme datamaskin.

 

Firefox-utvidelser i Ubuntu

Firefox inkluderer nå en forbedret veiviser for å finne utvidelser. Dette tillater brukeren å lettvint søke etter og legge til utvidelsespakker, og gir dermed brukeren en rikere nettsurfingsopplevelse sammen med den innebygde sikkerheten resten av Ubuntu-systemet allerede gir. I tillegg til dette kan nå brukeren klikke på en link i utvidelsesvinduet i Firefox for å vise en liste over utvidelsene i Ubuntus eget vindu for programinstallasjon.

 

Dynamisk skjermkonfigurasjon

Flere drivere, inkludert de for ATI-, nVidia- og Intel-grafikkort, støtter nå størrelses- og roteringsutvidelsen for X (xrandr). Dette muliggjør deteksjon av dynamisk skjerm, og endring og rotering av videosignalet. Nå er det ikke noe mer krøll å koble til projektorer og eksterne skjermer. Hvis du har slik hardware og brukte MergedFB / Xinerama før, kan det hende du må oppdatere X-konfigurasjonen din før du kan bruke denne nye muligheten.

 

Grafisk konfigurasjonsverktøy for X

Ubuntu inkluderer nå et sterkt forbedret konfigurasjonsverktøy for grafikk og skjerm, der du kan velge hvilken driver du vil bruke for grafikkortet ditt, og endre skjermens standard oppløsning og oppfriskningsrate for alle brukere. Verktøyet kan også brukes til å sette opp to skjermer for kort som bruker Xinerama-modusen.

 

Helautomatisk skriverinstallasjon

Skrivere konfigureres nå automatisk, og alt du trenger å gjøre er å plugge dem inn og slå dem på. Enklere skriverinstallasjon finnes ikke!

 

Håndtering av ufrie drivere

Håndtereren for ufrie drivere kan nå ta seg av drivere som er frie, men som krever ikke-fri firmware eller andre pakker for å virke. Kun tre klikk trengs for å hente og installere firmware for trådløse kort med Broadcom-brikker, og for noen Winmodemer som ofte er å finne i bærbare maskiner, forutsatt at du har internettilkobling. Når håndtereren for ufrie drivere oppdager at du har maskinvare som har en ufri driver tilgjengelig, vil en liten melding dukke opp på panelet.

 

Skrivestøtte for NTFS

Tidligere Ubuntu-versjoner støttet bare lesing av Windows-partisjoner (NTFS), og man måtte installere en separat pakke for å få skrivestøtte. Gutsy Gibbon støtter nå skriving og lesing av disse partisjonene fullt ut, pga. integrasjon av prosjektet NTFS-3g. Dette forenkler fil- og dokumentdeling med Windows betydelig.

 

Strømbruk

Ubuntu inkluderer alltid den siste Linux-kjernen, og denne gangen er en av nyhetene dynticks. Denne gir prosessoren lov til å bruke mindre strøm, noe som gjør at den produserer mindre varme. For bærbare maskiner betyr dette lengre batterilevetid, og at du slipper å brenne deg i fanget og miste produksjonsevnen. En bieffekt er også mindre viftestøy og et kjøligere miljø.

 

Krypterte harddisker

Alternate-installasjonsprogrammet gir deg nå muligheten til å kryptere hele harddisken (eller individuelle deler dersom du partisjonerer manuelt). Dette sørger for robust databeskyttelse for bærbare maskiner og andre mobile enheter som kan mistes eller bli stjålet. Vennligst legg merke til at dette bare beskytter dataene når maskinen er slått av.

 

Sikkerhetsrammeverk med AppArmor

Denne kjerneteknologien (som enkelt kan settes opp) begrenser ressursene et program har lov til å ha tilgang til, og kan brukes til å danne et ekstra beskyttelseslag mot uoppdagede sårbarheter i programmers sikkerhet. Se brukermanualen til AppArmor for å lære hvordan du bruker denne nye sikkerhetsmuligheten.

 

Flere installasjonsprofiler for Ubuntu Server

Nye forhåndskonfigurerte installasjonsvalg har blitt lagt til på Ubuntu Server-CD-en. De nye valgene er e-post-server, filserver, skriverserver og databaseserver, som kommer i tillegg til de eksisterende valgene LAMP og DNS. Dette forenkler oppsettingen av vanlige serverkonfigurasjoner.

