Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

ElektronikkEksamen VG1-07, forbredelsesdel


Anbefalte innlegg

Sikkert noen flere som lurer på denne. Legger her ved noen små simuleringer og forklaringer, veldig kjapt og helt på tampen. Håper det ikke er for sent. :)

 

Posten blir oppdatert underveis. Beklager at komponentreferanse ikke er helt lik som på arket, orka ikke ordne opp i det. Og at simuleringen er gjort ved 10Hz!

 

 

VEDLEGG1 - viser simulering for hele kretsen

 

Viktige ting å kunne her er:

1 - Gjøre rede for kretsens virkemåte

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Kretsen lager "sagtannspenning" på 2xinnfrekvensen til trafoen (pga dobbel likeretting). Ene delen av kretsen står for spenningstabilisering, og en står for selve signalformingen. Se vedlegg2/3 for utdypende forklaring.

2 - Ha evne til å feilsøke på en systematisk måte

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Halveringsprinsippet er svært populært da jeg gikk på Elektronikk på VGS, og er sikkert det fortsatt. Uansett symptom er det viktig å avgrense feilen så mye som mulig, slik at man ikke bruker tid på unødvendige ting. "Spør" etter forventet verdi, og gå videre avhengig av hva slags svar du får.

Før man går igang med feilsøking helt i dybden kan det være greit å nevne at man kikker etter synlige/åpenbare feil, eller ytterlige symptomer. Lukter etter svidde komponenter, ser etter svimerker, og kjenner på om ting er veldig varme.

Sentrale spørsmål kan være:

Det er inget signal ut eller konstant 10V, hva er årsaken til dette?

Eller kanskje motsatt vei:

Transistor Qx, reisistor R3 e.l. er defekt, hvilken effekt vil dette få for kretsens virkemåte?

Og når feilen er funnet:

Vi må erstatte komponent det og det, og den originale delen har utgått. Hvordan skal vi gå frem for å finne en brukbar erstatter? Hvilke verdier er kritiske, og hvilke er ikke?

3 - (kanskje) Kunne foreslå forbedringer eller forandringer til kretsen, for å kanskje få til en litt annen virkemåte eller å utpeke svakheter ved designet.

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Det er slettes ikke sikkert dette kommer på eksamen, men det kan være. Det er også her man virkelig har mulighet til å brilliere med litt kunnskap, ved å vise god forståelse for kretsen.

Ulemper ved denne kretsen:

* Høy utgangsimpedanse på utgangen, den kan nesten ikke belastes i det hele tatt før man forstyrrer utladningen av C2 og dermed signalet ut.

* Mye rippel på +10V spenningen.

* Ikke en perfekt bølgeform (tydelig på-tid (den flate toppen) og utladningen av en kondensator følger ikke en linjær/rett linje)

 

 

VEDLEGG2 - viser DC-stabiliserings (strømforsyningsdelen)

Trafoen med de to diodene danner en helbølgelikeretter. D3 isolerer glattekondensatoren til likespenningen.

R1 leder strøm inn på basen til Q1, og fører den dermed inn i normalt ledende tilstand. Diodestrengen med zener stabiliserer spenningen til ca 10+2x(0,7) = 11,4V. Spenningen ut på emitteren av Q1 vil da være bas-spenningen minus Qbe-sat (mellom 0,7-1V) = 10,5V ca

 

VEDLEGG3 - viser sagtann-generering (signalbehandling)

 

Q2 skrues på av den likerettede spenningen, som fortsatt er bølgeformet (isoleringen til D3 sørger for dette). Kun en liten formotstand fører til at transistorene Q2,Q3 blir kjørt i ulinjær modus (dvs, kun av eller på). Når Q2 er av, blir Q3 skrudd på av strømmen som går fra +10V gjennom R2. Da er det ca 10,5V-Ube-sat(0,6V) = tilnærmet lik 10V i punktet SAW-OUT.

Skrur Q2 seg på, blir strømmen ført gjennom den, og Q3 skrur seg av. Kondensatoren C2, vil da lade seg ut gjennom RV1 og vi får en fallende spenning. Helt til Q3 blir skrudd på igjen (Q2 har blitt skrudd av).

post-26557-1181251152_thumb.jpg

post-26557-1181251983_thumb.jpg

post-26557-1181252600_thumb.jpg

Endret av NorthWave
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...