Gå til innhold

Takler XP 4GB RAM?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Alle 32-bits OS har en fysisk begrensning på hvor mye minne de kan adressere. Denne er på 4 GB. Men siden noe av dette blir avsatt til forskjellig hardware, kan ikke OSet utnytte alt.

 

NB! Det finnes metoder å komme rundt dette på (feks. å slå på PAE modus i XP), men det skaper ofte flere problemer enn det løser. Du kan lese mer om det HER.

Lenke til kommentar
Mener 3 GB er max på xp..

8794490[/snapback]

 

Hm.. Tror det er enten 2GB eller 4GB... 3GB virker litt rart?

8794550[/snapback]

Siden XP er et 32-bit OS takler det i teorien 4Gb. Men pga. hvordan XP håndterer minne får man i praksis aldri mer enn 3Gb. XP har ikke PAE (Physical Address Extension), som gjør at en 32-bits maskin klarer å se mer enn 3GB.

 

Så skal du ha full utnyttelse av alle 4Gb må du enten velge Windows XP 64-bit, Vista 64bit, eller Windows 2003 32-bit Std. Ed. Men det siste krever nok en CPU som også støtter PAE.

 

Dersom du har hovedkort med Dual Channel minnekontroller, så ville nok jeg kjøpt 2x1Gb og 2x512Mb, slik at du kjører alle 3Gb i Dual Channel.

 

Glenn

Lenke til kommentar
Kjør inn W2K3 64-bits std. så kan du kjøre 8GB!

8798764[/snapback]

 

Hvorfor kjøre et Server OS (billig er det også), når du kan kjøre XP-64 eller Vista-64?

XP-64 støtter feks. 128GB RAM. Det samme gjør også alle Vista-64 utgavene (untatt Home Basic som støtter 8GB og Home Premium som støtter 16GB).

 

I tillegg finnes det jo en rekke 64-bits Linux distroer dersom du vil gå for det.

Lenke til kommentar

Grunnen til at 32-bit windows kun støtter 3 GB RAM og ikke 4, er ganske enkel.

Selvom prosessoren kan addressere 4 GB RAM (addresseringsbredden har med de genrelle registrenes størrelse å gjøre) så må Windows begrense seg til rundt 3 GB, grunnen er, som covah sier, pga av hardware.

Mye hardware får en I/O adresse, som vil fungere som et "virtuelt minneområde" og endel er avsatt til spesifikke operativsystem funksjoner (mange deler av kernelen ligger i spesielt avsatte minneområder)

protected mode, som Windows og alle moderne 32-bit operativsystem kjører i, gjør at alle programmer har på en 32-bit prosessor 4GB RAM tilgjengelig, uansett om man sitter på en 486 med 8 MB RAM

Dette er en ganske genial funksjon, som også gjør at virtual memory er mulig.

Når minne ikke er hyppig brukt, vil det bli lagt i en "page" på en pagefile, eller swapfile, og hvis dette minnet ikke lenger ligger i RAM, så vil en "page-fault" bli kalt, som tvinger operativsystemet til å hente minne tilbake fra page/swap filen, og legge det tilbake i RAM.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...