Gå til innhold

Lære mer om nettverk til LAN


Anbefalte innlegg

Skal du arrangere dette lanet hjemme? finn ut om du har router eller bare modem, har du router så har denne vanligvis innebygd dhcp og 4 lan porter, da tar du bare og trekker en kabel fra en av lan utgangene til en av inngangene på switchen og vips så får alle nett :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tøyser du litt med oss nå eller? Jeg tenker på signaturen din.

Regner med du mener et lokalt nett, og ikke et lokalt internett ;)

Lokalt nett = LAN.

Kopler du internett modemet ditt til en switdch som i ditt tilfelle bør være 24 porters sak har dere både tilgang til det lokale nettverket og internett.

Tror det 54 mb nettet du sikter til er ditt lokal nettverk og ikke internett linjen din.

Bruk speedometeret for å teste linjen din. Dersom det er surfing og gaming som skal skje trenger dere ikke den råeste linjen egentlig....dersom ikke en masse Bittorrent klienter står og går.

 

Edit: Dersom du har 54 mb linje, gi meg adressen din og jeg er på vei ;)

Endret av CWH
Lenke til kommentar

Ok, takk :) Lokalt internett var en ubevisst skriveleif (jeg mente lokalt intranett, men jeg er ikke sikker på om dette blir det rette ordet i denne sammenhengen heller). Torrentklienter skal jeg sperre (vet ikke helt hvordan ennå). Men det går vel ann å koble til routeret også? Eller vil ikke det være nødvendig? Man må vel ha ledninger uansett eller hva? Hva anbefaler du å koble seg til?

En ting til... Når man kobler seg til routeret eller modemet eller hva det nå skal være så er det altså slik at man får TILGANG til to forskjellige nettverk?; det lokale for LANet og internett for spill og surfing. Tror jeg har forstått det nå :) Fint om du kan svare på spørsmålet mitt om modem og router?

Endret av Rinox
Lenke til kommentar

Når du mottar en ip adresse fra routeren eller modemet så gir det deg tilgang til internet. For og sperre for torrent klienter så må du inn i routeren og sperre porter der. Jobben til en router er jo egentlig og route trafikk fra internet til rette ip adresser på lokal nettet :)

 

La deg til på msn forresten bare spørr der om du trenger hjelp :)

Lenke til kommentar

Steike nå er du over mitt hode dersom du skal begynne å sperre porter for Torrentklienter. Sånt roper jeg på tech crewet for :D

Router er en litt dummere versjon av en switch, så nei, trenger ikke begge deler.

Skal du kjøpe eller låne? De fleste bedrifter har noen switcher liggende som du sikkert får låne. Som regel ikke vanskelig med under 20 LANere.

Ja du må ha kabler, men kun 2/3 stk. (1 fra modem til switch, og 2 til de som har glemt ;)). Det er helt vanlig at landeltakere stiller med egen TP kabel på LAN.

Dersom det er et langt smalt lokale kan det være greit å gjøre folk oppmerksom på at de bør ha litt lengde på kablene, eller eventuellt sette en switch/router som forlenger.

Du må naturligivs ha en egen tpå kabel til din egen maskin.

 

Ja dere vil ha tilgang til både lokal nettverket og internett. Men for at dere skal få tilgang til å dele mapper må jo disse naturligvis deles ut. Høyreklikk mappe -> deling og sikkerhet -> del denne mappen -> ikke la "tillat nettbrukere å endre innhold" være huket av.

 

Kanskje noen kan komme med tips til trådløse routere som tillater mange klienter?

Lenke til kommentar

Hehe, har du ikke kommet til bunns i dette enda :)

 

LAN: Lokalt nettverk med lokale ip adresser

 

WAN: Wide area nettwork med utvendig IP-adresse

 

Internet er et WAN. Dette får du gjennom en ISP (internet service provider). Vanligvis får du låne en ruter fra ISP som mottar en IP-adresse du bruker på WAN/ internet... Denne ruteren tildeler også alle maskiner koblet til det lokale nettverket en lokal ip-adresse automatisk. Du kan også stille den lokale ip-adressen manuelt i TCP/IP protokollen på hver enkelt maskin.

 

Hva trenger du?

 

1. En internet forbindelse levert av en ISP.

1. En eller flere switcher du kan koble til ruteren slik at det totale antallet tilkoblinger tilsvarer mengden av maskiner som skal kobles sammen.

 

NB: Husk at om du seriekobler f eks 3 x 8 porter switcher så mister du 5 inputs i koblingen. dvs det totale antallet på 24 innganger krymper til 19.

Endret av Dentro
Lenke til kommentar

Faktisk har jeg kommet til bunns i det nå :) Takket være dere og hipers hjelp via MSN. Jeg hadde så mange spørsmål at vi sikkert kunne skrevet en bok om det :lol: Nå føler jeg at jeg kan det meste! :)

 

Men dentro.. Vil jeg ikke bare miste 3 inputs? En input fra hver switch som går til backbonen eller routeret (men i dette tilfellet er nok ikke backbone noe å bruke)?

 

Og er det et program jeg kan bruke til å overvåke hva de forskjellige PCene bruker nettet til?

Endret av Rinox
Lenke til kommentar

Riktig som du sier, om du har nok nettverksutganger fra routeren så slipper du med 3....

 

Finnes masse programmer til å overvåke nettverk på, men det spørs jo litt hva slags informasjon du er ute etter å overvåke også... Søk litt rundt på nettet så finner du nok mye artig :)

Lenke til kommentar
Router er en litt dummere versjon av en switch.

 

Hva mener du med det? vil si at routeren er endel "smartere"  :)

9004458[/snapback]

JA der kan du se :)

 

Edit: jeg blander router og hub innimellom, sånt skjer.. :whistle:

Endret av CWH
Lenke til kommentar

Hvilke switcher bør jeg bruke da til mellom 90 og 140 PCer? Jeg planlegger å bruke 24p switcher, og jeg har sett på siden til oxygen ( http://www.ono.no/partypack.o2 ), men er det bra det som er på oxygen? Og en ting til... Hva brukes egentlig en backbone til? Er den bare for å samle switchene? Kan man ikke gjøre det med en vanlig switch? Og inneholder backbonen en brannmur eller noe sånt?

 

Håper noen kan svare på alle spørsmålene mine :D

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-XHLacM

Stemmer det at det ikke kun nytter med en switch, man må også ha en DHCP server? Derfor lønner det seg i mange tilfeller å kjøpe en managed switch, som har egen DHCP server?

Lenke til kommentar

Det stemmer for alle må ha forskjellige IP-er. En DHCP-server deler ut IP-er til alle under routeret. Du kan sette opp alt slik: PCer -> switcher -> backbone -> DHCP-server -> router

Men du kan heller bare installere et DHCP program på PCen din. Det fungerer fint til server det ;)

 

Men kan noen svare på mine spørsmål?

Endret av Rinox
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...