Gå til innhold

Hører du forskjell på dyre og billigere kabler?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvis du hører forskjellen på dyre og billige kabler kan du vinne 1 million kroner.

http://www1.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=172995

9621231[/snapback]

 

Regner med at det skulle være fullt mulig. Nå er det kanskje ikke sååå store hørbare forskjeller mellom kabler til 40 000 og 10 000, men jeg vet i alle fall at jeg glatt hører forskjell på skitbillige kabler og mine til 300 kr meteren. ;)

Lenke til kommentar
  • 5 uker senere...
  • 3 uker senere...

Det er mye bullshit i hifi bransjen og mye folk som tror de vet mye når de egenklig ikke har satt seg ordenklig inn i det og forstått prinsippene.

 

Svaret er at det eneste som har noe å si for en høytalerkabel er tverrsnittet = vanelige strømmkabler som man vaneligvis bruker på veggen til en stikkontakt er en like bra høytalerkabel som en kjempedyr kabel med samme tverrsnittet.

En annen faktor som kan spille inn på lyden er om det er skjerming på kabelen og hvor god denne er men dette gjelder mest for signalkabeler siden den eventuelle støyen som kommer inn på en høytalerkabel er så liten at den ikke vil være hørbar uansett mens på en signalkabel blir denne støyen forsterket = den blir større og hørbar = man må ha god skjerming.

når tverrsnittet begynner og bli ganske stort hører man ikke forskjell på det heller (for å overdrive litt så hører man ikke noen forskjell på en kabel med 30 cm tverrsnitt og en med 50 cm tverrsnitt) = for tynne kabler er det kunn tverrsnittet som har noe å si for lyden mens det for kabler med stort tverrsnitt ikke er noen forskjell i det heletatt

 

Når det gjelder digitale signalkabler vil ikke kvaliteten eller tverrsnittet på kabelen ha noe å si i det heletatt da støyen ikke har noe å si for det digitale signalet (så lenge ikke denne støyen blir veldig betydelig da, men det skal vel veldig mye til så det er ikke noe å beskymre seg for) fordi et digitalt signal kunn er 1 eller 0 = av eller på.

 

 

Når det gjelder utforming og plasserinng/legging av kabler i f.eks rør istedenfor vanelige ledninger og legging for å unngå interferens så har det kunn betydning for høyfrekvens-signaler som f.eks ved radio og radar/mikrobølge- signaler og er helt uten betydning for lavfrekvenssignaler som lyd.

 

PS. gull leder faktisk dårligere strømm enn kobber (sølv er det som leder best) men det kan jo kansje skape litt bedre kontakt ved at det er et mykt metall som føyer seg etter kontaktpungtet da.

Endret av flesvik
Lenke til kommentar
Mener det er mere enn tversnittet som spiller inn. Er jo et slags LF signal man sender i en høytalerkabel, og da kommer kabelens impetans inn også.

 

det er vel nettop fordi det er et LF-signal at impedansen har liten eller ingen ting å si.

 

(impedanstilpassning av høyttaler i forrhold til forsterkeren er derrimot viktig for å få max effekt ut av forsterkeren)

Endret av flesvik
Lenke til kommentar

Impedansen har selvfølgelig alt å si. Det er derfor delvis feil å si at det er kun tverrsnittet som teller. Det viktige er lavest mulig impedans i forhold til inngangsimpedansen til høyttalerne. Det vanlige her er vel stort sett 8ohm, og som flesvik prøver å si er det viktig at utgangsimpedansen på forsterkeren matcher denne for å få overført max effekt. Man vil generelt at impedansen i kabelen ikke skal være mere enn 5-10% av inngangsimpedansen til høyttaleren, mao ikke over 0.4-0.8ohm på et 8ohms-system. Det er hovedsaklig tverrsnitt, materiale og lengden på kabelen som definerer dens impedans.

Lenke til kommentar

Ok jeg prøver en gang til.

Det jeg mener er at den induktive/kapasitive delen (imaginær) av impedansen har lite eller ingen ting å si pga. at det er et LF signal mens den reelle delen har noe og si men denne har jo direkte sammenheng med tverrsnittet. (for lite tverrsnitt vil f.eks. gi temperatursvingninger som fører til variasjon i resistansen som igjenn gir forvrengning)

 

(ved et HF signal vil seff den induktive/kapasitive delen ha mye å si men det er ikke det vi snakker om her)

 

når det gjelder impedanstillpasning så virker dette inn på max overført effekt fra forsterkeren til høytaleren og dette er vel ikke noe problem for lydkvaliteten.

Jeg har ikke noe problem med og måtte skru noen millimeter på volumknotten ved litt feil impedans (det kan jo selfølgelig bli et problem ved store forskjeller men det er det vel alderi selv ved billige kabler)

 

 

Jeg vil legge til noe om signalkabler:

Her er skjermingen veldig viktig for å unngå støy mens tverrsnittet som regel er bra nokk pga. at det er veldig små strømmer som går i disse kablene = ikke behov for noe serlig stort tverrsnitt. (dette er for analoge signalkabler, digitale er det ikke så farlig med men det kan være greit å ha en skjerming på disse også for å være helt på den sikre siden, men det er som sagt ikke så nøye)

Endret av flesvik
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Flesvik har faktisk et poeng, det ligger mye matematikk bak dette som forsvarer det han sier, men mannen i gata har ikke hørt om induktans, reaktans og komplekse tall. Det er snakk om effekt som skal overføres til høyttaleren, til tider stor effekt, det viktigste er derfor å ha en tykk kabel/større tverrsnitt. En annen ting er at signalet i høyttalerkabelen er så kraftig at støy herfra og ut praktisk talt ikke påvirker lydbildet. Eventuell støy som måtte være i høyttalerne har blandet seg inn før signalet sendes ut av forsterkeren, det er rimelig sikkert.

 

Det er også snakk om forholdsvis lave frekvenser. 20 000 Hz er som kjent maks hørbar grense, og er ikke mye i elektronikk-sammenheng, og det er derfor ingen vits å snakke om impedansen til kabelen, da den er irrelevant ved så lave frekvenser, og små avstander.

 

Historien er derimot en annen om du skal ha 50m kabel til TV-antenna di, der signalet kanskje er 300 MHz (300 000 000 Hz). Det du har lyst på da er en med 75 ohms impedans.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...