Eaan Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 Finnes det et medisinsk fenomen hvor en person opplever at når han eller hun prøver å løfte høyrearmen for eksempel, så er det venstrearmen som mottar signalene? Du lærer da at når du løfter høyrearmen, så går den opp. Om noen skulle bytte om på venstre og høyre arm, så ville du etterhvert lært å bruke de normalt igjen. Lenke til kommentar
Saft Suse Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 Joda, men jeg tenkte mer på som følge av noe som skjedde personen. F.eks. en kraftig hjernerystelse. Eller bare helt plutselig en dag var personen "speilvendt", nesten som de få som våkner opp en dag og snakker en helt annen dialekt. Lenke til kommentar
Cyberfrog Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 (endret) Finnes det et medisinsk fenomen hvor en person opplever at når han eller hun prøver å løfte høyrearmen for eksempel, så er det venstrearmen som mottar signalene? Har jeg ikke hørt om, men hvem vet... det finnes så mye rart. Det som er sikkert er at venstre hjernehalvdel har ansvar for høyre side av kroppen, og høyre hjernehalvdel har ansvar for venstre side av kroppen. En hjerne har en viss plastisitet (særlig unge hjerner), så gitt en hjerneskade som påvirker f.eks. kontroll av høyrearmen kan kontrollen teoretisk "overføres" til et annet, friskt område av hjernen. Det finnes også mennesker som ikke har en skikkelig fungerende kobling mellom venstre og høyre hjernehalvdel ("split-brain"-pasinter, evt. google det for mye interessant stoff). Dette kan gi rare utslag, som f.eks. at armene er "uenige" om hva som egentlig skal skje. Nesten som om hver hjernehalvel har sin egen vilje. Men det må sies at slike mennesker (split-brain) fungerer som regel helt utmerket i hverdagen. Endret 30. oktober 2009 av Cyberfrog Lenke til kommentar
mhsalangli Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 er det skadelig/farlig å bruke en stekepanne med teflonbelegg som lokk for en annen stekepanne? Lenke til kommentar
Whalecore Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 Hvor farlig er det å spise gamle poteter? De har ligget inni en brun sekk i et skap i romtemperatur. De gikk ut 16.10.09. De så helt fine ut når vi skrelte dem, merket ikke at de var utgått før nå, og nå har de stekt i en halv time. Lenke til kommentar
Jotun Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 16.10 er en "best før" dato. Ikke en "dårlig dagen etter" dato Men man bør begynne å være obs på mat som er så lenge etter som denne. Dog er det farligst med type kjøttvarer o.l Tror potetene dine er trygge en stund til. Men du har de ikke i kjøleskapet altså? Lenke til kommentar
Eaan Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 Hvor farlig er det å spise gamle poteter? De har ligget inni en brun sekk i et skap i romtemperatur. De gikk ut 16.10.09. De så helt fine ut når vi skrelte dem, merket ikke at de var utgått før nå, og nå har de stekt i en halv time. Det som er litt rart er at nå i vintertider så er mange poteter lagret i en stor silo. De sender ut første lass fra siloen, og stempler det ''November'' Sener tar de fra den samme siloen, og stempler det ''januar''. Så februar, og videre til de får nye avlinger. Er da samme poteten som går ut i november som i januar, så tror den skal være ganske holdbar. Lenke til kommentar
Kahuna Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 Greia er vel at i det øyeblikket du fjerner potetene fra siloen og sender dem ut i butikkene så er de ikke lenger lagret under ideelle forhold og da synker holdbarheten drastisk. I samme slengen så har jeg jo alltid undret meg over at potetene jeg har i kjøleskapet ikke klarer seg så mange ukene mens potetene som bestemor lagret i potetbingen fint holdt seg et år etter at vi høstet dem. Forholdene var nok bedre i bestemors kjeller enn i mitt moderne kjøleskap... Lenke til kommentar
Mannen med ljåen Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 Har hørt at de grønne merkene i poteten, der planten vokser ut, er giftig. Stemmer det? Lenke til kommentar
Skribenten_ Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 (endret) Folk som lever nord for ekvator og gjerne høyere opp har høyere levealder en folk som lever i varmere strøk. Jeg har en liten teori som kanskje kan forklare hvorfor. Dersom vi ser på oss mennesker som et kjøttstykke, så er det klart at folk som lever i kaldere strøk holder lenger en folk som lever i varme strøk. Det er jo bare å legge en kjøttbit i kjøpeskapet og et romtemperatur, så ser man jo hvem som holder lengst. Teorien min virker ved første øyekast sikker veldig fjollete, men dersom man tenker litt nøye gjennom det så kan det ha sammengenger, og ikke være helt helt usannsyndelig. Dersom det er slik at temperatur er med på å påvirke holdbarhet i biologiske ting, hvorfor skulle mennesker være et unntak da. kanskje det faktisk stemmer. Vi ser jo at i varme afrika så florerer det av bakterier og mikro organismer. Men vi putter jo kjøtt i kjøleskapet for å nettop hinder opplomstring av slike ting. det må jo være en sammenheng her. Endret 31. oktober 2009 av janern21 Lenke til kommentar
FLarsen Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 Den teorien fungerer ikke ettersom du sammenligner noe levende med noe dødt. Bakterier og sopp vil bryte ned døde organismer, en prosess kulde bremser, fordi de ikke gjør noen motstand. En levende organisme vil aktivt hindre råtning, f. eks. ved hjelp av et immunforsvar. Det som dreper et menneske har ikke noe med råtning å gjøre, så å gjøre en slik sammenligning blir feil. Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 (endret) Har hørt at de grønne merkene i poteten, der planten vokser ut, er giftig. Stemmer det? Ja, se utdraget fra wikiartikkelen under. Poteter bør oppbevares mørkt, kjølig og luftig, det er derfor de som pakkes i lystette papirposer, eller ligger i en skikkelig potetbinge i en mørk og kjølig kjeller, har lengst holdbarhet. Poteter som ligger i åpne plukk-selv-binger eller i klare plastposer i butikken bør man unngå å kjøpe og bruke. GiftighetPoteter utsatt for sollys – ikke egnet for konsum Alt av potetplanten som vokser over jorden, men særlig frukten, inneholder alkaloider, særlig solanin, men også chakonin, og er dermed giftig. Også rotknollen (poteten) inneholder mindre mengder slike stoffer, men de er mest konsentrert i, og like under skallet, slik at råskrelling vil fjerne ca. 80 % av alkaloidene i knollen. Poteter bør lagres mørkt for å unngå at de reagerer med lys og derved blir giftige. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, er dette en indikasjon på at de har vært utsatt for lys og kan inneholde solanin. Den grønne fargen skyldes klorofyll som også dannes når potetene utsettes for lys. En kan derfor ikke fjerne solaninet helt ved å skjære bort de grønne områdene. Grønne poteter bør ikke benyttes til mat eller fôr for dyr. Potetens groer kan inneholde tildels store mengder solanin, og må fjernes før poteten gis som dyrefor. Oppvarming av poteten til over 170 °C fjerner det meste av solanininnholdet; vanlig koking har ingen innvirkning. http://no.wikipedia.org/wiki/Potet Solanin eller α-Solanin er et glykolalkaloid som forekommer naturlig i alle planter i søtvierfamilien som en beskyttelse mot angrep av sopper og bakterier. Det er svært giftig både for mennesker og dyr, selv i små doser. Potetknoller som utsettes for lys vil få en økning i solanin-innhold. Knollen vil da få en grønnaktig farve, og er ikke egnet til å spise. Den grønne farven skyldes ikke solanin, men klorofyll som også dannes når potetknoller utsettes for lys, farven er altså en indikasjon på at knollen har vært utsatt for lys. Solaninet i knollen kan ikke fjernes ved å skjære vekk de grønne delene av knollen. Rå, grønne tomater inneholder også solanin. Giftighet Symptomene for forgiftning kan være oppkast, diare, mavekramper, halsbrann, hodeverk, svimmelhet. Slike symptomer vil oppstå i løpet av 8 - 12 timer etter inntak. Ved alvorlige forgiftninger kan lammelser, hallusinasjoner og hypotermi oppstå, og disse symptomene kan komme allerede etter 30 minutter. Det er antatt at en dose på 2mg. solanin pr. kg. kroppsvekt kan gi forgiftningssymptomer. Doser på over 5mg./kg. kan være dødelige (tilsvarer en persons inntak av 1,25 - 4,5 kg. rå, grønne tomater) http://no.wikipedia.org/wiki/Solanin Endret 31. oktober 2009 av SeaLion Lenke til kommentar
Nedward Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 er det skadelig/farlig å bruke en stekepanne med teflonbelegg som lokk for en annen stekepanne? Det avhenger litt av temperaturen den blir utsatt for. Teflon har et smeltepunkt på 327 grader. Lenke til kommentar
endrebjo Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 (endret) Hvordan er denne literprisen mulig? Endret 31. oktober 2009 av endrebjo Lenke til kommentar
Bikeridr Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 Hvordan er denne literprisen mulig? Det er vel literpris ferdig utblandet, tenker jeg. Helt normal måte å "jukse" seg frem til en tilsynelatende billig pris. Lenke til kommentar
lockdog Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 Derimot tror jeg Kiwi bomma litt på meterprisen her Lenke til kommentar
ⅵdar Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 Det er vel literpris ferdig utblandet, tenker jeg. Helt normal måte å "jukse" seg frem til en tilsynelatende billig pris. Vann er jo ikke akkurat så dyrt, så literprisen burde ikke være så langt unna. Forøvrig er det jo literprisen ferdig blandet som er interessant om man skal sammenligne prisen med andre varer. Lenke til kommentar
Mannen med ljåen Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 Hvor mange mennesker har ingen som helst medfødte helseproblemer, altså INGEN astma, hjerteproblemer, eksem, nedsatt hørsel, dårlig syn... Altså en kropp uten problemer? Har inntrykk av at de fleste feiler ett eller annet, særlig astma. Lenke til kommentar
boffeeen Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 For noen dager siden rydda jeg litt i kjøleskapet, og kom over et gammelt glass med tacosaus. Når jeg åpna det, så brusa det nesten over. Hva hadde skjedd med tacosausen? Lenke til kommentar
Minus Skrevet 31. oktober 2009 Del Skrevet 31. oktober 2009 Jeg kan tenke meg at sausen har gjæret: Gjæring er kjemisk reaksjon med omdanningen av sukker til alkohol ved bruk av gjær. En mer passende definisjon er kjemisk omdanning av karbohydrater til alkoholer eller syrer. Hvorfor det bruser over kan jeg derimot ikke si noe om. Kanskje omdanningen fra sukker til alkohol utvider molekylavstanden eller noe, slik at det blir trykk og derfor kom innholdet ut da du åpnet lokket. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå