Gå til innhold

Mulig å kolonisere andre planeter?


Anbefalte innlegg

Teoretisk høres det ikke så vanskelig ut. Bare send noen mennesker til en beboelig planet og la dem bygge et nytt hjem. Men når en begynner å se på hva vi egentlig trenger, virker det nesten umulig.

 

Å finne en beboelig planet med riktig atmosfære, riktig tyngdekraft, pluss alle dyr og planter vi trenger til mat, er vel ganske urealistisk? Iallfall uten å dra flere tusen lysår ut i rommet. En annen mulighet er å finne en ung planet med primitivt liv som bruker en eller annen form for fotosyntese. En tredje mulighet er å finne en planet som opprinnelig ikke er egnet for liv, men kan terraformes.

 

Siden det å finne en beboelig planet i nabolaget er urealistisk, ser vi bort fra den muligheten, men la oss være opptimistiske og si at vi finner en planet med primitivt liv ca. 50 lysår borte. Planeten har liv som skaper oksygen, den har også ozon i atmosfæren for å beskytte mot ultrafiolett stråling, og en middeltemperatur omtrent som Jorden.

 

Første problemet blir selvføleglig å komme dit. Vi ser bort fra "superteknologier" som warp og ormehull, men la oss si at vi om hundre år har teknologi som gjør oss i stand til å dra med 50% av lyshastigheten.

 

Siden planeten er så langt unna, må kolonien være selvforsynt. Det vil si at vi må ta med oss planter og dyr/fisk til mat, andre planter og dyr/fisk for å gi dyrene mat, innsekter for å bestøve plantene, sopp og bakterier for å starte forråtnelesen av død materie, osv osv. Vi må også selvfølgelig ta med nok av alle artene slik at vi unngår innavl. Ville det være mulig kolonisere en slik planet, og hvordan skal vi gjøre det?

 

Edit: Lyshastigheten, ikke lydhastigheten! :wallbash:

Endret av Splitter P. Inegal
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hvis planeten allerede har ozon og luft og vann og alt det der, så har den sikkert noen insekter, kanskje tilogmed dyr som er der.

 

Da mangler du vel bare 1 ting: Mennesket.

7760379[/snapback]

 

Planeten i eksempelet har bare enkle livsformer som primitive bakterier og liknende, men selv om vi skulle være så heldige å finne en planet med dyr og insekter, er det ikke nødvendigvis en enkel sak å kolonisere den. Ville vi f.eks klare å overleve i et helt fremmed økosystem? Tenker da spesielt på alle de bakterier som finnes (og kanskje minst like viktig), ikke finnes på en fremmed planet. Noen "snille" bakterier trenger vi vel for å overleve?

Lenke til kommentar

Lange opphold i romstasjoner har vist at menneskene ikke tåler vektløs tilstand i det lange løp, men det kan godt hende vi tåler litt lavere eller litt høyere tyngdekraft enn den vi har på Jorda. Lange opphold på en framtidig månebase (hvor tyngdekraften er 1/6 av den vi har på Jorda) bør kunne gi svar på om mennesker faktisk kan leve på planeter med relativt lav tyngdekraft. Månebasen blir også et nyttig laboritorium for å finne ut hva framtidige stjernefarere faktisk må ha med seg på turen.

 

Et lukket økologieksperiment ble satt i gang for noen år siden, på Jorda, men jeg finner dessverre ingenting om dette på nettet nå. Het det "The World" tro? Uansett vet man allerede nå ganske mye om hvor stort og komplekst et hermetisk lukket mini-økologisystem må være for at mennesker skal kunne overleve i et slikt lukket miljø i mange år (bare reisen kommer til å vare i mange lange år).

 

Terraforming er foreløpig bare på tegnebrettet, men det har vært snakk om å bruke Mars som et testmiljø. Hvis videre undersøkelser av den røde planeten ikke påviser primitivt liv, så vil en slik terraforming av Mars kunne utføres uten å sette lokalt liv i fare. Men hvis videre undersøkelser faktisk påviser enkle livsformer der, så må det diskuteres om en slik terraforming er etisk og vitenskaplig forsvarlig.

 

Antagelig vil de første terraformingene ikke gjelde en hel planet, men heller begrensede lokaliteter, f.eks i form av digre drivhus.

 

Om dette faktisk vil kunne skje vil jeg svare et ubetinget ja. Jeg tror det vil bli mulig å utføre denne typen kolonisering og terraforming langt inn i framtiden. Men ikke i vår egen framtid. Jeg tipper at ingen nålevende personer vil oppleve nyheten om at en gruppe mennesker har laget en levedyktig selvforsynt koloni på en annen planet. Det er snart førti år siden Niel Armstrong satte sin fot på Månen, og det er fortsatt langt fram til en eventuell månebase. Neste skritt kan selvsagt bli en bemannet ferd til Mars, se som etter enda noen årtier kan føre til opprettelsen av en enkel rombase på Mars, men selv den vil være avhengig av forsyninger fra Jorda den første tiden.

 

Så jepp, jeg tror det er mulig, men nei, jeg tror ikke noen av oss vil oppleve at det skjer.

Lenke til kommentar

Vel, vi kan sende maskiner som spyr ut drivhusgasser på mars så en globalomvarming skjer og vannet under bakken og polene smelter, så kan vi plante planter og etter vi så får vi oksygen og et ozonlag etter som oksygenet vil slå seg sammen oks.3

 

osv

Endret av vjhn90
Lenke til kommentar

Mars har ett stort problem: Planeten har (nesten) ikke noe magnetfelt. Noe som betyr at hver gang solen spyr ut litt flere partikler enn vanlig, så blir de ikke avledet av magnetfeltet, men kan "blåse bort" hele atmosfæren.

 

Ang. oksygen: Hvor mye av mars'es overflate er oksydert? I allefall på jorden tok det (så vidt jeg husker) bortimot en milliard år å oksydere alt jernet etter at oksygenproduksjon hadde startet. Først når dette hadde skjedd, begynte oksygennivået i atmosfæren å øke.

Lenke til kommentar

Det største problemet med terraforming av Mars er nok at den lave tyngdekraften gjør atmosfæren svært tynn. Et annet alvorlig problem med Mars er at den mangler et beskyttende magnetfelt, så terraformingens planter og dyr vil bli utsatt for ødeleggende partikkelstormer fra Sola og verdensrommet.

 

Eneste grunnen til at Apolloferdene gikk så godt som de gjorde var at de hadde griseflaks og unngikk solstormer. Hadde månefarerne blitt utsatt for en normalt kraftig solstorm ville de blitt grillet, for metallskroget gir dårlig beskyttelse.

 

Framtidens romfarkoster (bl.a NASAs splitter nye Orion-program) vil derfor ha et beskyttende lag med vann, is eller stein i skroget. Dette er stoffer som beskytter godt mot partikkelstrålingen.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...