Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Fotografering av politiet


Zimmerknaben

Anbefalte innlegg

Hva er reglene angående fotografering av politiet? Så på nyhetene her om dagen, der en fotograf ble lagt i jern grunnet fotografering av politiet. Politiet mente han hadde tatt bilde av et forelegg, derfor ble han brakt inn sammen med kameraet for å sjekke om det stemte. Noe det ikke gjorde, derfor fikk han gå.

 

Kan altså hvem som helst ta bilder av politiet, samme hva situasjonen er? Kunne jeg f. eks ha tatt bilde av politiet som arresterte en person?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

OT:

 

Jeg var med på lignende hendelse på Gatebiltreff på Rudskogen.

Forskjellen var at personen som ble fotografert var en innleid sikkerhetsvakt som gikk rundt blant teltene sammen med noen andre vakter på kvelden for å se at alt var i orden.

 

Han truet med å ta kamera eller minnekort e.v.t. kaste oss ut om ikke bildet av ham ble slettet.

Lenke til kommentar

Det finnes ikke noe eksplisitt forbud mot å fotografe Politiet. Pressen gjør dette stadig vekk, men de har et særskilt vern og status som samfunnskontrollør. Som privatperson kan du ikke trekke disse grensene like langt.

Du bør vise aktsomhet som privatperson med å blande deg inn i situasjoner der du forstyrrer politiets arbeid eller den offentlige ro og orden. Du plikter forøvrig å straks å etterkomme politiets pålegg jf politilovens § 5

§ 5. Plikten til å følge politiets pålegg

 

Enhver plikter straks å rette seg etter de pålegg, tegn eller øvrige signaler som politiet gir i medhold av bestemmelsene i kapittel II i denne lov.

 

Å hindre en offentlig tjenestemanns tjenesteutførelse eller vold mot sådan er straffbart jf straffelovens § 127, 128 og 326.

Lenke til kommentar
Det finnes ikke noe eksplisitt forbud mot å fotografe Politiet. Pressen gjør dette stadig vekk, men de har et særskilt vern og status som samfunnskontrollør. Som privatperson kan du ikke trekke disse grensene like langt.

9153285[/snapback]

 

Dette er ikke riktig. Det er - juridisk sett - ingenting som skiller en privatperson fra det du refererer til som "pressen". Dette kan illustreres ved at absolutt alle i Norge kan kalle seg journalister, hvilket er en konsekvens av den vide ytringsfriheten vi har i vesten. Journalist er altså ikke en beskyttet tittel som gir særrettigheter.

 

Både en privatperson og en VG-fotograf kan dermed påberope seg ytringsfriheten og retten til å fotografere hendelser på offentlig sted, og de stiller helt likt når det kommer til adgangen til å utøve denne retten i praksis.

 

Imidlertid vil en innpåsliten fotograf (enten det er fra VG eller en overivrig 18-åring med politiradio) ofte være i veien for politiets arbeid. Et eksempel kan være at blitzen bidrar til at en situasjon eskalerer, eller at en skadet person blir påvirket i negativ grad. Da vil politiet ha hjemmel til å bortvise vedkommende fotograf, som 'frekkas' nevner.

 

Politiet skal riktignok (etter gjengs oppfatning) være i stand til å gjøre sitt arbeid til tross for oppmerksomhet fra presse / publikum.

Lenke til kommentar

Du har selvsagt rett at det ikke finnes noe som eksplitt skiller en journalist fra en hvilken som helst annen med tanke på ytringsfriheten jf eksempelvis Grunnlovens § 100.

Beklager dersom jeg uttrykte meg litt klossete, mitt egentlige poeng var nok at pressen ofte får en større grad av "forståelse" og en videre handlerom i slike hendelser der de skal ta bilder i kraft av sin rolle. Det tilstedeværende Politi har nok en annen holdning til presse enn til en eller annen tilfeldig som legger seg borti en situasjon.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...