Gå til innhold

hva er internett?


Anbefalte innlegg

nå har eg meldt meg ut.. trodde at d var som med mobil at det gikk til satelitter å slikt..

9271288[/snapback]

Jeg beklager virkelig, men jeg må pirke litt der, så du ikke trenger å leve i uvitenhet.

 

Mobiltelefon signaler går ikke via satelitt (for det meste).

 

Rundt om kring i verden (ganske mange steder rundt i landet) så står det master med antenner som mottar mobil signaler (de trenger ikke være festet på master, men kan stå på toppen av byggninger o.l.)

 

Du har garantert sett slike antenner. De ser ut som avlange hvite bokser som henger rundt omkring.

 

Disse antennen er koblet til et system (masse datagreier) som igjenn er koblet med kabel helt til en teleoperatør. De fleste er koblet til enten Telenor eller Netcom om jeg ikke husker mye feil. Hos telenor og netcom (hvis det var de) så blir mobiltelefon signalene som har kommet inn fra de forskjellige antenne rundt i norge sendte inn på samme system som vanlig telefon går på.

 

I andre land er det selvfølgelig andre teleoperatører som mottar signalene fra antenne i de landene.

 

 

Du kan derimot få kjøpt satelitt-telefoner. Disse koster mye (les: MYE!), og brukes som regel kun i steder i verden hvor det ikke er satt opp mobil antenner (som øde steder i afrika, asia, sør amerika osv. du skjønner tegninga).

 

Satelitt-telefoner kobler seg rett opp mot en satelitt, og krever derfor litt tålmodighet for å bruke, da de må vendte på et dugende signal mellom seg og satelittene før den kan brukes til å ringe noe sted.

 

 

Jeg skulle gjerne prøvd meg på å forklare hvordan internett fungerer også, men har dessverre ikke tid nå (faen ta jobben), får se om jeg ikke gjør et litt senere, om ikke noen andre har kommet med skikkelige svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Internett er kort sagt masse datamaskiner som er koplet samme via forskjellige medier (kabel, sattelitt, etc).

 

Det kan på en måte sammenlignes med den virkelige verden, på den måten at vi har et hus (datamaskinen din) der du kan ta bilen og kjøre på veien(kabelen) til et digert kjøpesenter(fks diskusjon.no) der dem tilbyr forskjellige tjenester.

du kandler en ting(fks poster i denne tråden) og kjører hjem igjen.

 

alle husene og senterene har som i den virkelig verden forskjellige adresser, men istedet for eksempelveien 15, så bruker datamaskinene IP adresser, som er 4 tall mellom 0 og 255, (fks 68.45.217.1).

 

Det ble veldig knotete forklart... men jeg håper du forstår sånn ca :)

Lenke til kommentar
bare sett meg som en "normal" person du :p

 

hvordan ville du forklart det da lars?  :)

9275183[/snapback]

Får vel prøve meg da:

 

Internett er en samling av tilkoblingspunkt og servere som muliggjør kommunikasjon og overføring av data fra den ene siden av kloden til den andre på øyeblikket. Det er også desentralisert (til en viss grad) slik at en feil i en del av nettverket ikke nødvendigvis påvirker de andre delene. Når man skriver inn en URL i nettleseren oversettes det til en IP-adddresse hos nettlevereandøren. En ip-addresse er som et bilskilt. En unik gjenkjenningsaddresse for hver datamaskin som er tilkoblet nettet, slik at man bestandig vet hvor man sender informasjon til og hvor man ber om informasjon tilbake. Nettleverandørene holder en oppdatert liste over hvilke URL'er som skal oversettes til hvilke IP-addresser. Disse "listene" ligger på en såkalt DNS-server. Over internett kommuniserer man ved hjelp av binære koder. Hver binære kode (en byte) består av åtte bit. Et bit er enten en 1'er eller en 0. Eller forenklet signal eller ikke signal... ved hjelp av åtte bit kan man få 256 forskjellige kombinasjoner eller tegn.

Disse signalene kan gå over veldig mange forskjellige medier. Det vanligste er gjennom en TP-kabel. Per i dag har en TP-kabel kapasitet til å overføre 1Gbit per sekund eller 125 megabyte.

Et annet medie som er i bruk er fiberoptiske kabler som omgjør de elektriske signalene til lys. Fordelen med det er at man kan overføre mye større datamengder på kortere tid i forhold til TP-kabler. Det siste medie som er i vanlig bruk er radiobølger. Her har man flere forskjellige varianter. Man har det "vanlige" WLAN som kan overføre 11, 54 eller 108 megabit per sekund alt ettersom hvilken teknologi man benytter. Man har også UMTS ("3G"), satelitt-linker, HDSPA ("Super 3G") og GPRS.