 

Profilbasert verifiseringskonfigurasjon

Det har blitt mye enklere å lage et oppsett for verifikasjon med auth-client-config, som nå følger med. Nå som man kan legge konfigurasjonsfiler i profildatabasen, blir det mulig for en administrator å sette opp en enkelt profil som sender nettverksautentisering over hele nettverket. Mer om AuthClientConfig her.

 

Forbedret tynnklientstøtte

Hastigheten til LTSP-tynnklientene har blitt veldig forbedret gjennom bruken av komprimerte bilder, og LDM, login-behandleren for tynnklienter i Edubuntu, har nå også støtte for autologin, sammensatte servere og ukryptert grafikktransport for ytterligere høyere hastighet.

 

Hva er forskjellen på Ubuntu, Kubuntu, osv?

 

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

Guide til skrivebordsmiljøer

Skrevet av: Govassa

 

Jeg ser det er flere som lurer på forskjellen mellom Ubuntu, Kubuntu og Xbuntu. I mangel av en tråd som forklarer dette tenkte jeg å skrive noen ord. Jeg er "Linux noob", så ikke forvent noe dyptgående forklaring – jeg skriver det lille jeg vet (men som jeg tror er tilstrekkelig or de fleste).

 

Hva mener man med et "skrivebordsmiljø" (engelsk: "desktop environment")?

Før vi begynner å se på Linux så kan vi se hen til Microsoft og Macintosh for å få en forståelse av hva "skrivebordsmiljø" er. Du vet sikkert at skrivebordet til Windows XP ser annerledes ut enn det vi finner på en Macintosh-maskin. Begge har et grafisk grensesnitt (GUI) som vi straks ser er forskjellig. Forskjellen knytter seg til det aller meste, som grafikken omkring programmene, ikoner, menyer, lyder, skjermsparer, paneler osv. Videre kommer de begge med en rekke programmer som til dels har samme eller ulik egenskap, som filbehandler, bildevisningsprogram osv.

 

Som sine konkurrenter har Linux (eller mer presist; GNU/Linux) også et grafisk skrivebordsmiljø, men til forskjell fra f.eks. Windows XP* kan Linux vise til flere forskjellige skrivebordsmiljø (heretter S). De vanligste går under betegnelsene GNOME, KDE og xfce.

 

Distroene Ubuntu og Edubuntu bruker GNOME, Kubuntu bruker KDE og Xbuntu har xfce. De øvrige 300++ distroer som du finner på distrowatch bruker også (med unntak) en eller flere av disse.

 

Disse tre har hver sin hjemmeside:

GNOME her, KDE her og xfce her.

 

Og du finner en del informasjon om dem på Wikipedia:

GNOME, KDE og xfce.

 

Hva er forskjellen på de?

På samme måte som det er forskjell på utseende mellom Windows XP og Macintosh så ser KDE, GNOME og xfce forskjellig ut. De er utviklet med forskjellige programmeringsverktøy, GNOME og xfce springer ut fra GTK, mens KDE er skapt fra det som heter Qt.

Videre har disse tre forskjellige programmer i seg som tar sikte på samme oppgaver, som forskjellige video- og musikkspillere, brenneprogram, filbehandler osv. Til forskjell fra proprietære operativsystem så følger det med et helt overveldende sett med programmer som gjør det mer eller mindre klart til bruk (på én cd-plate!). Det medfølger for dem alle hjelpedokumentasjon.

Disse tre er utviklet med forskjellige mål. KDE og GNOME er utviklet for å være det mest hensiktsmessige og brukervennlige S, men de har klart ulikt syn på hva dette er. Xfce er derimot utviklet først og fremst for å være "lett", altså kreve minst mulig av maskinvaren for å passe bærbare og eldre hardware (men selvsagt er brukervennlighet viktig for dem også). Har du en gammel maskin så kan xfce kanskje vekke liv i den igjen.

 

Kan jeg bruke et program fra f.eks. KDE i GNOME?

