toth Skrevet 12. august 2017 Del Skrevet 12. august 2017 Du kan nok ha rett i det. Som en kuriositet kan jo nevnes at en av arvingene giftet seg rett borti gata her: https://www.nrk.no/arkiv/artikkel/rockefeller-bryllupet-1.6738904 Lenke til kommentar
RRhoads Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Jeg trodde "John Dee" var oppkalt etter matematikeren og filosofen, John Dee, jeg. Lenke til kommentar
Lami Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 (endret) Hvorfor må alt være så sterilt når man holder på å bygge rovere og astro-saker? Ser dem bygger Schiaparelli på tv, er jo utrolig sterilt miljø. De er redd for at mikrober skal forurense miljøet pp mars, så et hårstrå med lus kan ødelegge ...? Endret 13. august 2017 av Lami Lenke til kommentar
Twinflower Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Hvis de skal finne utenomjordisk liv er det jo dumt om det egentlig kom fra jorden 3 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Litt kjedelig om en fremmed art (for Mars-livet) skulle utkonkurrere/utrydde det livet. Derfor finnes det lover om at alt utstyr skal være sterilt og ikke kan smitte for eksempel Mars med jordisk liv. 1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Olivenolje - rapsolje - hvalolje - motorolje - symaskinolje - bunkerolje ... Et stridstema er hvorvidt dyrking av olje til bruk som drivstoff går ut over matproduksjonen, men hvorfor raffinerer man ikke olje andre veien. Altså fossile oljer til matproduksjon? Raffineringsteknologien har jo kommet temmelig langt - skadelige stoffer kan sorteres ut og de ønskelige oljene kan finjusteres til å bli kopier av vegetabilske oljer. Lenke til kommentar
Mannen med ljåen Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Jeg antar at "olivenolje" raffinert ut av nordsjøolje vil ha en del kreftfremkallende, tvilsomme stoffer som koster en formue å fjerne fullstendig. Og den gode oliven-smaken vil måtte tilsettes kunstig i form av olivenolje-smaksessens. Kundene i vestlige land, særlig olivenolje-land som Italia, ville aldri i verden kjøpe noe slikt. Avisene ville vært fulle av artikler. Men, gatekjøkken i Kina er nok mer enn villige til å spare noen kroner. Husker en skandale med kloakk-olje for noen år siden. Lenke til kommentar
Gravitass Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Prøvde å finne link, men for 3-4 år siden var det en artikkel som gikk rundt på Facebook som hevdet at smør i dag var laget av bensin (via uttallige raffineringer og kjemiske prosesser). Jeg tror ikke den kilden var troverdig i det hele tatt og det var sikkert clickbait, men om noen vet noe om det så hadde det vært greit å få en link Lenke til kommentar
Han Far Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Matoljer er langkjedede karboksylsyrer. Det vil si at de har en COOH-gruppe på enden av en lang karbonkjede. De greiene som er i olje har ikke den gruppen. Når du forbrenner fett er det enzymer som starter ved den gruppen og spiser seg innover. Uten en COOH-gruppe er alt du har et smøremiddel som gir fart på magen. Se for eksempel databladet til oktodekan, som er nært beslektet med olivenolje. Ikke noe sunt og kan irritere tarmen. http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9925556 4 Lenke til kommentar
Mannen med ljåen Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Er dette beslektet Olestra, en matolje som på åttitallet ble markedsført som ikke-fetende, men som gav folk magekramper? Lenke til kommentar
Han Far Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Er dette beslektet Olestra, en matolje som på åttitallet ble markedsført som ikke-fetende, men som gav folk magekramper? Stemmer. Olestra ligner på matolje men går tvert gjennom systemet. Lenke til kommentar
toth Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Olivenolje - rapsolje - hvalolje - motorolje - symaskinolje - bunkerolje ... Et stridstema er hvorvidt dyrking av olje til bruk som drivstoff går ut over matproduksjonen, men hvorfor raffinerer man ikke olje andre veien. Altså fossile oljer til matproduksjon? Raffineringsteknologien har jo kommet temmelig langt - skadelige stoffer kan sorteres ut og de ønskelige oljene kan finjusteres til å bli kopier av vegetabilske oljer. Jeg tok ikke helt problemstillingen - hva ville være fordelen med å bruke ikke-fornybar og massivt raffinert olje til mat, fremfor fornybar olje som omtrent bare trenger å skvises litt? Hvor er gevinsten i å raffinere nordsjøolje til matbruk? 1 Lenke til kommentar
