Gå til innhold

Les dette før du ber om hjelp


A!1

Anbefalte innlegg

Lenger nede i denne posten finner du svar på mange vanlige spørsmål og mye informasjon om hvordan du kan løse vanlige problemer i GNU/Linux.

 

Hvor kan du laste ned GNU/Linux?

Last ned fra ubuntu-minibanner.png , uninett-minibanner.png eller BitTorrent

 

 

Hvis du skal starte en ny tråd for å be om hjelp så kan det lønne seg å tenke gjennom noen forholdsregler:

1. Still alltid det relevante spørsmålet helt først i tråden.

Dersom du trenger å fylle ut med informasjon eller du ønsker å introdusere deg selv, så gjerne gjør det. Men gjør slikt i et eget avsnitt etter at du har stilt det spørsmålet du vil stille. Folk orker ikke å lese gjennom mye tekst for å finne det spørsmålet de skal svare på. Det er du som trenger hjelp, la de som vil hjelpe deg slippe å anstrenge seg for å finne ut hva du trenger hjelp med, så får du også mye lettere hjelp. :)

 

2. Still ett spørsmål pr tråd.

Dersom du har flere spørsmål, start flere tråder. Det å stille flere spørsmål i samme tråd gjør tråden rotete og det blir vanskelig for de som vil hjelpe deg å skulle løse flere spørsmål samtidig.

 

3. Ta alltid med så mye informasjon som du har tilgjengelig.

Dersom du tar deg tid til å lese avsnittet i den første skjulboksen i denne tråden finner du ut hvordan du kan finne en del relevant informasjon som du burde ta med i tråden. Samtidig kan du fortelle så mye du vet om maskinvaren din. Om det er mulig så fortell punkt for punkt hva du har gjort for å komme dit du er. Dess mer informasjon du kan gi, dess lettere er det å hjelpe.

 

Jeg startet denne tråden for at folk lettere skulle kunne stille bedre spørsmål når de trenger hjelp og kanskje også bli istand til å hjelpe seg selv. Dessuten håper jeg den kan hjelpe flere til å raskere bli mer kyndig i GNU/Linux. Har du noen inspill som kan være til nytte for andre, så post de gjerne i tråden, slik at de kan komme med.

 

De avsnittene som har fet overskrift er rimelig generelle for alle linux-distribusjoner. De med kursiv overskrift er mer spesifikke for Ubuntu baserte distribusjoner.

 

(Les følgende før du tenker på å poste noe angående et hardwareproblem):

Har du trøbbel med noe maskinvare som du ikke finner ut av selv?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Ved å skrive noen enkle kommandoer i en terminal/konsole så kan du finne ut mye informasjon som kan være veldig viktig å ha for noen som vil hjelpe deg. Flere av disse kan kanskje trenge root tilgang for å kjøre. Root-tilgang tilsvarer det man kaller Administrator tilgang i Windows. Det skaffer man seg enten ved å først skrive kommandoen su eller ved å legge til sudo forran kommandoen du vil gi root-tilgang. Om su eller sudo eller begge virker varierer fra distro til distro og hvordan du selv har satt opp systemet. Hvis du ikke vet hva en terminal/konsole er så finner du svar på det i et eget avsnitt lenger ned i denne posten. Hvis du skal oppgi output fra disse kommandoene så er det generelt en god idé å legge de i [ skjul ] klammer i forumet, slik at posten din ikke blir veldig lang.

De viktigste kommandoene er:

 

lsusb

lsusb gir informasjon om usb-bussen. Den finner enheter som er tilkoblet maskinen via usb og viser informasjon om disse.

 

lspci

lspci gjør det samme som lsusb, men for pci-enheter og gjerne også enheter som er loddet til hovedkortet. Men det er også mulig at enheter som sitter fast på hovedkortet bruker usb-bussen, så kjør begge hvis du er i tvil.

 

lspcmcia

gjør det samme som lsusb og lspci, men for pcmcia, pc-kort og cf-kort.

 

hwinfo

hwinfo er et SuSE verktøy for å finne informasjon om maskinvaren din. Hvis du ikke begrenser hvilken informasjon du vil se, vil hwinfo pøse ut enorme mengder informasjon om maskinvaren. Spesifiser hvilken informasjon du vil se ved å legge til en av disse: --all, --bios, --block, --bluetooth, --braille, --bridge, --camera, --cdrom, --chipcard, --cpu, --disk, --dsl, --dvb, --floppy, --framebuffer, --gfxcard, --hub, --ide, --isapnp, --isdn, --joystick, --keyboard, --memory, --modem, --monitor, --mouse, --netcard, --network, --partition, --pci, --pcmcia, --pcmcia-ctrl, --pppoe, --printer, --scanner, --scsi, --smp, --sound, --storage-ctrl, --sys, --tape, --tv, --usb, --usb-ctrl, --vbe, --wlan, --zip. F.eks. hwinfo --network .hwinfo er også tilgjengelig via pakkesystemet i andre distroer enn SuSE, for eksempel i ubuntu, hvor du kan installere det ved: sudo aptitude install hwinfo

 

lsmod

lsmod sjekker hvilke moduler som er installert i/mot kjernen og hvilke som er i bruk. Kjernemoduler tilsvarer det vi kaller enhetsdrivere eller drivere i Windows. Disse kan representere alt fra nettverkskort til filsystem.

 

uname -a

Viser grunnleggende informasjon om systemet ditt, hvilket operativsystem du kjører, hvilken kjerneutgave og versjon, navnet på maskinen, navnet på kjernen, o.l.

 

ps aux

ps aux viser alle prosesser som kjører. Legger du til | grep [navn på program] kan du finne ut om det programmet kjører eller ikke.

 

dmesg

dmesg skriver ut alle meldingene som er lagret i meldingslageret til kjernen. Dvs alle debug-/feil-meldinger og advarsler siden du startet maskinen skal stå der. Dette kan fort være ganske mange, så hvis du poster, enten husk [ skjul ] klammer eller hvis det er veldig mange, så husk [ skjul ] klammer og bare post de meldingene du tror er relevante.

 

Har du et nettverksproblem?

Inkluder lspci og lsusb i posten samt de relevante av følgende:

 

ifconfig

Denne viser en del informasjon om ditt nettverksoppsett. For å få all tilgjengelig informasjon kan det være nødvendig å kjøre ifconfig med root-tilgang.

 

iwconfig

Denne viser trådsløs-egenskapene til alle nettverksenhetene dine, samt de instillingene til trådløstilkoblingen din.

 

iwlist scan

Denne viser tilgjengelige trådløse nettverk i nærområdet. Forutsatt et den trådløsenettverksenheten er satt opp riktig.

 

ps aux | grep Network

ps aux | grep nm-applet

Disse viser om du kjører forskjellige deler av et program som heter for NetworkManager. Dette programmet gir enkel tilgang til WPA. Men er uansett veldig kjekt til å håndtere trådløse nettverk.

 

dpkg -l *network*

Denne viser hvilke pakker med ordet network i navnet som er installert på et Debian-basert system.

 

dpkg -l | grep network

Denne viser hvilke pakker med ordet network et sted i navnet eller i beskrivelsen som er installert dvs, de fleste pakker som har noe med nettverk å gjøre som er installert på det Debian-baserte systemet ditt.

 

Har du problemer med grafikk-kortet ditt eller skjermoppsettet?

cat /etc/X11/xorg.conf

Dette viser innholdet i konfigurasjonsfilen for din X.org X-server. De fleste nyere distribusjoner bruker X.org.

 

cat /etc/X11/XFree86.conf

Dette viser innholdet i konfigurasjonsfilen for din XFree86 X-server. Noen eldre distribusjoner bruker denne. Jeg vet ikke om noen nyere untatt Debian sarge 3.1 som fortsatt benytter denne som standard. - Det betyr ikke at det ikke er noen som gjør det.

 

Hvordan finner jeg ut hvilken versjon av distroen jeg kjører?

cat /etc/issue

Denne filen inneholder vanligvis navnet på utgaven eller versjonen av distroen du kjører. Men den behøver ikke å gjøre det. Dette er velkomstmeldingen som vises når du logger inn i et skall. Du kan eventuelt bare trykke Ctrl+Alt+F1 for å se innholdet i denne filen. Det er teksten som står før Login-linjen. Ctrl+Alt+F6 eller F7 får deg vanligvis tilbake til Gnome/KDE/xfce igjen.

Men hvis du leser resten av denne posten så vil du få mulighet til å kunne hjelpe deg selv med de mest vanlige problemene for en nybegynner i GNU/Linux.

 

Hva betyr disse merkelige ordene distro, distribusjon, pakker, pakkesystem, pakkelager, reservoar, partisjon, filsystem, montere, fil-tre, og lignende? (ordbok)

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
distibusjon eller distro : En distribusjon er en utgivelse av GNU/Linux som inneholder linux-kjernen og alle programmene du trenger for å kunne kalle distribusjonen et operativsystem.Synonymt med utgivelse, operativsystem. wikipedia

 

pakke : Ordet pakke er en fellesbetegnelse for alle slags ting som kan installeres. Programmer, hjelpedokumentasjon, oversettelser, ordbøker, bakgrunnsbilder, temaer, osv. wikipedia

 

pakkesystem : Definisjonen på et pakkesystem er en samling med verktøy/programmer for å automatisere installasjonsprosessen. Det er altså programmer som lar deg installere pakke automatisk. (Du må selvsagt klikke deg fram til de pakkene du vil installere selv og markere de for installasjon, se eget avsnitt). wikipedia

 

pakkelager, pakkebrønn eller reservoar : Disse ordene er forskjellige oversettelser av det samme engelske ordet "repository". Dette er kilder hvor du kan installere pakker fra. Disse kan for eksempel ligge på ftp eller http servere på Internet eller lokale nettverkstjenere, cd/dvd-rommer eller minnepenner. wikipedia

 

partisjon : Hardisken din deles opp i flere forskjellige virtuelle deler. I GNU/Linux kan disse monteres i en tilfeldig (tom) katalog i filtreet. wikipedia

 

montere : Det å gjøre en partisjon tilgjengelig i fil-treet. wikipedia

 

fil-tre : I GNU/Linux ligger alle filene under en katalog som kalles roten (root på engeslk) og betegnes med en forovervendt skråstrek /. Alle filer og kataloger ligger enten under roten, underkataloger av roten eller underkataloger av underkataloger. Dette danner en trestruktur. Denne trestrukturen kalles i GNU/Linux for fil-tre. wikipedia

 

filsystem : Et filsystem er den måten filer lagres i en partisjon. Noen filsystemer er mer effektive enn andre. Noen eksempler er xfs, jfs, ext3, ext4, ReiserFS, ntfs, vfat (fat32). wikipedia

 

versjon : En versjonsbetegnelse er vanligvis et sett med numre, som forteller hvilken utgave av et program eller en distribusjon man har. En vanlig inndeling er hovedutgave.mindre utgave.revisjon.kompilasjonsnummer (major.minor.revision.build). En annen vanlig inndeling, som for eksempel ubuntu benytter, er År.Måned. 7.04 refererer derfor til April 2007 utgaven. Du kan lese mer hos wikipedia

 

Applets : I gnome refererer applets til små programmer som kan kjøres på et panel. Noen vanlige eksempler er klokke, papirkurv, volumjustering, klokkefrekvensmonitor, notisblokk og gnomemenyen. wikipedia

 

Hvordan installerer jeg programmer?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Dette er den største forskjellen med å bruke Linux i forhold til Windows. Programmer, drivere, dokumentasjon, ordbøker, skrivekontroll, m.m. kalles i en fellesterminologi for pakker og kan installeres enkelt, raskt og flere pakker i slengen ved å bruke distribusjonens innebyggede pakkesystem.

 

Det mest anerkjente grafiske verktøyet for dette i Debian/Ubuntu er synaptic. Dette finner du i menysystemet: System->Administration->Synaptic Package Manager

Kjører du Kubuntu må du installere synaptic før du kan bruke det. I kubuntu følger adept med som standard. Men du kan installere synaptic ved å åpne en konsole og kjøre:

sudo aptitude install synaptic Ubuntu og andre Debian derivater benytter APT som pakkesystem.

Guide med skjermbilder for å installere programmer i Ubuntu

 

I Novell's SuSE bruker du et verktøy som heter YaST både til å installere pakker og til å konfigurere systemet. Du finner YaST via menysystemet. SuSE benytter RPM pakkesystem.

 

I Gentoo baserte distribusjoner bruker du et kommando-linje program, emerge, til å installere pakker. Pakkesystemet i gentoo heter Portage.

 

Hvis du synes disse pakkesysteme er mange og vanskelig å få oversikt over, kan du legge inn install / uninstall kommandoer slik:

Ubuntu/Debian:

echo alias install=\'sudo aptitude install\' >> ~/.bashrc

echo alias uninstall=\'sudo aptitude remove\' >> ~/.bashrc

Gentoo/Sabayon:

echo alias install=\'sudo emerge\' >> ~/.bashrc

echo alias uninstall=\'sudo emerge -C\' >> ~/.bashrc

 

Neste gang du logger inn kan du nå skrive f.eks:

install amsn

for å installere amsn

 

Hvordan legge til kilder for å laste ned flere programmer enn det som er tilgjengelig som standard via pakkesystemet?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
I Ubuntu Feisty Fawn 7.04 klikker du:

System -> Administration -> Software Sources

I "Ubuntu Software" fanen velger du alle alternativene untatt evt. CD/DVD-er.

I "Third-Party Software" fanen kan du legge til:

deb http://archive.canonical.com/ubuntu feisty-commercial main

I "Updates" fanen er det anbefalt å bare velge "recommended" (feisty-updates) og "important" (feisty-security). proposed og backports kan inneholde mye dårlig kompilerte pakker og kan gjøre systemet ditt ustabilt.

 

 

Instrukser for Ubuntu Edgy Eft 6.10.

 

For SuSE kan du finne tilsvarende informasjon her. For å bruke de i YaST går du til Software->Add additional software sources.

 

Fedora:

cd /etc
mv -f yum.conf yum.conf.bak
wget http://www.fedorafaq.org/samples/yum.conf
rpm -Uvh http://www.fedorafaq.org/yum

NB! Fedoras tredjeparts reservoarer er ikke inbyrdes kompatible. Bruk kun ett. Ikke bruk FreshRPMs sammen med FedoraFaq f.eks.

 

Mangler du nettverkstilgang men vil installere noe som ikke finnes på den orginale CD-en?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Her kan du laste DVD-er med alle pakkene og programmene som er tilgjengelig via Ubuntus pakkeinstallasjonssystem i de pakkelagrene man kaller universe, multiverse og restricted. - Det er langt flere pakker enn du vanligvis vil ha behov for å installere noen gang. Men disse DVD'ene blir raskt utdatert, slik at hvis du har tilgang til nettverk er det anbefalt at du laster ned pakker via nettet isteden for å bruke disse DVD'ene. Hvordan finner du i forrige avsnitt.

 

Jeg har aldri brukt et unix system før og vet ikke hva ls, cd, cp, mv, mkdir, cat, less, nano, vi er. Eller hvordan man bruker en terminal/konsole eller et skall.

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Terminal (gnome) og Konsole (KDE) er såkalte skall-emulatorer. De tilsvarer MSDOS ledetekst / Command Prompt i Windows. Men er mye kraftigere. - Dvs du kan gjøre mye mer med de enn du kan med MSDOS ledetekst i Windows. Et skall kan veldig grovt sett sammenlignes med DOS i Windows, men igjen mye kraftigere. Man kan gjerne tenke på et skall som GNU/Linux uten et grafisk brukergrensesnitt (gnome, KDE eller xfce).

