Gå til innhold

Optimal utnyttelse av de siste CPU'ene


FVH

Anbefalte innlegg

Jeg trenger en liten forklaring på et par saker.

Hvis man tar utgangspunkt i en QX6850 - trenger man ikke da både 64-bits operativsystem OG ram som går på 667/1333Mhz for å utnytte denne CPU'en fullt ut (selvfølgelig forutsatt at man har programvare som støtter bruk av fire kjerner)?

 

Og hvis det er slik ang ram, må man ikke da gå for DDR3 - eller finnes det DDR2-RAM som går på 667/1333Mhz?

 

Takker!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Alle 64-bit CPuer på markedet i dag støtter like bra 32-bit som 64-bit. Du mister med andre ord ikke noe ytelse med å kjøre et 64-bit OS på en 64-bit CPU. På noen veldig få applikasjoner kan 64-bit støtte potensiellt øke ytelsen noe, men det er meget marginalt, og det er ikke noe du bør forholde deg til. Hovedpoenget med 64-bit OS er støtte for mer RAM. 32-bit støtter teoretisk opp til 4gig (men i praksis skjeldent mer enn omtrent 3,2 på Windows XP for eksempel).

 

RAMen trenger ikke kjøre på 1333Mhz. Ram hastighet er ikke synkron med CPUens intern-bus. Dersom du skal kjøre synkront med en 1333Mhz prosessor trenger du RAM som klarer 667Mhz, altså det som kalles PC-5400, og det er ganske så standard hastighet nå, det selges ikke mye av tregere brikker. RAMen trenger du ikke bekymre deg over med mindre du skal overklokke mye (i så tilfelle vil du trenge noe raskere RAM, ( som 800Mhz eller over avhengig av hvor mye du skal OK).

 

Regnestykket er noe slikt som dette:

Internbus 1333

dividert med 4 (fordi intel CPUer har quad-pumped internbus)

= 333

ganger 2 (pga DDR = dual-rate ram)

= 667Mhz

Kort sagt, del på 2 ;)

 

Du kan dog kjøre RAM usynkront med CPUen, så enda tregere ram enn 667Mhz kan brukes uten problemer. Det vil ikke begrense CPUen noe betydelig, men total systemhastighet vil kanskje gå ned noen prosent fordi du har mindre total minnebåndbredde på systemet. Det er dog ikke mye å snakke om.

 

RAM som er rask nok for 1:1 synkron med FBS er som sagt ganske standard og er veldig billig i dag på DDR2, og (mye) raskere hastigheter får du også lett kjøpt. Samme for DDR3, dog det er litt dyrere enda. Husk at hovedkort skjeldent støtter mer enn èn av disse to RAM-typene. Skal du kjøpe nytt nå så vil jeg fremdeles annbefale DDR2.

 

Håper det klarte opp for deg. Det er med andre ord ingen betydelige hindre for å bruke en QX6850 fullt ut, eller noen av de andre 1333Mhz prosessorene.

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...