Gå til innhold

Hvordan forårsaker vi at ozonlaget blir tynnere?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

såvidt eg veit reagerer ozonet med Forurensing i luften i noen kjemiske reaksjoner, trur det går på hydrokarboner eller noe i den dur :p husker ikkje heilt..

 

Edit:

fant noe om det på www.wikipedia.com, trur eg hadde litt feil..

 

Reduksjon av ozon med KFK

 

I stratosfæren pågår det en stadig veksling mellom oksygen, O2- og ozon, O3-molekyler. Enkelte halogener, særlig klor og brom, fungerer som katalysatorer som påvirker dette kretsløpet, og hindrer danningen av ozon. Det blir derfor antatt at tilstedeværelsen av halogener i stratosfæren er årsak til en reduksjon i mengden ozon. Noe av årsaken er utslipp av klorfluorkarboner, såkalte KFK-gasser, som blant annet har blitt brukt som drivgass i spraybokser, som kjølevæske i kjøleskap og i en lang rekke andre produkter.

 

Ultrafiolett stråling i spektrumet rundt 242 nm bryter ned KFK slik at det blant annet oppstår et fritt kloratom. Dette tar bort et oksygenatom fra ozonmolekylet og blir til ClO. Dersom dette treffer på et fritt oksygenatom blir oksygenet avgitt og kloratomet er fritt igjen. Dette betyr at ozon blir omdannet til surstoff. Denne prosessen kan gjentas mange hundre eller tusen ganger for hvert enkelt kloratom.

Cl + O3 → ClO + O2

ClO + O3 → Cl + 2 O2

Endret av Tygg3n
Lenke til kommentar
Ellers har vi vel fått kontroll på ozonlaget igjen

Jeg hører det er enkelte som hevder det. Men det eneste vi har fått sånn noenlunde kontroll over er utslippet av KFK-gasser (som nå er forbudt å bruke i de fleste land i verden). KFK-gassene er imidlertid svært kjemisk stabile og nedbrytingen av dem går uhyre langsomt, spesielt så høyt oppe i atmosfæren som ozonlaget befinner seg. Det antas derfor at ozonlaget ikke vil kunne normalisere seg før om i hvert fall femti til hundre år. Og da tenker man kun på virkningen fra KFK-gassene. Men det finnes andre faktorer også.

 

Ozonlaget endres også av naturlige fenomener i atmosfæren som varierer i forhold til temperatur, altså årstider. På vinteren brytes ozonlaget ned av skarpe små ispartikler, disse finnes det flere av over Antarktis (sydpolen) enn over Arktis (nordpolen). Derfor er ozonhullet større over Antarktis enn over Arktis. Heldigvis er det lengre fra sydpolen til bebodde områder enn rundt nordpolen, så få mennesker blir berørt av ozonhullet i syd. Utover sommeren repareres ozonlaget helt eller delvis igjen, men problemet i de siste tiårene har vært at sommer-repareringen er mindre enn vinter-nedbrytingen.

 

Forurensingspartikler fra flyeksos gjør også at det dannes flere iskrystaller høyt oppe i atmosfæren. Heldigvis skjer de fleste innenlandsflyvninger i bare rundt 10 kilometers høyde, et godt stykke under ozonlaget. Men langdistanseflyginger, f.eks over Atlanteren, skjer i 15-20 km høyde, og det er delvis i samme høyde som ozonlaget befinner seg. Flyeksos er derfor også en vesentlig kilde til nedbrytingen av ozonlaget. Så selv etter at KFK-gassene er nedbrutt vil det fortsatt være menneskeskapte kilder til ozonnedbryting. Dessverre.

 

Den "kontrollen" du nevner går ut på at endringen i ozonhullstrørrelsen ikke lengre øker fra år til år, men at økningen nå begynner å bremse opp. Ozonhullene blir altså fortsatt større, men ikke like fort som på det verste. Dette er den "kontrollen" forskerne snakker om. Men det vil fortsatt være behov for UV-varsler på TV-en i mange tiår framover.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...