 

Det følgende er en veldig rask innføring i å bruke skall. Hvis du ikke synes det forklarer godt nok, kan du skrive f.eks. man ls for å lære mer om ls kommandoen. Vil du ha litt mer detaljerte guider kan du se på denne eller denne. - Takk til olefiver for å google fram disse.

 

ls - Viser innholdet i en katalog. Hvis du skriver kun ls viser den alle underfilene og underkatalogene i den katalogen du befinner deg i øyeblikket.

 

cd - Skfiter hvilken katalog du befinner deg i. Brukes som cd [katalognavn]

 

cp - Kopierer filer. Brukes: cp [fra] [til].

cp -r - flytter kataloger også.

 

mv - Flytter filer. Brukes som på samme måte som cp: mv [fra] [til]

mv -r - Flytter også kataloger.

 

mkdir - Oppretter en ny katalog. Brukes: mkdir [katalognavn]

 

rm - Sletter filer. Brukes: rm [filnavn]

rm -r - Sletter kataloger også. Vær veldig forsiktig med å bruke disse kommandoene hvis du bruker sudo (er root).

 

cat - Viser innholdet i en fil som output i en terminal/konsole.

 

less - Viser innholdet i en fil i terminal/konsole vinduet, men stykkvis, en side av gangen. Og innholdet forsvinner når du er ferdig å lese det (trykker Ctrl+Z).

 

nano, vi og vim - er verktøy for å redigere tekst i et skall, en terminal eller en konsole. Brukes: nano [filnavn]

 

su - Gir deg root-rettigheter, analogt med administratortilgang i Windows. I noen distroer så virker ikke su, men da virker det som regel å sette sudo forran kommandoen du skal kjøre. Det gir kommandoen "super user" eller root rettigheter. sudo ~ "Super User Do". Disse krever at du skriver inn passord. Advarsel: Kommandoer kjørt som root har full tilgang - det er langt mer tilgang enn du har som administrator i windows. Det finnes helt enkle kommandoer du kan kjøre for å slette hele systemet ditt og alt du har på alle hardisker uten å advare deg. Så vær forsiktig med hva du gjør når du bruker su(do) kommandoene.

 

aptitude - Brukes til å installere/fjerne pakker, slik som synaptic. Men via en terminal/konsole eller et skall. Hvis du leser en guide hvor det står at du skal bruke kommandoen apt-get install. Så burde du bytte ut apt-get med aptitude. Forskjellen er at aptitude er et langt kraftigere verktøy enn apt-get. aptitude kan for eksempel holde rede på hvilke pakker som brukes og gi deg beskjed om du har overflødige pakker installert som ikke er i bruk og spørre deg om du vil fjerne den (hvis du brukte aptitude til å installere pakken opprinnelig).

 

Du kan trykke på TAB tasten i en terminal eller et skall for å la maskinen raskt finnes alternativene til en kommando når du delvis har skrevet kommandoen. Er det bare ett tilgjengelig alternativ vil maskinen fylle ut resten av kommandoen for deg. Hvis det er flere alternativer kan du trykke to ganger på TAB tasten for å se hvilke alternativer du har.

 

Har du problemer med skjermkortet ditt eller 3D rendering?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
I Ubuntu 7.04 er den offisielle måten å løse dette: System->Administration->Restricted Drivers Manager. Hvis du har behov for å installere en proprietær skjermkort driver vil Restricted Drivers Manager si fra og da er det praktisk talt rett fram å intallere skjermkort-drivere.

 

Tidligere guider:

Åpne en terminal eller en konsole og skriv glxinfo | grep direct . Dersom du får beskjed "direct rendering on" så har du aktivert DRI. Da skal heller ikke glxgears hakke. Dersom du ikke har 3D rendering så viser disse "Direct Rendering off" og glxgears hakker.

 

Dersom det siste er tilfelle så må du installere proprietære grafikkdrivere til skjermkortet ditt for å få 3D støtte.

 

For Ubuntu Edgy Eft finnes det et program som tilsynelatende gjør dette for deg. Hvis dette programmet ikke virker, finner du detaljerte instrukser for nVidia her og ATI her.

 

Du finner dessuten mine instrukser for å installere nVidia/ATI drivere på ubuntu litt lenger ned i posten.

 

Har du problemer med at Intel skjermkortet ditt viser feil oppløsning, se her for instrukser til Ubuntu.

 

For OpenSuSE finner du instrukser for nVidia her, ATI her og VIA her.

 

Er du ute etter fanzy vinduseffekter (beryl/compiz)?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn):

Legg til universe som pakkekilde i System->Administration->Software Sources. Installer beryl f.eks. slik:

sudo aptitude install beryl emerald

Legg det til slik at det starter sammen med gnome:

System->Preferences->Sessions->Startup Programs->New

Legg til en ny oppføring i listen med kommandoen: beryl-manager

Logg ut og inn av gnome.

 

Compiz er allerede installert på Ubuntu 7.04 og kan startes slik:

System->Preferences->Desktop Effects

 

For Ubuntu versjoner før 7.04:

nVidia, ATI og Intel.

 

I openSuSE kan du se her for instrukser for å installere Beryl. openSuSE 10.2 kommer med compiz forhåndsinstallert. Det kan du aktivere gjennom snarveien "Desktop Effects" i kontrollpanelet. Compiz kan aktiveres via System->Preferences->Desktop Effects i Fedora Core 6.

 

Det finnes i dag også en distribusjon som kommer med Beryl forhånds installert, SabayonLinux.

 

Du kan også se på Marsan sin guide for Hvordan lage en anderledes desktop?

 

Har du trøbbel med et trådløst nettverkskort?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Også her har Ubuntu 7.04 fått et betydelig løft gjennom System->Administration->Restricted Drivers Manager det er nemlig en betydelig sjanse for at denne kan hjelpe deg med å installere drivere til det trådløse nettverkskortet ditt dersom det ikke finnes frie drivere til det.

 

 

I Ubuntu 6.10 og tidligere utgaver, samt andre distribusjoner enn Ubuntu kan problemer med trådløse nettverkskort ofte løses ved å installere network-manager og en applet, network-manager-gnome eller knetworkmanager.

 

Skriv kommandoen iwconfig i en terminal eller konsole.

lo		no wireless extensions.

eth0	  no wireless extensions.

eth1	  unassociated  ESSID:""  
	  Mode:Managed  Channel=0  Access Point: Not-Associated   
	  Bit Rate:0 kb/s   Tx-Power=20 dBm   Sensitivity=8/0  
	  Retry limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off

Her er eth1 et trådløst nettverkskort, mens eth0 er et kablet nettverk og lo er loopback. Hvis du får opp en enhet som det står noe annet enn "no wireless extentions" bak, er alt du trenger å gjøre å installere network-manager.

 

I ubuntu kan network-manager installeres slik:

sudo aptitude install network-manager network-manager-gnome

For Kubuntu kan du bytte ut network-manager-gnome i denne kommandoen med knetworkmanager (kan også hete network-manager-kde i noen distribusjoner).

 

Nå kan du logge ut og inn igjen. Da skal det ha kommet opp et nytt ikon i notification area på panelet, hvor du nå kan kontrollere både det trådløse og det kablede nettveket ditt. NB! Den trådløse nettverksenheten må være slått av i gnome eller kdes ordinære nettverkskonfigurasjonsverktøy for at network-manager skal kunne kontrollere nettverkskortene. Fjern haken forran det trådløse nettverkskortet i System->Administration->Network(ing) i gnome, og tilsvarende verktøy dersom du bruker KDE.

