Gå til innhold

Lære mer om nettverk til LAN


Anbefalte innlegg

Hei! Nå har jeg lest gjennom en del poster i LAN-kategorien her, og jeg har innsett at det er MYE jeg ikke kan. Jeg skal selv sette opp et lite lan med omkring 10-15 PCer til sammen (inkludert mine egne). Nå har jeg egentlig ingen anelse om hvor jeg bør starte... Først kan vi vel ta for oss hva jeg trenger :)

 

Håper noen her kan hjelpe meg. Takker så mye for svar :)

 

Edit: Det kan godt hende at dere trenger mer informasjon, men jeg er helt ny til dette så jeg er usikker på om det er noe mer jeg bør poste... :hmm:

Endret av Rinox
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Switch'n kan du koble til internet slik at alle får nett. Switchene kommer i mange versjoner. 4 - 8 - 12 -16 - 24 - 32 - 48 porter osv... Tror det skal gå fint å seriekoble switcher også, men jeg er ikke noe expert på litt større nettverk. En switch er et knytepunkt mellom maskinene.

Endret av Dentro
Lenke til kommentar

LANet er basert på gaming og surfing, ja, så det må nok litt mer til... Men må jeg kjøpe et nytt bredbånd? Jeg tror jeg har 52 Mbit. Det holder vel... Eller Hvor kan jeg finne ut hvor rask linjen min er og hva er det som gjør linjen rask? Modemet, bredbåndsleverandøren eller routeret?

Endret av Rinox
Lenke til kommentar

Så lenge du bare har 10-15 maskiner er det ikkje noe problem å koble sammen flere switcher for å få nok porter. Selv med 100Mbit nett blir ikkje uplink til neste swtich noe særlig flaskehals til spilling.

 

Skal du ha internett tilgang, så er en router en nødvendighet. Har du 52Mbit, så holder det i massevis. Ved 10-15 online spillere, eller det allikevel uthastigheten som er kritisk, og behovet varierer med spillene. Det beste du kan gjøre her å ha en router som støtter trafikkprioritering (QoS) - men en som takler å route 52Mbit med QoS er enten dyr, eller en pc med linux som gjør samme jobben. Alternativt kan du sørge for at ingen brukere driver med heftig opp/ned lasting når det skal spilles - mye enklere og billigere.

 

Selv om du ikkje skal ha internett tilgang, er det en god ide å koble på en router som ikkje har nettilgang - da denne vil fremdeles yte en DCHP tjeneste på lokalnettet, så du slipper å konfigurere statiske IP adresser på hver og en PC.

Lenke til kommentar

Sorry, men jeg skjønner nesten ingenting av det du sier... :( Hva er DCHP og hvorfor skal jeg ha et router uten internett-tilgang? Da kan man jo ikke spille.. Kan du forklare litt mer rundt dette? Jeg tror at DCHP er et program som deler ut ip-addresser til hver av PCene i et lan, men jeg er ikke sikker... Og mener du har jeg ikke skal ha switcheren og TP-kablene?

 

Veldig fint om du kan forklare mer om hvorfor og hvordan :)

 

Edit: Jeg har hørt at man kan legge inn DCHP på en hoved-pc i lokalet... Jeg fant denne linken... http://itpro.no/supportforum/index.php?showtopic=40897

Endret av Rinox
Lenke til kommentar

Ok, nå har jeg lest en del og jeg kan nå det meste om lednignene, switcherne og routeret. Jeg vet også hvordan jeg skal lage en mappe med delte filer for alle som er på LAN-nettverket, og jeg skjønner dette med DHCP og utdeling av IP-addresser. Er det noe mer jeg trenger? Ut fra hva jeg har skjønt til nå så er det et lokalt nettverk som alt foregår på. Men det jeg ikke skjønner er hvordan man kan være på internett og spille og surfe da? Må man koble seg til et annet nettverk også?

 

Hvordan foregår dette på andre LAN her i Norge?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...