Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Og hva brukes denne antimaterien til? Mer korrekt vil vel være å si, ble brukt til...

Den dominerende bruken av antimaterie er i partikkelfysikk-forsøk. Tevatron ved Fermilab er en kollisjonsmaskin, som kolliderer protoner mot antiprotoner, er det stedet der mest antimaterie er laget. Lignende maskiner som LEP og PEP kolliderte elektroner mot poistroner (=antielektroner). Ved LHC har de imidlertid valgt å kollidere protoner mot protoner, blant annet fordi det er vanskelig å få produsert nok antiprotoner.

 

Positroner brukes også i medisinsk diagnostikk. Metoden er kjent som positron emission tomography (PET). Da lages det radioaktive isotoper som sender ut positroner når de henfaller, og disse stoffene "plasseres" i kroppen. Eksempler på isotoper som brukes er 11C, 13N, 15O og 18F. Isotopene inngår i molekyler som kroppen bruker, f.eks. sukker eller O2 slik at de konsentreres i steder i kroppen man er interessert i å studere, f.eks. i en kreftsvulst. Positronet som sendes ut vil straks treffe på et elektron og annihilere. De to gamma-fotonene som kommer fra annihilasjonen vil komme seg ut av kroppen og kan detekteres.

 

Antiprotoner har et visst potensiale til strålebehandling. Det er store fordeler ved å bruke antiprotoner fremfor protoner eller elektroner, men prisen på behandlingen vil bli så mye høyere at det er usikkert om det noen gang vil blir realisert.

 

 

Noen har også sett på muligheten for å bruke antimaterie i rakettmotorer. Det mest aktuelle er antimaterieindusert fisjon eller fusjon. Dette er imidlertid høyst spekulativt og vil neppe bli realisert.

 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Nye vedovner brenner bedre og renere enn gamle vedovner. Hvor går grensen for når vedovner ble så effektive som de er i dag? Er den halvgamle digre Jøtul-ovnen vi har med steinblokker i sidene/bakkant sannsynligvis så gammel at den er lite effektiv?

 

Har fyringsteknikk like mye å så i en ny ovn som i en gammel ovn? Selv foretrekker jeg å fyre effektivt ved å stable vedskiver i firkanttårn slik at det virkelig brenner godt, mens pappa foretrekker å nesten kvele brannen med å legge vedskivene tett i tett. (Samtidig som at han klager på at det er så dårlig trekk i ovnen... :wallbash: )

Lenke til kommentar
Nye vedovner brenner bedre og renere enn gamle vedovner.

Grensen går ved om de har ett eller to forbrenningskammer. Nye ovner har etterforbrenningskammer i øverkant som i praksis er en metallplate som varmes opp av flammene i det første forbrenningskammeret. I det øvre kammeret tilsettes ekstra luft slik at delvis forbrent karbon, CO forbrenner komplett til CO2. Det gir mye mer varme fra hver mengde karbon. I tillegg reduserer det soting i pipa drastisk og dermed kraftig redusert risiko for pipebrann. NOx-utslippene øker derimot. Askemengden i ovnen blir uforandret.

 

Hvor går grensen for når vedovner ble så effektive som de er i dag? Er den halvgamle digre Jøtul-ovnen vi har med steinblokker i sidene/bakkant sannsynligvis så gammel at den er lite effektiv?

Ovner fra før 1985 gir fra seg rundt 40% av den teoretiske varmen i veden til huset. Helt nye ovner kan utnytte over 75% av energien i veden. NB. Det er stor variasjon mellom ovner fra samme tidsepoke. De med åpent ildsted er mye mindre effektive enn de som er nesten helt lukket.

 

God trekk øker effektiviteten så du fyrer bedre enn foreldrene dine. Hvis ovnen gir 50% effektivitet med din fyring så vil jeg tippe at effektiviteten er nede i 30% når foreldrene dine fyrer. Soting og risiko for pipebrann øker mye når man fyrer som foreldrene dine.

 

 

Er det sant at russiske damer har hår ned fra navelen og opp til Ryggen? :ph34r:

Hvor har du det fra?

 

De er nok fra naturens side ganske likt behåret som norske damer i samme alder. Men det er mulig at barberingstrenden er mer ytterliggående her i landet enn i Russland.

Lenke til kommentar
Nye vedovner brenner bedre og renere enn gamle vedovner.

Grensen går ved om de har ett eller to forbrenningskammer. Nye ovner har etterforbrenningskammer i øverkant som i praksis er en metallplate som varmes opp av flammene i det første forbrenningskammeret. I det øvre kammeret tilsettes ekstra luft slik at delvis forbrent karbon, CO forbrenner komplett til CO2. Det gir mye mer varme fra hver mengde karbon. I tillegg reduserer det soting i pipa drastisk og dermed kraftig redusert risiko for pipebrann. NOx-utslippene øker derimot. Askemengden i ovnen blir uforandret.

 

Hvor går grensen for når vedovner ble så effektive som de er i dag? Er den halvgamle digre Jøtul-ovnen vi har med steinblokker i sidene/bakkant sannsynligvis så gammel at den er lite effektiv?

Ovner fra før 1985 gir fra seg rundt 40% av den teoretiske varmen i veden til huset. Helt nye ovner kan utnytte over 75% av energien i veden. NB. Det er stor variasjon mellom ovner fra samme tidsepoke. De med åpent ildsted er mye mindre effektive enn de som er nesten helt lukket.

 

God trekk øker effektiviteten så du fyrer bedre enn foreldrene dine. Hvis ovnen gir 50% effektivitet med din fyring så vil jeg tippe at effektiviteten er nede i 30% når foreldrene dine fyrer. Soting og risiko for pipebrann øker mye når man fyrer som foreldrene dine.

 

 

Er det sant at russiske damer har hår ned fra navelen og opp til Ryggen? :ph34r:

Hvor har du det fra?

 

De er nok fra naturens side ganske likt behåret som norske damer i samme alder. Men det er mulig at barberingstrenden er mer ytterliggående her i landet enn i Russland.

Filmen Deuce Bigalow European Gigolo :tease:

Lenke til kommentar

Hvorfor sier soldater: F.eks: "There's a enemy at 9 o'clock".

Det jeg mener, hvorfor bruker de klokkeslett om retninger? Kan noen utdype dette?

 

Hva mener du hadde vært bedre da? Tolv retninger vasert på klokka er lett forståelig og har ikke meningsløst høy detaljgrad. Å si feks 211 grader er jo feks for nøyaktig i forhold til informasjonen man har.

 

AtW

Lenke til kommentar

Hvorfor sier soldater: F.eks: "There's a enemy at 9 o'clock".

Det jeg mener, hvorfor bruker de klokkeslett om retninger? Kan noen utdype dette?

Fordi de fleste kjenner til klokka?

Å holde styr på øst og vest til en hver til er vanskelig og å bruke grader eller radianer er kanskje ikke like effektivt. "There's a enemy at pi radians"

  • Liker 2
Lenke til kommentar

En ting som slo meg idag morges... Vanligvis på cowboyfilmer så ser man at de hiver seg på en hest og galopperer i flere dager ut dit peppern gror. Hvor langt kan egentlig en hest komme før den må hvile? Det samme gjelder dilligencer, der det gjerne er flere hester. Hestene må jo bli utslitt etter hvert, etter å ha trukket en tung vogn med rikfolk og post?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...