Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Informasjon om seksuelt overførbare sykdommer


Juden

Anbefalte innlegg

Informasjon om seksuelt overførbare sykdommer. Blant annet om symptomer og hvordan dere kan søke hjelp.

 

 

Seksuell kontakt med smittede partnere sprer disse sykdommene. Vil du være på den helt sikre siden unngår du seksuell kontakt. Riktig bruk av kondom kan også være en effektivt beskyttelse.

 

Etter den søte kløe...

Gonoré, syfilis, kondylomer, herpes, klamydia, hepatitt B og HIV er noen av de mer alvorlige sykdommer som er seksuelt overførbare. Bakterieinfeksjoner som gonoré og klamydia kan behandles. For virusinfeksjoner, hvor blant annet HIV hører hjemme, har man per i dag ingen effektiv behandling.

 

Hvor risikerer du å få seksuelt overførbare sykdommer?

Du kan likeså godt omformulere det spørsmålet til hvordan, for disse sykdommene finner du så å si over hele verden. Visse sykdommer har høyere frekvens i noen land og regioner, men den største risikofaktoren er ikke geografisk betinget. Dine holdninger og seksualvaner avgjør risikoen.

 

HIV/AIDS

HIV, som senere kan utvikle seg til AIDS (Aquired Immune Deficiency Syndrome), er uten tvil den mest alvorlige seksuelt overførbare sykdommen du kan bli smittet av. Smitte kan skje på fire ulike måter:

 

Seksuelt, dvs. samleie, vaginalt, oralt eller analt.

Gjennom blod og blodprodukter, også gjennom bruk av urene sprøyter og kanyler.

Fra HIV-smittet mor til barn under graviditet, fødsel og ved amming.

Ved organtransplantasjon.

 

HIV og AIDS er svært utbredt i deler av Afrika, Latin Amerika og i Asia, men finnes også i øvrige deler av verden. Det finnes ingen vaksine mot HIV/AIDS og sykdommen kan ikke helbredes. For å unngå smitterisiko er det viktig å praktisere sikker sex:

 

Samleie med kondom.

Sex uten samleie.

Oralsex med kondom.

Kjøp kondomer hjemme før du reiser for å være sikker på at kvaliteten er tilfredstillende.

Vurder din partner. Er det mulig at han/hun tilhører en gruppe med økt risiko?

 

Vaksinering

Den eneste seksuelt overførbare sykdommen det er mulig å vaksinere seg mot er leversykdommen hepatitt B. Vaksinen gis i tre doser og anbefales personer som jobber i helseindustrien eller reisende til land hvor sykdommen er epidemisk. Vaksinen bør tas minimum seks uker før avreise og er kun effektiv etter andre dose er tatt. Andre dose tas fire uker etter den første. Vaksinen anbefales mest til folk som skal ut på reiser med flere måneders varighet.

 

Symptomer og behandling

Symptomene på seksuelt overførbare sykdommer vil variere etter hvilken sykdom du har pådratt deg. I visse tilfeller er symptomene skjulte eller helt fraværende. Har du vært i en risikosituasjon og frykter at du kan ha blitt smittet bør du ta kontakt med lege. Det finnes klinikker som har spesialisert seg innen forebygging og behandling av seksuelt overførbare sykdommer. I Oslo tilbyr Olafiapoliklinikken, telefon: 22 08 29 50, gratis rådgiving og behandling av kjønnsykdommer.

 

Her får du mer informasjon

Skal du ut på reise anbefaler vi deg å ta kontakt med din lokale lege. Eventuelt finnes det sykehusavdelinger som har spesialisert seg på vaksinering og rådgivning ved reise. Vaksinasjonspoliklinikken i Oslo har telefon 22 11 99 66

 

Noen tips og råd om hvordan dere kan beskytte dere.

Endret av Savage-Garden
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
×
×
  • Opprett ny...