Gå til innhold

Bør vi flagge for samene?


Anbefalte innlegg

Jeg synes at vi ikke under noen omstendigheter skal flagge for samene. Man flagger for landet sitt, ikke folkegruppen sin. samene burde flagge for Norge fordi de bor i Norge, men vi andre burde ikke flagge for samene. da kan vi like så godt flagge for indianere i Sør-Amerika!!

7905816[/snapback]

 

Idiotisk lesning. Unnskyld meg, men det er faktisk det.

Samene er NORGES URBEFOLKNING. Vi kan i det minste vise litt respekt for de. Samene går da i 17. mai tog når vi feirer nasjonaldagen våres. Og hvorfor sammenligne Norges urbefolkning mot indianere som bor i Sør-Amerika? Det blir jo helt idiotisk. Helt annet land! De er ikke en del av Norge engang, mens det bor mange, mange samer i Norge. Og luke disse ut av det norske samfunn er frekt og diskriminerende!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
De såkalte samenes levesett hører hjemme på museuet på Lillehammer som viser hvordan nordmenn levde før i tiden. Det er ingen samer som bor slik du foreslår.
Det er nok noen samer som gjør det, men ikke altfor mange. Likevel - hvem mener du skal ivareta tradisjonene om ikke samene selv gjør det? Det går an å bo i et hus (og ikke i en gamme) og likevel lære barnabarna og joike, lage de der spesielle skoene sine og fortelle historier om stalloen.

 

Kulturer må overleve på sine egne kår.
Det hadde jo vært greit, om det ikke var for all internasjonaliseringa i dagens samfunn. Alle skal plutselig være helt like alle andre i verden, og da må det gå an å legge litt til rette for å opprettholde de som har spesielle levesett, for eksempel.

 

Men jada, jeg er for å ivareta sånt, og å motarbeide fraflytting fra 'landet'

 

Steder og kulturer må overleve på egne vilkår og egen evne. Overformynderi og overføring fører bare til pengesluk og arbeidsledighet.

Så, hvorfor i all verden kutta du bort en veldig relevant setning jeg hadde skrevet, som kom rett etter det du siterte? Du kan vel i alle fall påkoste deg en «(...)»?

 

Indianere i amerika og europa er vel omtrent samme folk, så nei, det er vel ikke så innmari stor forskjell på dem.
Nåh. Det var å dra det litt langt.

 

Det er ingen som sier at det norge gjorde mot samene var riktig. Tvert imot. Men fortidens urettferdigheter gjør ikke two wrongs til en right.
Så derfor skal vi ikke gjøre noe for å prøve å rette opp litt av det gale som ble gjort?

 

Samene føler seg samisk, de har egen kultur eget språk, men ikke egen stat

 

Å flagge for norge er å flagge for samene.
Det var vel det Hitler tenkte da han hang opp flagg med hakekorset på i Norge, også. Bare at det blir et mer ekstremt tilfelle.

 

La oss flagge for alle i hele verden ved å flagge hver eneste dag uten å ta ned flagget om kvelden. Det er alltid sol og nasjonaldag ett sted i verden.
Nei, hovedsakelig vår egen urbefolkning. 'Alle i hele verden' har ingenting med samene å gjøre på den måten.
Lenke til kommentar

guardianpegasus, du har fremdeles problemer med å forstå forskjellen på en nasjon og en stat.

Det er et faktum at det eksisterer en samisk nasjon. Flesteparten av denne nasjonens folk lever i Norge, Sverige, Finland og Russland. På samme landområder som de har levd på i flere hundre år. Lenge før 1814 da nasjonsbyggerne bestemte seg for å skape staten og nasjonen Norge. Landegrensene ble streket opp, og man startet arbeidet med å få folket innenfor landegrensene til å føle seg norske. De som ikke ville, skulle. Dette skjedde på en tid hvor nasjonsbygging ble gjennomført i flere stater i Europa. Samene hadde på den tiden et annet syn på eiendomsrett, og satte ingen krav til egen stat. Dette hadde neppe nådd frem uansett siden samene aldri har hatt noen egen hær.

Så staten Norge er en av flere stater som har fratatt samene deres mulighet til å opprette en egen stat. Nettopp på grunn av det bør vi vise respekt for samene og i det minste hedre deres nasjonaldag. Dette faktum er heldigvis akseptert av staten Norge.

Jeg har problemer med å forstå hvordan noen kan argumentere for noe annet. Hvis man kaller seg norsk, må man også stå inne for det den norske staten har gjort opp igjennom tiden. Det nytter ikke å si at det var så lenge siden at det tenger vi ikke bry oss om lenger. Det Norge gjorde på 1800 tallet, og frem til ca 1970 vil få følger for den samiske nasjonen i uoverskuelig fremtid, og kan ikke bare skyves under teppet som noe som skjedde for lenge siden.

Endret av Mbala
Lenke til kommentar
Jeg synes at vi ikke under noen omstendigheter skal flagge for samene. Man flagger for landet sitt, ikke folkegruppen sin.

7905816[/snapback]

Hva med å flagge for "religionen sin"? Mange nordmenn regner seg ikke som kristne, så hvorfor skal vi flagge til jul, påske, himmelsprett og pinse da?

 

Hva med å flagge for "arbeidets dag" (1/5)? Mange nordmenn arbeider ikke - det er det vel faktisk bare et mindretall som gjør -, så hvorfor skal det flagges for dette mindretallet?

 

Da blir det vel bare 1/1, 17/5 og fødselsdagene til medlemmene i kongefamilien igjen, da. (Eller er FN-dagen flaggdag? Er det et flertall som støtter FN, eller burde vi kutte ut den også?)

 

Det er nesten så en kan begynne å lure på om det er noen vits i å flagge for noe som helst, hvis noen alltid blir sure og resten "couldn't care less".

