Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Regler for el.anlegg i hus.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du har ingen anelse hvor mange regler som finnes om dette. På elektro GK fikk vi utdelt "Den Røde Boken", flere hundre sider med regler og forskrifter som skal følges i en el-installasjon.

 

Får du f.eks. en husbrann og de ser du har lagt kabler i veggene selv uten forskrifter, får du null igjen på forsikringen. Du kan også bli bøtelagt hvis en autorisert elektriker ser over anlegget og finner uforskriftsmessige ting.

Lenke til kommentar

Vel, hvis de etter brann finner en klar sammenheng mellom arbeid gjort av ufaglærte og brannårsaken så stiller man langt bak i køen for utbetaling.

 

Har man generell kunnskap om elektroteknikk, tverrsnitt, varmgang, jording og støtfare m.m. så er det ikke så lett å gjøre alvorlige feil.

Men spør noen før du banker opp en ledning om du er _litt_ usikker på hvordan det gjøres. Spesielt i forbindelse med våtrom, kjøkken og kjellere kanskje.

 

Jeg vil mene at med dagens texas-marked og etterspørsel etter håndverkere så gjøres det garantert feil fra de autorisertes side også. Men disse er naturligvis ansvarlige for jobben og har forsikring og har dermed 'lov' til å gjøre feil til en viss grad.

 

 

En ting mange huseiere/beboere ikke tenker på er at om man banker inn en spiker i en vegg så kan spikeren, eller skruen, bli strømførende og utfallet kan bli dødelig ved uhell. Sånt er ikke så lett å gardere seg mot, med mindre elektrikeren har lagt rørene forsvarlig langt unna kledning-sida over hele fjøla. Det er ikke lett å oppnå bestandig.

 

Driver å sluttfører et rom i min egen kjeller nå (er ikke elektriker, men har lært mye gjennom åra håper jeg) og i lecaveggene som er utfora drøye 5 cm og hvor det ligger skjulte rør, så har jeg beskytta disse med små kvadratiske stålplatebiter som dekker området der røra går gjennom spikerslag. Da får man en grei forvarsel før man borrer/spikrer/skrur seg inn til spenningsførende kobber. Utenfor spikerslagene vil man først bore gjennom platekledning og kjenne at man treffer noe 'mer'.

 

Men for ikke spore helt av - regelverket er omfattende og ikke bare begrensa til noen enkle regler om tverrsnitt i forhold til sikring etc.

Gjør bare ikke den enkle feilen å gå ned i tverrsnitt ved forgrening/ettermontering av ekstra stikk. Da risikerer du brann før sikringen skjønner noe.

 

 

 

 

 

Får du f.eks. en husbrann og de ser du har lagt kabler i veggene selv uten forskrifter, får du null igjen på forsikringen. Du kan også bli bøtelagt hvis en autorisert elektriker ser over anlegget og finner uforskriftsmessige ting.

8704360[/snapback]

Lenke til kommentar

Kanskje jeg skrev noe uklart.

 

Røra jeg nevnte ligger naturligvis ikke inne i lecaen, men i de utforede spikerslagene. For at ikke kledningsplatene skal ri på stålplatebitene er disse frest ned med overfres, 2-3 mm tykkelse.

 

Måtte bare si det.... :)

Lenke til kommentar
Finnes det noen spesielle regler ang. antall kontakter per kurs i et hus? Hva med tverrsnittet på kablene?

 

Andre regler som gjelder for el.anlegg innendørs?

Det finnes mange lover og regler som må følges når det gjelder arbeid på og med det elektriske anlegget i ett hus og andre plasser. Hvis man ikke er elektrofagarbeider så er det svært få ting man har lov til å gjøre selv.

 

Her er noen tråder som du kan kikke på:

 Montere kontakt selv? Lovlig?

 "Hobby Elektrikern" - Post dine bilder her

 Hobbyelektrikere, sikkerhet, utstyrsvalg: -debatt.

Lenke til kommentar
På elektro GK fikk vi utdelt "Den Røde Boken", flere hundre sider med regler og forskrifter som skal følges i en el-installasjon.

8704360[/snapback]

 

Har du et ISBN-nummer på denne boka, eller fullstendig tittel?

Lenke til kommentar
Her er noen norske regler
;) Tja kanskje, hvis vi sier mm².

 

For noen er nok dette enkleste huskeregel men det har skjedd mange ting siden disse var en tommelfingerregel, det som er avgjørende nå for strømføringsevnen er spesielt lengde og forlegningsmåte.

  • Hvis man legger hundre meter kabel på en 10A kurs så holder det ikke med 1,5mm², man må kanskje opp i 4mm² for å kunne få 230V i andre enden og at sikringen faktsikt slår ut ved kortslutning. På f.eks mange campingplasser så er dette ett problem, sikringen går ikke selv om man bruker over 3000W på en 10A kurs. Mange har skjøtesneller med 1mm² kabel og spenningen i andre enden er gjerne under 200V. Derfor har man i dag ett dataverktøy som heter FEBDOK for beregning av rett type utstyr for ett elektriskt anlegg.
  • Man kan fint bruke 1,5mm² kabel på en kurs som er sikret med 16A. Brukes ofte på lyskurser men det er da ett krav om at forankoblet utstyr ikke trekker mer strøm enn strømføringsevnen til kabelen, noe fastmontert lys eller armatur vanligvis ikke gjør.

Uansett overlat arbeid på det elektriske anlegget i huset til en elektrofagarbeider. For det første så har man med norsk lov ikke tillatelse til å fikle med det elektriske anlegget hvis man ikke er elektrofagarbeider og for det andre skulle uhellet være ute i form av brann så vil man garantert få avkortning i forsikringsutebetalingen etter at brannvesenet og det lokale eltilsynet har konkludert med at her har det vært gjort endringer i det elektriske anlegget som ikke er meldt inn til det rette tilsynet.

 

EDIT: Legger til noen linker som kan være aktuelle:

Ta ned eksisterende installasjon selv (Gjelder også det motsatte, å sett opp selv).

Regelverk - Landanlegg

Fagforum - FSE lavspenning

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...