Gå til innhold

Diskusjon: Hva kan gjoeres med Palladium?


Anbefalte innlegg

Refererer til gammel artikkel paa theregister.

Hvordan ser dere selv paa hvilken rolle Palladium kommer til aa spille paa hjemme- og bedriftsmarkedet?

Og hvis det vaerste skjer, vil det bli aktuellt aa importere "pirat-lagde" deler?

Tror dere at folka bak Palladium virkelig klarer aa tvinge forbrukerne til aa akseptere det?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg ser ikke helt problemet med palladium... annet enn at mange av disse sensasjonsaktige internett avisene gjør en stor sak av det. I første omgang skal du i følge Intel kunne deaktivere funksjonen, tipper det svinner hen med serie saken som Intel prøvde å innføre engang.

 

Jeg mener også at jeg så at han Linux fyren(Torvald Linus) ville støtte palladium... men så er det vel strengt tatt ikke er software problem.

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-12-02 07:52, skrev kindings:

Jeg ser ikke helt problemet med palladium... annet enn at mange av disse sensasjonsaktige internett avisene gjør en stor sak av det. I første omgang skal du i følge Intel kunne deaktivere funksjonen, tipper det svinner hen med serie saken som Intel prøvde å innføre engang.


Jeg mener også at jeg så at han Linux fyren(Torvald Linus) ville støtte palladium... men så er det vel strengt tatt ikke er software problem.


 

Det er det de sier... Jeg tviler sterkt på at dette kan fullt deaktiveres. På sikt vil det i allefall ikke kunne deaktiveres i det hele tatt; de finner bare på en unnskyldning (som "sikkerhet" nå) for å ha det aktiv hele tida. Men som du sier, "i første omgang"... Og det kommer med Intels Prescott-kjerne. Gates sjøl regner med at i 3. generasjon Palladium er det først 100% aktivt. Når blir dette? 2004? 2005? 2006? Uansett, er det ikke lenge til.

 

Den store saken her er at et eller flere store firmaer kan gjøre hva de vil med PC'en din. De kan sperre dine dokumenter som er skrevet i f.eks. en tidligere versjon av Word slik at du oppgradere, innhold i dokumenter kan de kontrollere/ sjekke. "Hvorfor skal de gidde å gå inn på akkurat PC'en min[/]" tenker du sikkert nå. Det er sant nok; det sitter sikkert ikke en kar dedikert til bl.a. PC'en din, men at han har lagd et skript som jevnt kjøres og sjekker PC'en din for det som i deres øyne er umoralsk, ulovlig og "terroristaktig", det må du regne med.

 

Når det gjelder Linus, så veit jeg ikke, men jeg håper ikke og tviler på at han vil støtte det, iallefall ikke uten videre.

 

Poenget her er at vi som forbrukergruppe er generelt (altså gjennomsnittet) for naive. Vi godtar ting i IT-verdenen altfor lett i forhold til andre ting. Ville du f.eks. ha akseptert at bilen din, la oss si en BMW, kunne ville kjøre med bensin fra Esso? Eller spille CD'er som først måtte være BMW-godkjente?

Lenke til kommentar

Vel.. synes folk blir litt vel paranoide her.. Greit.. teknologien er i stand til å gjøre det dere sier... MEN. Lover og regler vil sette en kjapp stopper for det. Jeg tviler på at hverken datatilsynet eller det norske rettsvesen vil tilate det.

 

Vi har tross alt noe som heter privatliv her i landet...

 

Ptomania

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-12-02 12:05, skrev aurstad:

Er AMD med på denne konspirasjonen også eller er det bare Intel?



Ja, AMD er med i TCPA-initiativet. Dei tør sikkert ikkje anna i frykt for at td. Hollywood-filmar berre skal kunne spelast av på 'sikre' maskiner.

 

Ptomania: norske lovar og reglar set nok ein stoppar for slikt i dag ja, men det gjorde det i amerikansk lovgivning inntil for ikkje lenge sidan og. Eit litt stort terrorangrep mot EU så blir det fort tillate å overvåke det meste her og.

 

Men det er ikkje overvåkninga som bekymrer meg i første omgang, det er heller moglegheita for at andre skal kunne bestemme kva eg kan kjøre på maskina mi og kva slags produsent som må stå bak det eg kjøper av maskinvare.

 

[ Denne Melding var redigert av: pekle på 2002-12-02 12:48 ]

Lenke til kommentar

Det er interassant at noen nevner serienummeret som Intel prøvde å innføre med Pentium 3. Det ble som kjent ingen suksess. Denne gangen har Intel alliert seg med Microsoft, AMD, IBM, m.fl. i et konsortium. (Dette er en vanlig Intel-strategi.) De driter seg ikke ut to ganger.

 

I første omgang vil TCPA være skrudd av som default (dit har allerede kommet), så vil det være skrudd på som default, men med mulighet til å skru av. Så forsvinner den muligheten. I første omgang snakker vi om en egen brikke på hovedkortet, som sikkert kan omgås med en "modchip"; 2. generasjon vil integreres inne i prosessoren (fra både AMD og Intel). I første omgang vil de som velger TCPA-hardware og Palladium-operativsystem få store fordeler. Bl.a. Billige filmer fra Hollywood direkte til PC-en. Så innfører Microsoft månedlig avgift på Word. Så kommer den første dommen hvor det fastslås at et "ulovlig" dokument skal fjernes automatisk fra alle datamaskiner i hele verden. Så kan du plutselig ikke kjøre Linux og annen fri programvare lenger, fordi ingen har betalt for å få den sikkerhetsklarert.

 

Når det gjelder lover og regler, er det mer sannsynlig at teknologien vil bli påbudt enn forbudt. Terror og barneporno er godsaker for de som ønsker mer overvåkning og kontroll. Senator Fritz Hollings i USA har gjort det til sin livsoppgave å få TCPA påbudt i alt elektronisk utstyr, derav navnet "Fritz"-brikken, som overvåkningsbrikken på det nye hovedkortet ditt vil hete. Det kan altså bli ulovlig å selge maskinvare uten TCPA, og ulovlig for forbrukere å fjerne beskyttelsen. Vi kan jo håpe at EUs lovgivere er mer fornuftige enn USA, men jeg ville ikke ha gamblet på det.

 

Det er vi forbrukerne som bestemmer TCPA/Palladiums skjebne. Sitter vi på rompa og tror at alt går bra, kan jeg garantere at det ikke gjør det. Dersom vi "paranoide" står på og sprer informasjon om problemet, får vi forhåpentligvis i framtiden høre: "Hva var det vi sa. Verden gikk ikke under. Paranoide tullinger..." Utakk er verdens lønn.

 

Hva TCPA/Palladium kan brukes til av gode og dårlige formål, er egentlig ikke så interessant. Vi snakker her om ett minneområde, og funksjoner i hardware, i din datamaskin, som ikke du på noen måte har tilgang til eller kontroll over. Root/administrator-privilegier gir deg ikke lenger tilgang til alle funksjoner og data i din datamaskin. Det er alt jeg trenger å vite.

 

I denne sammenhengen er det bedre å være paranoid enn å være naiv.

 

Mer informasjon:

TCPA/Palladium FAQ (norsk versjon)

Avansert, nøytral, teknisk informasjon om TCPA og Palladium

 

LeD

Lenke til kommentar

Linus blir vel tvungen til å innføre det, ettersom Palladium vil nekte å kjøre Linux etterkvart dersom det ikkje støtter det.

 

Palladium er vel berekna til å passe på at kun Palladium verifiserte program kan kjøre på prosessoren......

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-12-02 15:10, skrev heraldo:

vil ikke det vært fordelaktig at alternative produsenter unngår bruk at slik teknologi og blir populære i hardcore datafreak-miljøer (
sic!
)


 

Det spørs om noen hardware-produsenter har råd til å lage produkter som ikke fungerer med Microsoft Windows.

 

Jeg håper forøvrig at det ikke bare er "hardcore" datafriker som har interesse av denne problemstillingen. Dette angår alle, og ikke minst dem som kjøper PC på Elkjøp.

 

Quote:


Den 2002-12-02 15:13, skrev kosh:

Linus blir vel tvungen til å innføre det, ettersom Palladium vil nekte å kjøre Linux etterkvart dersom det ikkje støtter det.


 

Palladium er en funksjon som vil inkluderes i framtidige operativsystem fra Microsoft, så det kan ikke stoppe Linux. Men TCPA, som er hardwarestøtten som hindrer deg i å "hacke" din egen datamaskin, vil i en framtidig versjon kunne skape trøbbel. Hvis alle binære filer må være sertifisert for å kunne kjøres, og sertifiseringen koster mye penger: Hvem betaler for sertifiseringen av Linux? (Du kan forøvrig glemme å kompilere og endre på programmer selv, og da forsvinner jo vitsen med GPL.)

 

LeD

Lenke til kommentar

Quote:


...

Det er vi forbrukerne som bestemmer TCPA/Palladiums skjebne. Sitter vi på rompa og tror at alt går bra, kan jeg garantere at det ikke gjør det.

...

Det spørs om noen hardware-produsenter har råd til å lage produkter som ikke fungerer med Microsoft Windows.

...


 

Eh...

Ja. Hva kan _gjoeres_ med Palladium?

Worst-case scenario: Ingenting kjoept etter 200x er TCPA / Palladium fritt.

Hva gjoer man? Lager Beuwolf-clustere av utrangert maskinvare?

Avg. scenario: Illegale deler kan kjoepes etter 200x, med begrenset mulighet for aa utveksle ting og tang og delta i nett-ting.

Hva gjoer man?

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-12-03 07:04, skrev DrDoogie:

Hva gjoer man?


 

Det viktigste er å informere flest mulig om problemene med TCPA og Palladium. Planen er nemlig å snike dette inn i hjemmet til uvitende Elkjøp-PC-kjøpere, gjerne kamuflert som nye fantastiske funksjoner.

 

Hvis folk flest har hørt om, og er litt skeptiske til TCPA-hardware og Microsofts Palladium, vil det forhåpentligvis gå ut over salget av disse produktene.

 

Intels prosessorer med serienummer ble en fiasko, nettopp pga. reaksjoner fra forbrukerne. Denne gangen kommer de som sagt mye sterkere, og da må reaksjonene også være sterkere.

 

Dette problemet må tas tidlig. Vi må ikke vente og se om det faktisk blir så ille som det er spådd. I første fase, når det fortsatt er mulig å skru av funksjonene, eller velge produkter uten, må vi få folk til å gjøre nettopp det.

 

Selskapene bak TCPA og Palladium er jo tross alt ute etter å tjene mest mulig penger. Da selger de selvsagt det kundene vil betale for, med mindre kundene står med åpne armer, klare til å ta imot alt de kommer med.

 

LeD

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-12-03 15:39, skrev glabba:

Hvorfor skulle du kjøpe programvare med støtte for TCPA hvis du ikke vil kjøpe hardware som støttter det da?


 

Programvare som vil støtte/kreve TCPA inkluderer bl.a. Microsoft Windows. Dersom det er nok mennesker som sier nei til TCPA/Palladium, og er villige til å bruke alternativ hardware og programvare, vil nok en eller annen bedrift oppdage dette markedet, og tilby slike produkter.

 

Jeg kjenner ikke til at VIA, som ble nevnt tidligere, er med i TCPA-klubben. Apple står i hvert fall utenfor. Kanskje vi må kjøpe oss Mac? :wink:

 

LeD

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...