Gå til innhold

The Vertical Farm Project!


Anbefalte innlegg

BBC News:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6752795.stm

post-56355-1182266494_thumb.jpg

post-56355-1182266196_thumb.jpg

Downtown Manhattan is hardly a place you would associate with agriculture. Rather, with its countless restaurants, cafes, shops and supermarkets this is a place of consumption.

 

And so every morsel, every bite of food New Yorkers munch through every day must be trucked, shipped or flown in, from across the country, and across the world.

 

Now though, scientists at Columbia University are proposing an alternative. Their vision of the future is one in which the skyline of New York and other cities include a new kind of skyscaper: the "vertical farm".

 

The idea is simple enough. Imagine a 30-storey building with glass walls, topped off with a huge solar panel.

 

On each floor there would be giant planting beds, indoor fields in effect.

 

There would be a sophisticated irrigation system.

Ganske stilig ikke sant! :)

 

Håper virkelig dette blir en realitet!

 

Prosjektets Hjemmeside:

http://verticalfarm.com/index.php

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Husker jeg så en dokumentar om noen forskere som prøvde å lage et drivhus som var "self-sustainable" slik at man ikke trengte input fra omgivelsene utenom sollys. Konklusjonene var at alle slike prosjekter alltid mislykkes før eller siden fordi syklusene av næringsstoffer og andre nødvendigheter slik som karbondioksid, vann, osv, fikk skjevheter som eskalerte.

Det jeg lurer på er hvor sunt det vil bli å brødfø seg på planter som gros i sentrum av en storby hvor man har smogproblemer, støv, og annen forurensning. Man kan jo ikke isolere plantene fullstendig slik som jeg sa innledningsvis. :hmm:

Endret av skag1
Lenke til kommentar

Man burde nok startet med et nedskalert forsøk, bare noen ganske få etasjer, og muligens bygd det i nærheten av et universitet eller forskningsmiljø. Grunnidéen med å dyrke maten der markedet er er imidlertid svært interessant, både for å slippe å frakte varer over store avstander, og fordi kundene (f.eks kokker) sikres ferskere råvarer. De som klarer å utvikle dette produktet til kommersiell suksess burde ha mulighet for å selge sin kunnskap og teknologi på området til mange storbyer, markedet kan synes enormt. Men samtidig er dette neppe teknologi som er spesielt vanskelig å kopiere.

Lenke til kommentar

Det er en artig ide. :)

 

Særlig siden byer har en lei tendens til å okkupere land som ellers hadde vært ypperlig til landbruksformål. Skjevheter i syklusen til næringstoffer osv tror jeg ikke vil bli noe særlig problem siden disse drivhusene ser ut til å bli hvertfall delvis åpne systemer.

 

Da er lønnsomheten en værre fiende. Per i dag er langtransport av varer nesten latterlig billig, ferske grønnsaker kan flys fra afrika til markeder i europa og selges der til svært hyggelige priser. Ekstrakonstadene ved å fly varer noen tusen km er så lave at europeiske bondelønninger ikke er konkurransedyktige. At lønnsnivået er lavt i afrika er en ting, en annen ting er at internasjonal transport i praksis er kraftig subsidiert siden rederier og flyselskaper svært ofte slipper unna alt av skatt og avgifter. At de så lett kan flytte virksomheten gjør at de kan shoppe rundt etter hyggelige betingelser samt presse regjeringer til å gi økonomiske innrømmelser.

 

Dette konseptet kommer til å slite økonomisk med mindre mat og transport blir vesentlig dyrere enn det er i dag.

Lenke til kommentar
Man burde nok startet med et nedskalert forsøk, bare noen ganske få etasjer, og muligens bygd det i nærheten av et universitet eller forskningsmiljø. Grunnidéen med å dyrke maten der markedet er er imidlertid svært interessant, både for å slippe å frakte varer over store avstander, og fordi kundene (f.eks kokker) sikres ferskere råvarer. De som klarer å utvikle dette produktet til kommersiell suksess burde ha mulighet for å selge sin kunnskap og teknologi på området til mange storbyer, markedet kan synes enormt. Men samtidig er dette neppe teknologi som er spesielt vanskelig å kopiere.

8899616[/snapback]

 

Heh, ender sikkert med å bli sendt halveis over kloden for å behandles og pakkes før den sendes tilbake til bygningen like over gata der den ble laget. Akkurat som det meste av fisk ol. her i Norge. :thumbup:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...