Med noen få unntak så må det besvares positivt. Liker du derfor bedre musikkspilleren i KDE så kan du fint installere den i GNOME eller xfce, eller motsatt. De fleste bruker nok en kombinasjon av programmer fra alle tre. Takket være pakkebehandleren så installerer du bare programmet som før; pakkebehandleren vil finne de avhengigheter programmet trenger for å kunne fungere.

Men merk at et program som f.eks. er utviklet med Qt vil starte noe raskere i KDE, enn i f.eks. GNOME (og motsatt). Videre vil et program ofte se penere ut/passe bedre inn i sitt tiltenkte S. For dem som bruker KDE er det dog mulig å installerer et program som endrer på utseendet av GTK-programmer slik at de passer bedre inn.

 

Hvilket ser penest ut?

Spørsmålet du må stille er hvilke som ser best og/eller penest ut for deg; bare du kan svare på det. Betydningen av dette er heller ikke så stor den gang Linux lar brukeren stort sett endre på alt vedkommende ønsker. I andre OS er f.eks startpanelet/knappen så integrert i systemet at den ikke lar seg flytte på – som er et fenomen du ikke møter på med Linux. Du kan derfor lett få skrivebordet til GNOME til å se ut som KDE og motsatt.

 

Er det mulig å installere flere skrivebordsmiljø på samme maskin?

Det kan du, og veldig enkelt. En kommando i terminalen og pakkebehandleren vil ordne resten for deg. Du kan da ved innloggingen velge hvilke du ønsker å bruke for den ene gangen, eller hver gang. Kanskje maskinen din brukes av flere – da kan de ulike brukeren ha det S som de liker best. Skulle du senere skifte mening så kan du fjerne det igjen.

Har du installert Ubuntu som bruker GNOME, og senere installerer KDE for så og fjerne GNOME – ja så sitter du med akkurat det samme som om du hadde installert Kubuntu.

 

Hvilket er lettest å bruke?

Her må vi vise til samme svaret som ble gitt for "hvilke er penest", det må du avgjøre selv. Noe felles enighet om dette finner du ikke. Men har du først lært deg hvordan Linux fungerer så kan du rimelig enkelt skifte mellom dem uten problemer (og det samme gjør seg gjeldende for de ulike distroer).

 

Hva er en "vindusbehandler"?

Et skrivebordsmiljø har alle en vindusbehandler, som er den komponenten som styrer hvordan vinduene skal være på skrivebordet. Denne kan du skifte hvis du ønsker det, ettersom det finnes flere alternative vindusbehandlere for Linux. Disse har på samme måte som de ulike skrivebordsmiljøene ulike oppfatninger av hva som ser penest ut, hva som er mest funksjonelt, men de kommer ikke med egne programmer. Noen av disse er gunstig på eldre hardware/bærbare ettersom de krever lite av maskinen. Skifter du vindusbehandler kan utseendet på skrivebordet ditt bli endret radikalt. Eksempler er Enlightenment og Fluxbox. Mer info her.

 

Kan jeg følge guider skrevet for f.eks. GNOME på KDE?

Det kan du, og her ser du en av styrkene av å kunne ta i bruk terminalen. Linux-brukere har ikke alltid samme menyer osv., men det er samme system som ligger i bunn. Finner du en guide vil du i de aller fleste tilfeller kunne følge den. Men merk at du kanskje må tilpasse deg litt, en guide skrevet for GNOME vil kanskje bruke konsollen gedit (som følger med GNOME), mens du kanskje har kate som følger med KDE. Da må du enten skifte ut teksten gedit med kate i guiden, eller installere gedit.

 

Forklaringen din suger – Jeg vil lære mer!

:) Siden du sitter ved en PC, har du også vår felles venn (?) Google i nærheten. Søk der så vil du finne alt du lurer på. Wikipedia har også mye informasjon.

 

* Du kan skifte via tredjepartsprogrammer for Windows XP, men disse koster gjerne penger og kan føre til redusert ytelse eller datakrasj.

 

Tester, guider og andre nyttige ting

 

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

Tester:

Artikler:

Guider:

Nyttige lenker:

 

FAQ (Ofte Stilte Spørsmål)

 

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

Jeg finner ikke pakken X i Synaptic Package Manager eller i Add/Remove, selv om noen sier den skal være der.

Du må aktivere flere pakkebrønner. Åpne System > Administration > Software Sources. I dialogvinduet som dukker opp setter du en hake ved både universe, multiverse og restricted.

 

Hvordan får jeg det trådløse kortet mitt til å fungere?

Gutsy Gibbon inneholder langt bedre støtte for trådløst nettverk enn tidligere, men det vil fortsatt være noen trådløse nettverkskort som ikke fungerer uten konfigurasjon. Det første du kan gjøre er å sjekke om kortet ditt er Linux-vennlig. Dersom kortet ditt er merket med grønt eller gult finnes det Linux-drivere til det. Følg linken ved kortet, og installer driverne.

 

Dersom kortet er merket med grått eller rødt, finnes det antageligvis ikke Linux-drivere til det, men det er likevel håp. Kortet ditt vil nesten garantert fungere med ndiswrapper. Dette er et verktøy som bruker Windows-driverne til kortet i Linux. Installer pakken ndiswrapper fra Add/Remove i Ubuntu, og følg deretter instruksjonene på wiki'en for å konfigurere ndiswrapper. Du kan hoppe over installasjonen av ndiswrapper, siden du allerede gjorde det med en pakke i Ubuntu.

 

Hvis du står fast, er det bare å spørre her på forumet.

 

Det er en blanding av norsk og engelsk her. Hvordan får jeg bare norsk?

Det er veldig mye som skal presses inn på den lille CD-en Ubuntu kommer på. Pga. denne begrensningen legges ikke alle språkpakker inn i sin helhet, og man vil derfor få en blanding av engelsk og norsk på et nyinstallert system. Resten kan lastes ned ved å huke av for Norwegian Bokmål i System > Administration > Language Support. Du må logge ut og inn for at endringene skal ta effekt.

 

Hva i alle dager er alternate-CD-en for noe?

Det kan være flere grunner til at man må ty til den alternative installasjonen. Du bør bruke den dersom du har mindre minne enn minstekravet på 192 MB RAM, du vil ha flere valgmuligheter under installasjonen eller den normale installasjonen ikke fungerer av en eller annen grunn (f.eks. du får den blå feilmeldingen "Failed to start the X Server").

 

Hvordan setter jeg opp Ubuntu i dual boot sammen med Windows?

Det beste er å starte med en helt ren disk. Windows må installeres først, siden den ikke tar hensyn til at det ligger andre operativsystem inne fra før. Sett av den partisjonsstørrelsen du ønsker for Windows i installeringsprogrammet, og la det ligge igjen en bit til Ubuntu (du kan også partisjonere for Ubuntu på forhånd hvis du vil). Etterpå kjører du Ubuntu-installasjonen, og velger manuell partisjonering. Det anbefales at du setter av en egen partisjon for /home, slik at alle innstillingene taes vare på ved en evt. reinstallasjon eller oppdatering. Hvis du setter av egen partisjon for /home, bruker du 10-20 GB til operativsystempartisjonen /, avhengig av hvor mange programmer du kommer til å installere. Swap-minnet må også ha en egen partisjon på /swap. Bruk en størrelse som er det dobbelte av det fysiske minnet ditt, dog har du mer enn 1 GB er det ikke nødvendig å følge denne regelen.

 

Ubuntu oppdager Windows automatisk, og vil opprette en meny som du får ved oppstart der du kan velge hvilket operativsystem du vil starte. Ubuntu vil være standard, og starter automatisk etter 10 sekunder. Du kan endre standardvalget og antall sekunder det tar før den velges ved å redigere /boot/grub/menu.lst. Standardvalget endres i linjen "default 0". Sett tallet til plassen Windows ligger i nederst i filen (start på 0 og tell med "Other operating systems"). Antall sekunder velges i linjen "timeout 10", der du endrer 10 til det antall sekunder du vil menyen skal synes.

 

Det er også mulig å installere Ubuntu selv om du ikke har noen ledige partisjoner. Det du da må gjøre er å bruke et partisjoneringsverktøy som GParted til å dele opp en av de andre partisjonene dine, forutsatt at du har nok ledig plass. GParted finner du på Live-CD-en under Applications (alternativt kan en egen Live-CD lastes ned). Husk å ta backup av dataene dine og defragmentere disken før du starter oppdelingen Etter at du har delt opp partisjonen, kan du installere Ubuntu som forklart over.

