Gå til innhold

Kan noen forklare meg vektstangprinsippet?


Anbefalte innlegg

La oss si at man har en stein man skal løfte, og velger å løfte den over et punkt med en planke. Du starter med å prøve å løfte steinen like over punktet. Dette bruker du en viss mengde energi på, men du greier ikke å løfte steinen. Deretter bruker du samme energi på enden av planken og steinen løfter seg, men hvorfor?

 

Første gangen du prøver å løfte steinen er det jo åpenbart at den trenger mer energi for å lette fra bakken, så det jeg lurer på er hvor kommer denne energien fra?

 

Ble kanskje litt dårloig forklart her, men dere får spørre hvis noe er uklart :p

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skjønte det meste av artikkelen der, det meste ble forklart av faren min fra før av. Det som egentlig plager meg er hvorfor det er slik at en får mer kraft ved at man legger kraft lenger ute på en arm. Faren min svarte med at " det bare er slik" noe som jeg ikke godtar som et svar :p

Lenke til kommentar

Faren min svarte med at " det bare er slik"

 

Så han sa det ja..

 

Men det nå bare slik en gang. Kan tenke deg at for hver centimeter man flytter en tyngde utover en vippe huske, jo mere kraft overfører samme tyngde til den siden av vippepunktet som den er på. Dette resulterer i at den last man har på den andre siden ikke har nok kraft til å holde igjen med.. Det er tyndekraften som virker inn her. Derav har vi Newton (N) som måleenhet får kraft, siden det var han som "oppfant" tyndekraften..

 

Moment; altså vektarm, måles i Newtonmeter (Nm).

Antall N ganget med meter. 10 N = 1 Kg

 

Dette tilsier at 1 N på en meter lang arm løfter 1 Kg ved vippepunkt,

og 1 N på en halv meter lang arm løfter 0,5 Kg ved vippepunkt.

 

Håper dette kan hjelpe deg.. :hmm:

Lenke til kommentar

Jo du er inne på noe.

 

Men er kraften sentrert over det punktet armen ligger ann på vil den bare overføres ned i det armen ligger på. Da blir det ikke noe "vipp" vis du skjønner.

Her er jo balanse inne i bildet, omtrendt som en dump huske i barnehagen.

En voksen langt inn på ene siden, og et lite barn helt på tuppen på den andre vil fungere siden kreftene blir balansert over vippepunktet..

Lenke til kommentar
Skjønte det meste av artikkelen der, det meste ble forklart av faren min fra før av. Det som egentlig plager meg er hvorfor det er slik at en får mer kraft ved at man legger kraft lenger ute på en arm. Faren min svarte med at " det bare er slik" noe som jeg ikke godtar som et svar :p

9177277[/snapback]

 

Det er fordi at når armen (lengden på planken) blir lenger, så øker momentet. Har ikke lest artikkelen, men formelen for moment er M = F x l der F er kraften og l er lengden på armen.

Lenke til kommentar

Et annet moment er at du løfter den tunge steinen bare bittelitt med en stor bevegelse.

Du får da en slags giring av kraften.

Om du kunne løftet steinen med en stang du hadde støttet opp på midten hadde du løftet steinen i like høyt opp som du trykker stanga ned. (utveksling 1/1)

Ved å flyte støtten slik at den havner helt inne ved steinen løfter du steinen mye kortere mens du fremdeles måtte flytte på stanga i enb like stor bue som sist.

Resultatet blir da stor bevegelse på pinenn gir liten bevegelse på løfteenden med stor kraft.(utveksling 10/1)

Gjør du det motsatte så får du en stor bevegelse med lite moment ved og gjøre en liten bevegelse med et stort moment.

 

Altså kraft ganger arm.

Lenke til kommentar

For å løfte steinen trengs det et gitt arbeid.

 

Arbeid er produktet av kraft og strekning (kraft ganger strekning).

 

Med en vektstang kan man velge om man vil utføre dette arbeidet med stor kraft over en kort strekning eller med liten kraft over en lang strekning.

 

Redigert: Strekning er altså lengden du beveger hånda når du løfter stanga.

Endret av trøls
Lenke til kommentar

som nevnt, du trenger ikke bare arbeid, men også en kraft. kan du ikke mønstre den kraften som trengs for den strekningen det ers nakk om, så får du ikke løftet steinen.

 

kan du imidlertid øke strekningen, trengs det mindre kraft, og du klarer det kanskje likevel. energien er hele tiden den samme.

 

omtrent som å spare til ny TV. Du kan ikke betale for den her og nå, men hvis du sparer 2 måneder så går det. TV'n koster det samme. (la renters rente være en annen diskusjon)

Lenke til kommentar

Ja, du har forstått det. Det samme prinsippet brukes også i giring. På en sykkel er det lett å få sykkelen til å gå framover, der er giringen laget slik at man slipper å trø like fort som rotasjonshastigheten på bakhjulet. Dermed kan sykkelen sykles fortere enn om pedalene satt direkte på hjulnavet.

 

Før man fikk giring og kjede på syklene var et stort drivhjul eneste mulighet for å oppnå stor fart, men størrelsen på hjulet måtte ikke være større enn at man kunne nå ned til pedalene. Velocipeden (populært kalt veltepetter) var siste utvikling før den moderne sykkeltypen med gir og kjede ble oppfunnet for omtrent hundre år siden. Deretter har syklene sett stort sett likedan ut.

 

196christchurchcostumeewk9.jpg

En typisk velociped

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...