Chad Thundercock Skrevet 1. juli 2007 Del Skrevet 1. juli 2007 "Debatten rundt aspartam er ofte sterk og følelsesladet, og grunnen er nok at det involverer mange brukere, i tillegg til at det er sterke industrielle, økonomiske krefter inne i bildet. At sterke krefter er inne i bildet bevises godt gjennom, Dr. Ralph Walton fra Northeastern Ohio University, som gikk igjennom 164 medisinske studier, der 90 var utført av personer uten tilknytning til industrien, mens de 74 andre var sponset av ulike firmaer tilknyttet industrien rundt aspartam. Ingen av de sponsete studiene fant noe negativt med aspartam, mens 83 av 90 (92 prosent) av de usponsete studiene viste en eller flere bivirkninger med aspartam. Det er enorme pengebeløp involvert i produksjon og salg av aspartam, og uten å antyde for mye, er denne forskjellen i beste fall svært mistenkelig. Det er holdepunkter for å hevde at aspartam kan øke utskillelsen av insulin, og dermed senke blodsukkeret. Dette vil i sin tur påvirke metthetsfølelsen ved at det spises mer i etterkant, og da spesielt av karbohydratrike matvarer. Insulin er i seg selv et fettinnlagrende hormon, og dette faktum sammen med økt sultfølelse, vil kunne gjøre at aspartam kan virke fetende. Det er også holdepunkter for å hevde at aspartam kan være en årsak til andre bivirkninger, alt fra kreftsvulster i hjernen, ulike forstyrrelser på signalstoffer i hjernen/sentralnervesystemet, forverre psykiske ubalanser/lidelser og fødselskader. Mindre dokumenterte bivirkninger, men verdt å nevne på grunn av blant annet kliniske erfaringer fra dyktige leger og terapeuter, er økt sjanse for hodepine, fibromyalgi, MS, lupus, leddsmerter, nedsatt syn og hukommelse, kramper, panikkangst, epilepsi og hjerneblødning" Mer Lenke til kommentar
freerun Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 Veit det er gammel tråd, men fortsatt ett interessant tema. når man ser på statistikken over sponset og ikke sponset statistikk erdet grunn god nok til å være skeptisk til det meste av statistikk vi leser til vanlig. Og når så mange av de ikke sponsede mener det er helsefarer tilknytter til aspartan, da stoler jeg på de. Og jeg kommer til å gjøre midt beste for å holde meg unna produkter med kunstig søtningsstoffer. Fins det noen overaskende kilder til aspartan. At det finnes i lettbrus er ikke overaskende. Men hva med alt godteri det står sugar-free på? som extra tyggis? Lenke til kommentar
Gjest Guest_Eco_* Skrevet 24. august 2008 Del Skrevet 24. august 2008 Russel Blaylock som er en amerikansk nevrokirurg har jo dokumentert nøyaktig hvordan aspartam virker som en ren gift som du sier. Kompoentene i aspartam er jo som kjent to aminosyrer som er helt vanlig (protein), pluss tresprit, som igjen blir metabolisert til formaldehyd som binder seg til DNA og skaper mutasjon). Det er forsåvidt både metanol og etanol i epler også, men foretrekker kroppen å metabolisere etanol framfor metanol (samme enzymet som brukes, derfor forbrennes ikke begge samtidig) De to aminosyrene er jo fullstendig naturlig og finnes i normal mat, så hva er problemet med dem ? De er rett og slett for løst bundet. I frukt så er de bundet sammen av peptider slik at de metaboliseres langsomt. I aspartam, som ikke har peptidbinding, så metaboliseres asparginsyre og fenyalanin veldig raskt og kommer ut i blodbanen i konsentrasjoner som kroppen ikke er i stand til å takle, noe som igjen bl.a fører til at nerveceller i hjernen (p.g.a videre metabolisering til glutamat) blir så overaktive at energitilførselen til hjernecellene som påvirkes ikke er tilstrekkelig, slik at de rett og slett dør av utmattelse. Det er derfor aspartam og MSG (som du finner i stort sett alt av ferdigmat) kalles Exitotoxin. Sverige har allerede tatt tak i saken, men merkelig nok skjer det ikke noe i Norge. http://www.fritthelsevalg.org/htmlsite/akt...an=1&id=494 Det er nok veldig streke industi-interesser som sørger for at offentligheten ikke vet om denne problematikken. Personlig var jeg helt avholden med både aspartam og MSG i 3 uker før jeg kom til å få i meg et "MSG"-måltid, og den kroppslige reaksjonen min var rimelig skummel for å si det mildt. Det viser bare hvordan kroppen tilsynelatene tilvenner seg giftstoffer og godtar det ved jevnt inntak. De fleste ble nok rimelig dårlige etter den første røyken sin også. --- Mye av sukkerfritt godteri inneholder sukkeralkoholer, fordi det ikke inntas i så store mengder som aspartam. Grunnen til at du ikke skal innta så store mengder sukkeralkoholer er fordi de ikke blir metabilosert, men blir ren energi for enkelte bakterier i tarmen som igjen trekker mye vann inn i tarmen, og derfor sørger for en rimelig "tynn" tur på toalettet ved for stort inntak. Det finnes bare ett sukkeralkohol som er så lite at det blir tatt opp i blodet og filtrert ut i urinen av nyrene og derfor ikke i samme grad har så negative egenskaper som de andre, og det er erythritol. Lenke til kommentar
freerun Skrevet 24. august 2008 Del Skrevet 24. august 2008 Hvilke kroppslig reaksjoner var det snakk om? Glutamat finnes fritt i naturen. Er det frie glutamatet like farlig, eller hvor kommer forskjellen inn? Lenke til kommentar
Gjest Guest_Eco_* Skrevet 24. august 2008 Del Skrevet 24. august 2008 Reaksjonen jeg hadde var ganske merkelig. Hele venste hjernehalvdel føltes "tykk" som om det var en slags betennelsesreaksjon eller noe. Venste del av ansiktet kjentes også merkelig ut, som om det var nedsatt følelse eller noe. Mentalt virket jeg ikke særlig på topp heller. Hvis du mener glutamat finnes fritt i naturen i ubundet form så vil jeg gjerne ha noen eksempler på hva det i såfall er. Jeg vet forsåvidt at det ble oppdaget i råstoffet som var selve grunnlaget for oppdagelsen i asia m.h.t. smaksegenskapene, men utover dette vet jeg ikke noe mer. Det jeg vet som er "naturlig" glutamat som du kanskje mener er alltid produkter som er behandlet industrielt på en eller annen måte, som f.eks oster som er lagret lenge eller soyasaus, og det finnes også andre ting. Lenke til kommentar
freerun Skrevet 24. august 2008 Del Skrevet 24. august 2008 (endret) Toro sin hjemmeside sier at det finnes mange naturlige varer(se under), hvor fritt det er vet jeg ingen ting om, og det er kanskje det som er hele poenget? og eco, lag deg en bruker. tror ikke admin liker gjesteposting uten sensitivt innhold. Hva er glutamat? "Mono" betyr en (1), og "Sodium" er det engelske ordet for natrium (Na). Monosodiumglutamat betyr at det er ett natrium bundet til aminosyren glutaminsyre. Glutamat finnes rikelig i naturen. Sjømat, kylling, melk, tomat, ost og sopp er de største bidragsyterne i et vanlig kosthold. Den har en egensmak som på fagspråket kalles "umami", en smak som ikke ligner på de andre fire grunnsmakene surt, salt, bittert og søtt. Dersom man tilsetter fritt glutamat til maten, regnes det som tilsetningsstoff, og har fått E 621. Trenger vi glutamat? Glutaminsyren er en av våre vanligste og viktigste aminosyrer. Et 70 kg menneske inneholder ca. 1,8 kg glutaminsyre. Den finnes bundet i alle proteiner. I mange organismer (og dermed også i mat) finnes den også som fri aminosyre/glutamat. Hjernen er det kroppsorgan som inneholder mest. Glutaminsyren styrer signaloverføringene i nervesystemet vårt, og hos babyer/barn er den helt sentral for utvikling av sentralnervesystemet. Kanskje er det derfor morsmelken inneholder særlig mye glutamat? Endret 24. august 2008 av freerun Lenke til kommentar
Gjest Guest_Eco_* Skrevet 25. august 2008 Del Skrevet 25. august 2008 At det finnes *bundet* i det du nevner har jeg ingen problemer med. Problemet når det ikke er bundet er det som er hele poenget her, og det er det TORO mf. ikke sier noe om. Visste du at ADHD i barn nå bl.a. er koblet til at foreldrene får i seg ubundet glutamat under den kritiske byggefasen av hjernen i fosteret. Dette skaper permanent hjerneskade. Når skadevirkningene er såpass sterke og vel dokumenterte så synes jeg det er direkte uansvarlig at det fremdeles kan brukes lovlig av produsentene, med mattilsynets velsignelse. Hvor er myndighetene som skal beskytte oss forbrukere ? Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå