Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Men det står noe om 1 bar? Hva er "1 Bar"? Hva menes med "Bar"?

1 bar er normalt lufttrykk ved havoverflaten, altså det lufttrykket som også kalles 1 atmosfære. Lydhastigheten avhenger av tettheten i mediet der lydbølgende forplantes, dess tettere materiale, dess raskere er lydhastigheten. I verdensrommet kan ikke lyd forplantes i det hele tatt, i vann er lydhastigheten et par km per sekund. I stål enda raskere.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Eh? Man har da vitterlig moralske retningslinjer og lover i Kina også. Og selv om man ikke skulle ha det, hva skulle det hjelpe? Ladnen tenker jo ikke "vi har strenge regler for å godkjenne medisiner, men så lenge et annet land har godkjent de er det ok, uansett om de godkjenner absolutt alt uten forbehold".

 

AtW

 

Bush har jo feks stemt imot totipotente stamceller og har dermed satt forskningen mange år tilbake, mens man i Kina ikke lar moralske aspekter hindre utviklingen.

Lenke til kommentar
Ja, man kan direkte dø av søvnmangel, som jeg påpekte. Jeg bare nevnte andre ting som er farlig med å holde seg for lenge våken, og da kommer ting som å sovne foran bilrattet frem.

 

Som jeg skrev, så har de testet med rotter. Etter 5 døgn uten søvn, så døde de. Jeg husker ikke hva som var årsaken, men det var direkte pga. søvnmangel, men jeg vet ikke om det var interne organer som slo seg av eller noe annet. Det er jo også eksempler med mennesker, spesielt asiatere (hehe :D) som har spillt så lenge uten søvn at de har dødd av det. Da mener jeg å huske at det var hjertesvikt som gjorde at de døde.

 

Fruktkake: Vi kan vel aldri vite det helt sikkert, men jeg vil tro at det ikke ville skjedd noe annet, enn at vi ville fått ørlite mer energi i universet.

 

Rottetester med søvnmangel er vansklig å hente noe utifra, fordi det er i praksis umulig å hindre at rotter sover uten å stresse de masse, på de jeg har sett måtte de gå hele tiden for å ikke umiddelbart kastes i et basseng (noe som skjedde om de sovnet), og det er veldig stressende. Det er mange mennesker som har klart seg lenge med liten eller ingen søvn, flere har klart fint over 10 dager, uten større problemer.

 

AtW

 

Rotter er jo ikke mennesker da. De har andre metabolske rater enn oss og en helt annen levealder, så man kan ikke forvente at du skal direkte overføre de 5 dagene til mennesket. Så en utregning som viste at tilsvarende "dør av våkenhettid" på et menneske ville være 17. Tror forresten det var hele immunsystemet som brøt sammen.

Lenke til kommentar
Hvorfor blir det spor etter båtene i vannet, selv en time etter at båten har kjørt forbi?

Det piskes små luftbobler inn i vannmassene. Jo mindre boblene er jo lengre tid bruker de på å stige til overflaten. Det lyse sporet man kan se er de minste luftboblene som ennå ikke har kommet til overflaten.

 

Bush har jo feks stemt imot totipotente stamceller og har dermed satt forskningen mange år tilbake, mens man i Kina ikke lar moralske aspekter hindre utviklingen.

Bush mener at den utviklingen er utvikling til det verre. Kinesiske myndigheter er vel uenige på det punktet. Utvikling er ikke alltid til det bedre og det kan innebære mye umoral også. F.eks de grufulle eksperimentene som tyskerne utførte på jøder under 2. verdenskrig. At Bush (eller rettere sagt de som trekker i hans tråder) mener at forskning på totipotente stamceller bryter med moral får de forsvare selv.

 

Redigert: Noen innlegg er flyttet til en mer passende del av forumet. Vennligst husk at tråden gjelder snedige spørsmål som vi ikke har andre passende kategorier og tråder for.

Lenke til kommentar
Eh? Man har da vitterlig moralske retningslinjer og lover i Kina også. Og selv om man ikke skulle ha det, hva skulle det hjelpe? Ladnen tenker jo ikke "vi har strenge regler for å godkjenne medisiner, men så lenge et annet land har godkjent de er det ok, uansett om de godkjenner absolutt alt uten forbehold".

 

AtW

 

Bush har jo feks stemt imot totipotente stamceller og har dermed satt forskningen mange år tilbake, mens man i Kina ikke lar moralske aspekter hindre utviklingen.

 

Det betyr da vel ikke at de ikke lar moralske askpeter hindre utviklingen. Hva er det egentlig folk tror om andre land? Selvsagt har de moralske rettelinjer i kina også.

