ATWindsor Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 På ett lokk jeg har til en kasserolle så finnes det et lite "luftehull". Hvorfor er det der og hva ville skjedd hvis man kokte vann f.eks uten at det var mulighet for luftgjennomstrømning? Det er for å slippe ut damp, uten så vil lokket "hoppe" og klirre fordi trykket presser opp lokket. Ikke for å være frekk, men har du aldri lagd mat? AtW Lenke til kommentar
Twinflower Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Du ville fått en trykkoker Lenke til kommentar
ATWindsor Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Du ville fått en trykkoker Ja, om du fester lokket fast ja. AtW Lenke til kommentar
Twinflower Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 (endret) Du ville fått en trykkoker Ja, om du fester lokket fast ja. AtW Ja. Selvsagt. Endret 12. desember 2014 av Twinflower Lenke til kommentar
Patrick123 Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Hva er egentlig ressursrente, og hvorfor er jeg så tett at jeg ikke skjønner det? Leste om det i en nyhetssak for litt siden, og det har ridd meg som en (ei?) mare helt siden. Lenke til kommentar
Jotun Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Er vel for å slippe ut damp. Hvis ikke hopper lokket og Det koker lettere over. Lenke til kommentar
tom waits for alice Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Hva er egentlig ressursrente, og hvorfor er jeg så tett at jeg ikke skjønner det? Leste om det i en nyhetssak for litt siden, og det har ridd meg som en (ei?) mare helt siden. Ressursrenten er "fortjenesten" på en naturressurs etter at alle utgifter er betalt, inklusive utvinning, salg og kapitalutgifter. Altså det du tjener mer enn ved å investere penger og tid i annen virksomhet. At du tjener mer er ingen selvfølge, og skyldes gjerne at naturressurser har begrenset tilgang (enten fordi mengen er begrenset eller vanskelig tilgjengelig, eller fordi den er regulert), og dermed ikke er utsatt for fri konkurranse. Kilde Geir Lenke til kommentar
Patrick123 Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Så netto fortjeneste, altså? Brukes ordet "rente" her i en litt annen betydning enn hva man kanskje oftest tenker på? Lenke til kommentar
Zlatzman Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Så netto fortjeneste, altså? Brukes ordet "rente" her i en litt annen betydning enn hva man kanskje oftest tenker på? Det er fornuftig å se på det som en rente, da det gjør det enkelt å sammenligne med andre investeringsformer. Hvis man ligger an til 1 % fortjeneste på innskuddet i driften er det jo like greit å sette pengene i banken. 1 Lenke til kommentar
Twinflower Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Er ressursrente et nytt navn på grunnrente? Lenke til kommentar
KoKo_ Skrevet 12. desember 2014 Del Skrevet 12. desember 2014 Er ressursrente et nytt navn på grunnrente? Fra wiki: (nynorsk denne gangen) "Grunnrente er eit samfunnsøkonomisk omgrep for fortenesta ein får av å eige jord/grunn. Mellom økonomane som har studert dette fenomenet er David Ricardo, Harold Hotelling, Henry George og Karl Marx. Omgrepet grunnrente kan òg nyttast om fortenesta ved å eige andre ressursar; i desse tilfella kan ein alternativt nytte omgrepet ressursrente. Grunnrenta kan ha ulike årsaker, og fleire typar grunnrente kan eksistere samtidig." 1 Lenke til kommentar
Centrux Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 Etter som at vannmolekylene stiger opp fra en kasserolle og blir omdannet fra væske til gass når man koker vann og vannet når 100*, blir det da mindre vann i kjelen når disse molekylene forsvinner i form av damp? Lenke til kommentar
Nedward Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 Etter som at vannmolekylene stiger opp fra en kasserolle og blir omdannet fra væske til gass når man koker vann og vannet når 100*, blir det da mindre vann i kjelen når disse molekylene forsvinner i form av damp?Ja, derav uttrykket "tørrkoking". 1 Lenke til kommentar
aklla Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 Etter som at vannmolekylene stiger opp fra en kasserolle og blir omdannet fra væske til gass når man koker vann og vannet når 100*, blir det da mindre vann i kjelen når disse molekylene forsvinner i form av damp? Helt fersk med konseptet koke? 3 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 (endret) Det er så mye damp uten at vannstanden synker synlig at det ser ut som dampen kommer fra ingensteds. Årsaken til det er at vann ekspanderer vannvittig mye når det koker. 1 liter vann i en kasserolle blir til ca 1600 liter vanndamp. Derfor skal det stige opp veldig mye damp før det blir synlig på vannstanden i kasserollen. Ekspansjonsratioen er også hele hemmeligheten bak den motsatte prosessen, komprimering når vanndamp kondenserer. Skoleeksemplet er når man har en spisesje vann i en brusboks, koker dette et minutt sånn at lufta i boksen er presset ut og erstattet med vanndamp. Så snur man boksen raskt på hodet ned i kaldt vann. Da vil vanndampen som fyller boksen kondensere så raskt at boksen imploderer. Gassvolumet blir 1/1600 på et øyeblikk og åpningen er ikke stor nok til at vann slipper inn raskt nok til å fylle volumet. Flytende vann er både 1600 ganger tyngre enn vanndamp og mye seigere (viskøs). Det gjør at vannet flyter relativt tregt inn i åpningen. Endret 13. desember 2014 av Simen1 2 Lenke til kommentar
ilPrincipino Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 Hvorfor måles både vinkler og temperaturer i grader? Det er vel ingen sammenheng? 1 Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 Grader betyr steg eller trinn. Så i den sammenhengen blir det nok noe á la "4 enheter". http://en.wiktionary.org/wiki/gradus#Latin Lenke til kommentar
sinnaelgen Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 Hvorfor måles både vinkler og temperaturer i grader? Det er vel ingen sammenheng? når det gjelder temperatur så har man også måleenhetene Fanrenheit og kelvin i tillegg til celsius men det er bare fahrenheit og cilsius som bruker grader symbolet det er også enkelte miljøer som brenner for å bruke grader symbolet i mindre grad når det gjelder vinkler Lenke til kommentar
Twinflower Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 De "enkelte miljøene" du snakker om er vel stort sett hele den matematiske og vitenskapelige verden som i stor grad foretrekker bruk av radianer i kalkulus og svært mange andre sammenhenger innenfor matematikken. Både fordi det er enklere og fordi det er langt mer logisk. 3 Lenke til kommentar
cuadro Skrevet 13. desember 2014 Del Skrevet 13. desember 2014 (endret) Mens likheten kan geometrisk bekreftes ved å studere enhetssirkelen, gir det ikke like intuitiv mening å si at er det samme. Svakheten med begrepet "grader" er at det er ofte en simplistisk tilnærming på de forskjellene vi observerer. Eksempelvis var begrepet "temperatur-grader" for svakt til å beskrive dens opprinnelige formål - kokepunktet av vann - og har derfor vært historisk subjekt for forandring. Vann koker ved forskjellige temperatur-grader, under forskjellig trykk. Og vinkel-gradene er ganske begrenset i hva de egentlig forteller om forholdene mellom de to linjestykkenes posisjon og lengde. Endret 13. desember 2014 av cuadro 1 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå