Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er ikke akkurat verdens beste info.Det kan fortkortes helt ned til:

 

- For å fjerne sykdomsfremkallende mikrober, er det beste tiltaket å vaske jerngryter med [oppvask]såpe og varmt vann.
Du kan godt erstatte zaloen med salt og stålull om du vil.Hela greia er basert rundt en litt gammel fetish om jern + fett, og gjelder i større grad panner.Om kokkekniver stemmer det ganske godt. De tåler ikke maskin spesielt godt Men skulle likt å vist hvorfor.
Lenke til kommentar

Har blitt oppdratt med at visse ting ikke skal i oppvaskmaskinen. Dette er f.eks. gryter og (kokke-)kniver. Knivene begrunnes med at de blir sløve av det, stemmer det? Hva er grunnen til at man ikke skal ta gryter i oppvaskmaskinen da? Eneste logiske jeg kan tenke på er at de tar så mye plass, så du må sette på maskinen oftere.

Teflon-belagte gryter og panner har en tendens til å bli ødelagt. Det vil si, belegget har en tendens til å bli dårlig og flasse av. Det er i alle fall det jeg har erfart.

 

Vanlige stålgryter har jeg ingen anelse om. Kan egentlig ikke tenke meg til at det er et problem å ha dem der, kanskje bortsett fra at de kan begynne å ruste.

Endret av Nedward
Lenke til kommentar

 

*snip*

*snip*

Kan egentlig ikke tenke meg til at det er et problem å ha dem der, kanskje bortsett fra at de kan begynne å ruste.

 

 

Ja. Jeg vil tro det dreier seg om at vanlige jerngryter har "porer" i metallet. jeg har hørt grunner som:

-Såpe kan sette seg igjen i porne og gi avsmak på maten.

-Rust. Derfor er det bra å ha et lag olje i pannen. Dette gjør naturlig nok også at pannen er bedre å steke med, spesiellt stekepanner.

 

Dette gjelder også alu. panner. Disse har også porer, i tillegg til at aluminium er et mye svakere metall enn jern. Det korroderer også lettere(?).

 

Edit: kan tenke meg det er å se på som vedlikehold å ha pannen oljet, for å beskytte mot rust. På samme måte som man gjør med kniver, hageredskaper, våpen og andre verktøy av stål. Med vedlikehold kan man ha slik utstyr resten av livet.

 

Edit: Jern, ikke stål..... same, same but not the same at all.

Endret av 2ball_
Lenke til kommentar

Ja. Jeg vil tro det dreier seg om at vanlige stålgryter har "porer" i metallet. jeg har hørt grunner som:

-Såpe kan sette seg igjen i porne og gi avsmak på maten.

-Rust. Derfor er det bra å ha et lag olje i pannen. Dette gjør naturlig nok også at pannen er bedre å steke med, spesiellt stekepanner.

Jerngryter mener du vel? støpejern. Stålgryter har ikke porer og ruster ikke selv med den sterke basen som er i oppvaskpulveret. Det er derfor innsiden av oppvaskmaskiner er laget av stål, ikke støpejern.

 

Jerngryter er omtrent det eneste jeg unngår å putte i oppvaskmaskinen. De vasker jeg med oppvaskbørste (ikke stålskrubb fordi det fjerner det svarte beskyttende laget.)

 

Teflonpannene mine går nesten alltid i oppvaskmaskinen og jeg må si meg fornøyd med holdbarheten. De to pannene har ennå ikke begynt å flasse 6 år etter kjøpet.

 

Kokkekniver synder jeg også med. Rett i oppvaskmaskinen, men jeg legger de enkeltvis og pent på hyller i maskinen så de ikke berører andre knivblader. Sliper de riktignok minst en gang i året for å holde på skarpheten. Sikkert ikke etter boka, men det fungerer greit for meg.

 

Sølvbestikk går også i oppvaskmaskinen (fy fy). Det lar seg også pynte på med pussing før jul.

 

Ja også kom jeg på: Jeg har ingen kobbergjenstander men det bør man ikke putte i oppvaskmaskinen.

Lenke til kommentar

Hva gjør at kopper (Cu) ikke skal inn i maskinen?

 

Det store problemet med maskinvask er at oppvasken tar så lang tid, og at den blir stående fuktig i damp en stund etterpå. Kobber anløper/irrer og får skjolder når det blir stående fuktig. Og kjemikaliene i oppvaskmiddelet gjør vondt verre, antar jeg.

 

Vasker du for hånd, tar det et minutt å vaske pannen, og så tørker du den etterpå, i maskinen står den gjerne et par timer og spyles med varmt vann og såpe, og blir stående i vanndampen etterpå.