 

Hvis du ikke hadde noen alllerede fungerende nettverksenheter i følge iwconfig kommandoen, kan du lese videre:

 

Fra Windows er du kanskje vant med at drivere følger en merkevare eller er laget for ett bestemt kort fra en bestemt produsent? I Linux er dette litt anderledes. Drivere er stort sett brikkesettbaserte. Dvs den samme driveren kan støtte flere forskjellige kort. På Windows har du kanskje sett at den samme versjonen av NVidia sine drivere fungerer til alle nvidia sinne grafikkbrikker. Sånn er det med de fleste driverne i Linux.

 

Til Linux finnes det en rekke moduler som kan virke med ditt kort. Drivere kalles moduler i Linux.

For Atheros brikkesett brukes madwifi. Hvis du ikke har en intelbrikke som fungerer veldig godt med egne (ipw) moduler så anbefales det å skaffe et madwifi-støttet kort hvis du ikke allerede eier et trådsløst nettverkskort. Hvis du ikke har noe som helst erfaring med linux fra før, vil kanskje ndiswrapper være den letteste løsningen hvis du ikke eier et madwifi-støttet kort eller et intel-kort.

 

ndiswrapper:

Men det finnes også et alternativ til å benytte spesifiserte linux-moduler. De som eier et kort som det ikke finnes en spesifikk modul til må benytte windows-drivere via en "wrapper" som kalles ndiswrapper. Bruker du Ubuntu og det trådløse nettverkskortet ditt ikke virker med en gang du har installert Ubuntu (og du vet at du ikke har et intel eller madwifi-kort), vil du sannsynligvis komme best ut av det ved å bruke en windowsdriver gjennom ndiswrapper. Du finner instrukser for det her. Har du et trådløstkort med broadcom 43xx chipset (kortet trenger ikke å være av merket broadcom, det kan være alt fra 3com til d-link men kan allikevel bruke en broadcom chip), se her. Trenger du i tillegg WPA støtte, se her hvis du bruker ndiswrapper eller her hvis du ikke bruker ndiswrapper.

 

Hvis du kjører SuSE kan du ta en titt her for ndiswrapper instrukser.

 

Flere moduler:

Men du skal også vite at det finnes flere moduler som støtter forskjellige brikkesett, bl.a.: rt2400, rt2500, rt2570, zd1211, linux-wlan-ng. For å finne ut hvilken modul du burde bruke til ditt kort dersom du ikke har et madwifi-støttet eller intelkort er det nok lettest å bruke google.

 

For å forenkle søket ditt noe kan det være lurt å finne ut noe mer om hvilken brikke du har. Dette er tre forskjellige kommandoer, men du trenger bare å bruke én. Åpne en terminal eller en konsole eller gå til et skall. (se lenger ned i posten for forklaringer på hva disse er). Så skriver du: lsusb hvis du har et usb-basert nettverkskort, lspci | grep Network for pcikort eller lspcmcia for PCMCIA, PC-kort eller CF-kort.

 

Alle disse skal gi deg et fullt navn og en kort beskrivelse av kortet. Du kan bruke dette til å google med. (Du kan også finne et tall i formen produsentid:enhetsid og ligner på dette 8086:4220 som du kan google med. - Men nå begynner vi kanskje å bli litt avanserte for en innledningsguide).

 

Du burde finne ferdigkompilerte pakker som du enkelt kan installere via pakkesystemet. Hvis du ikke gjør det, kan du installere disse modulene via module-assistant hvis du sitter på et debianbasert system. - Se lenger ned i posten for mer om module-assistant.

 

Trenger du WPA støtte til et kort som virker out-of-the-box i Ubuntu? Se her.

 

Har du problemer fordi en enhet du har ikke blir støttet som standard i distribusjonen din men vet navnet på modulen som støtter enheten (module-assistant kun for Debian/Ubuntu)?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
For dette finnes det et kjekt program som heter module-assistant. Dette programmet kan laste ned moduler i kildeformat, kompilere dem og installere dem direkte fra pakkesystemet. - Har du ikke nettverk, så last ned pakkesystemet i DVD-format og brenn det ut. Hvordan finner du instrukser for Ubuntu lenger oppe i posten. Du må antagelig følge de fleste stegene i module-assistant første gang du bruker det til å installere en modul. module-assistant kan konfigurere seg selv og bruker pakkesystemet til å laste ned de programmene og pakkene det trenger for å kompilere modulene.

 

Du kan installere module-assistant i Ubuntu / Debian med følgende kommando:

sudo aptitude install module-assistant

Eventuelt kan du benytte synaptic. System->Administration->Synaptic Package Manager.

 

Du starter module-assistant med:

sudo module-assistant

 

Jeg vil se web-TV. Er dette mulig i Linux?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Ja, det er det. Men ikke alle web-TV sidene virker. Særlig de som bruker de aller siste versjonene av WMV med DRM kan være problematiske å få til å virke. Personlig har jeg mistanke om at noen sider faktisk sjekker om du bruker Linux og nekter å la deg se video hvis du har det. Men de fleste web-TV kanalene virker. NRK virker veldig bra, men TV2 har jeg ennå ikke fått til å virke.

 

Uansett... Dette kan du få til ved å bruke Firefox og mplayerplug-in. Men Firefox er avhengig av at du ikke bruker noen andre video/audio plugins for de formatene du vil bruke mplayer til. Slik at du må fjerne disse før mplayerplug-in kan virke. I ubuntu kan du raskt installere alt du trenger ved å skrive:

sudo aptitude install firefox mplayer mplayerplug-in w32codecs

For å få til dette må du ha lagt til ekstra kilder for å installere programmer som beskrevet lenger opp i denne posten.

 

Det er mulig å konfigurere Firefox til å bruke de plugins som du selv vil til forskjellige formater, men det blir litt mer avansert enn å bare fjerne overflødige mediaspiller-plugins. mplayerplug-in støtter å vise alle vanlige formater inne i nettleseren. Denne kommandoen vil fjerne de vanligste nå overflødige mediaplugins i ubuntu (og kanskje i Debian): sudo aptitude remove gxineplugin mozilla-helix-player kaffeine-mozilla mozilla-plugin-vlc totem-mozilla

Hvis du ikke bruker ubuntu/debian så må du bruke det tilhørende pakkesystemet til å fjerne alle overflødige mediaspiller-plugins.

 

For å få mplayerplug-in til å virke så kan det også bli nødvendig å skrive denne kommandoen i en terminal:

ln -s /usr/lib/mozilla/plugins/mplayerplug* ~/.mozilla/plugins/

Men trolig slipper du det. Sjekk om det virker først og at du ikke har installert noen flere video/audio-plugins. Flash-plugin går bra å ha samtidig som mplayer, men f.eks. totem, kaffeine eller helix er det enklest å fjerne. - Du trenger ikke å fjerne programmene, bare plugin til mozilla.

 

TV2-sumo har såvidt begynnt å fungere nå. Men ikke alle programmene. Du kan for eksempel ikke se Pacific Blue (på grunn av DRM infeksjon) eller direktesendinger. Men opptak virker gjennom en firefox-plugin, MediaPlayerConnectivity kombinert med VLC Media Player. Av en eller annen grunn må du bruke spole-slideren for å få frem bildet dersom du får et ødelagt bilde.

kmplayer med xine som backend har også vist seg å kunne spille av TV2 sumo integrert i en konqueror nettleser, men ikke like stabilt som MediaPlayerConnectivity og VLC.

 

Maskinen ser ut til å ha låst seg i oppstarten eller jeg får ikke tilgang til et sted jeg kan skrive kommandoer eller gjøre noe med maskinen. Eller det står bare en markør oppe i venstre hjørne og blinker. Hva gjør jeg?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Trykk Ctrl+Alt+F1 på tastaturet. Dersom du ikke finner et tekstskall hvor du kan logge inn, så fortsetter du å trykke Ctrl+Alt+F2...F9 til du finner et sted du kan logge inn i tekstmodus.

