Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Fordi vindhastigheten får det til å FØLES kaldere.

Fikset :)

 

Håndas normale temperatur er 37°C. 15°C stillestående luft vil ikke kjøle den ned nevneverdig. Dermed føles det ikke særlig kaldt og hånda forblir ca 36,5-37 °C. Når det begynner å blåse så vil hånda kjøles mer ned. F.eks til 5 °C under normaltemperaturen. Det vil føles veldig kaldt. Jo mer det blåser jo mer kjøles hånda ned fra normaltemperaturen og nærmere lufttemperaturen. En hånd som er kjølt ned til 15°C vil føles ekstremt kald, om man føler noe i det hele tatt da.

 

Er ikke det fordi kroppen har et slags naturlig varmelag utenpå huden som blir blåst bort av vinden? Eller er det bare tull?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Fordi vindhastigheten får det til å bli kaldere.

Egentlig er dette utsagnet feil. Vind gjør at avkjølingen går fortere, fordi vinden blåser bort det oppvarmete luftlaget som vi vanligvis har utenfor kroppen. Men sluttemperaturen blir ikke lavere enn det termometeret viser.

 

Når meteorologene varsler at vind og f.eks -5°C gir en "effektiv temperatur" som er vesentlig lavere f.eks -20°C, så betyr det kun at avkjølingen går såpass fort som om lufttemperaturen hadde vært -20°C og det hadde vært vindstille. Når objektet er ferdig avkjølt, så vil det uansett ikke bli kaldere enn lufttemperaturen, altså -5°C i vårt tilfelle.

 

En bil som skal stå ute en kald vinternatt ved -5°C, og det blåser stiv kuling, avkjøles altså raskere ned til -5°C, men så bllir den ikke kaldere, uansett hvor mye det blåser. Frostvæska i motoren behøver derfor kun å fungere ned til -5°C, den behøver ikke å tåle -20°C fordi meteorologene sier at "effektiv temperatur" er -20°C.

 

Når det blåser er det en fordel å ha vindtette klær, disse holder det oppvarmede luftlaget rundt kroppen i ro. Ull og lignende innerst mot kroppen gjør at det oppvarmete luftlaget holder seg helt i ro innenfor det vindtette yttertøyet. Dess mer av huden som dekkes, dess mindre avkjøling vil man oppleve.

 

Selv har jeg jobbet utendørs i -30°C en hel dag (fra ca 9 på morgenen til ca 12 på kvelden, bare avbrutt av et par litt lange matpauser), men da var det heldigvis relativt vindstille. Jeg frøs litt på fingrer og tær, og i ansiktet, men hadde muligheter for å få varmet opp både sko og votter inne i mellom. Men vi jobbet med snø (laget snøskultur), så det var ikke fritt for at man kjente at det var kaldt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når det varme luftlaget rundt huden blir blåst bort, blir luftfuktigheten mindre, svette vil fordampe fortere, som gir enda mer kjøling.

 

Så konklusjonen er: Hvis det er 20 grader ute, spiller det ingen rolle hvor fort du kjører bilen. Du vil ikke kunne kjøle hånda til under 20 grader (ved å holde den utenfor vinduet).

 

?

 

 

EDIT: Tusen takk for veldig utfyllende svar :) Er det noen som kan gi noen kilder?

Endret av gromit190
Lenke til kommentar

Hvorfor skriver man HTML-koder i akkurat denne fonten?

Man bruker denne fonten for programmering generelt fordi alle bokstaver er like brede. Tabs, tabeller og annen formatering blir penere på dette formatet.

Noe som kalles for en monospaced font. (evt. monospaced typeface).

 

Så konklusjonen er: Hvis det er 20 grader ute, spiller det ingen rolle hvor fort du kjører bilen. Du vil ikke kunne kjøle hånda til under 20 grader (ved å holde den utenfor vinduet).

 

Riktig.

Lenke til kommentar

Jeg tror SeaLion sov bittelitt i termodynamikktimene jeg ;)

 

Det går utmerket godt an å få en lavere temperatur enn omgivelsestemperaturen.

 

En hånd som blir holdt i kraftig vind vil få en lavere temperatur enn hva selve temperaturen i vinden holder. Dette fordi hånden vil avgi fuktighet og dette vil medføre fordampningsvarme fra huden. Men temperaturen vil variere avhengig av luftfuktigheten og hvor fuktig hånden er.

 

Man kan enkelt prøve dette i praksis med et psykrometer

Dette gjorde vi i massevis på maskinistskolen, men vi brukte et Mollièr-diagram for å beregne luftfuktigheten.

 

Ved bruk av psychrometer vil det termometeret som er fuktig bli kaldere enn omgivelsesluften.

Det er forøvrig akkurat samme prinsipp som tillater atdet kan bli kaldt i et kjøle(fryse)skap. Man bruker da fordampningsvarmen fra et kjølemedium (Freon).

Lenke til kommentar
Jeg tror SeaLion sov bittelitt i termodynamikktimene jeg ;)

En hånd som blir holdt i kraftig vind vil få en lavere temperatur enn hva selve temperaturen i vinden holder.

Og jeg tror muligens du sov litt i biologitimen. ;)

Det var derfor jeg nevnte eksemplet med bilen, hvor man verken har ryggmargsreflekser, bevissthet, blodgjennomstrømming, vannfordamping eller lignende fenomener. Jeg ville sett den som klarer å holde hånden sin ut av et bilvindu inntil hele hånda fikk en temperatur på 15 grader eller lavere. :!:

Lenke til kommentar

Nerdfight. ^^,

 

Et objekt kan bli kaldere enn omgivelsene, for eksempel ved hjelp av vind under spesielle omstendigheter, men en hånd vil ikke bli kaldere enn omgivelsene pga. vi mennesker produserer varme og har et blodomløp som holder hendene varme.

Endret av Zeke
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...