 

Synes du dette var uklart? Da kan du heller se på Hardware.no's egen guide eller denne guiden, som har detaljerte forklaringer med bilder.

 

Hva er dette pratet om Wine og Cedega?

Wine er et program som kan kjøre Windows-programmer i Linux. Det er varierende hvilke programmer som fungerer. Noen fungerer rett som det er, andre krever litt/noe/masse arbeid og andre igjen fungerer ikke i det hele tatt. AppDB gir deg svar på hvilken kategori ditt program hører under. Wine er gratis.

 

Cedega er et program som er en fork av Wine, men spesielt designet for å kjøre Windows-spill. Dette koster i motsetning til Wine penger, men det er bare snakk om noen hundrelapper for en viss periode. Dersom du avslutter abonnementet ditt, får du ikke flere oppdateringer, men du beholder den versjonen du hadde da du avsluttet abonnementet.

 

Det er ikke garantert at et spill fungerer bedre i Cedega enn i Wine, noen ganger kan det faktisk være omvendt.

 

Hver gang Gnome starter opp, spør networkmanager etter passordet mitt. Hvordan kan jeg unngå dette?

Skrevet av: dabear

 

Dette skyldes først og fremst at networkmanager bruker din gnome keyring for å lagre nettverksnøkler. Som et sikkerhetstiltak må du akseptere dette for hver gang du restarter, men det finnes én måte å unngå det på: pam-keyring er et program som gjør dette for deg, bare pass på at keyring-passordet ditt er det samme som det du logger inn med.

 

Første gang networkmanager kjører, får du spørsmål om å opprette et nøkkelringpassord. Du kan tvinge fram dette på nytt ved å slette mappa ~/.gnome2/keyrings/, men vær oppmerksom på at evt. innhold i denne keyringen vil slettes.

 

Framgangsmåte (grafisk):

1) Gå til System > Administrasjon > Synaptic programpakkehåndterer. Trykk ctrl+f, og skriv inn "pam keyring". Kryss av for libpam-keyring, og trykk "bruk".

 

2) Åpne /etc/pam.d/gdm i gedit med administrator-rettigheter. Dette gjøres enkelt ved å trykke alt+f2 og deretter skrive inn følgende:

gksu gedit /etc/pam.d/gdm

 

Legg til disse linjene helt nederst i fila:

auth optional pam_keyring.so try_first_pass

session optional pam_keyring.so

 

Trykk ctrl+s for å lagre, og deretter krysset i høyre hjørne for å avslutte. Ved neste oppstart av Gnome vil du slippe å skrive inn passordet ditt.

 

Alternativ framgangsmåte (kommandolinjebasert):

Åpne "terminal" fra Programmer > Tilbehør, og klipp ut/lim inn følgende:

sudo -s
  aptitude install libpam-keyring
  echo -e -E "auth	optional	pam_keyring.so try_first_pass
  session optional	pam_keyring.so" >> /etc/pam.d/gdm

Du vil ved "sudo -s" bli bedt om å oppgi et passord, som er ditt eget. Ved neste oppstart av Gnome vil du slippe å skrive inn passordet ditt.

 

Lenker:

 

Mer hjelp og dokumentasjon

 

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

Foruten dette forumet og Google finnes det mange kjekke sider med masse informasjon om og hjelp til Ubuntu:

Dokumentasjon:

 

Hvordan bidra selv

 

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
  • Økonomisk
  • Programmere
  • Oversette: Launchpad | Rosetta
  • Designe grafikk
  • Support
  • PR

Tidligere tråder i denne serien:

Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

Endret av miceagol
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fint om dere tipser om litt linker og slikt. Jeg skal forsøke å oppdrive tester etterhvert, men det tar jo litt tid før noen får skrevet de. Fyller også ut om hva som er nytt i Gutsy i løpet av helgen.

 

Hvis noen har noe stoff de har skrevet som passer inn i førsteinnlegget (f.eks. til FAQ'en eller tilsvarende artikkelen Govassa skrev), kom med det. Tråden har godt av mer info. :)

Lenke til kommentar

Har en HP Pavillion Dragon HDX9050 som egentlig er spesiallaget til Vista, men hvis noen av dere har testet 7.10 ... er det integrert RAID-støtte i denne versjonen? "Problemet" med HDX'en er at begge HDD'ene er låst i RAID/SATA og dermed "går" det ikke an å legge inn XP som ett supplemet til Vista som maskinen leveres med. Vista i seg selv uten SP1 er jo unødvendig ustabil, så jeg tenkte å la 7.10 få ett forsøk. Go for it og not?

Lenke til kommentar
Har en HP Pavillion Dragon HDX9050 som egentlig er spesiallaget til Vista, men hvis noen av dere har testet 7.10 ... er det integrert RAID-støtte i denne versjonen? "Problemet" med HDX'en er at begge HDD'ene er låst i RAID/SATA og dermed "går" det ikke an å legge inn XP som ett supplemet til Vista som maskinen leveres med. Vista i seg selv uten SP1 er jo unødvendig ustabil, så jeg tenkte å la 7.10 få ett forsøk. Go for it og not?

 

Boot inn i Live-CDen og se om du får tilgang til alle harddiskene. Gjør du det er det rimelig sikkert at det går bra også etter installasjonen.

Lenke til kommentar
Har en HP Pavillion Dragon HDX9050 som egentlig er spesiallaget til Vista, men hvis noen av dere har testet 7.10 ... er det integrert RAID-støtte i denne versjonen? "Problemet" med HDX'en er at begge HDD'ene er låst i RAID/SATA og dermed "går" det ikke an å legge inn XP som ett supplemet til Vista som maskinen leveres med. Vista i seg selv uten SP1 er jo unødvendig ustabil, så jeg tenkte å la 7.10 få ett forsøk. Go for it og not?

 

Slike RAID-løsninger er ofte ikke rent hardware-baserte, men har en stor del av funksjonaliteten i driveren. Som regel er det kun Windows som blir prioritert av de som lager slike drivere. Vil dermed anta at linux kun ser disse som to separate disker. Men for all del, det er verdt et forsøk å sjekke om det funker likevel. :)

Lenke til kommentar

Mye av det folk lurer på er ofte besvart i dokumentasjonen for skrivebordsmiljøet, så kan kanskje link/tips om disse hadde vært en ok ide?

 

Dokumentasjon:

Gnome: http://www.gnome.org/learn/

KDE: http://www.kde.org/documentation/

 

Nytt i Gnome 2.20:

http://www.gnome.org/start/2.20/notes/en/

http://arstechnica.com/reviews/os/gnome-2-20-review.ars/1

 

Installerer man pakken "ubuntu-restricted-extras" får man: link til oversikt.

 

Endret; noen som vet om en oppdatert guide for å legge inn støtte for norsk tippin?

Endret av Govassa
Lenke til kommentar
Fra innlegget mitt i feisty tråden:
Om det lages en ny poll, så ta gjerne med spørsmål om hvor mange som oppgraderer fra:

- Ubuntu Feisty 7.04.

- Annen distribusjon.

- Windows/Mac OS.

1. Tenker du da spesifikt på hoved-OS? I så fall bør vi ha med "Jeg bruker hovedsaklig et annet OS"

2. Eller hvilket OS man overskriver/sletter? I så fall bør vi ha med "Dette kommer i tillegg til de OS jeg har fra før"

Lenke til kommentar

Har lagt inn alt dere har nevnt, med unntak av ubuntu-restricted-extras-linken. Skal se hvor jeg kan putte den inn etterhvert.

 

Endret; noen som vet om en oppdatert guide for å legge inn støtte for norsk tippin?

 

Installasjonsveiledningen på Buypass har funket rimelig greit for meg hver gang. Noe nytt som gjør at veiledningen ikke funker i Gutsy?