Hvis du ikke finner noe sted du kan logge inn eller hvis du tror det det grafiske grensesnittet som feiler så kan du forsøke å trykke Ctrl+Alt+Backspace (viskeknappen). Det skal starte det grafiske grensesnittet (X eller xserver) på nytt.

 

Dersom det ikke virker kan du trykke:

1. Alt+SysRq+s - Synkroniserer diskene.

2. Alt+SysRq+e - Forsøker å slå av prosessene ved å la de gjøre seg ferdig med det de holder på med.

3. Alt+SysRq+i - Dreper alle prosessene hensynsløst

4. Alt+SysRq+u - Tar diskene ut av filsystemet (avmonterer diskene) og venter til det er gjort.

5. Alt+SysRq+b - Starter maskinen på nytt.

Lettere å huske ordet seiub kanskje?

 

Men de siste kommandoene krever at du har installert og aktivert Magic SysRq. Hvis du ikke har det, så kan du bare slå maskinen av og på igjen med hovedbryteren.

 

Hvordan installere proprietære 3D-drivere (nVidia/ATI). Eller hvis du bare kommer inn i en tekstbasert innlogging og finner feilbeskjeder om xserver. Hva gjør du?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Hvis du bare skal installere skjermkortdriverne kan du åpne en terminal/konsole og hoppe til steg 2.

 

Den mest vanlige feilen her er at du enten ikke har installert driveren til skjermkortet ditt skikkelig eller ikke satt den opp skikkelig eller at du har prøvd å installere 3D-støtte uten å få det til skikkelig. Følgende instukser er Ubuntu Edgy-spesifike, men kan hende at virker på Debian (med xorg) og andre Debian baserte distroer.

 

Hvis du synes disse instruksene er avanserte så kan du takke ATI og nVidia for at de ikke har åpnet driverne sine.

 

Grønn tekst er kommandoer du må skrive inn i tekstmodusen Hvis det står en linje i kursiv etter kommandoen, er det en forklaring på hva kommandoen gjør.

1. Logg inn.

2. sudo -s

Skriv inn passordet ditt igjen. Dette gir deg maksimale rettigheter på systemet. Vær forsiktig.

 

Hvis du har et NVidia skjermkort:

3. aptitude install nvidia-glx nvidia-kernel-common

Dette laster ned og installerer (men konfigurerer ikke) driveren.

Hvis du får feilbeskjeder om at aptitude ikke finner pakkene, gå til steg 5.

4. nvidia-xconfig

Dette konfigurerer driveren (legger til nødvendig informasjon i filen /etc/X11/xorg.conf).

Nå skal skjermkortet ditt virke. Du kan forsøke å restarte (skriv reboot). Hvis du fortsatt får problemer, logg inn og kjør sudo -s og prøv følgende:

Feilsøking:

5. cd /etc/apt

Skifter katalog til /etc/apt

mv sources.list sources.list.backup

Tar backup av filen sources.list

wget http://www.havarnielsen.com/linux/sources.list

Laster ned en tilpasset sources.list for Ubuntu Edgy og Norge. Gir tilgang til driveren via pakkesystemet

aptitude update

Lar installasjonsprogrammene (aptitude, apt-get, synaptic o.l.) vite hvilke pakker de har tilgjengelige.

Dersom du er glad i din opprinnelige sources.list eller vil beholde den av andre grunner, så kan du kjøre kommandoen mv sources.list.backup sources.list fra katalogen /etc/apt når du er ferdig med å installere disse driverne. Gå tilbake til steg 3 igjen. Hvis du fortsatt får problemer etter en reboot, kjør steg 1 og 2 og kom tilbake til steg 6:

6. cd /etc/X11

Bytter katalog til /etc/X11, hvor du finner xserverkonfigurasjonen.

cp xorg.conf xorg.conf.backup

Tar backup av konfigurasjonsfilen.

sed 's/"nv"/"nvidia"/' xorg.conf > xorg.conf (Alle apostrofer, skråstreker og gapetegn er viktige).

Bytter ut teksten "nv" med teksten "nvidia" inkludert hermetegnene i filen xorg.conf.

7. cat xorg.conf | grep nvidia

Sjekker at teksten nvidia finnes i filen xorg.conf, og skriver ut de linjene som inneholder teksten.

Hvis du ikke ser en linje som sier: Driver "nvidia", nå så kjører du nano xorg.conf finner linjen Section "Device" og sørger for at det står en linje med teksten Driver "nvidia" der og ingen flere Driver-linjer mellom Section "Device" og EndSection.

Prøv en ny restart. Kjør steg 1 og 2 og kom tilbake hit hvis det fortsatt ikke virker. Hvis du ennå ikke har fått det til, så er det på tide å gi opp å installere de proprietære driverne. Vi går tilbake til åpen-kilde driveren:

8. cd /etc/X11

sed 's/"nvidia"/"nv"/' xorg.conf > xorg.conf (Alle apostrofer, skråstreker og gapetegn er viktige).

Hvis cat xorg.conf | grep "nv" ikke viser en Driver-linje nå, så må du følge steg 7, men sett inn Driver "nv" isteden for "nvidia". Restart. Hvis det ikke virker, kjør steg 1,2 og:

9. Nå mistenker vi at du ikke har et nvidia skjermkort og bruker en universaldriver kalt vesa.

cd /etc/X11

sed 's/"nv"/"vesa"/' xorg.conf > xorg.conf (Alle apostrofer, skråstreker og gapetegn er viktige).

Hvis cat xorg.conf | grep "vesa" ikke viser en Driver-linje nå, så må du følge steg 7, men sett inn Driver "vesa" isteden for "nvidia". Nå kan du starte maskinen på nytt og se om det virker. Hvis det ikke virker, kan du gjøre et siste forsøk med steg 1,2 og 10:

 

10. dpkg-reconfigure xserver-xorg

Setter alle instillinene for xserver på nytt. Vær forberedt på å svare på spørsmål om tastaturoppsett, mus oppdateringsfrekvenser for skjermen med mer.

 

11. Nå skal skjermkortet ditt virke. Du kan forsøke å restarte (skriv reboot). Hvis du fortsatt ikke får fram en grafisk innlogging har du trolig ikke installert et grafisk skrivebordsmiljø. Kjører du ubuntu (eller et derivat) kan du gjøre steg 1 og 2 og kjøre: aptitude install ubuntu-desktop

 

12. Hvis ikke noe av dette virker, så kan det hende du får mer hjelp i forumet. Dessuten har det kommet tilbakemeldinger om at noen har bedre lykke med drivere som de finner via nVidia.com enn de som ligger i pakkesystemet. Dersom du er fast bestemt på å få 3D-akselerasjon eller andre funksjoner som krever proprietære drivere så kan du forsøke med drivere fra nettstedet til nVidia.

 

Hvis du har et ATI skjermkort:

3. Før du kan begynne å installere driveren til ATI-skjermkortet ditt må du slå av noen funksjoner som den proprietære ATI driveren (fglrx) ikke støtter, composite og AIGLX. Det gjør du ved å kjøre nano /etc/X11/xorg.conf og legge til følgende linjer på slutten av filen:

Section "Extensions"
	Option  "Composite" "Disable"
EndSection

Section "ServerFlags"
	Option  "AIGLX" "off"
EndSection

Ctrl+X avslutter nano. Svar Yes for å skrive over eldre xorg.conf.

 

Så installerer vi driveren:

aptitude install linux-restricted-modules-generic xorg-driver-fglrx

Dette laster ned og installerer (men konfigurerer ikke) driveren.

Hvis du får feilbeskjeder om at aptitude ikke finner pakkene, gå til steg 6.

