Gå til innhold

Mine føste bilder..


Anbefalte innlegg

Har nå brukt mitt ny innkjøpte D70S med kit objektiv 18-70mm i snart 1 uke. tenkte det var på tide å få litt KONSTRUKTIV kritikk her inne. Disse bildene ble tatt ca. 23.30 i går kveld og det var mørkt som bare det.... Hva kan man gjøre foruten å ta med aggregat og lyskastere?

 

http://vfl.no/bever1.jpg

 

http://vfl.no/bever2.jpg

 

Leif Ivar

Endret av LIAanerud
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Wow. Nice beaver! Åssen kom du så nærme innpå?

 

Uansett - det blir sjelden bra komposisjon etc når du skyter i mørket. Så da blir plutselig motivet omtrent det eneste som teller..

 

Hva du kunne gjort annerledes? Vet ikke helt. Ekstern blitz, kanskje? Et objektiv med (litt) mere tele hadde også gjort seg - dersom du hadde hatt sterkere blitz.

 

Helt gratis tips: Du kunne kanskje ha overeksponert litt, slik at det kom frem flere detaljer i det mørke dyret.

Lenke til kommentar
Wow. Nice beaver! Åssen kom du så nærme innpå?

 

9195862[/snapback]

 

Jeg har vært og hilst på disse flere kvelder på rad nå, og jeg tror de er vandt med mennesker i og med at de lever midt i sentrum. Men jeg har skremt de hver eneste gang jeg har prøvd og komme skikkelig innpå. Så for å komme så nærme knakk jeg av en kvist med ferske gode blader på og la ut til de. Da ble vi visst skikkelig god-kompiser og jeg fikk lov å knipse så mye jeg ville :) Jeg satt 3-4 meter unna bare!

 

Helt gratis tips: Du kunne kanskje ha overeksponert litt, slik at det kom frem flere detaljer i det mørke dyret.

9195862[/snapback]

 

Jeg er skikkelig fersking, men jeg regner med at du snakker om lengre lukketid her. Jeg tenkte som så at Bævern ville bli uskarp, i og med at den ikke er helt i ro. Jeg hadde heller ikke kameraet på stativ og var derfor usikker på lange lukketider. Er jeg helt på vidda nå?

Lenke til kommentar
Flotte bilder fordi det er dyr vis skjelden kommer innpå.

Litt tydeligere kan du jo få bildene ved å behandle dem og evt crope litt?

post-135672-1186082877_thumb.jpg

9196015[/snapback]

 

 

Likte det du gjorde der. Beveren kom virkelig mye mer frem i bildet. Jeg har lagt .jpg filene ut her uten å røre de. Har også .raw filer som jeg har tenkt å leke meg litt med, men jeg har absolutt ingen erfaring så det er greit å få noen tips på hva man kan begynne med. Tusen takk.

Lenke til kommentar
Jeg er skikkelig fersking, men jeg regner med at du snakker om lengre lukketid her. Jeg tenkte som så at Bævern ville bli uskarp, i og med at den ikke er helt i ro. Jeg hadde heller ikke kameraet på stativ og var derfor usikker på lange lukketider. Er jeg helt på vidda nå?

9195935[/snapback]

 

Helt på vidda er du ikke... Lang lukkertid vil ikke fungere på et dyr som beveger seg (med mindre du ønsker å fremheve bevegelsen), da de delene av dyret som beveger seg vil lide av bevegelsesuskarphet.

 

Det er i hovedsak to faktorer som avgjør eksponeringen, hvor mye lys du slipper inn (blender) og hvor lenge du lar lyset slippe inn (lukkertid), en annen faktor som også spiller inn er lysfølsomheten(ISO). Ettersom du har fjernet EXIF'en fra bildene, er det litt vanskelig å gi deg konkrete råd på hva du eventuelt kan justere på for en lysere eksponering. (om du i det hele tatt har noe å gå på)

Lenke til kommentar
Ettersom du har fjernet EXIF'en fra bildene, er det litt vanskelig å gi deg konkrete råd på hva du eventuelt kan justere på for en lysere eksponering. (om du i det hele tatt har noe å gå på)

9196066[/snapback]

 

Jeg skal få lagt ut alle data fra bildet i morgen!

9196132[/snapback]

 

Hvis du ikke vet hvordan man finner fram til denne informasjonen vil jeg anbefale deg å laste ned et program som heter Opanda, bare å søke på det så finner du det :)

Lenke til kommentar
Wow. Nice beaver! Åssen kom du så nærme innpå?

