Gå til innhold

Bataljon Thalmann og den internasjonale brigade


Vico

Anbefalte innlegg

Tenkte eg skulle starte ein tråd om Bataljon Thalmann og dei norske frivilige i den spanske borgerkrigen. Rundt 300 nordmenn reiste som frivilig for å slost for den spanske republikken. Ca 90 kom tilbake, og dei fleste var svært aktive i motstanden mot den tyske okkupasjonen. Det er dessvere ein gløymt del av norsk historie. Yngvar Ustvedt kom ut med ei bok i 1975 (arbeidere under våpen) om dei norske firivilige, som er svært interessang. Det er nok dessvere ei bok som har gått ut av produsjon og er vanskeleg å få tak på, men vist ein høyrer med biblioteket så skal det nok vera mogeleg å få lånt den. Lise Lindbæk som var dagbladets reporter i krigen skal og ha gitt ut ei bok om sine reportasjer, men den har eg ikkje klart å få taket på. Er det kanskje nokon her som veit om noko god litteratur om emnet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

her er noen linker:

 

Thälmann-Bataillon Den er på tysk, men noen kan vel lese det.

 

Clara und Paul Thalmann Litt info om Clara og Paul Thalmann (også på tysk)

 

En norsk link:

Spaniakjemperne Nils Ersnes og Johan Åsgård

 

Hvis man søker på folkebibliotekenes nettsider (miramarc?) kan man se at enkelte biblioteker har bøker om emnet, feks "Arbeidere under våpen" av Y.Ustedt har de i Bremanger :D

Lenke til kommentar

De norske antifascistene som reiste ned til Spania og tok opp våpen mot fascismen og for demokratiet er blandt de mest stolte kapitler i norsk historie.

Jeg prøver selv, så godt det lar seg gjøre, å være tilstede under minnestunden hver 1ste Mai ved monumentet over de internasjonale brigadene i Birkelunden i Oslo.

 

Den 26. April i år var det 70 år siden den baskiske byen Guernica ble terror bombet. Denne sommeren er det like mange år siden de første unge norske frivillige ble myrdet i Spanias skyttergraver, i kampen mot fascismen tre år før den førte til okupasjon av Norge.

Lenke til kommentar

Av dei rundt 100stk som kom tilbake fra Spania, var fleire sentrale i motstandskampen mot den tyske okkupasjonen. Med kamptrening fra Spania, vart dei svært dyktige i kampene.

 

Det at okkupasjonen kom så raskt til Noreg, etter den spanske borgerkrigen var over, er nok litt av grunnen til at denne delen av Noregs historie har blitt gløymt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...