4. Bruk enten: cd /etc/X11

Bytter katalog til /etc/X11 hvor konfigurasjonsfilene til xserver ligger.

sed 's/"ati"/"fglrx"/' xorg.conf > xorg.conf

Bytter ut teksten "ati" med "fglrx" inkludert hermetegnene i filen xorg.conf. Alternativt kan du bruke nano xorg.conf og gjøre det manuelt.

aticonfig --overlay-type=Xv

Forteller ati-driveren hvilken type overlay som skal brukes til video.

eller: aticonfig --initial

Dette konfigurerer driveren (legger til nødvendig informasjon i filen /etc/X11/xorg.conf).

Men den første er å foretrekke, fordi du får beholde dine oprinnelige skjerminstillinger.

 

5. cat xorg.conf | grep fglrx

Sjekker at teksten fglrx finnes i filen xorg.conf, og skriver ut de linjene som inneholder teksten.

Hvis du ikke ser en linje som sier: Driver "fglrx" nå, kjører du nano xorg.conf finner linjen Section "Device" og sørger for at det står en linje med teksten Driver "fglrx" der og ingen flere Driver-linjer mellom Section "Device" og EndSection.

 

Nå skal skjermkortet ditt virke. Du kan forsøke å restarte (skriv reboot). Hvis du fortsatt får problemer, logg inn og kjør sudo -s og prøv følgende:

Feilsøking:

6. cd /etc/apt

Skifter katalog til /etc/apt

mv sources.list sources.list.backup

Tar backup av filen sources.list

wget http://www.havarnielsen.com/linux/sources.list

Laster ned en tilpasset sources.list for Ubuntu Edgy og Norge. Gir tilgang til driveren via pakkesystemet

aptitude update

Lar installasjonsprogrammene (aptitude, apt-get, synaptic o.l.) vite hvilke pakker de har tilgjengelige.

Dersom du er glad i din opprinnelige sources.list eller vil beholde den av andre grunner, så kan du kjøre kommandoen mv sources.list.backup sources.list fra katalogen /etc/apt når du er ferdig med å installere disse driverne. Gå tilbake til steg 3 igjen. Hvis du fortsatt får problemer etter en reboot, kjør steg 1 og 2 og kom tilbake til steg 7:

7. Vi går tilbake til åpen-kilde driveren:

cd /etc/X11

Skifter katalog til /etc/X11, hvor vi finner konfigurasjonsfilene til xserver-xorg.

sed 's/"fglrx"/"ati"/' xorg.conf > xorg.conf (Alle apostrofer, skråstreker og gapetegn er viktige).

Bytter teksten "fglrx" med teksten "ati" inkludert hermetegnene (") i filen xorg.conf.

Hvis cat xorg.conf | grep "nv" ikke viser en Driver-linje nå, så må du følge steg 5, men sett inn Driver "ati" isteden for "fglrx".

8. Nå mistenker vi at du ikke har et ati-skjermkort og bruker en universaldriver kalt vesa.

cd /etc/X11

sed 's/"ati"/"vesa"/' xorg.conf > xorg.conf (Alle apostrofer, skråstreker og gapetegn er viktige). Hvis cat xorg.conf | grep "vesa" ikke viser en Driver-linje nå, så må du følge steg 5, men sett inn Driver "vesa" isteden for "fglrx". Nå kan du starte maskinen på nytt og se om det virker. Hvis det ikke virker, kan du gjøre et siste forsøk med steg 1,2 og 9:

 

9. dpkg-reconfigure xserver-xorg

Setter alle instillinene for xserver på nytt. Vær forberedt på å svare på spørsmål om tastaturoppsett, mus oppdateringsfrekvenser for skjermen med mer.

 

10. Nå skal skjermkortet ditt virke. Du kan forsøke å restarte (skriv reboot). Hvis du fortsatt ikke får fram en grafisk innlogging har du trolig ikke installert et grafisk skrivebordsmiljø. Kjører du ubuntu (eller et derivat) kan du gjøre steg 1 og 2 og kjøre: aptitude install ubuntu-desktop

 

11. Hvis ikke noe av dette virker, så kan det hende du får mer hjelp i forumet. Dessuten har det kommet tilbakemeldinger om at noen har bedre lykke med drivere som de finner via ATI.com enn de som ligger i pakkesystemet. Dersom du er fast bestemt på å få 3D-akselerasjon eller andre funksjoner som krever proprietære drivere så kan du forsøke med drivere fra nettstedet til ATI.

 

Hvis du har et Intel skjermkort:

skal du vanligvis aldri støte på dette problemet. Men du kan kjøre steg 1 og 2 og cat /etc/X11/xorg.conf | grep i810 og se om du får en linje med Driver "i810" til svar. Hvis ikke kan du kjøre nano /etc/X11/xorg.conf og lete etter linjen Section "Device". Der skal du sørge for at den eneste linjen som starter med kodeordet Driver er en linje med teksten: Driver "i810" før neste EndSection.

 

Jeg trenger støtte for MP3/DVD og andre proprietære mediaformater.

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
medibuntu.org finner du pakkekilder og instrukser som gir deg tilgang til disse pakkene, opera, google earth og litt til via det vanlige pakkesystemet.

 

Når du har lagt til disse kan du starte synaptic eller gå til Programmer->Legg til/Fjern... (velg alle pakker) og søk etter libdvdcss, mp3, ffmpeg og installer disse.

 

I ubuntu feisty kan du dessuten installere pakken ubuntu-restricted-extras, som gir tilgang til blant annet flash og java og det vanligste folk installerer av ufri programvare rett etter installasjon.

 

Windows-codecer til mplayer kan du så installere via pakkene:

w32codecs for 32-bit x86 systemer.

w64codecs for 64-bit x86 systemer.

ppc-codecs for mac, playstation og andre powerpc systemer.

 

Etter at du har fulgt medibuntu howto for å legge til medibuntu-kilden, vil du installere det meste gjennom:

sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras ffmpeg w32codecs libdvdcss2

 

Trenger du i tillegg mp3-støtte for brenneprogrammet k3b, trenger du libk3b2-mp3 pakken.

 

Hvordan deler jeg mapper og filer over nettverket? Får du ikke tilgang til nettverksdelingen din fra en Windows PC? (Samba)

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Den enkleste måten å dele filer med samba er å bruke nautilus eller konqueror, finne fram mappen du vil dele, høyreklikke på mappen og velge "Share folder".

 

Et vanlig problem dersom man prøver å få tilgang til de delte mappene fra Windows er at Windows ikke skjønner hvilken autentisering samba bruker ut av boksen. Dette kan som regel fikses med å redigere filen /etc/samba/smb.conf (sudo gedit /etc/samba/smb.conf) og bytte ut linjen:

; security = user

med linjen:

security = share

 

Deretter må du restarte samba:

sudo /etc/init.d/samba restart

 

Hvis du vil bruke bruker basert sikkerhet

sudo aptitude install samba

sudo smbpasswd -a brukernavn

Oppretter en ny sambabruker.

 

Disse er sambabrukere og ikke det samme som unix-bruker basert autentisering. Dvs. det er ikke det samme som å sette security = user i smb.conf

 

Hvordan oppgradere Ubuntu fra 6.10 edgy til 7.04 feisty?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

Trykk Alt+F2 for å åpne en "kjør-kommando-dialog" hvis du kjører gnome. Alternativt kan du åpne en terminal / konsole og kjøre:

 

sudo update-manager -c -d

 

Følg instruksjonene på skjermen.

 

Til slutt, la meg ønske deg lykke til med å lære deg et nytt operativ system.

Endret av HavarN
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvordan får jeg (skrive-)tilgang til windows partisjoner? (NTFS/VFAT)

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
I siste utgave av Ubuntu 7.04 kan du få skrivetilgang enkelt og greit gjennom å installere pakken ntfs-config for eksempel slik: sudo aptitude install ntfs-config Når det er gjort, kan du bruke det gjennom Applications->System Tools->NTFS Configuration Tool, evt. kjøre det slik fra en terminal: sudo ntfs-config

 

Tidligere framgangsmåte:

I KDEs konqueror sin adresselinje kan du skrive inn "system:/media" som tilsvarer "computer:///" i Gnomes nautilus sin adresselinje. Her finner du vanligvis alle partisjonene i systemet og du kan få tilgang til de ved å dobbeltklikke på de. (Men dette virker ikke alltid for ntfs med skrivetilgang, les videre). Du kan også finne de samme adressene i Gnome gjennom Places->Computer, i KDE ved å legge til en "Sytem Menu" applet til panelet ved å høyreklikke på KDE-panelet.

 

Partisjonene kalles ikke C:, D:, ... i GNU/Linux. Dette er monteringspunkter i Windows.

 

Windows har to forskjellige filsystemer, NTFS eller VFAT. Dersom du vil montere en Windows partisjon i f.eks. /media/C kan du gjøre følgende:

1. Hvis du vil ha skrivetilgang til et NTFS filsystem, trenger du ntfs-3g. (Ubuntu/Debian: sudo aptitude install ntfs-3g).

2. Lage en mappe hvor du kan montere partisjonen: (sudo mkdir /media/C)

3. Finne ut hvilken enhet partisjonen er assosiert med: (sudo fdisk -l) Se i Device kolonnen, /dev/sda1 er et eksempel vi fortsetter å bruke her. Du må også legge merke til det som står i System kolonnen. For NTFS står det HPFS/NTFS og for VFAT står det vanligvis W95+/FAT32 eller lignende.

4. Montere partisjonen:

Midlertidig montering:

Disse monteringspunktene holder inntil neste gang du restarter:

NTFS eksempel:

sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /media/C -o force

Legg merke til -o force. Dette kreves foreløpig for ntfs-3g på grunn av at skrivetilgangen ennå bare er beta. -o står forøvrig for options.

VFAT eksempel:

sudo mount -t vfat /dev/sda1 /media/C -o umask=777

Her legger du sikkert merke til umask=777, som gir alle brukere lese,skrive og kjøre-tilgang til filene i partisjonen. Dersom du vil montere partisjonen som read only, så er ikke dette nødvendig.

 

Permanent montering:

Hvis du vil at monteringspunktene skal beholdes til neste gang du starter maskinen:

1. Rediger filen /etc/fstab

Denne filen inneholder monteringstabellen som brukes av Linux-kjernen under oppstarten av systemet.

2. Legg til monteringspunktene:

NTFS eksempel:

/dev/sda1 /media/C ntfs-3g defaults,force 0 0

 

VFAT eksempel:

/dev/sda1 /media/C vfat defaults,umask=777 0 0

 

Her ligger enheten til partisjonen i første kolonne, monteringspunktet i andre kolonne, filsystemet i tredje kolonne, monteringsinstillingene i fjerde kolonne. Femte kolonne som skal være 0 (null) både for ntfs og vfat fordi de ikke skal sikkerhetskopieres av dump. Sjette kolonne er i hvilken rekkefølge filsystemene skal sjekkes av fsck i oppstarten, som skal være 0 for ntfs/vfat, som betyr at filsystemet ikke skal sjekkes (fordi det ikke støttes) av fsck. Kolonnene kan separeres av så mange mellomrom eller tab'er du vil.

 

Husk at fstab skal avsluttes med et linjeskift.

 

Hvis du vil at endringene du gjorde i fstab skal komme i effekt umiddelbart kan du bruke kommandoen:

sudo mount -a

 

Hvordan formattere en partisjon i GNU/Linux?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
GParted er et greit verktøy for dette og mye annet som har med partisjonering å gjøre. Etter installasjon legges dette vanligvis under:

System->Administration->GNOME Partition Editor.

 

Start GParted, høyreklikk på partisjonen du vil formattere og sørg for at den ikke er montert.

Deretter høyreklikker du en gang til og velger "Format to->" og velger filsystem i listen som kommer opp.

 

Videotrøbbel med Intel, AIGLX/beryl og xvideo?

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

 

Bruker du gstreamer til å spille av filmer kan det fikses ved å kjøre konfigurasjonsprogrammet:

gstreamer-properties

 

Der velger du Video tabben og velger

Plugin: "X Windows System (X11/XShm/Xv)"

Device: Intel® Textured Video

 

Velger du Video overlay (som er det samme som default) får du fort problemer med å spille av videofiler i Totem mens du kjører Beryl.

----

 

Takker for de hyggelige tilbakemeldingene.

 

Vil gjerne ha innspill slik at guiden kan gjøres mest mulig universal - dvs hvis noe av dette ikke virker i andre distroer, så gjerne fortell meg om dette og hvordan det gjøre i disse distroene.

 

Hvis det er noe annet som det spørres veldig mye om, så er alle innspill til ting som kan tas med velkomne.

Endret av HavarN
Lenke til kommentar
Takker for de hyggelige tilbakemeldingene.

 

Vil gjerne ha innspill slik at guiden kan gjøres mest mulig universal - dvs hvis noe av dette ikke virker i andre distroer, så gjerne fortell meg om dette og hvordan det gjøre i disse distroene.

 

Hvis det er noe annet som det spørres veldig mye om, så er alle innspill til ting som kan tas med velkomne.

7869712[/snapback]

 

Flott guide, men alt er jo bare for ubuntu, kansje du brude jobbe med å dekke de andre distribusjonene også?

Lenke til kommentar

Jeg syns du har gjort meget bra arbeid her.

 

Ser at en del er *buntu/Debian eller SuSE spesifikt, spesielt på installasjon av pakker. Syns det er for mye å vente at du skal klare å lage en forklaring for alle mulige pakkesystemer og distroer innen de emnene, men en kunne jo vente at du tok med Fedora/Mandriva også. Dermed ville du hatt med de tre store RPM-distroene, samt Debian-baserte.

Men i det store og hele syns jeg ikke det er for mye distro-spesifikt.

 

Derimot liker jeg ikke helt den delen om trådløse kort. Støtten for trådløse kort blir stadig bedre så jeg syns du drar frem ndiswrapper altfor raskt. En bedre fremgangsmåte ville være enten å linke til en mer utførende post, eller en rask gjennomgang av hva å se etter i lspci/lsusb/lspcmcia, og hvilke brikkesett som har "native" støtte og hvilke som må ha ndiswrapper.

Men det er min mening.

 

Ellers syns jeg du får frem de gode tingene. Særlig i den delen om hardware-problem. Er så deilig å hjelpe når en får se f.eks. dmesg i første post.

Også meget lurt å legge til en rask terminalkommandoer startguide.

Lenke til kommentar
Jeg syns du har gjort meget bra arbeid her.

7870171[/snapback]

Takk for det.

 

Ser at en del er *buntu/Debian eller SuSE spesifikt, spesielt på installasjon av pakker. Syns det er for mye å vente at du skal klare å lage en forklaring for alle mulige pakkesystemer og distroer innen de emnene, men en kunne jo vente at du tok med Fedora/Mandriva også. Dermed ville du hatt med de tre store RPM-distroene, samt Debian-baserte.

Men i det store og hele syns jeg ikke det er for mye distro-spesifikt.

7870171[/snapback]

Kunne du (eller noen andre med erfaring fra Fedora/Mandriva) skrive noe slikt. Jeg har hatt Fedora inne på maskinen i totalt 2 dager fordelt på 3 forsøk på å se på det de siste årene. Har forsvunnet ut igjen nesten med en gang hver gang. Så hvis noen kunne skrive noen ord om dette her, så skal jeg legge det til i den første posten. Helst fokuser på grafiske verktøy for å installere pakker og ikke rpm.

 

Derimot liker jeg ikke helt den delen om trådløse kort. Støtten for trådløse kort blir stadig bedre så jeg syns du drar frem ndiswrapper altfor raskt. En bedre fremgangsmåte ville være enten å linke til en mer utførende post, eller en rask gjennomgang av hva å se etter i lspci/lsusb/lspcmcia, og hvilke brikkesett som har "native" støtte og hvilke som må ha ndiswrapper.