 

Geir :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kniver er ikke et problem om du plasserer dem med eggen helt fritt, så den ikke kan dunke/gnisten mot noe som helst annet. Når det er sagt, er jo kniver og (gode)stekepanner verdens raskeste ting å vaske opp.

Støpejern var vel allerede omtalt, husk at dette gjelder grillrister og - støpejern SKAL være innsatt med fett for å få en nonstickeffekt, såpe ødelegger dette på et blunk.

Har du vasket støpejern med såpe må du "marinere" det på ny. Gnur inn med høytemp-olje/fett og bak i ovn/grill så det virkelig setter seg i porene. Personlig bruker jeg plenty med delfiafett på nye/vaskede grillrister, og setter dem inn i 2-3 omganger.

Lenke til kommentar

Keramcoatede panner og gryter og keramkniver bør stort sett ikke i maskinen fordi de kan brytes ned av så sterke såper. Kobber vet jeg ingenting om.

Noe av poenget med keramer er at de er ekstremt stabile kjemiske forbindelser som ikke reagerer med for eksempel syre eller base. De korroderer ikke hverken galvanisk eller på andre måter. Keramer brytes ikke ned av sterke såper.

 

Keramiske vaser med sprekker kan derimot sprekke opp ytterligere på grunn av termiske spenninger. Risikoen er nok noe lavere for det i oppvaskmaskin enn ved håndvask. Keramiske kniver skal ikke vaskes i oppvaskmaskin hvis knivene kan støte borti hverandre. Keramer er sårbare for støtskader. Legger man de pent i bestikkskuffen (hvis maskinen har en sånn) er det ikke noe problem.

Lenke til kommentar

Flere ganger i avisa og på nett har jeg lagt merke til at de snakker om mengden / konsentrasjonen av radongass i norsk husholdning (radon-nivå), og de oppgir da f.eks. maksgrense og diverse målte verdier med benevnelsen "Becquerel", eller "Bq / m3".

Er det korrekt i denne sammenhengen? Jeg tenkte kanskje at "Sievert" hadde vært mer korrekt å bruke når vi snakker om hvor stor konsentrasjon / verdi det er snakk om. 

 

Lenke til kommentar

Flere ganger i avisa og på nett har jeg lagt merke til at de snakker om mengden / konsentrasjonen av radongass i norsk husholdning (radon-nivå), og de oppgir da f.eks. maksgrense og diverse målte verdier med benevnelsen "Becquerel", eller "Bq / m3".

 

Er det korrekt i denne sammenhengen? Jeg tenkte kanskje at "Sievert" hadde vært mer korrekt å bruke når vi snakker om hvor stor konsentrasjon / verdi det er snakk om. 

 

 

Ja, det du er interessert i er hvor mange nedbrytningshendelser som skjer per sekund, og da er Becquerel per kubikkmeter riktig enhet. Sievert handler om hvor stor dose du får i deg, og da må du ta hensyn til hvor lenge du er i rommet, hvor mye du puster osv.

Lenke til kommentar

Bequerel er en veldig konkret og målbar enhet. Sivert er et slags mål for vektet skadelighet, men vektingsfaktorene er veldig avhengig av hvor på kroppen man utsettes for det, om man røyker, om man er tykk, tynn, barn, hvor høyt over gulvet man puster etc. Jeg antar det er på grunn av konkrethet og målbarhet at de velger bequerel fremfor sivert.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Radon#Domestic-level_exposure

https://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_radon

https://no.wikipedia.org/wiki/Becquerel

https://en.wikipedia.org/wiki/Gray_%28unit%29

Lenke til kommentar

Sievert er ikke fullt så komplisert som du beskriver. Det er mottatt energi fra ioniserende stråling per kroppsmasse multiplisert med en virkningsfaktor som er avhengig av om det er alfa-, beta-, gamma- eller nøytronstråling. Grunnen til at virkningsfaktoren er tatt med er at ulike typer ioniserende stråling gjør ulik skade i kroppen.

 

Hvor mange Sievert man mottar ved å oppholde seg i et rom med radon-gass er derimot avhengig av faktorene du lister opp. Spesielt viktig er det om man røyker eller ikke. Når det gjelder radon og dens døtre er det alfa-henfall som er det viktigste, og da er det nesten bare det som kommer inn i lungene som har noen betydning. Hos ikke-røykere vil flimmerhårene i luftveiene stort sett klare å kvitte seg med de radioaktive stoffene slik at de ender opp med en temmelig liten dose selv for relativt høye radonkonsentrasjoner. Hos røykere er ofte flimmerhårene så ødelagt at de radioaktive stoffene blir liggende igjen i lungene og stråle.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...