toth Skrevet 13. august 2017 Del Skrevet 13. august 2017 Er dette beslektet Olestra, en matolje som på åttitallet ble markedsført som ikke-fetende, men som gav folk magekramper?Brukes visst fortsatt i et fåtall chips, og bivirkningene ser ut til å ha vært noe overdrevet. Men ikke noe jeg hadde spist med vilje likevel.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Olestra Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 14. august 2017 Del Skrevet 14. august 2017 Olivenolje - rapsolje - hvalolje - motorolje - symaskinolje - bunkerolje ... Et stridstema er hvorvidt dyrking av olje til bruk som drivstoff går ut over matproduksjonen, men hvorfor raffinerer man ikke olje andre veien. Altså fossile oljer til matproduksjon? Raffineringsteknologien har jo kommet temmelig langt - skadelige stoffer kan sorteres ut og de ønskelige oljene kan finjusteres til å bli kopier av vegetabilske oljer. Som toth skrev er det vanskelig å skjønne hva poenget er. Å erstatte matolje med petroleum i maten fordi man vil erstatte petroleum med matolje i brennstoffmotorer? Det høres ganske bakvendt ut. Riktignok går dieselmotorer ganske bra på f.eks rapsolje (frityrolje), men det er regnet på det og skulle man erstatte hele den norske bilparken med "rapsoljebiler", så måtte omtrent all dyrkamark i hele Europa avsettes til rapsdyrking, og dette altså kun for å dekke Norges drivstoffbehov. Så skal man erstatte petroleumdrivstoff med et biologisk drivstoff, så er ikke matoljeproduksjon det man må se på. Det er foreslått å lage drivstoff av trevirke, f.eks bygningsavfall og avfall fra treforedlingsindustrien. Man må antagelig spe på med en del ekstra trevirke for å få regnestykket til å gå opp, men pilotprosjekter har allerede vist at dette er en mulig vei å gå. Dette har den fordelen at det ikke legger beslag på dyrkamark, som altså fortsatt kan brukes til matproduksjon. 1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 14. august 2017 Del Skrevet 14. august 2017 Olivenolje - rapsolje - hvalolje - motorolje - symaskinolje - bunkerolje ... Et stridstema er hvorvidt dyrking av olje til bruk som drivstoff går ut over matproduksjonen, men hvorfor raffinerer man ikke olje andre veien. Altså fossile oljer til matproduksjon? Raffineringsteknologien har jo kommet temmelig langt - skadelige stoffer kan sorteres ut og de ønskelige oljene kan finjusteres til å bli kopier av vegetabilske oljer. Jeg tok ikke helt problemstillingen - hva ville være fordelen med å bruke ikke-fornybar og massivt raffinert olje til mat, fremfor fornybar olje som omtrent bare trenger å skvises litt? Hvor er gevinsten i å raffinere nordsjøolje til matbruk? Jeg tror heller ikke helt på påstanden om at for eksempel dyrking av rapsolje til drivstoff går ut over matproduksjonen, noen ganger spissformulert av miljøfanatikere til "ta maten ut av hendene på fattige og fylle det på tanken". Jeg tok bare argumentet på ordet og snudde problemstillingen. Hvis det går an å bruke mat som drivstoff må det vel også gå an å bruke fossile oljer som mat, dersom verden virkelig var i hungersnød. For som sagt tviler jeg ikke på at vi har teknologien til det om vi bare vil. Jeg tenker også litt økonomisk på det. Nordsjøolje går for ca 50 dollar fatet * 8 kr/dollar /159 liter/fat = 2,5 kr/l. Olivenolje går for ca 3,5 euro/l = 33 kr/l (eks mva) på det europeiske markedet. Videre antar jeg at avansert raffinering med COOH-grupper ikke er så voldsomt dyrt at det ikke er noe å hente på det. Matoljer er langkjedede karboksylsyrer. Det vil si at de har en COOH-gruppe på enden av en lang karbonkjede. De greiene som er i olje har ikke den gruppen. Når du forbrenner fett er det enzymer som starter ved den gruppen og spiser seg innover. Uten en COOH-gruppe er alt du har et smøremiddel som gir fart på magen. Det kan vel ikke være uoverkommelig/kjempedyrt å prosessere inn en COOH-gruppe? Lenke til kommentar
toth Skrevet 14. august 2017 Del Skrevet 14. august 2017 Er det vanlige uttrykket (hvertfall her sør) "og de"(som i "jeg tar en tur til Lars og de/dem") grammatisk innafor? Lenke til kommentar
Han Far Skrevet 14. august 2017 Del Skrevet 14. august 2017 (endret) Det kan vel ikke være uoverkommelig/kjempedyrt å prosessere inn en COOH-gruppe? Husker ikke nok organisk kjemi til å si noe sikkert om det, men med tanke på at bensin koster under 10 kroner literen før avgifter tror jeg det vil være relativt dyrt å lage et matsikkert produkt fra det samme råstoffet. Det skal mye mer raffinering og prosessering til for å gjøre det spiselig. Endret 14. august 2017 av Han Far Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 14. august 2017 Del Skrevet 14. august 2017 Greit, la oss si du har rett og at prisen blir dobbelt så høy som for dagens pris på ekstra virgin olivenolje. Da står fortsatt argumentet om at hvis verden er i en reell hungersnød, så vil det la seg gjøre å lage mat av fossile oljer. Gitt at det finnes betalingsvilje. Lenke til kommentar
Jann - Ove Skrevet 14. august 2017 Del Skrevet 14. august 2017 Hvor mye energi forsvinner ved gjærbakst og andre metoder for matlaging som innebærer fermentering? Finner lite konkret ved googling. (Lurer spesielt på hvor mye det har å si for surdeigsbrød med lang og omstendig gjæring og mye enzymaktivitet. Noe må da forsvinne mens de godter seg med det de får tak i av sukkerarter?) 1 Lenke til kommentar
toth Skrevet 14. august 2017 Del Skrevet 14. august 2017 (endret) Greit, la oss si du har rett og at prisen blir dobbelt så høy som for dagens pris på ekstra virgin olivenolje. Da står fortsatt argumentet om at hvis verden er i en reell hungersnød, så vil det la seg gjøre å lage mat av fossile oljer. Gitt at det finnes betalingsvilje.Jeg ser fortsatt ikke tanken - hvorfor er det bedre å spise opp ressurser som ikke fornyer seg, og dermed går tom, enn å plukke fra trær som blomstrer på ny hvert år? Er det et slags bakvendtland-scenario? Endret 14. august 2017 av toth Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå