Gå til innhold

HTPC med tanke på RiksTV


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Som kjent så kommer rikstv oog når den tid kommer så hadde eg tenkt å invistere i ein LCD tv og ein dekoder med harddisk for opptak. Men etter å ha lest litt om HTPC'er og eg har begynt å leike litt med tanken på ein HTPC i steden for dekoderen, men dette er eit heilt nytt felt for meg og eg har derfor eit par spørsmål.

 

Finst det tvkort og kortlesere som støtter det digitale bakkenettet?

Finst det noen norske nettbutikker med godt utvalg av HTPC deler?

Kva er sirka prisen på ein god HTPC?

 

Takker :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

OK, her får jeg prøve å komme med et så utfyllende svar som mulig :)

 

1) RiksTV, det digitale bakkenettet, etc

 

Først og fremst: Jeg blir veldig fort irritert på RiksTV; stopp meg hvis jeg tar av :)

 

når det gjelder TV-kort så er det teknisk sett ikke noe problem. Det finnes en del TV-kort som støtter MPEG4 part.10 (også kjent som H264 (tror jeg)) som er det som brukes av bakkenettet. Men RiksTV vil suge penker ut av oss for det tvilsomme kanaltilbudet sitt, og krypterer derfor det meste, bortsett fra NRK1 til 3 og NRK Super. for å se krypterte kanaler må man betale og man trenger et kort (smartkort) som man abbonerer på. I PC-sammenheng betyr dette at man må ha følgende:

 

TV-kort

CI (Common Interface, en slags leser for smartkortet)

CAM-kort (et mellomledd som gjør at smartkortet kan leses av CIen)

 

Her har du for ordens skyld alt dette:

http://www.dvbshop.net/product_info.php/in...cl--remote.html

http://www.dvbshop.net/product_info.php/in...va-series-.html

http://www.dvbshop.net/product_info.php/in...1----4-00e.html

 

Dette er en kronglete løsning som jeg ikke er helt sikker på om fungerer fordi RiksTV også mener at man nå bruke "sertivfiserte dekodere", men jeg er ikke sikker på hvordan de skal tvinge oss til det, derfor tror jeg det skal gå.

 

Happauge skal visstnok også komme med en USB-CI til sitt populære TV-kort HVR4000, men den er visst omtrent et år (?) forsinka, så det er ikke godt å si når den kommer.

 

RiksTV på sin side forteller at deres innholdsleverandører synes at sikkerheten ikke er god nok. Dette betyr nok at de tror at vi vil stjæle opphavsrettsbeskyttet materiale. Det er et utall måter man kan gjøre det på utenom HTPCer, men det bryr de seg visst ikke om.

 

På sine nettsider skriver de følgende om HTPC:

 

RiksTV ser på muligheten til å støtte mediesenter-pc.

 

Støtte for utstyr som Media Center PC krever innsats fra oss og flere av våre teknologipartnere. Vi jobber med å få til en løsning, men kan ikke si noe om timeplanen enda.

 

Straks vi har mer informasjon om dette vil vi publisere det på vår hjemmeside. Vi ser på dette som en spennende mulighet både for oss og for våre kunder.

 

Det høres ganske oppmuntrende ut, men det har gått veldig lang tid uten noen oppdateringer, så jeg begynner å tvile.

 

 

2) HTPC-butikker

finnes mye bra. Hvor du bør lete komer ann på hva det er du ser etter. Det er, grovt sett, 4 måter å angripe HTPC-saken på (etter min tankegang i alle fall)

 

1) Alt-i-ett:

Ganske svær boks som både er HTPC og innholder veldig my lagringsplass for TV-programmer og DVD-er ++. Smådyr, ikke alt for stille, men greit å ha alt i en maskin.

 

2) Frontend+backend

To maskiner:

- En HTPC med et mellomklasseskjermkort av nyere generasjon (HD2400 er et godt HTPC-kort) og en strømgjerrig dobbelkjerne-CPU)

- En server hvor alt lagres. Ofte en maskin av eldere generasjon (PIII-dagene) som er ombygd for å lagre video- og lydinnhold. Brukes ofte der hvor det er så mye lagring som trengs at det ikke er smart å ha alle diskene i HTPCen.

 

3) KISS-metoden

"Keep it simple, stupid"-metoden er rett og slett en PC med TV-kort og strømgjerrige deler og kanskje litt over middels med lagringskapasitet. En billig og enkelt måte å gjøre det på. Muligens den mest brukte.

 

4) SFF-maskiner

Small form factor er en annen ganske populær ting. Dette er svært små og stillegående maskiner som stort sett alltid har servere for lagring. Ligner på metode 2, men er mye mer spesialisert. Nisjeprodukt for de som liker å eksperimentere. Har vansligvis hovedkort som er Mini-ITX (17x17cm) eller mindre.

 

 

For de tre første metodene trenger du i utgangspunktet en helt vanlig PC med et litt ekstra fint kabinett og et TV-kort inni. Dette får du tak i overalt, men store nettbutikker kan ha litt bedre kabinettutvalg enn ellers. for TV-kort, se linkene i seksjon 1; TV-kort med CI får man ikke i Norge enda.

En nettbutikk som er verd å merke seg er www.vendur.no, som har veldig mye kule HTPC-ting. En gullgruve hvis man er rik.

 

For metode 4 er ting annerledes. Mini-, Nano- og Pico-ITX-kort basert på VIAs C7 og C3-prosessorer får man tak i i Norge, men de skikkelige godbitene som ofte har sokkel 479M for Intels bærbar-CPUer får man stort sett bare tak i i utlandet. Jeg har en egen liten favorittgullgruve som jeg godt kan dele om det er interesse (der får man tak i deler som gjør det lett å bygge en god HTPC med et areal på mindre enn 15x15cm, for eksempel).

 

Men utenom www.vendur.no er det ikke så mye mer. Det meste fåes i vanlige databutikker. (Komplett, PCutstyr, Netshop, Amentio, for å nevne noen).

 

 

3) Prisanslag

Ikke godt å si. For en vanlig maskin (ATX, standarddeler) Kan du regne med følgende:

 

- Skjermkort: 500kr

- CPU: 1200 til 1500

- RAM: 400-500kr

- Hovedkort: 900 og opp (merk: jeg er hovedkortkresen - du kan nok få billigere kort enn det jeg ville kjøpt)

- Kabinett: 1000-8500 (avhengig av krav)

- Harddisk(er): 500-600 for 1stk stille 250GB-disk

- PSU: ca 1000kr for maskin med deler for stasjonære, 400k for deler for bærbare (m/vifte), 1000kr for bærbar-deler og vifteløs PSU.

 

I tillegg kommer TV-kort (2000kr?) og kjøleutstyr.

 

For min sære maskin med 3.5"-hovedkort beregner jeg omtrent dette:

 

Hovedkort, CPU, RAM: 5000

PSU: 500 (ekstern, sjø)

MiniPCI-PCI-adapter: 1500

Lydkort: 1500-2000

Kabinett: det det koster for masse sota acrylglass

 

Som du ser er det mange måter å gjøre det på. Det er også variasjoner i prisanslaget; om hovedkortet ikke har digital lyd ut og/eller forsterkeren ikke har digital lyd inn bør du ha lydkort og det blir fort 1500 ekstra, feks.

 

4) Til slutt

 

Til slutt vil jeg bare presisere hvor trøtt jeg er og be deg ignorere eventuelle skrivefeil :)

 

 

-G.G.

Endret av G.G.
Lenke til kommentar

Tusen takk for veldig utfyllande svar.

 

Du skriver at du er litt usikkert på om dette vil fungere på rikstv, og det er dette eg har hørt i fra andre eg har spurt og. Derfor kommer eg nok til å vente litt å se om det er noen andre som prøver seg først og får det til å virke. Bookmarker derfor svaret ditt til seinare bruk ;)

 

Runar

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...