Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

 

 

Vis du går langt ned på noe du ser for deg, på et eller annet punkt så dette "dette er logisk" ut, fordi man blir fjernet fra hverdagen vis man går langt nok.

En av grunnøkklene for de mer seriøse filosofiskolene er at man må gå så langt for man begynner å tenke på nye ting, eller utreder ting.

 

 

Einstein faller ganske fint inn i det: Vi har masse eksperimenter på eksperimentelle ting, og de fungerer sånn og sånn og sånn. Basert på dette, hvordan kan de resten av systemet fungere?

Videre begynner Einstein å gå i vei med noen tester av hva han tror på, og fortsetter tankegangne og reviderer tidligere teorier

Problemet er at mange glemmer at man startet med noe håndfast.

 

På andre siden har man f.eks String Theory, hvor antagelsene går litt lengre enn hva man har data for, så i praksis er det gjetting på meget høyt nivå. Dog, det har samme basis, at man ikke tar selvfølger.

 

Det er også en wikipedia side som på en måte går innom temaet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Superseded_scientific_theories

Det er rett og slett vanskelig å ha rett, når man ikke har metoden eller teknologien for å videre undersøke. Man har lyst til å foreslå hvor man kan lete når tiden er klar for det, og derav vil man foreslå nye modeller.

 

 

Utenfor den hardere biten av vitenskapen er det dog mye rart. Rett og slett fordi man mangler grunnlaget for å gjøre ting mer ordentlig. Eller fordi Descarte og Plato skrev mye fint.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Hva er den "evolusjonære logikken" bak at gevir felles og vokser frem igjen hvert år? Det virker for meg som bortkastet energi å skulle la noe så stort vokse på nytt hele tiden.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_selection

 

Du kan lese mer om det her, det klassiske eksempelet er påfuglen som bruker en drøss med energi på å vokse ut fjærene sine. Individene med under middels gode gener finner mindre mat, for mindre fjær og blir ikke valgt av høna. 

 

Det er samme prinsipp hos gevir dyr, de bruker overflødig mye energi på å produsere noe som gir de en fordel i parring sesongen - som gir artens gener en evolusjonsmessig fordel.

 

 

Ingen tvil om at det er våpen både for kamp om revir, å hevde grensene, kampen om det andre kjønn eventuelt hele harem, men også i noen grad for å ha best tilgang på mat (simlene er som nevnt av flere her det beste eksemplet). Oksene eller bukkene må felle geviret kanskje av flere grunner, først og fremst slites det i kamp (ofte brekker store deler av, til og med hele gevir) og det er unødvendig tyngde og kjøleelement å dra på resten av året. Reinsimlene som har følge av kalver og som etterhvert går gravide med nye kalver har et mindre våpen som gir dem førsterett til det beste beitet og til en viss grad beskyttelse mot mindre rovdyr. Det forholdsvis lille geviret deres er ikke noen ulempe selv i skogsterreng. Man kan også noen ganger se tendenser til gevirdannelse på elgku og rågeit. Det blir ansett som hormonforstyrrelser, men jeg er ikke så sikker på at det er riktig.

 

Å danne gevir hvert år er selvfølgelig resurskrevende og det krever god tilgang på kalk og fosfater fra beitet, så det er ikke bare arv som avgjør hvor det dannes mye store gevir. Geviret er først og fremst et våpen og da er det også naturlig å felle det når det ikke er behov for våpenet slik at næringstoffene går tilbake til produksjon. Geviret brukes heller ikke til snørydding som hevdet foran her. Alle hjortedyra sparker (eller spar og skraper) bort snø med framklauvene når de beiter.

 

Forskjell på gevir og horn er først og fremt hvordan det dannes og av hva. Gevir er en del (ett par) av skjelettet som vokser ut, mens horn på bøfler, kuer, sauer og liknende (såkalt skjedehornede) er hud som herdes og fortykkes (forhornes) med de samme stoffene (proteinene) som er vanlige i hud ellers,   

Lenke til kommentar

En "dagens meny" på Maaemo koster 2050 + drikke.

 

Hvor i verden får man den billigste Michelin-middagen?

 

(da regner jeg absolutt minimum 3 retters og minimum 1 stjerne i den berømte guiden deres)

Jeg har spist på en Michelin - stjerne restaurant i Hong Kong som solgte dim sum. Det er riktignok ala carte men brukte kanskje 100-150 og spiste ganske mye. Det er såklart anekdotisk men min erfaring er at 2000 er i øvre prisklasse selv om man kun begrenser seg til Michelin - restauranter. De har vel også en egen liste over "mye for pengene" - steder. Bib gourmand eller noe.AtW

Lenke til kommentar

En "dagens meny" på Maaemo koster 2050 + drikke.

 

Hvor i verden får man den billigste Michelin-middagen?

 

(da regner jeg absolutt minimum 3 retters og minimum 1 stjerne i den berømte guiden deres)

Det var ikke tre-retters i den vanlige forstand av ordet, men jeg har spist meg sprekkferdig på en restaurant i Taipei for ca 100 kroner.

Lenke til kommentar

 

En "dagens meny" på Maaemo koster 2050 + drikke.

 

Hvor i verden får man den billigste Michelin-middagen?

 

(da regner jeg absolutt minimum 3 retters og minimum 1 stjerne i den berømte guiden deres)

Jeg har spist på en Michelin - stjerne restaurant i Hong Kong som solgte dim sum. Det er riktignok ala carte men brukte kanskje 100-150 og spiste ganske mye. Det er såklart anekdotisk men min erfaring er at 2000 er i øvre prisklasse selv om man kun begrenser seg til Michelin - restauranter. De har vel også en egen liste over "mye for pengene" - steder. Bib gourmand eller noe.AtW

 

Et kjapt søk på restauranter i Norge, Sverige og Danmark viser det samme.