Men det er min mening.

7870171[/snapback]

Jeg skal se på det...

 

Ellers syns jeg du får frem de gode tingene. Særlig i den delen om hardware-problem. Er så deilig å hjelpe når en får se f.eks. dmesg i første post.

7870171[/snapback]

Takk, og enig. - Dess mer info, dess bedre.

 

Også meget lurt å legge til en rask terminalkommandoer startguide.

7870171[/snapback]

Trenger den noen flere kommandoer enn det som allerede ligger der?

 

Edit:

Flott guide, men alt er jo bare for ubuntu, kansje du brude jobbe med å dekke de andre distribusjonene også?

7869953[/snapback]

Jeg har lagt til noe openSuSE info også. Debian/Ubuntu og SuSE er nok de distroene jeg har mest erfaring med, så det er naturlig at jeg skriver en guide til disse også. Jeg vet ikke hvilke grafiske verktøy som brukes til å installere pakker eller legge til pakkelagre i Fedora eller Mandrake. - Kan jo sikkert google det og finne det ut slik, men jeg synes det er best om noen med erfaring fra disse distroene skriver noe om det. Hvis du eller noen andre gjør det og poster det her, så skal jeg se på det og legge det til hvis det er bra. Endret av HavarN
Lenke til kommentar

Da har jeg lagt til et MP3/DVD avsnitt og et avsnitt om xserver-problemer.

 

Jeg trodde egentlig avsnittet om skjermkort og 3D rendering tok for seg xserver-problemer, men nå har jeg altså lagt til et ekstra avsnitt. Jeg synes det ble veldig avansert. Kanskje litt over hodet på en nybegynner?

 

olefiver sine DING/DONG lenker er også lagt til :)

Endret av HavarN
Lenke til kommentar

Fantastisk jobb HavarN! Du har tatt for deg alt jeg har savnet en oversikt over, og gjort det på en meget god og gjennomført måte, perfekt avstemt detaljeringsnivå. Det eneste jeg kan tilføye går under kategorien flisespikkeri, så om noe, så får du ta det som et tegn på hvor lite jeg fant å kritisere.

 

Den nyeste delen, xserver, synes jeg var litt dristig med en rm sources.list, en cp til backup slik som for xorg.conf funker vel også. Jeg er litt bekymret for at du blir sittende ansvarlig for at filen du har lagt ut både er oppdatert, og on-line, til enhver tid. Gjennomgangen din av nvidia driveren var veldig bra, men jeg ville kanskje organisert den litt annerledes. Jeg ville kanskje først fått på det rene om xorg.conf bruker vesa, nv eller nvidia, og så gitt råd i de tre tilfellene separat (men det er kanskje smak og behag). Dernest ville jeg foreslått installeren fra nvidia før jeg har gitt opp. Dersom du har kernel source og headers, så har den aldri sviktet meg, men de ferdigpakkede har jeg stadig hatt problemer med, så mislykket forsøk med pakkene trenger ikke være noen show-stopper. Sist men ikke minst, spesielt siden du har valgt Ubuntu som fokus (hvilket jeg støtter 100%, folk er forvirret nok av all informasjonen, du lager da sikkert fort en tilsvarende sak for rpm distroer olefiver), så ville jeg informert om de GUI baserte veiene til fiks ferdig desktop: automatix, easy ubuntu og bumps, det er sikkert noen som ikke føler seg komfortabel i terminalen som også leser posten din.

 

Uansett, tusen takk for flott innsats!

Lenke til kommentar

Takk for en god og konstruktiv tilbakemelding Del.

 

Jeg har tatt noe av det til etteretning og byttet ut rm sources.list med:

mv sources.list sources.list.backup og lagt til tipset ditt om å prøve med drivere fra hjemmesidene til ati/nvidia dersom de som ligger i pakkesystemet ikke virker.

 

For xserver delen synes jeg at det blir så mye informasjon at jeg tror ubuntuguide-måten med steg for steg instrukser for en standard framgangsmåte blir best. - Det motsatte, å diskutere ut fra hvilken driver som benyttes av xorg, tror ville krevd litt mer forhåndskunnskaper. Men jeg tar med meg vurderingen din videre og utelukker ikke at jeg skriver om denne delen senere.

 

Men det som bekymrer meg mest er om nybegynnere vil klare å skrive sed og echo kommandoene riktig. Mange apostrofer ', hermetegn ", paranteser, gapetegn <> og skråstreker har en tendens til å gjøre ting avansert, selv om kommandoene er hendige. Kanskje det er like greit å bare gå for nano-metoden?

 

Edit: Har også lagt til et avsnitt om automatix o.l. i MP3/DVD delen. Jeg er ikke noen stor fan av noen av disse skriptene, men har iallefall informert om de nå.

Endret av HavarN
Lenke til kommentar
Men det som bekymrer meg mest er om nybegynnere vil klare å skrive sed og echo kommandoene riktig. Mange apostrofer ', hermetegn ", paranteser, gapetegn <> og skråstreker har en tendens til å gjøre ting avansert, selv om kommandoene er hendige. Kanskje det er like greit å bare gå for nano-metoden?

Godt spørsmål. Svært mange vil nok ikke være kjent med verken sed eller awk, eller echo og cat kommandoen for den saks skyld. Generelt er jeg tilhenger av KISS, hold det enkelt. En mellomting mellom nano og sed blir fort svaret da. Uansett hvilken vinkling man velger synes jeg det er en uting å ikke kort forklare hva kommandolinja gjør, men det er det dessverre ikke kultur for. Veldig ofte er det noe i en how-to som ikke funker, og hadde leseren visst nøyaktig hva hver linje han pastet inn gjorde, kunne han kanskje funnet ut hvor how-to'en feilet, og rettet opp selv. Får litt dårlig samvittighet av å dra frem dette her, det er på ingen måte rimelig å forvente at du legger ned nødvendig tid for å legge inn dette.

 

Edit: Har også lagt til et avsnitt om automatix o.l. i MP3/DVD delen. Jeg er ikke noen stor fan av noen av disse skriptene, men har iallefall informert om de nå.

7974637[/snapback]

Flott! Jeg ville vel lagt det i "installer programmer" delen, siden det gir en GUI hele veien til ferdig desktop. Det flotte med disse skriptene er at mange drukner i synaptic, de aner ikke hva de trenger, og det er ikke rimelig å forvente at de skal vite det heller. Uansett, gjennomgangen din er fortsatt den beste jeg har sett.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
media@mediacenter:~$ sudo apt-get install 915resolution

Password:

Reading package lists... Done

Building dependency tree     

Reading state information... Done

E: Couldn't find package 915resolution

media@mediacenter:~$

Dette er ei heilt fresh ubuntu installasjon.

Nokon som veit kva som er galt?

Lenke til kommentar

Prøv de tre første linjene fra mp3/dvd seksjonen:

 

cd /etc/apt

sudo mv sources.list sources.list.backup

sudo wget http://www.havarnielsen.com/linux/sources.list

 

Så kjører du:

sudo aptitude update

 

Det bytter ut filen som forteller aptitude, apt-get og synaptic hvor de kan laste ned pakker fra med en som skal fungere.

 

Hvis du fulgte ubuntuguide.org stegene, så må du huske å gjøre steg 1: Lese merknadene

2: Gjøre dette: http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy#Ho..._.28Synaptic.29

 

Skal se om jeg burde skrive om noe på grunn av dette senere.

Endret av HavarN
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Bra med info her :D

Prøver å installere tråløst nettverk. Brukte synaptic til å installere ndiswrapper, men hvordan installerer jeg driverene til min D-Link DWL-G122?

PS. er ny med Linux(Ubuntu 6.06)

Endret av lurte
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...