Gå til innhold

Hvordan beregne Hfe for en transistor?


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Sitter og studerer dataark over noen transistorer, men blir ikke klok på hvordan jeg kan beregne om Hfe passer til mitt prosjekt.

 

I følge datablad er Hfe ved Ic=10mA, Vce=5V minimum 20 og normalt 130.

Ved Ic=0.5A Vce=1V er Hfe min 40 og normalt 140.

Ved Ic=2A Vce=1V er Hfe min 25 (ikke noe "normalverdi")

Det er ikke noe skjema som viser Hfe som en funksjon av A og V.

 

Mitt bruk er Ic=1A, Vce=4-8V...

 

Ønsker en Hfe på rundt 100.

 

Ellers er transistoren på Ptot=35W og Ic=4A (maksverdier)

 

Må jeg kjøpe den og så måle Ib for mitt bruk, eller er det noen måte å kalkulere dette på? :hmm:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei.

 

Ja, det stemmer vel som du sier.

 

Men jeg er interesert i om det er en måte å regne ut Hfe på eller om man bare må kjøpe og teste selv.

 

Jeg skal beregne formotstanden slik at jeg kan bruke transistoren på både 4V og 8V. Trenger derfor å vite strømtrekket på B. Maks Vbe er 5V og min Vbe er ca. 1.5V

 

Kommer frem til 450 OHM dersom jeg setter Vce maks til 8.5V (4Vbe). Får da ca. 1.8Vbe ved 3.8Vce. Har da forutsatt Hfe til 100...

 

EDIT: Er jo interesert i en så høy Hfe som mulig for å få minst mulig tap, samt å bestille rett formotstand.

Endret av madammim
Lenke til kommentar

Grunnen til at du ikke kan regne det ut er at det er meget stor variasjon fra transistor til transistor selv om de i utgangspunktet er like. Hfe for en bestemt transistor er også langt fra stabil. Den variere MYE med strøm, temperatur og spenning. Mange transistorer har likevel et forholdsvis konstant område der Hfe varierer lite.

 

Løsningen er nok som du antyder å kjøpe og teste eksprimentelt hva som fungerer.

 

space

Lenke til kommentar

Hei.

 

Du kan ikke beregne en krets og så teste med forskjellige transistorer helt til du finner en som passer til de parametrene du har regnet ut. I stedet må du designe kretsen slik at den virker med den spredningen som er i hfe for den transistoren du velger å bruke.

 

Om design av en transistorkrets hvor dette er tatt hensyn til se her: http://web.telia.com/~u85920178/begin/bias-00.htm

 

Vbe er forholdsvis fast for en alminnelig transistor og ligger som regel mello 0,5-0,7V. Om du måler mer er nok transistoren svidd!

 

Litt mere om transistorer: http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_dance26.htm

 

For en "tutorial" (noen som har ett godt norsk ord for dette?). : http://www.uoguelph.ca/~antoon/tutorial/xt...tor1/xtor1.html

 

Det er heller ikke slik at en transistor med høy hfe gir "mindre tap" eller er bedre egnet for den kretsen du skal designe. Som på endel andre områder er det ikke alltid slik at mere er bedre! Som regel når du designer en krets er du interessert i lav forvrengning, høy båndbredde, lav støy, riktig inn og utgangsimpedans, god stabilitet osv. Om du ønsker en forsterker er det lett å få til en oscillator og omvendt om du ønsker en oscillator så kan du ende opp med en forsterker. Du vil også se at når du beregner kretser med transistorer så stemmer ikke alltid utregningene dine pga at du ikke har tatt hensyn til eller ikke vet om endel parametere som feks parasittkapasitans osv. Skal du ha analoge kretser der utregningene stemmer bør du se på operasjonsforsterkere, om du vil ha en forsterkning på feks 12 ganger og designer en op-amp krets vil du ved måling oppleve at kretsen gir deg 12 ganger forsterkning.

 

Good Luck

Endret av ragstian
Lenke til kommentar

Takker for svar!

 

Det jeg skal lage er en krets som begrenser strøm til maks 1A ved hjelp av to transistorer.

 

Jeg ønsker å kjøre 2 forskjellige spenninger, ca 3.6V og 7.2V + ca 0.63V som blir tapet over en motstand og også drivspenning til den ene transistoren. Formotstanden vil ligge med 4/8 volt over seg hele tiden. Prøver derfor å få den så høy som mulig for å begrense tap.

 

Jeg kan poste kretskjemaet jeg har laget hvis noe er uklart.

 

Jeg har ikke laget kretsen ut fra en spesiell transistor, men prøver å finne en passende transistor som ikke koster så mye (PNP). Har lett igjennom diverse dataark, og den jeg sitter tilbake med er den jeg tror passer best til mitt prosjekt (fra ELFA og igjen uten at det koster så mye).

 

Siden jeg trenger 15 stk. totalt, er det litt dumt å bestille en masse motstander ekstra bare for å prøve meg frem. Tenkte kansje noen hadde en grei måte å regne ut Hfe slik at jeg kunne treffe med en gang. :)

 

Men men. da er det vel bare å hive seg ut i det og bestille en del motstander. Er jo uansett kjekt å ha liggende. :yes:

 

Tror dere kan være lurt å ta forbehold om at det ikke blir mulig å kjøre disse to spenningene over en motstandsverdi, og bestille en DIL- bryter...?

 

Uansett dårlig at de ikke kommer med flere eksempler eller kurver som viser Hfe i databladene.

Lenke til kommentar

Oftest når en analog krets er sterkt avhengig av at gainen til en transistor skal være en eksakt verdi så er det et tegn på at man gjør noe feil, og at det er en bedre måte å designe kretsen på.

 

Det finnes mange vanlige konstantstrømkretser som ikke er veldig avhengige av en eksakt Hfe for å fungere rett.

 

Her finner du en del relevant:

http://www.google.com/search?q=transistor+constant+current

Lenke til kommentar

Hei.

 

For å gjøre det enkelt (er noen år siden skoletiden) så tenkte jeg å kjøre "effekttransistoren" i saturation helt opp til cutoff på 1A og så til saturation for å holde strømmen under eller maks 1A.

 

Blir vel litt større effekttap, men tror det blir lettere å kontrolere en maksstrøm på 1A.

Lenke til kommentar

Dette høres ut som en helt standard måte og begrense strøm på, og vil ikke være avhengig av en spesifikk hFe. Men sats gjerne på en Darlington PNP som effekttransistor, så sikrer du lav effektforbrukning når begrensningen ikke er aktiv, samt at du mest sannsynlig kan bruke en vanlig småsignaltransistor for å aktivere begrensingen.

:)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...