 

Virker å starte rundt 500 kroner, og gå opp mot 1500.

Lenke til kommentar

Fra tid til annen dukker det opp kaker med feil påskrift i avisen. Men hvordan kan det ha seg at de ofte har helt horribel skrift på seg? Lærer ikke konditorene dette på konditorskolen?

 

Se f.eks. kaken til Nora:

http://www.vg.no/protokoll/har-du-bomma-med-kaken/1322/?offset=20&sortBy=image&sortType=ASC

 

Tviler på at skrivetrening er eit fag på skulen, antar at dei berre er opplært på å bruke stensilar og trenar på tegne figurar med ei stødig hand.

Eg kan tenke meg i alle fall tre forhold som vil være av betydning.

 

Fyrst og fremst kor hektisk det er på kjøkkenet, at bakaren i ein stressa situasjon skriver av teksta bokstav for bokstav utan å lese innholdet er nok ikkje så uvanleg.

 

Det andre forholdet er at det er ikkje alle bakerane/konditorane som er norske, så språkforståelsen og den norske gramatikken kan være litt begransa. Det kan føre til resultat slik som dette: http://www.smp.no/incoming/article7806883.ece/ALTERNATES/w980-default/merkake.jpg Her har tydeligvis kaketeksta og leveringsinformasjonen blitt blanda saman. Legg også merke til stygg å/og-feil.

 

Det tredje forholdet er vell at det ofte er ein person som tek imot bestillinga, og ein anna person som pyntar kaka. Dette vil då kunne gi rom for misforståelsar. Det kan også være at ein av partane ikkje nødvendigvis forstår humoren, kanskje var det ein fleip som ikkje var meininga skulle stå på kaka. Eller kanskje kaka til og med var bestilt med ein slik absurd tekst nettopp for å kunne ta eit artig bilde?

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817324

Er det noe forbindelse med Presleys forstoppelse og hans pilleinntak (de fant 4 mnd gammel mat i magen under obduksjon , må jo ha hatt skikkelig trøbbel innvortes) ? 

 

Noen mener det var hodetrauma han døde av (Elvis snublet og slo hodet på badekaret da han var i Beverly Hills i '67) , men f,eks wrestlern Daniel Bryan er enda i live og han har jo hatt ca. 10 hjernerystelser opp gjennom tida.

Endret av Slettet+9817324
Lenke til kommentar

Er det noe forbindelse med Presleys forstoppelse og hans pilleinntak (de fant 4 mnd gammel mat i magen under obduksjon) ? 

 

Noen mener det var hodetrauma han døde av (Elvis snublet og slo hodet på badekaret da han var i Beverly Hills i '67)....men f,eks Daniel Bryan er enda i live og han har jo hatt ca. 10 hjernerystelser opp gjennom tida.

 

Henger ikke helt med på logikken her? Joda, mange folk tåler å slå hodet uten å dø, men mange dør også av slag mot hodet.

 

AtW

Lenke til kommentar

 

Det andre forholdet er at det er ikkje alle bakerane/konditorane som er norske

Men dette må bakeriet være klar over.

Ja sjølvsagt. Men om valget står mellom å ansette ein flink kondittor som er elendig til å stave, eller ein person som er omvendt, så er det vell innlysande kva som blir prioritert.

Ein kan sikkert finne nokon som er flink til begge delar, men dei krever nok ofte også høgare lønn.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+45613274

 

 

Det andre forholdet er at det er ikkje alle bakerane/konditorane som er norske

Men dette må bakeriet være klar over.

Ja sjølvsagt. Men om valget står mellom å ansette ein flink kondittor som er elendig til å stave, eller ein person som er omvendt, så er det vell innlysande kva som blir prioritert.

Ein kan sikkert finne nokon som er flink til begge delar, men dei krever nok ofte også høgare lønn.

 

Hoho  :rofl:

Lenke til kommentar

 

 

Det andre forholdet er at det er ikkje alle bakerane/konditorane som er norske

Men dette må bakeriet være klar over.
Ja sjølvsagt. Men om valget står mellom å ansette ein flink kondittor som er elendig til å stave, eller ein person som er omvendt, så er det vell innlysande kva som blir prioritert.

Ein kan sikkert finne nokon som er flink til begge delar, men dei krever nok ofte også høgare lønn.

Bachelor i litteratur eller holder det med årsstudium, mon tro.

 

Konditor med mellomfag i norsk?

Lenke til kommentar

Eventuelt bare en med M i norsk på ungdomskolen. Trenger ikke kunne bøye verb en gang (også ungdomskolepensum) for å kunne stave og skrive pent.

 

Eller ennå bedre: Be kunden skrive inn teksten selv, velge font og ha en skriverobot på bakeriet som gjør jobben. Da kan de ta inn konditorer uten M i norsk fra grunnskolen, men de bør nok ha M i matte for å kunne doble og halvere oppskrifter.. Skal ikke være lett det der.. :p

Lenke til kommentar

Har sett på westernfilmer, så har de øll i Saloonene. De har noen svære spaker som de tapper øll i halvliterglass ganske like

de som er i dag. Hadde de kaldt øll i de greiene? Eller den gangen på 1800 tallet? Når kunne det serveres kaldt øll første gang?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...