Spr0cket Skrevet 30. mars 2007 Del Skrevet 30. mars 2007 Jeg har forstått det slik at en rødvin skal "luftes" mellom man har åpnet den og den drikkes. Spiller det noen rolle om han luftes i det at flaska står uten kork eller i det den ligger og slenger i glasset et lite femminutt før den hives innpå? og, et litt mer snedig og lite konkret spørsmål, den effekten som søkes oppnådd ved lufting av vin, er den merkbar smaksmessig for dødelige individer? Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9812398713 Skrevet 30. mars 2007 Del Skrevet 30. mars 2007 Jeg har forstått det slik at en rødvin skal "luftes" mellom man har åpnet den og den drikkes. Spiller det noen rolle om han luftes i det at flaska står uten kork eller i det den ligger og slenger i glasset et lite femminutt før den hives innpå? og, et litt mer snedig og lite konkret spørsmål, den effekten som søkes oppnådd ved lufting av vin, er den merkbar smaksmessig for dødelige individer? 8277395[/snapback] Jeg tar utgangspunkt i ditt spørsmål nummer to - hvor jeg vil driste meg til å si; nei. (med unntak av særdeles gamle viner, som ingen dødelige drikker) Og med dette utgangspunktet er det like greit å la den luftes i flaske. Men et mer relevant spørsmål er kanskje: Drikker du vinen din innen fem minutter fra den treffer glasset..? Lenke til kommentar
Spr0cket Skrevet 30. mars 2007 Forfatter Del Skrevet 30. mars 2007 Jeg har forstått det slik at en rødvin skal "luftes" mellom man har åpnet den og den drikkes. Spiller det noen rolle om han luftes i det at flaska står uten kork eller i det den ligger og slenger i glasset et lite femminutt før den hives innpå? og, et litt mer snedig og lite konkret spørsmål, den effekten som søkes oppnådd ved lufting av vin, er den merkbar smaksmessig for dødelige individer? 8277395[/snapback] Jeg tar utgangspunkt i ditt spørsmål nummer to - hvor jeg vil driste meg til å si; nei. (med unntak av særdeles gamle viner, som ingen dødelige drikker) Og med dette utgangspunktet er det like greit å la den luftes i flaske. Men et mer relevant spørsmål er kanskje: Drikker du vinen din innen fem minutter fra den treffer glasset..? 8277455[/snapback] Det første du svarte på, som var mitt andre spørsmål, var det jeg regnet med ja. Pretensiøse, håndleddsbøyende, overbærende sossetryner, ta dere en bolle. Når det gjelder ditt spørsmål, forstår jeg ikke hvorfor du spør. Men jeg kan fortelle hva jeg tenker. Hvis jeg ikke gidder å vente på at vinen skal luftes i flaska, men av en nevrotisk grunn likevel insisterer på at den skal luftes no matter what, resonnerer jeg meg frem til at den nok helt sikkert luftes mye raskere i glasset, da den der har en større flate som er i kontakt med lufta Lenke til kommentar
Spr0cket Skrevet 30. mars 2007 Forfatter Del Skrevet 30. mars 2007 dessuten drikker jeg vann med sitron og isbiter til, og jeg har sikkert, smakesmessig, bæsja så kraftig på tilhengerfestet allerede der at luftinga neppe blir noen avgjørende faktor. Lenke til kommentar
Dr.Gonzo Skrevet 30. mars 2007 Del Skrevet 30. mars 2007 (endret) Lufting av rødvin har helt klart noe for seg, vin er ferskvare og smaken kan forandre seg mye ved at den blir luftet før den drikkes. Anbefaler at du tømmer flasken over i en karaffel og la den stå i en halv time eller lenger, å bare åpne flasken har lite for seg da all lufting må skje igjennom den lille flasketuten. Ikke noe hokus pokus med dette. Endret 30. mars 2007 av Dr.Gonzo Lenke til kommentar
Spr0cket Skrevet 30. mars 2007 Forfatter Del Skrevet 30. mars 2007 Lufting av rødvin har helt klart noe for seg, vin er ferskvare og smaken kan forandre seg mye ved at den blir luftet før den drikkes. Anbefaler at du tømmer flasken over i en karaffel og la den stå i en halv time eller lenger, å bare åpne flasken har lite for seg da all lufting må skje igjennom den lille flasketuten. Ikke noe hokus pokus med dette. 8277579[/snapback] så da er jeg ikke komplett nedsnødd i det at jeg fant ut at det var mer hensiktsmessig å lufte vinen i glasset? Lenke til kommentar
Dr.Gonzo Skrevet 30. mars 2007 Del Skrevet 30. mars 2007 Lufting av rødvin har helt klart noe for seg, vin er ferskvare og smaken kan forandre seg mye ved at den blir luftet før den drikkes. Anbefaler at du tømmer flasken over i en karaffel og la den stå i en halv time eller lenger, å bare åpne flasken har lite for seg da all lufting må skje igjennom den lille flasketuten. Ikke noe hokus pokus med dette. 8277579[/snapback] så da er jeg ikke komplett nedsnødd i det at jeg fant ut at det var mer hensiktsmessig å lufte vinen i glasset? 8277602[/snapback] nei, men sjansen er jo liten for at den blir luftet nok Lenke til kommentar
Spr0cket Skrevet 30. mars 2007 Forfatter Del Skrevet 30. mars 2007 får sette opp ei 80mm 3k rpm vifte oppå glasset da. men på alvor, hva er det man oppnår med det? rent kjemisk? Lenke til kommentar
Neophus Skrevet 31. mars 2007 Del Skrevet 31. mars 2007 Nå tar jeg dette helt ut av løse lufta, men vinen har jo vært oksygen-sultet ganske lenge der nedi flaska antar jeg, så når den kommer i kontakt med oksygenet så blir det en kjemisk reaksjon som.. erm.. oksygenerer vinen. Høres ikke så smart ut nå som jeg har skrevet det. Men er vel noe a'la det samme som med øl, bare at øl blir verre ved lufting.(flat og død) Lenke til kommentar
Pantera Skrevet 1. april 2007 Del Skrevet 1. april 2007 Nå tar jeg dette helt ut av løse lufta, men vinen har jo vært oksygen-sultet ganske lenge der nedi flaska antar jeg, så når den kommer i kontakt med oksygenet så blir det en kjemisk reaksjon som.. erm.. oksygenerer vinen. Høres ikke så smart ut nå som jeg har skrevet det. Men er vel noe a'la det samme som med øl, bare at øl blir verre ved lufting.(flat og død) 8279390[/snapback] Ikke noen ekspert jeg heller, men lufting av vin har noe med frigjøring av enzymer å gjøre, som igjen frigjør aromastoffer, eller noe sånt....send en mail til en vinprodusent eller noe...de kan sikkert gi noen bedre svar. Men oksygenerer? Sikker på at du ikke mener oksiderer? Men tipset som Dr. Gonzo kom med, er et bra tips. å helle vinen over på en karaffel, er den beste måten å lufte den på. Pantera Lenke til kommentar
Tumbleweed Skrevet 1. april 2007 Del Skrevet 1. april 2007 Men tipset som Dr. Gonzo kom med, er et bra tips. å helle vinen over på en karaffel, er den beste måten å lufte den på. Pantera 8286121[/snapback] Jepp. Dekantering kalles det, tror jeg. Fint å gjøre for å unngå bunnslammet på enkelte smaksbomber også. Lenke til kommentar
CastorFiber Skrevet 1. april 2007 Del Skrevet 1. april 2007 (endret) Lufting av vin spiller bare noen rolle i de tilfeller der vinen er en lagringsvin. Da er det gjerne en fordel å bruke en karaffel som gir vinen en stor overflate. Da luftes vinen fortere. Videre medfører "luftingen" en dekantering, (tømme vinen fra flasken over i noe annet), og da kan man fjerne eventuelt bunnfall ved å la det være igjen noe vin i flasken, sammen med "grumset" som har samlet seg i bunnen av flasken. "Luftingen" fjerner eventuelle rester av svovel- lukt. Svovel brukes for å konservere vin, slik at den ikke ettergjæres. KJøper du vin på polet, og skal drikke den tvert, og den koster en par hundringser eller mindre, så er dette rent jåleri. Endret 1. april 2007 av CastorFiber Lenke til kommentar
Spr0cket Skrevet 1. april 2007 Forfatter Del Skrevet 1. april 2007 Lufting av vin spiller bare noen rolle i de tilfeller der vinen er en lagringsvin. Da er det gjerne en fordel å bruke en karaffel som gir vinen en stor overflate. Da luftes vinen fortere. Videre medfører "luftingen" en dekantering, (tømme vinen fra flasken over i noe annet), og da kan man fjerne eventuelt bunnfall ved å la det være igjen noe vin i flasken, sammen med "grumset" som har samlet seg i bunnen av flasken. "Luftingen" fjerner eventuelle rester av svovel- lukt. Svovel brukes for å konservere vin, slik at den ikke ettergjæres. KJøper du vin på polet, og skal drikke den tvert, og den koster en par hundringser eller mindre, så er dette rent jåleri. 8289475[/snapback] dette var matnyttig. Det viste seg til slutt at jeg var inne på noe, på to punkter: ved å "lufte" den i glasset får den større overflate mot lufta og ikke minst, når man drikker lettdrikkelig billigvin er det bare pretensiøst å lufte den i det hele tatt. Lenke til kommentar
CastorFiber Skrevet 2. april 2007 Del Skrevet 2. april 2007 Nå snakker de som driver med vinsmaking om at "vinen åpner seg" ved lufting, men jeg tror vi da snakker om folk med mer finslepne smaksløker enn trådstarter og meg selv. Når det er sagt, man skal ikke se bort i fra ritualiseringen rundt inntak av rusmidler. Det er det jo rundt vin også, og man kan godt anse luftingen som en del av dette. Lenke til kommentar
MaSo Skrevet 11. april 2007 Del Skrevet 11. april 2007 Nei drit i luftinga å sprett av korken å tøm i kroppen :!: Vet ikke om dette er noe lurt med rødvin har ikke prøvd (synes rødvin er surt å sært) ,men det funker bra på hvitvin Lenke til kommentar
Pjokk Skrevet 8. juni 2007 Del Skrevet 8. juni 2007 KJøper du vin på polet, og skal drikke den tvert, og den koster en par hundringser eller mindre, så er dette rent jåleri. 8289475[/snapback] Bump.... (Ser om jeg kan få igang en diskusjon her...) Lufter de aller fleste viner ved å dekantere dem, kvaliteten på vinen har litt å si, men de aller fleste viner har absolutt godt av ti minutter på en karaffel. De vinene som er best tjent med litt luft er gjerne litt kraftigere viner. Neste gang du har vært på polet å kjøpt en spansk Rioja til biffen - prøv å lufte den i ti minutter, det hjelper Som en kuriositet kan jeg jo nevne at jeg lufter de aller tyngste hvitvinene også. (Tenker da Grand cru Chablis, fete burgundere mm) Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå