Gå til innhold

Frankrike må ikke bli ett nytt Skandinavia


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Bayrou kritiserte Sarkozys politikk for å være for amerikansk og Royals meninger for å være for skandinaviske, melder Le Figaro.

 

Sakset fra artikkelen:

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=146641

 

 

Hva er det de sikter til her? Hvordan er det Skandinavia er "blitt" ?

Interessant å høre om hvordan resten av verden ser på oss oppe i nord.

8210888[/snapback]

 

Royale bruker ofte Skandinavia som modell (eks. Je clarie Scandinavique la francaise dacourt me'lemme!OUI!OUI!)

 

Bayrou er vel en populist da, som skal spille på at Frankrike skal ikke være noe annet enn Frankrike, vi er best etc. P.S. Frankrike var et helvetes land, og er ekstremt selvopptatte og arrogante, glad de ikke vant slaget mot Storbritannia under imperietiden på 1800-tallet, Haiti var det mest syke av det syke hva gjaldt kolonipolitikk.

Lenke til kommentar

I motsetning til hva mange tror saa er jo faktisk ikke Skandinavia saa regulert sammenlignet med f.eks. Frankrike. Sett fra et liberalistisk staasted ville sannsynligvis skandinavisering av Frankrike vaere positivt. Riktignok saa har flere av de skandinaviske landene en stoerre offentlig sektor enn Frankrike, men legger vi helheten til grunn saa er faktisk de skandinaviske landene relativt liberaliserte.

Lenke til kommentar
Så Frankrike skal ikke bli amerikansk... og ikke bli skandinavisk... hmm. Er ikke det egentlig to temmelig store motsetninger i den siviliserte enden av det politiske spektra da? USA er konservativt, råkapitalistisk. Nordeuropa og særlig skandinavia er liberalt og mer sosialistisk.

8215389[/snapback]

 

Jeg vil faktisk hevde at den skandinaviske modellen ligner den anglosaksiske paa endel omraader. Det er en sterk betoning av retsstaten, kontroll med maktutoevelse og et (relativt sett)strengt skille mellom roller. Som den britsike politikeren Enoch Powell sa da han begrunnet sin mostand mot aa smelte sammen UK med Frankrike(via EU): "Even private companies are nothing but pawns in her(Frankrikes) army". Dette sa han paa et tidspunkt da Storbritannia hadde gaatt lengre i retning av ren sosialisme enn saanynligvis noe annet vestlig demokrati.

Det var alikvel en forstaaelse av viktigheten av aa opprettholde rettslige prosedyrer o.l Visse kontinetale politiske stroemninger ser paa rettsappartet utelukkende som et middel til a gjennomfoere politiske maal.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...