Gå til innhold

Lader til MP3-spiller i bil


Anbefalte innlegg

Tenker på når jeg skal kjøre opp i løpet av uka, så trenger jeg en del musikk på turene fremover. Som avspillingsmedie har jeg en MP3-spiller som har en nokså god batteritid, men vil likevel være på den sikre siden og bruke lader. Som strømkilde ville jeg ha brukt røykkontakten (i mangel av bedre ord) i bila og på tradisjonelt vis ville det vært naturlig å bruke en inverter fra 12DC til 230AC også plugge på adapteret til MP3-spilleren, men mine år på elektro-orienterte kurs sier meg at det vil være bortkasta. Så da tenker jeg å sløyfe bort inverteren og heller satse på 12DC til 5DC, som MP3-spilleren min går på.

 

Så spørsmålet er: kan jeg bruke denne kretsen?

post-16460-1180397760_thumb.jpg

Trykk her for mer informasjon om kretsen.

 

Jeg tenker da selsvagt å bytte ut 7809 med 7805.

I manualen til MP3-spilleren står det at den trenger 5DC, 2A. Hva vil '2A' si? At strømforsyninga må forsyne spilleren med 2 ampèr?

Endret av Seian
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Tenker på når jeg skal kjøre opp i løpet av uka, så trenger jeg en del musikk på turene fremover. Som avspillingsmedie har jeg en MP3-spiller som har en nokså god batteritid, men vil likevel være på den sikre siden og bruke lader. Som strømkilde ville jeg ha brukt røykkontakten (i mangel av bedre ord) i bila og på  tradisjonelt vis ville det vært naturlig å bruke en inverter fra 12DC til 230AC også plugge på adapteret til MP3-spilleren, men mine år på elektro-orienterte kurs sier meg at det vil være bortkasta. Så da tenker jeg å sløyfe bort inverteren og heller satse på 12DC til 5DC, som MP3-spilleren min går på.

 

Så spørsmålet er: kan jeg bruke denne kretsen? 

post-16460-1180397760_thumb.jpg

Trykk her for mer informasjon om kretsen.

 

Jeg tenker da selsvagt å bytte ut 7809 med 7805.

I manualen til MP3-spilleren står det at den trenger 5DC, 2A. Hva vil '2A' si? At strømforsyninga må forsyne spilleren med 2 ampèr?

8728735[/snapback]

 

ja den må forsyne spilleren med 2A

 

Du må og huske at bilen får fort spenninger opp til 14v

så du bør ha god kjøling på evnt Regulator.

 

7805 Holder ikke viss mp3-spilleren trekker 2 A

7805 tåler maks 1,5 A ( og viss du skal og ha 12-14v så blir den fort varm .. :p )

 

 

 

 

-Djgunnah

Lenke til kommentar

Hvis MP3-spilleren er en "normal" handholdt sak trekker den helt sikkert ikke 2A i "normal" bruk (mindre enn 1/10 av dette høres mer sannsynelig ut). Det som evnt. trekker mye strøm er lading av batteriet men selv 2A her høres ut som god overestimering. Jeg ville prøvd å måle reelt forbruk med et multimeter ved bruk av adapteren. Kan du forskyne spilleren via USB? Finnes en del sigaret til USB overganger. bl.a. hos ClasOhlson.

 

Kretsen du har tegnet vil kunne brukes. Det finnes 7805'er som kan levere 2A. F.eks. hos ELFA

 

Veldig riktig som Djgunnah skriver at 7808-en vil utvikle mye varme hvis den trekker mye strøm så jeg ville målt strømtrekket.

For at utspenningen fra 7805 skal være stabil må den ha en minimumslast så det ville være praktisk å koble på f.eks. en lysdiode på utgangen som både trekker litt strøm og som viser at enheten er på.

 

 

Hvilken type spiller er det du har?

 

 

space

Lenke til kommentar

Skal prøve å måle ved en senere anledning. Problemet er hvor jeg skal skvise inn ampèr-meteret. Likte den idéen om å bruke den fra Clas Ohlson. Det ville gjort jobben mye lettere, men det er jo sant at det er moro å få til noe selv, er det ikke? ;) Var det denne du siktet til?

 

Spilleren er en iAudio X5. Er ikke sikker på om den lades ved USB-tilkobling siden hver gang jeg kobler den til PC-en, lyser den bare med "Connected" på skjermen. I og med at den lyser konstant på skjermen så lenge den er tilkoblet, så vil jeg tro at den lades med det samme. Teorien blir dermed styrket da USB-spenningen er på 5V.

Lenke til kommentar
Hvis den lades via USB trekker den ikke mye over en halv ampere uansett, i og med at USB-standarden ikke tillater høyere.

8732805[/snapback]

Godt poeng.

 

Har søkt litt rundt og lett etter hvor mye strøm den bruker og kom fram til dette:

The included AC adapter fully charges the X5 in 3 hours, whereas the X5L requires 6 hours charging time. Both can also be charged over USB, which takes longer due to the low 500 mAh rating of USB ports.

Med andre ord, den kan lades via USB, ser det ut som :) . Ulempen er nok at den vil bruke lengere tid med å lade. Et annet spørsmål er om batterispeningen vil synke ettersom jeg bruker den, eller om USB-en klarer å opprettholde, eller enda bedre, lade mens jeg bruker den.

Endret av Seian
Lenke til kommentar

Hei.

 

Regner med at strømforbruket vil i snitt holde seg så lavt at spilleren ikke vil tappes for strøm så lenge den er tilkoblet USB med 5Volt 500mA.

 

Så da er nok den 12V til USB laderen det enkleste. Finner forøvrig en Hama USB lader hos PCutstyr for 61 kroner. Er samme funksjon som den fra Clas Ohlson.

 

Vil du lage noe selv blir det neppe billigere, men du kan få en lader som gir 2A og lader raskere hvis batteriet er tomt.

 

Kan f.eks. bruke LM 2576 som er en switch regulator. Koster litt mere enn standard 7805 og trenger noen flere komponenter for å virke.

Fordelen er lite varmetap og høy strøm ut, opp til 3A.

Kan finne deler og datablad med forslag til kretser hos ELFA her.

 

Bruker du en 7805 må du ha en ganske bra kjøleplate, da det skal ledes bort ca. 15W varme ved 2A utgang.

 

Nettulf

Lenke til kommentar

Har sittet og puslet litt med LM2576, men får ikke så mye nytte av å sitte og lese databladet ut og inn. Har googlet litt og funnet noen greie artikler, blant annet denne. Lurte på om noen kunne hjelpe meg og koke sammen et lite skjema med overskuddsberegninger. Det hadde nok spart meg tid og hodepine :tease: .

 

Datablad til LM2576

 

Edit: Tenkte litt på dette med at det er 2A som batteriet i bilen må forsyne spillleren; er det noen fare om at bilbatteriet kan gå tomt?

Endret av Seian
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...