Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Hvorfor blir det kjøligere i Norge etter 20. Desember, selv om vi får lengre og lengre dager fra den datoen?

 

Har vell noe med solas posisjon slik at den ikke lyser like mye på norge, men mer på afrika f.eks

 

Det har nok med magasinering av varme å gjøre. I løpet av sommeren har jord, stein og vann blitt varmet opp. Det tar noen måneder før dette blir kaldt. Dette påvirker også temperaturen i lufta. Så selv om vi får minst varme fra sola rundt 20. des, bli det kaldere i januar-februar.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva er grunnen til at butikker aldri blir fri for ting som øl? I de utallige matbutikkene jeg har vært i har det titt og ofte manglet på ting som nøtter, frukt, vaskepulver, osv. men øl er det aldri i nærheten fritt for.

 

Jeg vet ikke om dette gjelder for ALLE butikker, men jeg har vært i mange og det er det konstant paller på paller uansett når du er der.

Øl er langtidsholdbart, så de kan kjøpe inn relativt store kvanta og ha det på lager til de får bruk for det. Frukt (og til dels nøtter) er ferskvare og ikke noe de kan lagre så lenge, så da må de kjøpe det i mindre kvanta av gangen. Og da blir sjansen større for å gå tom.

 

Så er det også hva butikken prioriterer mest. Alle butikker har begrenset plass på lageret og må prioritere ut fra etterspørsel og inntjening per vareenhet. Jeg kan tenke meg at øl er en relativt lønnsom varetype og derfor blir prioritert over andre varetyper.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+56132

Hvor mange akser kan et objekt rotere rundt samtidig, la oss ta for eksempel en asteroide?

 

Objektet roterer rundt horisontal akse (X), mens det roterer rundt vertikal akse (Y). Er det mulig at det kan rotere rundt en tredje akse (Z) i tillegg, mens det baner fremover?

 

Kan noen forklare meg dette og lenke til en video?

Lenke til kommentar

Hva er grunnen til at butikker aldri blir fri for ting som øl? I de utallige matbutikkene jeg har vært i har det titt og ofte manglet på ting som nøtter, frukt, vaskepulver, osv. men øl er det aldri i nærheten fritt for.

 

Jeg vet ikke om dette gjelder for ALLE butikker, men jeg har vært i mange og det er det konstant paller på paller uansett når du er der.

Øl er langtidsholdbart, så de kan kjøpe inn relativt store kvanta og ha det på lager til de får bruk for det. Frukt (og til dels nøtter) er ferskvare og ikke noe de kan lagre så lenge, så da må de kjøpe det i mindre kvanta av gangen. Og da blir sjansen større for å gå tom.

 

Så er det også hva butikken prioriterer mest. Alle butikker har begrenset plass på lageret og må prioritere ut fra etterspørsel og inntjening per vareenhet. Jeg kan tenke meg at øl er en relativt lønnsom varetype og derfor blir prioritert over andre varetyper.

 

Når vi er inne på det; hvor lang holdbarhetstid har egentlig øl? Husker jeg så et program med James May hvor han smakte på et øl som var ca. 175 år gammelt. Det var vel såvidt mulig å drikke, men det kommer vel an på personen som smaker.

Lenke til kommentar
Men for å komme tilbake til spørsmålet mitt; se bort fra rørene, si at du koker vannet først. Vil det bli forskjell på kaffen om den ble traktet på kaldt vann eller kokt vann?
Så det er ingen egenskaper i varmt vann som vil påvirke smaken på en annen måte enn kaldt vann ville gjort?

Jeg tror dere bommer litt på hva som skal forklares. Det er ikke vannet som har forskjellig egenskap, men kaffen, når den traktes ved forskjellige temperaturer. Jeg har hørt om optimale traktetemperaturer mellom 84 og 96 grader fordi det trekker ut de riktige smaksstoffene fra kaffen i riktig tempo. Dvs. det er også uønskede smaksstoffer i kaffe og de vil i større grad komme frem ved feil temperatur. Men dette henger også sammen med hvor raskt vannet renner gjennom kaffen og hvor grove kaffekornene er.

