Gå til innhold

Marsvin-guide! Hvordan behandle marsvinet ditt?


Anbefalte innlegg

Tar utgangspunktet i en pm jeg sendte til Eline med tips.

 

Blir veldig basic, men folk får overleve. Om folk har andre tips, skriv så tar jeg det med her.

 

Burskift

Hvor ofte du skifter på buret kommer veldig ann på hvor stort buret er, men en gang i uka er en bra regel. Er buret veldig lite burde du ta det hver 4 dag, slik at marsvinet ikke vasser i sin egen møkk.

 

Temperatur

Mange tror at marsvin fryser veldig lett, men det stemmer ikke. De kommer fra søramerika og i junglene der nede kan det bli ned til 5grader, så de tåler litt. Men du burde ikke ha den i noe kaldere enn 15grader for marsvinets velvære. Nå som det er så varmt ute må du passe på at den har mye vann og om den er fersk i heimen og ikke tørr å drikke helt enda, gi den masse agurk(består av 95%vann elns). Ellers må du passe på at den ikke står i trekk. Da kan den bli forkjøla, noe som er dødelig for marsvin.

 

Ha marsvinet ute

Om du tar den med ut for å spise gress og sånt kan du ha den ute så mye du vil. Her er det ingen grense, for marsvin elsker gress. Men ikke la den stå alene, det kan komme katter eller andre dyr som ønsker en liten matbit. Nå som det er sterk sol burde du ta litt solkrem på ørene til marsvinet også, slik at det ikke blir solbrent. Er det veldig tamt, kan du ta litt på nesen og leppene også. Marsvin synes nemlig ikke det er noe mer kos å bli solbrent enn det vi synes, så det kan bli ubehagelig. Tar du den med ut kan du ta av burtoppen og sette på gresset, den graver seg ikke ut. Men hold et øye på den. Går jo ann å ta den med ut om du skal sole deg eller slikt, da kan du titte litt bort og se hvordan det går med den nå og da.

 

Babymarsvintips

Sånn generelt krever ikke marsvin så mye for å ha det fint, men den første måneden burde du ihvertfall ha den ute og kose med den en gang om dagen - minst. Ellers blir den ikke tam og kommer til å være liveredd hele tida, og da har den det lite bra. Det er smart å ha et lite hus inne i buret, eller et teppe over deler av buret slikt at det blir litt mørkt for marsvinet. Da føler de seg ofte tryggere. Men for at det skal bli skikkelig tamt, må dette vekk etterhvert.

 

Hvordan holde marsvin

Ta ut og holde vanlig

post-57741-1246582871_thumb.jpg

 

Bære rundt

post-57741-1246582824_thumb.jpg

 

(Bedre bilder kommer senere)(bedre bildet kom aldri(sorry for heftig leif på bildet))

 

Mat og vitaminer

Ellers må du ha høy, c-vitaminer i vannet(veldig viktig, marsvin produserer ikke c-vitaminer selv og kan bli lamme om de ikke får det) og vanlig gnagermat du får kjøpt i butikken(peletsblanding, de er glad i de som har tørka frukt og sånt i seg i tillegg til pelets). Ellers pleier de være veldig glad i salat, gulrot, tomat, potet, melon(de fleste forskjellige) og gress. Ta med mye gress til den.

 

Andre ting

- Marsvin liker ikke å bli klappet mot pelsretningen(kommer litt ann på marsvinet)

- Negler må klippes såpass ofte at de ikke bøyer seg(kjøpemarsvin kan ha negler som gror skjevt innover mor labbene deres = vondt å gå om klørne ikke klippes). Om neglene ikke klippes ofte nok, vil også nerven i neglen vokse utover, noe som gjør at du ikke kan klippe så langt inn. Det vil gjøre vondt for marsvinet og det vil blø.

 

Denne vil bli oppdatert med mer informasjon og litt mer utfyllende på noen av punktene. Alt er basert på erfaring etter på ha eid og oppdratt 5 marsvin, hvor alle har blitt godt over gjennomsnittsalderen.

Endret av Nyhus
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Tegningene satte et veldig søtt preg på saken også!

8909664[/snapback]

Jeg er elendig i pain, det kommer jeg meg ikke unna. Skal ta bilder med marsvinene mine som modeller i morgen, slik at folk kanskje forstår litt bedre.

 

Til dere som har andre smågnagere:

Kan dette passe som en generell guide for smågnagere?

 

edit:

Når det gjelder burskift kan du jo evt. bare rense det hjørne hvor marsvinet legger fra seg mest avføring litt oftere enn en tar hele buret. Så slepper en vertfall stanken, og det blir med ett mye renere.

Rensing av buret handler mer om at marsvinet ikke skal gå i sin egen møkk, enn at vi reagerer på lukten. Står buret såpass lenge at det stinker, burde det uansett skiftes oftere. Husk også at det blir mye urin i buret som vi ikke ser. Dette må marsvinet vasse rundt i.

Endret av Nyhus
Lenke til kommentar

Vårt døde av tarmslyng fordi noen løftet den feil. Tarmslyng betyr at tykktarmen blir presset rundt og blir liggende på feil sted, så marsvinet ikke får i seg noe mat eller næring. Han sultet rett og slett ihjel, og det var forferdelig å se på. Tok mange dager, vi prøvde å gi han diverse næringsrik juice med plastsprøyte. Vi hadde den et par år tror jeg. Er minst 10 år siden den døde så jeg husker ikke helt.

Endret av Bitex
Lenke til kommentar
Er vel ikke nødvendigvis at de fryser lett, men at de ikke burde ha direkte trekk mot seg. Voldsomt skifte av temperatur og kald trekk er ikke bra. De blir forkjølet akkuratt som oss mennesker.

8910102[/snapback]

Sant. Men det er mange som tror marsvinene fryser lett, fordi de ser for seg 45grader i skyggen konstant i søramerika - noe som selvfølgelig ikke stemmer.

 

Vårt døde av tarmslyng fordi noen løftet den feil.

Fikk den tarmslyng av å bli løftet feil? Oi. Var ikke klar over at det skal så lite til.

Lenke til kommentar
Veldig flott guide!  :thumbup:

 

Én ting: Lager marsvin like male-lyder som katter når de har det godt?

 

Edit: Skrivefeil.

8940817[/snapback]

Jepp, de lager en sånn purrrrrr-lyd når man stryker på dem.

De murrelydene er ikke alltid positive, bare så det er sagt. Om det kommer en stygg ubehagelig lyd, er det godt mulig de lager lyden da også. Men de lager små lyste pipelyder som kan klassifiseres som koselyder.

Lenke til kommentar

Synes dette var veldig bra...

 

Vil gjerne ha masse mer info jeg...

 

Kjøpte marsvin igår ettermiddag, jente 8 uker gammel...

 

Føler meg veldig usikker igrunn, leser massevis, og vet egentlig mye nå, men føler meg likevel usikker og tenker, kanskje det er noe mer jeg må vite... osv...

 

Så hvis det er noen linker til diverse info osv hadde jeg satt stor pris på det...

Lenke til kommentar

Sikkert massevis av sider på nettet der alt mulig står.

Tror marsvin heter Guinea Pig på engelsk. Søk i vei.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Guinea_pig

 

I Ecuador er forresten helstekt marsvin en nasjonalrett. Så det på et reiseprogram på Travel Channel. De blir bare frityrgrillet hele med pels og alt. (Tar ut innvollene først da). Hu Megan så ikke helt gira ut på å spise den. Ellers et ganske vanlig matdyr i sør-amerika.

Endret av Bitex
Lenke til kommentar

La merke til at mitt marsvin likte enkelte høysorter bedre enn andre. Selvfølgelig digga han noe dyrt fjellhøy, men såpass må man unne det!

 

Buret måtte tømmes ganske ofte, siden han var veldig stor, og bæsjen likeså. Men så spiste han jo som bare rakkern også, så det var vel ikke så rart (han nådde nesten toppen av buret når han sto på bakbeina. Hunmarsvinet til en kompis kunne hoppe gjennom det runde vinduet i marsvinhuset. Mitt marsvin hadde samme type hus, og han kunne bare stikke hodet ut av samme vindu). Så en fin regel er vel å skifte når man ser at det begynner å bli en del møkk i buret.

 

Noe annet som kan være lurt er å ikke gi marsvinet noe "snacks" sånn rett etterpå at du har vært i kjøleskapet, om det er i nærheten. Mitt marsvin forbandt kjøleskap-åpnelyd og gulerøtter eller annet digg, så han peip i ett sett når man åna kjøleskapet. Er vel skyld i det selv, men hvem kan vel motstå en morsom marsvin-munn opp etter buret og kosepiping :love:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...