Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Broren min sier at det er samme mannen som gav den norske stemmen til Snusmumrik i Mummitroll-serien, som nå er forteller på den norske dubbingen av "How it's made" på Discovery Channel.

 

Det kan nok stemme. Mannen du tenkjer på er Magnus Nielsen.

Eg fann litt informasjon på Filmfront som bekrefter mistanken.

Mumidalen

Hvordan den lages

 

Kreditert som forteller i Hvordan den lages, og som Snusmumriken i Mumidalen.

Lenke til kommentar
Her kommer et litt snedig spørsmål.

Alle vet hva som skjer om man rister en flaske brus/kullsyreholdig drikke.

Bobler fra gasslommen i toppen av flasken blander seg med brusen.

 

Det bruser over når man åpner den. Det jeg lurer på er rett og slett hvorfor?

Det høye trykket i flasken gjør at gassen, og derfor også boblene, vil ut av flasken når du åpner den. Boblene i overflaten av brusen tar litt av brusen med seg når de flyr ut.

Hah. De testa ut akkurat det på Mythbusters idag. De fikk det til å bruse 10,3 meter rett opp i lufta :cool:

De la fram masse kjemiske begrunnelser for det ene og det andre, men jeg husker lite av det nå.

Det har med Carbonation å gjøre. Aspartam, som er tilsetningsstoff i de fleste lettbruser, forsterket effekten av brusing, noe de kalte Cascade effect

 

De prøvde også å helle grovsalt i ColaLight ved åpningen av flaska, det var da de fikk det til å gå høyest. Grovsalt har visst en spesiell kjemisk oppbygning ved at molekylene(/annen teknisk betegnelse) har samme type overfalte som månen, dvs drøssevis av små kratere. Mentos gir samme effekt som grovsalt, sikker mange som har prøvd ut det, men mentos uten kratere i overfalten gir mindre effekt.

 

Sånn omtrentlig :)

Lenke til kommentar
Hah. De testa ut akkurat det på Mythbusters idag. De fikk det til å bruse 10,3 meter rett opp i lufta :cool:

De la fram masse kjemiske begrunnelser for det ene og det andre, men jeg husker lite av det nå.

Det har med Carbonation å gjøre. Aspartam, som er tilsetningsstoff i de fleste lettbruser, forsterket effekten av brusing, noe de kalte Cascade effect

 

De prøvde også å helle grovsalt i ColaLight ved åpningen av flaska, det var da de fikk det til å gå høyest. Grovsalt har visst en spesiell kjemisk oppbygning ved at molekylene(/annen teknisk betegnelse) har samme type overfalte som månen, dvs drøssevis av små kratere. Mentos gir samme effekt som grovsalt, sikker mange som har prøvd ut det, men mentos uten kratere i overfalten gir mindre effekt.

 

Sånn omtrentlig :)

Sikker på at du ikke blander sammen ting litt? Spørsmålet var hvorfor brusen bobler over når en rister den uten ekstra tilsetningsstoffer.

 

Ellers kan jeg legge til at det kun er hvit Menthos som har denne famøse effekten.

Endret av A-Jay
Lenke til kommentar
Her kommer et litt snedig spørsmål.

Alle vet hva som skjer om man rister en flaske brus/kullsyreholdig drikke.

Bobler fra gasslommen i toppen av flasken blander seg med brusen.

 

Det bruser over når man åpner den. Det jeg lurer på er rett og slett hvorfor?

Det høye trykket i flasken gjør at gassen, og derfor også boblene, vil ut av flasken når du åpner den. Boblene i overflaten av brusen tar litt av brusen med seg når de flyr ut.

Hah. De testa ut akkurat det på Mythbusters idag. De fikk det til å bruse 10,3 meter rett opp i lufta :cool:

De la fram masse kjemiske begrunnelser for det ene og det andre, men jeg husker lite av det nå.

Det har med Carbonation å gjøre. Aspartam, som er tilsetningsstoff i de fleste lettbruser, forsterket effekten av brusing, noe de kalte Cascade effect

Snakker vi om det samme? Jeg snakker om hvorfor det bruser når du åpner en flaske du har ristet. Dette er fordi gassboblene som har blitt ristet ned i brusen tar med seg litt brus når de flyr ut pga. trykket.

 

Aspartam forsterker ikke effekten. Sukker holder mer på gassen så grunnen til at lett brus bruser mer er pga. fraværet av sukker, ikke pga. aspartam.

 

De prøvde også å helle grovsalt i ColaLight ved åpningen av flaska, det var da de fikk det til å gå høyest. Grovsalt har visst en spesiell kjemisk oppbygning ved at molekylene(/annen teknisk betegnelse) har samme type overfalte som månen, dvs drøssevis av små kratere. Mentos gir samme effekt som grovsalt, sikker mange som har prøvd ut det, men mentos uten kratere i overfalten gir mindre effekt.

 

Sånn omtrentlig :)

Mentos i cola trikset ja. Der er det en ikke-kjemisk reaksjon som kalles nucleation som er årsaken til brusingen. Det dannes bobler svært raskt på overflaten av klassisk (mint) mentos / grovsalt og disse tar med seg brus på vei ut av flasken, noe som gir deg en fontene.

Lenke til kommentar

snedig spørsmål på gang:

 

Jeg har blitt lært at energi aldri kan forsvinne. Den blir bare til en mindreverdig energikilde.

 

Men funderte litt over dette på jobben i dag: Jeg skulle flytte en pall som sto på gulvet. Oppå denne pallen var det en del tunge varer, som førte til at jeg ikke klarte å skyve den med benet mitt. Jeg dyttet ganske så hardt, men den bevegde seg ikke.

 

det jeg lurer på da er: Hvor ble det av energien? jeg skal jo ha brukt den til noe, men ser ikke hvor den har blitt av :(

Lenke til kommentar
snedig spørsmål på gang:

 

Jeg har blitt lært at energi aldri kan forsvinne. Den blir bare til en mindreverdig energikilde.

 

Men funderte litt over dette på jobben i dag: Jeg skulle flytte en pall som sto på gulvet. Oppå denne pallen var det en del tunge varer, som førte til at jeg ikke klarte å skyve den med benet mitt. Jeg dyttet ganske så hardt, men den bevegde seg ikke.

 

det jeg lurer på da er: Hvor ble det av energien? jeg skal jo ha brukt den til noe, men ser ikke hvor den har blitt av :(

Energien absorberes av atomene i pallen (de gir etter bittelitt selv om du ikke merker det) og går over til termisk energi.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-T9cKWhDpN0
er det en kontakt de har i taket? ser ut som den har to hull, og den virker for tynn til å være røykvarsler.

Det ser ut som en stikkontakt av den typen de har rundt middelhavet og på det amerikanske kontinent.

 

 

men hva gjør den i taket? er det vanlig der?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...