Gå til innhold

Frekvens på Minne?


$ig

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Mange misforstår hva frekvensen på minnet betyr. Minnet vil alltid følge som et resultat av hvilken FSB (front side bus) du bruker. Dette bestemmes igjen av CPUen din og instillinger i BIOS.

 

Med andre ord så vil du altså IKKE få noe som helst ut av å ha minne som klarer høy frevens dersom du ikke overklokker (siden minnet da vil da kjøre på mindre enn sin maksimale hastighet uansett). Om du ikke overklokker så er det meningsløst å kjøpe RAM som er bedre enn minimum som CPUen er laget for.

 

Selv når man overklokker så er det som regle lite eller ingenting å hente på å ha minne som kjører raksere enn hva FSB kjører på. Derfor kjøper overklokkere ofte f.eks. 800Mhz RAM i stedet for standard 667, siden de da kan overklokke bra høyt og likevel oppnå 1:1 ratio.

 

Det er altså ikke så enkelt som at det er nødvendigvis noe bedre å kjøpe den raskeste ratede RAMen du kan finne ;) Håper det forklarte litt.

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

ja, kjempe bra svar stigma! tror jeg skjønner, men allikavell er det noe jeg ikke forstår:

 

mange her på forumet har Intel Core 2 Duo E6400 og oppover, men mange av disse har også 800MHz RAM, men Core 2 Duo E6400 + har jo FBS 1066MHz...ville det da ikke lønne seg å kjøpe RAM med 1066MHz - uansett om man overklokker eller ikke? :ermm:

Lenke til kommentar

Det er et veldig logisk spørsmål å spørre...

 

Svaret er at det er litt knotete design man må huske på. 1066Mhz er CPUens internbus, det er ikke FSB (front side bus), som brukes for kommunikasjon mellom CPU og alle de andre delene i maskinen.

 

Reell FSB finner man ved å dele internbus på 4 (for Intel CPUer da de er såkallt quad-pumped). Altså 1066/4 = 266. Men... så må man også huske på at siden DDR (double rate RAM), så doblet båndbredden seg til minnet, altså må vi gange dette igjen med 2, som blir 266*2 = 533. (confused yet? ;) )

 

Og DET (altså 533) er det tallet du må forholde deg til. På en CPU med ratet internbuss på 1066 må du altså ha minimum 533Mhz RAM for å kjøre på 1:1 ratio (altså optimalt), mens du ikke overklokker. 800Mhz RAM vil da henge med opp til og med +50% overklokk. Det er derfor en del her på forumte har det, men ikke mer, siden mer enn +50% overklokk er ganske så uvanlig uten meget ekstrem kjøling + flaks med CPUen du kjøpte ;)

 

Nå vet du altså hvordan du kan regne deg fram til dette hehe, men som du ser ganger vi med 4 og delte på to, så som en tommelfingerregel kan du altså huske at det er bare å dele internbus'en med 2 så har du det. Det er også greit å vite at om du noengang skal inn i BIOS og rote for å overklokke eller ligende, så er det det "rå" FBS tallet du jobber med (altså 266 i dette eksempelet). Kjekt å vite...

 

Jeg tar forbehold mot:

- Skriveleifer som resultat av at det er 04:46

- Evt. logiske feil, av samme grunn (i så tilfelle håper jeg noen retter meg)

- Avrundinger som ikke er 100% nøyaktige... Jeg valgte "pene" tall framfor masse desimaler.

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar
Vil alt dette si at til de nye Intel prosessorene med 1333 FSB, så er man nødt til å benytte 667MHz RAM?

9055612[/snapback]

 

Korrekt. 667Mhz vil være minimum frekvens du trenger for å kunne kjøre 1:1 ratio på stock hastighet. Skal du overklokke vil 800Mhz RAM være ratet til å kun klare +20% overklokk f.eks.

 

Det ER mulig å kjøre med lavere frekvens RAM selvfølgelig, men du må da bruke en lavere divider enn 1:1, og det vil være uoptimalt i forhold til den totale ytelsen.

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar
Takker! Da blir det ny RAM til høsten også gitt. Sitter på 2GB gammel DDR2 RAM nå på 533MHz, men tenkte jeg skulle gå for en av de nye E6*50-prosessorene fra Intel, og da holder ikke den RAMen. Noen som vil kjøpe? hehe

9056140[/snapback]

 

Som sagt kan du bruke den, men med redusert divider. Jeg kan tenke meg dog at du vil miste et par prosent ytelse (avhengig av applikasjonen) om du gjør dette framfor å gå for RAM som klarer 1:1 ratio. Men RAM er jo også på en all-time-low på pris, så du får balansere utgiften mot ekstra ytelse :)

 

Det er også mulig å kjøre RAM på mye høyere frekvens enn brikken er designet for om du dropper ned timings i BIOS noe. Dette vil (spesiellt på intel systemer) ha lite å si på ytelse, og det kan gjøre at du kan med litt hell kjøre de eksisterende brikkene på hastigheten du trenger for 1:1. Kan være verdt et forsøk, men det krever et minimum av forståelse for å stille på sånne ting i BIOS.

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

Takk for tipset, men ram-brikkene er som sagt gamle og de kommer fra en Dell, og etter det jeg har hørt så skal man være forsiktig med å prøve å fikle med komponenter fra sånne "ferdigmaskiner". Skal heller ikke skryte på meg altfor mye BIOS-kunnskaper, hehe. Og prisene er jo utrolig lave for tiden ja, så går heller for ny ram.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...