Gå til innhold

Store personer gjennom historien


After Dark

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Julius Caesar; taktisk geni, overtalende politiker, sterk leder og en utmerket general.

 

var ikke Juliuis Caesar den første som innførte et vellfungerene Oligarki i et sivilisert samfunn?

Kan henne jeg mangler noen historie kunnskaper.

 

Oligariki... Er det hvor makten ligger til en liten gruppe som ikke ble folkevalgt, men de som var mektigste, utifra rikdom, familierelasjoner, militær styrke?

Hvis det er det, så tror jeg ikke Caesar inførte dette. Caesar var jo diktator etter at han invanderte Roma, helt til han døde. Før det hadde han ikke hatt noe med styreform å gjøre, da var det senatet som styrte, republikken. For det meste i alle fall.

Endret av Aak1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

vist noen her har lest om tempelridderen arn så skjønner dere kanskje hva jeg snakker om...

ja, jeg vet at arn ikke eksisterte, men han er den jeg ser mest opp til. etter jeg leste den boken ble jeg nesten kristen, hadde jeg trodd på en gud hadde jeg blitt d.

uansett, han er mitt idol...

Lenke til kommentar
vist noen her har lest om tempelridderen arn så skjønner dere kanskje hva jeg snakker om...

ja, jeg vet at arn ikke eksisterte, men han er den jeg ser mest opp til. etter jeg leste den boken ble jeg nesten kristen, hadde jeg trodd på en gud hadde jeg blitt d.

uansett, han er mitt idol...

 

Selv om ikke Arn eksisterte, så var nesten alt annet faktiske hendelsker, og historisk korrekt. Alle kongene og sånn. Og barnebarnet til Arn, husker ikke hva han heter men den siste boken i firologien "arven etter arn" var det vel?" er basert på en ekte person.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Ingen som har nevnt Nansen??

 

Dess mer jeg lærer om Nansen, dess mer imponert blir jeg. Jeg vet faktisk ikke om noen gjennom historien som kan sidestilles med ham.

 

De fleste har ingen spesielle begavelser, og gjør ingen store bedrifter i sitt liv. Enkelte har en spesiell begavelse, f.eks. innenfor kunsten, vitenskapen eller politikken; og enkelte klarer å gjøre et eller annet stort, f.eks. bli statsminister eller gjøre en viktig oppdagelse.

 

Nansen hadde mange spesielle begavelser. Og han gjorde mange store bedrifter i sitt liv. Dessuten virket han som en ekte idealist, uten snev av makthunger og egoisme.

 

Nansen var en dyktig tegner/maler, og ble faktisk rådet til å satse fullt ut på dette. Dessuten var han en habil skiløper, og husker jeg riktig, tok han del i NM.

 

Han var en fremragende vitenskapsmann. Allerede som 21-åring ble han konservator ved Bergen museum. Han skrev to viktige avhandlinger i de etterfølgende årene, før han tok doktorgraden. Da var han 27 år. Det var banebrytende forskning om nervesystemet. Videre regnes han som en av grunnleggerne av oseanografien.

 

I 1888 gikk han på ski over Grønland. På den tiden kjente man bare til kysten, mens innlandet var uoppdaget og ukjent land. Idet Nansen gikk i land, visste han ikke hva han gikk til, og hadde ingen returmuligheter overhodet. Det var Nansen som avkreftet teoriene om at det var skoger og fjell på Grønland.

 

Han dro senere med Fram mot Nordpolen, og gikk faktisk til fots i isødet for å komme lengst mulig nordover, i streng kulde og med isbjørner luskende rundt. Ekspedisjonen varte i hele tre år, og de gjorde mange viktige oppdagelser.

 

Nansen tok aktivt del i frigjøringen fra Sverige, og fikk visstnok tilbud om å bli Norges konge eller president. Istedet fikk han kong Haakon til å bli landets konge. Nansen ble så ambassadør i London.

 

Etter første verdenskrig fikk han flere hundre tusen krigsfanger løslatt. Han satte i gang nødhjelpssendinger til Sovjet, og reddet visstnok noen millioner liv. Etter folkemordet på armenerne arbeidet han for å hjelpe dem som hadde flyktet. Han fikk fredsprisen i 1922.

 

 

Ingen over, ingen ved siden.

Lenke til kommentar

Tja. Winston Churchill og kong Haakon VII bør vel nevnes her, da de to gjorde en stor jobb for å holde moralen til sine landsmenn oppe under andre verdenskrig.

 

Dessuten synes jeg også at Leonidas av Sparta burde få en plass her, da han sto i mot Xerxes' forsøk på å invadere Sparta med en veldig underlegen hærstyrke (og nei, de var ikke "bare" 300 mann mot "bare" 200 000. Men det visste dere vel ;)).

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
Hvilke personer gjennom historien ser du opp til og respekterer?

 

Mange kan nevnes, spesielt folk som utmerket\ utmerker seg innen fred. Da kan jeg nevne bla. John Lennon og Martin Luther King jr. Og for å ta et litt nyere eksempel, Kofi Annan.

 

En annen som jeg vil nevne er Albert Einstein for bla. relativitetsteorien.

 

En annen er den såkalte Elefantmannen, Joseph Merrick. Mange i dag klager over kviser eller andre urenheter mens Merrick holdt verdigheten livet ut selvom han var forferdelig deformert fysisk.

 

Dette er jo bare noen få. Kan nevne hauevis av andre, ikke minst innen arbeid for fred.

 

Noen dere vil nevne som dere ser opp til eller mener gjorde noe eller gjør noe for verden i dag?

Trè mannen og han med den store svulsten har det heller ikke bra ;(!

Men det var vel værre ved elefantmannen sin tid...

Endret av lolidude
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...