9195862[/snapback]

Jeg har vært og hilst på disse flere kvelder på rad nå, og jeg tror de er vandt med mennesker i og med at de lever midt i sentrum. Men jeg har skremt de hver eneste gang jeg har prøvd og komme skikkelig innpå. Så for å komme så nærme knakk jeg av en kvist med ferske gode blader på og la ut til de. Da ble vi visst skikkelig god-kompiser og jeg fikk lov å knipse så mye jeg ville :) Jeg satt 3-4 meter unna bare.

 

Snakk om flaks å ha tilgang til noe sånt! Veldig fint for deg - for nå vet du hvor du kan finne et stilig motiv å trene på :)

 

Du kan kanskje prøve å møte opp litt tidligere, og se om det er nok lys til at du kan skyte med maks blender og iso 800? (Tror ISO 1600 ikke er bra nok på D70S'en, noen som vet?). Naturlig lys gir ofte best bilder.

 

Om det finnes noen muligheter for å skyte beverne mot en lysere bakgrunn, så hadde vi også fått sett mere av dem. Detaljene forsvinner litt i mangelen på kontrast - samme problem med alle mørke motiver (kameraets lysmåler feileksponerer ofte sånne motiver).

 

Når det gjelder RAW-prosessering så bruker jeg for tida mest LightRoom 1.1, men det koster 2650 penger. Av gratis-alternativer er jeg litt ute av spillet. Google Picasa lar deg gjøre de viktigste endringe, uten å lagre dem til selve filen.

 

Og viktig! RAW-filer er gull verdt. Lure folk tar godt vare på RAW-filene sine, slik at vi om måneder eller år kan kjøre en ny runde med redigering for å få enda mere ut av blinkskuddet vårt med ny kunnskap og nye verktøy.

Lenke til kommentar

Det er EXIF, ja... Her ser du innstillingene som ble brukt når bildet ble tatt, noe som er veldig nyttig om man skal gi kritikk på den tekniske biten. Denne informasjonen ligger opprinnelig i bildefilen, men enkelte redigeringsprogrammer fjerner den. Om ikke programmet du bruker lar deg beholde EXIF i filen, holder det at du skriver de viktigste dataene sammen med bildene, dvs minimum lukkertid, blender og ISO, men ta gjerne også med brennvidde og øvrig informasjon du føler er relevant.

 

F/4.5 er største blenderåpning du får på 70mm med objektivet ditt, og går du høyere enn ISO800 begynner vel støyen å bli sjenerende, så her er det vel ikke så mye mer å hente. Du kan derimot prøve en litt lenger lukkertid, f.eks 1/200 sek. 1/200 sekunders lukkertid er i de fleste tilfeller raskt nok til å fryse bevegelse. Blits vil også hjelpe til å fryse bevegelse, men effekten av blitsen vil jo avhenge av hvor langt unna subjektet du er.

Lenke til kommentar
Du kan derimot prøve en litt lenger lukkertid, f.eks 1/200 sek.

9204805[/snapback]

 

Jeg må jo bare prøve og feile en stund regner jeg med skal jeg få noen forståelse for hvordan disse verdiene bør/kan justeres. Men du mener altså at jeg vil se forskjell på 1/360 og 1/200?

Lenke til kommentar

Som tidligere nevnt, er det først og fremst 3 faktorer som avgjør eksponeringen. Hvor mye lys som slippes inn(blenderåpning), hvor lenge lyset slipper inn(lukkertid) og lysfølsomhet(ISO).

 

Ved å øke lukkertiden fra 1/360 sekund til 1/200 sekund skal du normalt få en lysere eksponering. Men i dette tilfellet er det også en fjerde faktor som spiller inn; blits... Når du tar bilder med blits vil 99 prosent av eksponeringen komme fra blitsen, så det å øke lukkertiden til over "blitstiden" vil ha liten til ingen effekt. Jeg må innrømme at jeg ikke vet hvor lenge blitsblinket varer... For å komplisere det hele enda mer, så tar du bilder utendørs og jeg går utifra at du bruker den innebyggde blitsen i kameraet. Det skal ikke så veldig mange meterene til før denne blitsen mister sin effekt, men fra bildene vil jeg anta at eksponeringen fremdeles domineres av blitsen.

 

Svaret blir altså at jeg vet ikke om det å justere lukkertiden vil hjelpe, men det er verdt et forsøk.. Du har allerede maksimal blenderåpning på objektivet ditt(på 70 mm), om du øker ISO er det fare for at bildet ødelegges av støy(men du kan jo alltids forsøke det også), men du har altså litt margin på å øke lukkertiden. Om det ikke hjelper, er det ingen bønn... Da må du ha mere lys, eventuelt et mer lyssterkt objektiv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...