Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvor unormalt er det å ha en kroppstemperatur på 36 grader celcius?

Tatt stikk målinger og funnet gjennomsnitt på 35,156.

Ikke akkurat et svar på spørsmålet, men: har du prøvd med forskjellige termometer eller har termometeret vært benyttet på flere personer?

Jeg er det eneste som bruker termometeret, jeg har prøvd flere andre opp igjennom årene og de viste nesten likt resultat, noen lavere og noen høyere.

Dere vet at etanol er motgift til metanol?

Joda, men problemet med metanol er at kroppen bruker myyyye lengre tid med å bli kvitt dette stoffet. Resultatet er at når kroppen/levra er ferdig med å bli kvitt etanolen, så er man fortsatt forgiftet av metanolen, og da slå effekten ut i fullt monn. Den eneste måten å unngå metanolforgiftning er altså å være konstant beruset på etanol inntil all metanolen er ute av kroppen. Det er dette som gjøres på sykehuset. Det må stadig tas blodprøver for å være sikre på at all metanolen er ute av kroppen før man slutter å tilføre etanol.

 

Og: Har man allerede mistet synet på grunn av metanolforgiftning, så får man det ikke tilbake ved å pøse på med etanol, men man kan redde livet.

Best før dato på egg er uansett latterlig, da de kan holde seg i flere mnd i kjøleskapet uten å bli dårlige.

Best-før-dato er ikke en holdbarhetsdato, man kan godt bruke en best-før-vare leeenge etter denne datoen helt uten fare, kanskje opptil flere år. Produsenten vil bare ikke garantere at smaken holder seg etter denne datoen. Typiske best-før-produkter er hermetikk og pulverprodukter som posesupper, te, pulverkaffe og lignende.

 

Holdbar-til-dato derimot er mer definitiv. Produsenten garanterer ikke at slike produkter er trygge etter holdbar-til-datoen. Men spesielt syrnet melk og diverse ost kan godt brukes både dagesvis og ukesvis etter denne datoen uten fare. Typiske holdbar-til-produkter er ferskvarer som usyrnet melk, smør, margarin, fersk fisk og kjøtt og lignende.

Best før dato på egg er uansett latterlig, da de kan holde seg i flere mnd i kjøleskapet uten å bli dårlige.

Egg er ferskvare så lurt å ikke vente for lenge med å spise. Men man kan legge på ihvertfall et par uker på holdbarhetsdatoen som er stemplet på egget, da de er satt etter EU-krav med tanke på salmonella og slikt, som egentlig er irrelevante for norske forhold.

Best før dato på egg er uansett latterlig, da de kan holde seg i flere mnd i kjøleskapet uten å bli dårlige.

Best-før-dato er ikke en holdbarhetsdato, man kan godt bruke en best-før-vare leeenge etter denne datoen helt uten fare, kanskje opptil flere år. Produsenten vil bare ikke garantere at smaken holder seg etter denne datoen. Typiske best-før-produkter er hermetikk og pulverprodukter som posesupper, te, pulverkaffe og lignende.

Enkelte produkter har jo heller ingen smaksmessig degradering lenge etter datoen, og datien er satt pga regler eller liknende, typisk hermetikk, og egg i kjøleskap. Man har vle feks ikke lov å stemple mer enn 5å rå på hermetikk(?) men det holder mye lengre enn dette uten at smaken degraderes.

 

AtW

Når eggprodusentene faktisk klarer å stemple eggene uten at de knuser, hvorfor kan de ikke stemple eggene med noe nyttig info som f.eks best-før dato?

Det står jo på pakken...

 

Pakken kaster jeg i søpla så fort eggene er stablet inn i kjøleskapet. Men jeg skulle gjerne visst best-før-datoen da spising av egg går litt rykkvis hjemme hos meg og noen egg kan ligge faretruende lenge i kjøleskapet. Og alle eggene har jo et fint rosa stempel, men altså med en ubegripelig kode som ikke sier meg noenting.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...