Alle disse teknologiene har sine fordeler og ulemper. Noen er billige å bygge ut i sentrale strøk og gir god ytelse, men er for dyrt å bygge ut slik at det dekker overalt. Andre kan man bruke til å koble seg opp i det villeste afrika, men gir ikke like god ytelse.

Lenke til kommentar
hum.. jo ja.. men svar på et til spm.. hjemmeside f.eks. hvor du kan legge ut filer.. alså jeg tar det fra min pc å legger det ut der. å så kan jeg gå på en annen maskin 2 uker senere å få lasta opp min fil. hvor ligger dette i mellomtiden?

9275928[/snapback]

På en server hos f.eks. en nettleverandør. :)

 

 

edit:

For å være nøyaktig: På en server hos hjemmesideleverandøren (det trenger nemlig ikke være den samme som nettleverandøren)

Endret av L4r5
Lenke til kommentar
hum.. jo ja.. men svar på et til spm.. hjemmeside f.eks. hvor du kan legge ut filer.. alså jeg tar det fra min pc å legger det ut der. å så kan jeg gå på en annen maskin 2 uker senere å få lasta opp min fil. hvor ligger dette i mellomtiden?

9275928[/snapback]

Som sagt det du gjør er å laste den opp på en server hvor den blir liggende. En server er i utgangspunktet bare en datamaskin som står på hele tiden. (Ofte er de en god del større og kraftigere enn en vanlig hjemmedatamaskin, men behøver ikke være det).

 

Selv kjører jeg min egen server. Jeg har altså en datamaskin her hjemme som er koblet opp på nettet som inneholder alle websidene mine. Denne datamaskinen står på hele tiden slik at man alltid skal ha tilgang til websidene mine. Dersom f. eks. strømen blir borte over lengre tid, vil også hjemmesidene mine være utilgjengelige.

 

Absolutt all informasjon du finner på nettet, laster ned fra nettet eller laster opp steder på nettet ligger på en datamaskin et eller annet sted i verden.

Lenke til kommentar

Hjemmesider legges på hjemmesideservere. Disse serverne er datamaskiner med faste IP-adresser som alltid er koblet til internett, og som har passodbeskyttede mapper for hver bruker. Man må ha passord for å legge til eller fjerne noe i disse brukermappene, men mappeinnholdet er synlig for alle som vil se på det, hvis de kjenner adressen til mappen. Fordelen med å ha hjemmesidene liggende på slike hjemmesideservere er hjemmesidene da er tilgjengelig til alle døgnets tider uavhengig om eieren selv er koblet til internett.

 

For å endre innholdet i en slik hjemmesideadresse kobler man seg altså til sin egen hjemmesidemappe på den riktige hjemmesideserveren, og deretter flytter man over innholdet man vil vise fram for andre. Dette innholdet må være forberedt for å vises i andre internettbrukeres nettlesere. Nettleserne (f.eks Internet Explorer) kan kun lese visse typer dokumenter, såkalte html-filer (Hyper Text Markup Language). Html-filene kan egentlig kun inneholde tekstkoder, men det finnes visse html-koder som kan vise fram andre typer innhold, f.eks bilder, lyder eller filmer. Dette andre innholdet ligger vanligvis rett ved siden html-filen i den samme mappen, men fordi disse innholds-kodene egentlig er nettadresser, så kan bildene like gjerne ligge på en hjemmesideserver et helt annet sted.

 

Når du er inne på en nettside og bruker kommandoen "Vis kilde", så ser du html-kodene som nettleseren din tolker til den siden du ser. Ulike nettlesere tolker disse kodene litt forskjellig, derfor kan den samme siden se litt forskjellig ut avhengig om man bruker Internet Explorer eller en annen nettleser.

Lenke til kommentar

Vedkommende kan selvsagt det, og er også pålagt å gjøre det hvis innholdet en bruker legger ut i sin mappe er av ulovlig art (f.eks barneporno). Men utover det så er det vanlig at det gjøres en avtale mellom eieren av serveren og eieren av hjemmesideområdet. Dette er ofte en leieavtale, det vil si at brukeren betaler servereieren for å ha sidene sine der, mot at servereieren sørger for at sidene alltid er tilgjengelig på internett.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...