 

Kjøp deg motorsag og fell en flaggstang i dag!!

7905956[/snapback]

PÅENGET MITT ER AT JEG IKKE VILL FLAGGE FOR SAMENE DE SAMER FFS

Lenke til kommentar
De lever i Norge ..Og sverrige og finnland. de kan flagge for landet sitt, men vi trenger ikke flagge for den folkegruppen.

7917514[/snapback]

 

Men ærlig talt. Samene har jo inget land! Samer bor alt ifra Arkhangelsk i Russland til Oslo. De er spredd utover et langt område, og flertallet av alle samer i Norge bor nettopp faktisk i Oslo. Derfor syns jeg ikke det er rettferdig ovenfor vår urbefolkning å ikke ta hensyn til de når de feirer sin dag. De er med på vår dag, det er helt urimelig at vi skal overse vår egen historie og kultur som samene tilhører i høyeste grad!

Lenke til kommentar
det er ikke nordmennene og samene. samene er nordmenn når de lever her, og de kan flagge for norge, men andre nordmenn trenger ikke flagge for dem.

7917551[/snapback]

 

Så de skal vise respekt for Norge? Men vi skal ikke vise respekt for dem? :dontgetit:

Altså, dette er vår urbefolkning. De er en del av historien. De har en interessant kultur, og jeg oppfatter det som diskriminerende ovenfor en svakere stilt gruppe som samene er, og tilogmed overse dem på sin nasjonaldag. Jeg er glad for at Norge flagger for dem nå idag, og der burde vi stå ut som et godt eksempel for andre land som ikke gjør det, for sin urbefolkning. Istedenfor å luke ut samene som i lang tid i den norske historien har blitt diskriminert og oversett. Skal vi virkelig gå tilbake til dette? Uff, blir kvalm av tanken. Vi må altså ikke gå i gal retning, og heller støtte samene, som virkelig fortjener å få oppmerksomhet rundt seg og sin kultur!

Endret av PureJoy
Lenke til kommentar
interesang kultur eller ikke. svakere stillt gruppe, eller ikke. Det spiller ingen rolle. samene er nordmenn. De er de samme som oss.

7917578[/snapback]

 

Ærlig talt. Det finnes da svenske samer, det finnes da finske samer og det finnes da russiske samer. Vi kan ikke bare sause samene inn blant nordmenn å si: "Ja, de er en del av oss, derfor skal de vise respekt ovenfor oss, men siden de egentlig er en del av oss, så behøver ikke vi gjøre det ovenfor dem!"

Hvis du hadde vært same, trevakt. Hadde du likt dette ovenfor deg og din kultur? Hadde du syns det hadde vært godt at en hel nasjon ikke ville sette av en eneste dag på å vise deg og din kultur respekt og å feire dagen? Det tror jeg egentlig ingen ønsker, og jeg håper vi kan komme oss unna den egoismen som ligger i å tro at alle skal vise respekt for flertallet, mens minoritetene skal overkjøres.

Endret av PureJoy
Lenke til kommentar

Det er dette som er problemet med at landegrenser skal bestemme folks identitet. Det finnes så mange folkegrupper og nasjonaliteter og religioner og farger og tanker og troer som kan definere deg som person, men respekt skal man kun vise for de som ved en eller annen tilfeldighet endte med å dette ut av moren sin innenfor visse grenser.

Lenke til kommentar
det er bare en folkegruppe, ikke noe så stort og viktig som ett land. og de bryr seg heller ikke så mye om landet, når de sitter i to andre land også og rider på regnstyr.

7917632[/snapback]

 

Hva i all verden er det du sier?! :no: Ikke noe så stort og viktig? Ærlig talt, alle mennesker, alle folkegrupper, alle nasjoner er da like viktige. Hvordan i all verden vet du at samene ikke er viktige?

De er en del av Norges historie. Vi flagger jo på FN-dagen. Vi flagger når folk dør, på halvstang. Eller skal vi kanskje slutte med det, siden de ikke er store og viktige nok? Eller skal vi slutte å feire på en bursdag, fordi han feirer 29 istedenfor 30?

Uff, dette er like latterlig som det jeg ramset opp nå. Vi kan altså ikke overse en svakere minoritetsgruppe, som er del av oss, og som har sin egen kultur, som blant annet regnsdyr er en viktig del av. Det er en flott og koselig kultur som man ikke overser bare fordi man syns de er uviktige eller at de ikke er store nok. Det er diskriminerende, og jeg er glad for at flertallet sier noe helt annet enn det du sier!

Lenke til kommentar
det er bare en folkegruppe, ikke noe så stort og viktig som ett land. og de bryr seg heller ikke så mye om landet, når de sitter i to andre land også og rider på regnstyr.

7917632[/snapback]

Folkegrupper er ikke mindre viktig enn land. Folkegrupper sier noe om folket, å si at man er norsk betyr ingenting. Man kan være mørk, lys, katolikk eller muslim, det sier ingenting om identiteten, kun fødselsstedet.

 

Den andre setningen din var ganske insane, men det vet du nok selv.

Lenke til kommentar

det er bare en folkegruppe, ikke noe så stort og viktig som ett land. og de bryr seg heller ikke så mye om landet, når de sitter i to andre land også og rider på regnstyr.

7917632[/snapback]

Folkegrupper er ikke mindre viktig enn land. Folkegrupper sier noe om folket, å si at man er norsk betyr ingenting. Man kan være mørk, lys, katolikk eller muslim, det sier ingenting om identiteten, kun fødselsstedet.

 

Den andre setningen din var ganske insane, men det vet du nok selv.

7917654[/snapback]

ja :) den var litt parodi egentlig. ville fylle ut resten

Endret av Gjest
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...