Gå til innhold

Guide: en lettere vei mot Java


Anbefalte innlegg

Det er mange som lurer på hvordan de skal lære seg Java så jeg skal i denne tråden komme med et par tips som forhåpentligvis gjør din vei mot Java lettere. Jeg regner med at du vet hva Java er da du har forvillet deg inn på denne delen av forumet. Jeg vil derfor ikke fortelle her hva dette språket er og hvordan det fungerer.

 

Det er flere fremgangsmåter på hvordan du kan lære deg dette og det beror på de kunnskaper du har per i dag om programmering. Er du ny med Java vil jeg anbefale at du kjøper deg en bok og begynner å lese. Har du mye erfaring med andre språk vil du komme langt med å lese tutorials og online dokumentasjon. Jeg har selv brukt dokumentasjonen på Sun sin hjemmeside og det har fungert tilstrekkelig for min del.

 

Det er flere faktorer som spiller inn med hensyn til raskt du lærer deg Java. Kanskje den viktigste faktoren er hvilken erfaring du har med andre programmeringsspråk fra før av. Har du erfaring fra før av vil du kunne lære deg Java raskere enn hvis du ikke har tidligere erfaring med programmering. Da jeg begynte med Java var dette det første programmeringsspråket jeg lærte meg og jeg slet da med å lære meg hvordan ting fungerte. Sånn sett tror jeg læringskurven i Java kan være noe brattere enn med andre programmeringsspråk men dette er noe du får igjen for når du først har fått det i fingrene.

 

Da jeg selv lærte meg Java husker jeg det var ganske bratt læringskurve hvis det er det første språket du lærer deg. Det lønner seg å ta små steg av gangen og lære seg ting skikkelig. Hvis du tar lettvindt på et tema vil dette kunne straffe seg når du trenger dette på et senere tidspunkt.

 

Hvis du ikke har noen tidligere erfaring med programmering er det endel ting som er greit å huske på. Dette er øvelse, øvelse og atter øvelse. Som med all annen programmering (og IT generelt) er det knoting som sørger for at du får praktisk erfaring med språket og dermed lærer deg det.

 

Hvis du er rimelig ny innen programmering og Java vil jeg anbefale at du kjøper deg en bok og setter deg ned med denne. Alle progammeringsbøkene jeg har lest er fulle av eksempler og jeg vil anbefale at du følger disse. Til syvende og sist er det den praktiske erfaringen med språket som gjør at du blir kjent med det og lærer det.

 

Hvis du har erfaring med andre språk kan tutorials og online dokumentasjon hjelpe deg godt på vei. Sun har veldig god og utfyllende dokumentasjon om de innebygde pakkene/klassene på sine sider og det vil være verdt å sjekke ut. Å se på hvordan andre har laget løsningene sine kan også være lærerikt. I programmering kan du løse en problemstilling på forskjellige måter og det vil derfor være nyttig å se hvordan andre har løst det. Her vil jeg oppfordre folk til å være forsiktige med å ha ren rip-off fra andres prosjekter da dette kan gjøre at du i ekstreme tilfeller kan bli saksøkt.

 

Hvordan folk programmerer er veldig individuelt. Det er noen som foretrekker å skrive i Notepad mens andre foretrekker grafiske programmer. En oversikt over slike programmer finnes nedenfor.

 

Hvis du har litt mer utfyllende informasjon på bøker, andre programmer eller tutorials du mener burde bli tatt med så send meg en pm.

 

Bøker

Programmering i Java

Objects first with Java

Core Java 2. Denne boken er elsket og anbefales for nybegynnere.

Head first Java

Java in a Nutshell, 5th edition. Lurer du på hvordan forskjellige klasser fungerer I Java er dette boken for deg.

 

For flere bøker vil jeg anbefale tråden En god Java Start (samletråd anbefalinger bøker) som er laget av skromt.

 

Tutorials og online dokumentasjon

codecademy.com her kan du gjøre alt i nettleseren, man koder seg gjennom kurset og får all den hjelp man trenger

Tutorials hos Sun Her er det mange forskjellige tutorials om ulike emner i Java.

Dokumentasjon hos Sun Denne siden forklarer pakke/klassesytemet i Java. Jeg synes denne dokumentasjonen er et must når jeg holder på med dette. Dette er på mange måter online-utgaven av "Java in a nutshell".

hotscripts.com Linken er til Java-delen av hotscripts.com. Dette er en veldig nyttig side hvis du skal se hvordan andre har løst en gitt problemstilling.

 

Programmer

Eclipse: Dette programmet er svært populært blandt folk på forumet.

Pris: Gratis

Nivå: Alle

 

JCreator - Java IDE: JCreator is the development tool for every programmer that likes to do what he does best: programming. It is faster, more efficient and more reliable than other IDE’s. Therefore it is the perfect tool for programmers of every level, from learning programmer to Java-specialist.

Pris: Gratis

Nivå: Alle

 

Netbeans: All the tools software developers need to create cross-platform Java desktop, enterprise and web applications. Runs on Windows, Linux, MacOS, as well as Solaris. It is easy to install and use, works right out of the box.

Pris: Gratis

Nivå: Alle

 

Notepad ++: En teksteditor som støtter flere programmeringsspråk og merker koden avhengig av språket du bruker.

Pris: Gratis

Nivå: Alle

 

 

edit 1: forbedret teksten noe.

edit 2: la til beskrivelse av Netbeans og JCreator.

Endret av ilpostino waits for Alice
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 4 uker senere...
Å ikke nevne JBuilder Foundation blant programmer synes jeg er ganske sprøtt, den har ihvertfall den beste GUI builderen..

8451613[/snapback]

 

Jeg har prøvd en hel del forskjellige GUI-buildere for Swing, og min erfaring er at de etter en stund blir ubrukelige. De er greie nok til å sette opp grensesnittet til å begynne med, men etterhvert sliter de skikkelig med å parse koden man skriver.

 

Werner

Lenke til kommentar

Det skal sies at JBuilder sin GUI builder er blitt dårligere og dårligere siden JBuilder 7. Den versjonen som finnes nå har en bug hvor layout manageren blir satt etter at komponenten blir lagt til f.eks panelet. Noe som er irriterende, men krever ikke mer enn at man flytter en linje med kode en gang. Den siste versjonen har også problemer med å copy paste hele paneler etc, etc, noe JBuilder 7 ikke hadde...

 

Så sant man skiller GUI og business logikk så har jeg ikke hatt noen problemer med hvordan den parser koden utenom ovennevnte.

 

Personlig bruker jeg XYLayout til å lage oppsettet for så å gjøre om til GridBagLayout etterpå. Noe som er svært enkelt i JBuilder.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Tenkte jeg skulle komme med noen råd til de som ønsker å lære seg Java. Det er mange fallgruver å gå i, og jeg håper at mitt lille innlegg vil være til hjelp for noen.

 

1. Lær å krype før du lærer å gå

 

De fleste som ønsker å lære seg å programmere, ser for seg at de i løpet av kort tid skal klare å lage avanserte GUI-applikasjoner.

 

I programmeringsspråk som f.eks. Delphi finnes det avanserte GUI-buildere som gjør det relativt enkelt å lage avanserte GUI. For Java finnes det en rekke forskjellige GUI-buildere, og felles for dem alle er at de produserer Java-kode. Og av en slik art at en nybegynner ikke vil forstå så veldig mye av hva som foregår. Jeg vil faktisk fraråde nybegynnere innen Java fra å begynne med GUI.

 

2. Lær å krype før du lærer å gå del II

 

Man lærer ikke et programmeringsspråk ved å sette seg mål som å lage f.eks. MP3-spillere, avanserte 3D-spill o.l. Dette er i beste fall urealistiske mål, som bare ender med skuffelse etter skuffelse. Man må begynne i det små.

 

Eksempler på realistiske prosjekter for en nybegynner:

 

-Lag en kommandolinjebasert kalkulator som støtter de fire vanligste regneartene

-Lag et program som lagrer alle filnavnene i en katalog til en tekstfil

-Lag et program som setter sammen to tekstfiler til en

 

3. Kjøp en bok

 

Det er ikke noe som er så frustrerende som å lære seg Java ved å lese "tutorials" man finner på nettet. Invester heller i en bok om Java, og les den fra perm til perm. Gjerne flere ganger.

 

4. Ikke gi opp

 

Man lærer ikke å programmere over natta. Man blir heller aldri ferdig utlært. Jo mer man lærer, jo mer finner man ut at man ikke kan. Øvelse gjør mester.

 

Werner

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Ja, dette var iallefall en bra sticky.

Jeg fikk det jeg trengte, programmene/IDE og tipsene var gode.

Erfaringen min er veldig sprett, jeg har prøvd litt av alt.

Ingen spesiell erfaring, siden Informatikk fokuserer på i ganske stor grad på Java er det vel bare å starte der.

 

Dessuten er det litt kult å kunne lage javaprogrammer til mobilen som bruker gprs tilkoblingen.

Som mig33.

 

Btw: Jeg fant Eclipse og NetBeans i pacman.

(Arch)

Endret av Frysning
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 1 måned senere...
  • 5 måneder senere...
  • 4 måneder senere...

Jeg holder på nå med å prøve å krype under huden på Java dyret. Har tenkt til å gå informatikk til neste år og som en over her skrev så virker det som det er mye fokus på Java så jeg tenkte jeg skulle "jukse litt" og komme igang nå.

 

Måten jeg gjør det på nå og som ser ut til å passe for meg ihvertfall fikk jeg ideen til ifra en annen tråd her på forumet. Fant ut at universitetet i Oslo og sikkert også andre læringsinstitusjoner legger ut sine obligatoriske oppgaver på nett. Så det jeg gjør nå om dagen er å prøve meg på disse oppgavene med google og java.sun.com som hjelp når jeg trenger litt input.

 

Fordelen med denne måten og gjøre det på for min del er at jeg må bruke hodet litt og som det står lenger opp "knote" litt. Ting sitter mye bedre når det først sitter da enn det gjør om man bare knotter inn ett program andre har skrevet og prøver å følge tankegangen. Da har jeg en tendens til å hoppe over de letteste som er for kjedelige og ikke skjønne bæra av de litt mere avanserte og ende med å droppe hele greiene.

 

Nå har jeg programmert litt før da men jeg kan egentlig ikke et eneste programmeringsspråk da jeg aldri har holdt meg til ett lenge nok til å få det inn i fingrene. Men litt knoting med c, c++, assembler, basic, php o.s.v så har jeg vel litt følelse for programmering alikevel. Ikke sikkert måten min passer de som aldri har skrevet en linje kode før, men til sånne som meg ser det ypperlig ut! :)

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Går nå på informatikk ved UiB, og må si at INF100 ikke akkurat er skremmende. Greit, min erfaring ligger i fra VB(lol) og C++ i all hovedsak. Allikevel har jeg ikke hatt noen problemer med å skrive oppgavene i Java, har vel litt med at boken heter "Java som første programmeringsspråk". Og det beste er at foreleseren min har skrevet boken. :)

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Jeg pleier å anbefale å bruke en helt enkel editor, ikke et fullblods IDE. En enkel editor som gir deg syntax highlighting er egentlig det du bør begynne med synes jeg.

 

I starten er det viktig å fokusere på språket og å lære seg det godt, skjønne hva programmering er, lære seg konsepter og forstå mønstre. Et stort IDE kan fort komme i veien og gjør ofte ting mer komplisert enn det trenger å være i starten. I starten bør man fokusere på å gjøre ting selv slik at man bedre forstår hva og hvordan IDEene hjelper deg senere.

 

Med det sagt så bruker jeg Eclipse når jeg skriver Java, men noen ganger gjør jeg raske fikser i Emacs. Det kommer an på hva jeg skal gjøre. Det er uansett Maven som holder orden på koden min, så jeg kan bruke hva som helst :)

 

Det er ikke så mange versjoner, det du skal ha er Eclipse Ganymede for Java developers for ditt operativsystem.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...