Gå til innhold

Brain storming brannalarm


Anbefalte innlegg

Hei

Har fått i oppgave på skolen å skrive en raport om brannalarm systemer.

Den skal være på 40sider og når den skal være færdig er uviktig.

Vi er 3 personer i gruppen. Å vi har frie tøyler så lenge det er innen for brannalarm systemer.

 

Det vi til nå har bestemt oss for er å fordype oss i "Analogadresserbare systemer".

 

Slik ser vi for oss å dele det opp mellom oss:

 

En tar om Detektoren hvordan den virker

En tar om Hvorfor vi velger den detektroen

En tar om sentral apparatet.

 

Trenger litt tilbake melling og tips om hvordan vi kan forbedre tingene.

 

Takk for all hjelp som måtte komme :yes:

Endret av MoDzoNa
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skal dere skrive en rapport om systemer som allerede finnes eller skal dere "lage"/"finne på" noe nytt?

 

Dersom man skal lage noe nytt bør man definere målgruppe.

Skal alarmsystemet brukes i industri, på båt, offentlige institusjoner, områder der ukonvensjonelle slokning trengs, i private hjem.

 

Deretter kan man se på funksjoner denne brukergruppen har bruk for (skal den feks ha innbrudds/flod-alarm i tillegg), hvilke verdier som er viktige (pris, kvalitet, holdbarhet, oppetid, annet?).

 

Regner med dette er signal og kommunikasjonsanlegg eller noe på VG1 ?

Lenke til kommentar

Analogadresserbare systemer? Trodde adreserbare systemer var utelukket digitale jeg. :dontgetit:

Mens sløyfebaserte somregel er analoge.

 

Vil uansett anbefale dere å ta kontakt med et firma som driver med brannalarm, som f.eks. eltek for å få matriell/tips derifra.

 

i alle fall mye fint å skrive om Eltek/Esser sin IQ8Quad serie. (Talevarsling, Optisk x2 + temisk i samme detektor osv.)

Lenke til kommentar

Jeg jobber med eltek sine systemer derfor blir dette veldig eltek relatert...... :thumbup:

 

 

I sløyfebaserte så tenker du på konvensjonelle sløyfer, jo de er analoge, men det er også de nye adresserbare. Det som ligger i analog er at dektoren ikke bare har to stiller, brann / ikke brann, men de kan detektere hvor mye røyk det er i luften. Det gjør at de kan varsle forvarsel før de varsler brann. Man kan også bestemme hva nivå de skal melde på.

 

Esser sin serie IQ8 er litt spesiell, der er det ikke sentralen som leser den analoge verdien og bestemmer om det er brann eller ikke, men det er innebygget elektronikk som bestemmer hvilke tilstanden detektoren er i. Quad serien som det nevnes her er den nyeste med en rekke spesial detektorer. Det er blandt annet O2T som har 2 optiske kammre (ett som leser på forover refleksjon og ett som leser på bakover refleksjon) dette gjør at detektoren kan "se" forskjell på sigarett røyk, vanndamp og annen røyk. Kombinert med den termiske delen så er dette en multi detektor som gir skjelden feil alarmer. Hvis en slik detektor skal brukes i spesielt vansklige miljø kan man bruke ett dataverktøy kalt "tools 8000" til å konfigurere detektoren. Det finnes flere varianter av multi kriterie detektoren som kan blandt annet bruke Co måling i stede for temp.... Detektorene i Iq9 serien vil kompensere til en viss grad for tilsmussing, men er de helt tiilsmusset så er de det.

 

Som nevnt:

Multi detektorer som i tillegg til å detektere røyk/brann kan inneholde summer (slipper å bruke brannklokker), optisk varsling (flash led) talevarsling med avspilling av talekommandoer som ligger inne i detektoren. IQ8 Quad serien.

 

Hvis du ser på en litt eldre, men fortsatt aktuell, variant av adresserbare analoge systemer er Apollo serien. Der sender detektorene sin analoge verdi til sentralen og sentralen bestemmer hva tilstand detektoren er i ut i fra analog verdien. Dette gir færre muligheter til å skille ut uønskede alarmer da sentralen ikke kan anlyserie flere kriterier får å bestemme tilstanden. Tilsmussing av detektoren vil ikke bli kompensert derfor vil alarmgrensen og normal grensen nærme seg utover levetiden til detektoren. Dette gjør at en gammel og tilsmusset detektor vil gi flere feilalarmer enn en ny en. Man kan selfølgelig øke alarm grensene manuelt får å kompensere for dette.

 

 

Kommunikasjonen på en Apollo/esser sløyfe er så klart digital selv om selve deteksjonen er analog. Sløyfen er koblet i ring med begge endene i sentralen. Adressene/detektorene leses av kontinuerlig får å hele tiden sjekke at sløyfen er i orden og at alle detektorene er til stede. IQ8 serien leveres med innebygde isolatorer i alle detektorene slik at får man en feil på sløyfen, kortsluttning eller noe, så vil resten av sløyfen fungere. Dette gir en økt sikkerhet. Kortslutter du en Apollo sløyfe eller en konvensjonell sløyfe vil hele sløyfen falle ut (hvis man ikke har isolatorer i apollo sløyfen da)

 

 

Fordelen med eltek sine systemer er at de er veldig bakoverkompatible, man kan lett koble sammen en Detla Esser sental, en Delta Apollo sentral, en ANX 95 Apollo (kan være Esser) og andre eltek komponenter...... Kommunikasjonen skjer over en LON bus, på ANX og andre eldre systemer kan man bruke en eNode for å konvertere fra RS232 til Lon. I store systemer bruker man også fiber mellom sentralene. Som overordnet system kan man bruke Firewin som er et grafisk system som viser alle komponenter på en PC. Dette gir en oversiktilg og grei administrasjon av store anlegg.

 

Valg av detektorer kan man lett bestemme ut i fra tabeller og sjønn, regelverket spesifiserer ikke så mye om hva som skal brukes hvor. Kom nye regler no 1. sept var det vel, de er noget mer spesifikke men gir rom for mye egenvurdering.

 

Man vurderer hvilke risikoklasse bygget er i, fra klasse 1 der det kun er sporadisk opphold av mennesker til klasse 6 der mennesker sover eller er sengeliggende. Så har man to brannalarmkategorier, en med delvis dekningskrav og en med fullt dekningskrav. Hva brannalarm kategori man skal brukes bestemmes ut i fra hvilke risikoklasse det er og hvor mange etasjer der er. Tabeller, tabeller, tabeller.....

 

 

 

 

Spørsmål? Noe spesielle detektorer? Aspirasjon?

 

Eltek har mange supre presentasjoner som viser alt dette, kan anbefale dere å ta kontakt med kontoret i bergen, er de jeg har mest med, der er en gjeng med kjekke folk som kanskje kan hjelpe dere og kanskje gi dere noen av presentasjonene.

 

Korriger meg gjerne her om jeg tar feil noen plass

Endret av Behydro
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...