 

AtW

Lenke til kommentar
Hvorfor er utviklingen innen medisin langt lavere enn i mange andre teknologiske felt? Burde ikke helse være topprioritert?

Det er mange, mange faktorer:

- de enkle løsningene er allerede oppdaget

- menneskekroppen er komplisert, det er mye en ikke vet

- tester av nye medisiner kan fungere fint på rotter, men kan ha farlige bivirkninger hos mennesker, dette oppdages sent i prosessen

- faremomentene er store (ref thaliodomide) så utprøvingen er omfattende og tar derfor lang tid som igjen bremser utviklingen

- etiske regler gjør at en må være forsiktig, som igjen krever lang tid

- utprøving i kombinasjon med andre medisiner kan ta svært lang tid; bruker en medisin X eller Y går det greit, men X samtidig med Y kan være skadelig osv.

- flere de store farmasøytiske selskapene har råtnet etisk (ref Vioxx)

- flere de store farmasøytiske selskapene ønsker å redusere risiko og trapper ned på utviklingskostnadene, flere er saksøkt i multimilliarddollarsklassen, og bremser investeringer.

Lenke til kommentar
Men er ikke reglene annerledes i Kina hvor man ikke er bundet til moralske og juridiske lover? Ser fortsatt ikke at man klarer å gjøre noe nytt der.

Det finnes flere land der etiske regler er anderledes og mulighetene for å skjule snusk er større. Og ja, det er vissnok testet på folk i slummen, blir resultatene negative er det ingen som hører om det, men går det bra kommer medisinen ut tidlig.

 

I disse landene får du kjøpt medisin som ikke er tilgjengelig her, og som heller ikke blir tilgjengelige inntil dokumentasjon på forsvarlig utført utprøving foreligger.

 

Når vi er inne på søvn: Finnes det noe teknisk vitenskapelig måleinstrument som kan måle hvor søvnig en person er? F.eks måle nivået av ulike signalstoffer i hjernen, frekvensen på hjernebølger eller MR-scanne hjernen eller noe sånt?

Sist jeg hørte hadde en ingen slike måleinstrumenter, og det selv om det er et militært behov for det med tilhørende utviklingsmidler. Det viser seg at endel ulykker skyldes at piloten sovner, og det er et behov for å varsle når noe slikt er iferd med å skje. EKG ble prøvd, men dengang (ca. 5 år siden) var det ikke mulig.

Lenke til kommentar
Before computers, photo manipulation was achieved by retouching with ink, paint, double-exposure, piecing photos or negatives together in the darkroom, or scratching Polaroids. The 1980s saw the advent of digital retouching with Quantel computers running Paintbox, and Scitex imaging workstations being used professionally. Silicon Graphics computers running Barco Creator became available in the late 1980s which, alongside other contemporary packages, were effectively replaced in the market by Adobe Photoshop running on the Apple Macintosh.

http://en.wikipedia.org/wiki/Photo_manipulation#History

Lenke til kommentar

Kamerafortegning kunne man faktisk rette opp ganske mye av i mørkerommet i gammeltiden også, med proffe prosjektører der objektivene kunne skråstilles og forskyves. Jeg har faktisk selv fått opplæring på et såkalt Eskofot, en diger proff mørkeromsprosjektor med ganske råe muligheter. Det er nok knapt noen som bruker den slags utstyr nå.

Lenke til kommentar
Det skal ikke mer til enn ting på lager, godt system og at det er nok folk/roboter på jobb til å håndtere forsendelsen fort, men hvis posten har mye å gjøre hjelper ikke nødvendigvis det så mye. Jeg tror 80-90% av tiden jeg tilbringer på å vente på ting fra nettbutikker skyldes posten.

 

jeg har mye godt den samme oppfatningen. spesielt for forsendelser fra utlandet, de går med fly fra avsenderlandet i løpet av noen timer etter at ordren er plassert, så bruker posten over en uke på å få den fraktet i underkant av 100km.

 

dette har fått jeg til å lure på om det er marked for en konkurrent til posten. som tildiger statseid bedrift har de som telenor tilnærmet monopolsituasjon med sin infrastruktur og avtaler med internasjonale motstykker.

 

er det i det hele tatt praktis gjennomførbart å konkurrere med posten i norge innen markedssekmentet brev og pakker?

 

jeg snakker selvsagt ikke om pallgods og lignende som vi har dhl, fedex eller schenger(?) til, men detaljpost som nenvte brev, kort og småpakker.. og da mener jeg på nasjonalt nivå, ikke som sykkelbud.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...