Gå til innhold

Hvorfor har vi mange forskjellige typer skruer?


Anbefalte innlegg

Dette problemet har holdt meg søvnløs i flere uker.

 

Jeg har grublet lenge, lenge, lenge på det - men har ikke funnet noen logisk løsning.

 

Derfor henvender jeg meg til dere her inne, for kanskje er det en her som har en brennnende interesse for skruer og kan svare meg på: Hvorfor har vi flere typer skruer? Det skaper kun problemer i hverdagen, og til nå har jeg ikke funnet et godt argument for hvorfor man skal ha flere typer.

 

Hvilke egenskaper har en stjerne-skrue i forhold til en flat-skrue? Er det en grunn til at en ingeniør som setter sammen f.eks. en tv velger den ene fremfor den andre? De ser jo helt identiske ut, bortsett fra toppen - og jeg er nesten sikker på tv'en ville fungert like bra med en annen type skrue.

 

 

Noen synspunkt?

 

Edit: Jeg snakker ikke om størrelsen. Jeg har full forståelse for at man velger større typer skruer når man bygger hus, enn det man velger på et par briller.

 

Edit2: Vi kan kanskje få opp en poll og se hvilken side folk er på. Stjerneskruing eller flatskruing?

Endret av EvenT
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sikkert penger..?

 

7669273[/snapback]

Nja...skeptisk

 

Tviler sterkt på at flatskrueproduksjon er billigere enn stjerneskrueproduksjon, eller visa versa. Kanskje det koster litt mindre å lage stjerneskruer enn flatskruer, siden man bruker mindre metall, men det gir neppe et stort utslag på budsjettet.

 

Kanskje det er et sleipt triks fra verktøybransjen. Man må jo ha dobbelt så mange skrujern, og pengene går rett tilbake til verktøyindustrien.

Lenke til kommentar

Det som er leit med torx er at når de blir fulle med drit, så er det vansklig å få den helt ned og godt nok feste. Torx med senterring er jo satan sjøl!

 

Jeg liker best å bruke pipesett, men ser at det ikke funker bra på små skruer. Og flat skrutrekker på veldig små skruer.

Bryr meg egntlig ikke så veldig mye om det, da man somregel har endel bits i verktøyskrinet.

 

Det som jeg synes er irriterende er forskjellen på stjerneskruene. At noen har spissere vinkling enn andre. AERGH å irriterene det er å runde en skrue fordi man ikke har perfekt bits!

 

edit: En ting som er bra med skruer med et enkelt spor, er at det er lettere å åpne de mcgyver måten med en nøkkel eller annet rask man finner :)

Endret av RIP
Lenke til kommentar

Skal du skru skruene mye ut og inn vil jo stjerneskruer være det beste, da kraften blir fordelt, og det derfor ikke sliter så mye på skruen. Stjerneskruer er også lettere å skru siden skrujernet ikke så lett hopper ut. Hvorfor vi har flatskruer vet jeg ikke helt, men før var det vel det det gikk i, så da må de vel fortsette å produsere det helt til alle har fått skaffet seg stjerneskrujern....ehm...nei, jeg vet vel egentlig ikke.

Lenke til kommentar

Det som irriterer meg mest med umbracoskruene, er at det er så mange forskjellige mål på umbraco-"trekkern"... Noen har 1/4, andre 6mm, og noen står det bare et tall på.. Det fører til at man alltid tar tar feil, og dermed sliter istykker skruen slik at man aldri får den løs! Eller at de fleste av stjerneskruene er av så dårlig kvalitet at man skrur de i stykker.. Torx er også litt tullete, for det ser ut som stjerne og umbraco, men neeeida, man må jaggumeg kjøpe enda et sett med trekkere for å få løs noe.. :(

 

Her er forøvrig alle de forskjellige ;)

Lenke til kommentar

Jeg liker best flatskruer. Greit at de er bitte litt vanskeligere å skru inn, men hvis man ikke har skrujern (Som hender) er det veldig enkelt å finne en erstattning. Med stjerneskurer derimot blir det mye vanskeligere.

 

Det må jo være to forskjellige firmaer for lenge siden som som konkurerte om hver sin type skruer, og ingen klarte å få monopol. Så etter hvert har bare alle skrueprodusenter begynnt å lage begge deler.

Lenke til kommentar

Etter 2 år i jernvarebransjen kan jeg komme med følgende konklusjon.

 

Skruer med flatspor brukes stort sett bare av elektrikere.

Stjernespor bør kun brukes på gipsskruer.

Torx er genialt.

 

 

Og sist men ikke minst:

Bruk 5 sekunder ekstra på å sjekke at du bruker riktig bits/skrutrekker, og du får en mye enklere jobb og slipper ødelagte spor på skruene.

Lenke til kommentar
Jeg syns flat-skruer tåler mer en stjerne-skruer, jeg slite alltid av stjerneskruer.

7673850[/snapback]

Du har du sikkert feil skrujern. For dei som er spesiellt interessert, http://en.wikipedia.org/wiki/Screw

 

Torx er genialt, får du dritt nedi skrua er det ikkje verre enn å rense den. Med torx får du brukt momentet på skrua utan å måtte legge heile kroppsvekta på den (stjerneskruer). Unbrako (n ja, finnes ikkje noko m her) fungerer også ganske greit, du kan konsentrere kreftene på skrua, men blir det for smått kan dei fort hoppe i sporet med litt rust og då er det slutt på moroa.

 

Om eg har verktøyet tilgjengeleg brukar eg som oftast riktig bits, men vanlegvis er eg ute å jobbar og har eitt stjerneskrujern på meg og tre flattskrujern, blitt ein del banning. :whistle:

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...