 

Profesjonelle kaffesmakere driver av og til med noe som kalles cupping. Det er en konkurranse i kaffesmaking der man får servert tre kopper og skal smake seg frem til den ene av de som skiller seg ut fra de to andre. Hele poenger er at en av koppene er ulikt tilberedt og dermed skal smake forskjellig. Er man dreven på smakstesting så kan man smake ganske små nyanseforskjeller. Forskjellig tilbereding kan skje på så mange måter. F.eks forskjellige kaffebønner, forskjellig trakteutstyr eller ulik traktetid, temperatur, kverningsgrad eller noe annet. Profesjonelle kaffesmakere kan lett peke ut den koppen som er traktet et par grader forskjellig fra de to andre. Jeg hadde neppe klart det, men de profesjonelle som konkurrerer kan. Jeg har vært med på cupping en gang og det var lett å smake forskjell på drastisk ulike kaffesorter, men de økte vanskelighetsgraden til jeg falt helt av lasset på smaking av forskjell. Mange av de jeg konkurrerte mot klarte å smake vanskeligere forskjeller enn jeg klarte. Kurslederen fortalte blant annet at profesjonelle cuppere klarer å smake forskjell på ulik traktetemperatur.

 

Men helt til slutt: Ja, det blir litt forskjell på ulik temperatur, men det er ikke der folk flest har mest å hente på økt kvalitet. De har mest å hente på to ting: kvalitetskaffe hele bønner + egen kaffekvern så man får nykvernet kaffe i stedet for sånn som har ligget ferdigkvernet i pose i månedsvis. Deretter kan man begynne å tenke på kvalitetskaffemaskin, temperatur og denslags. PS. Jeg kan ikke få skrytt nok av Aeropress. Mer valuta for pengene når det kommer til kaffe tror jeg ikke finnes. For under 200 kr får du kjøpt en fra ebay og den gir kaffe i en kvalitetsklasse du ikke finner med kaffemaskiner til under ca 5000 kr. Så fremt du har kvern og hele bønner av god kvalitet.

Lenke til kommentar

Hvorfor er viftereimen i biler laget av gummi, og ikke noe alá sykkel-kjede?

Uten at jeg er sikker på dette, så tror jeg det egentlig går litt på slitasje. Med kjededrift så sliter man ut drev, og dette må da også byttes sammen med kjeden etter hvert. Men hvis man har gummi, så trenger man bare å bytte den.

 

Og en viftereim kan man jo faktisk bruke en stund.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hva skyldes det at hvis man har en tannreim som er litt slitt, men ikke moden for utskiftning ennå, så kan man ikke montere den igjen etter å ha tatt den av?

Jeg hørte at hvis du har tatt av tannreima, vil den gå i stykker en av de første dagene etter at du satte den på igjen.

Derfor skal man alltid montere ny tannreim.

 

På bilen min anbefalte verkstedet å bytte hjulene også da registerreima måtte byttes pga. alder.

Så de varer ikke evig de heller. Men de må kanskje ikke byttes hver gang?

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar

Hvordan har man fått til det som vises på det vedlagte bildet?

 

Det er solid glass rundt og inni en løvetann med frø. Her er altså glasset over alt, slik at ingen luftbobler syntes noen steder på blomsten.

 

En slik blomst er jo uhyre skjør, og selv et lite vindpust kan ødelegge. Men her har altså solid glass samlet seg rundt hele uten å bøye selv de ytterste skjøre forgreiningene.

post-196743-0-90291000-1327867188_thumb.jpg

Endret av T.O.E
Lenke til kommentar

Først og fremst var det enormt kult. Jeg vet ikke hvordan, men det kan være de har brukt et tyntflytende middel som enten må ha en katalysator for å herde, eller bare størkner tregt. Blomsten vil helt sikkert likevel bli litt bøyd, men ha tilstrekkelig med tid til å bøye seg tilbake før den herder.

 

Hvor fikk du den fra?

Endret av ChrisReeve
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Så den på et familieselskap jeg var på i går. Det var en annen lignende en som hadde støpt seg rundt annen type blomst, men den var ikke like fotogen.

 

Jeg spurte dem hvordan det var mulig, men de visste det ikke. De sa derimot at de gjorde det samme på biologiske ting på museer, slik at de blir fint utstilt, i tillegg som de ikke råtner i tilstedeværelsen av oksygen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...