 

Edit: link

Endret av miceagol
Lenke til kommentar
1. Tenker du da spesifikt på hoved-OS? I så fall bør vi ha med "Jeg bruker hovedsaklig et annet OS"

2. Eller hvilket OS man overskriver/sletter? I så fall bør vi ha med "Dette kommer i tillegg til de OS jeg har fra før"

 

Foreslår følgende poll:

  1. Jeg har Ubuntu, og skal oppdatere.
  2. Jeg har Ubuntu, men oppdaterer ikke riktig enda
  3. Jeg har Ubuntu, men skal ikke oppdatere.
  4. Jeg har Ubuntu og et annet OS i dual boot, og skal oppdatere
  5. Jeg har Ubuntu og et annet OS i dual boot, men oppdaterer ikke riktig enda
  6. Jeg har Ubuntu og et annet OS i dual boot, men skal ikke oppdatere.
  7. Jeg har Mac, og skal bytte til/også ha Ubuntu.
  8. Jeg har Mac, men skal ikke bytte til Ubuntu.
  9. Jeg har Windows, og skal bytte til/også ha Ubuntu.
  10. Jeg har Windows, men skal ikke bytte til Ubuntu.
  11. Jeg har en annen Linux-distro, og skal bytte til/også ha Ubuntu
  12. Jeg har en annen Linux-distro, men skal ikke bytte til Ubuntu
  13. Jeg har et annet OS, og skal bytte til/også ha Ubuntu.
  14. Jeg har et annet OS, men skal ikke bytte til Ubuntu.
  15. Jeg bruker ikke PC

Men det var kanskje litt for mange alternativer. :) Hvordan kan den innskrenkes? Kanskje vi ikke skal spørre om Ubuntu-folket skal oppdatere denne gangen, bare "Jeg har Ubuntu".

Lenke til kommentar

Nå er ubuntu 7.10 inne :) Jeg sletta alle partisjonene og prøvde meg også på slackware igjenn, men det hjalp lite å sette opp partisjonene på nytt. Anyways, noen som vet hvordan jeg får deaktivert restricted driver manager? For å si det sånn så hjelpa det ikke å bare fjerne den. Jeg har lyst til å bruke driverne direkete fra nvidia.com

Lenke til kommentar

Oi! Det ble litt mange alternativer og mye å lese. Hva med gjøre det slik?

 

Kommer du til å ta i bruk Ubuntu 7.10?

- Ja, jeg fjerner/oppgraderer fra en eldre Ubuntu eller fra et annet OS

- Ja, Ubuntu 7.10 kommer i tillegg til de øvrige OS jeg bruker

- Nei, jeg skal ikke bruke Ubuntu 7.10

 

Hvis du svarte det første alternativet, hvilke(t) OS fjerner du/oppgraderer du fra?

- En tidligere Ubuntu

- Andre Linux-distribusjon(er)

- Windows

- Mac OSX

- BSD, Solaris

- Et eller flere andre OS

 

Hvilke andre OS kommer du til å bruke sammen med Ubuntu 7.10?

- En tidligere Ubuntu

- Andre Linux-distribusjon(er)

- Windows

- Mac OSX

- BSD, Solaris

- Et eller flere andre OS

- Ingen

 

Etter forumoppgraderingen har jeg endelig fått mulighet til å lage mer avanserte avstemninger. Jeg kan f.eks legge inn alle de tre nevnte avstemningene i den samme tråden. I tillegg kan jeg velge om hver avstemning skal kunne ha bare ett kryss eller flere kryss. Da tenkte jeg at det første spørsmålet kan ha kun ett kryss og de to siste spørsmålene kan ha flere kryss.

Lenke til kommentar

Da ser det ut som at jeg fikk den første buggen i Gutsy. Ved installasjon, tilogmed!

 

Kjipe greier. (Den får ikke lastet ned en fil). Skal komme tilbake med feilmeldingen etterpå, om jeg får den igjen. :)

 

her har vi den:

"A problem occured during the update. This is usually some sort of network problem, please check your network connection and retry."

 

Failed to fetch http://wine.lowvoice.nl/apt/dists/feisty/Release.gpg Could not resolve 'wine.lowvoice.nl'

Failed to fetch http://wine.lowvoice.nl/apt/dists/feisty/m...ation-en_US.bz2 Could not resolve 'wine.lowvoice.nl'

Failed to fetch http://wine.lowvoice.nl/apt/dists/feisty/m...386/Packages.gz Could not resolve 'wine.lowvoice.nl'

 

 

Æsj.

Endret av Hylo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...