Gå til innhold

Alkoholtråden - En liten guide.


L@sse

Anbefalte innlegg

Mange er uvitende om det som innebærer alkohol, sett bort i fra det å helle innpå på fest. Her kan du spørre om alkoholrelaterte spørsmål, komme med nyttig informasjon (til førsteposten?), og poste erfaringer med alkohol.

 

Hva er alkohol, og hvordan fremstilles den?

Det vitenskapelige navnet for alkoholen/spriten vi finner i øl, vin og brennevin som blir solgt over disk i Norge er etylalkohol, eller etanol. Dette stoffet blir fremstil ved gjæring av sukkeret i for eksempel mais, korn, frukter, poteter, og honning. Drikkevarer som øl og vin blir fremstilt ved ren gjæring. Når alkoholkonsentrasjonen når 15-18% dør gjærcellene, og gjæringen stopper opp. Øl, rødvin og hvitvin kan derfor ikke ha større alkoholprosent enn 15. Brennevin – som rom, gin, konjakk, whisky og akevitt, fremstilles ved destillering. I destilleringen blir alkoholen

konsentrert gjennom flere prosesser. Brennevin kan derfor ha en mye høyere alkoholprosent og har vanligvis alkoholprosent på mellom 22 og 45%. Det sterkeste brennevinet man får kjøpt på vinmonopolet har 60% alkoholinnhold.

 

Hvordan absorberer alkohol?

Alkoholen går spesielt raskt (blir absorbert) i blodet hvis du drikker den på tom mage. Dette kan føre til en ukontrollert og ubehagelig promille, der man lett kan bli dårlig. Derfor blir man rådet til å spise skikkelig før, eller mens, man drikker alkohol. Å drikke vann mens man drikker alkohol er også en smart måte å beholde kontrollen på promillen.

 

Hvor mye alkohol tåler vi?

Hvor mye alkohol man tåler og hvor fort den blir tatt opp i blodet varier veldig fra person til person, men menn tåler generelt mer enn kvinner.

 

Hvor raskt forbrenner alkohol?

Forbrenning er når alkoholen forsvinner fra blodet. Kroppen forbrenner jevnt, med omtrent 0,15 promille per time. Når man har drukket en del alkohol bør man aldri kjøre bil eller moped før minst 12 timer etter at man tok siste drinken. Det finnes ingen spesielle tiltak som kan øke forbrenningen.

 

Hva er promille?

Mengden alkohol i blodet blir målt i promille, som betyr tusenedel. En promille betyr altså at en tusendel av blodet er alkohol, det er en ml ren alkohol per liter blod. Når man drikker alkohol kan det allerede etter kort tid påvises alkohol i blodet. Promillen kan måles ved pusteprøve eller blodprøve.

 

Hvordan blir man påvirket av alkohol?

Virkningen alkohol har på kroppen og hjernen er forskjellig fra person til person, og varierer selvsagt ut i fra hvor høy promille man har. Virkningen er dessuten uberegnelig, en gang man drikker kan man hygge seg og danse, mens man neste gang blir aggresiv og havner i slåsskamp. Virkningen av sprit eller annen alkohol man drikker raskt kan forsterke virkningen på en ofte ubehagelig måte. Generelt blir man påvirket omtrent som dette:

  • Ved 0,5 promille begynner man å kjenne seg påvirket, humøret kan endre seg litt.
     
  • Ved 1 promille begynner man å bli ustø og den kritiske sansen reduseres.
     
  • Når man når 1,5 promille får man ofte problemer med hukommelsen og balansesansen, man er svært ustø.
     
  • Ved 2,0 promille er man svært beruset og har sterkt redusert kontroll på hva man tenker og gjør.
     
  • 3,0 promille er livsfarlig, man kan miste bevisstheten, miste kontroll på kroppens funksjoner. Som foreks. Urinblæren, eller få alvorlige skader på indre organer.

Hva er alkoholisme?

Alkohol er avhengighetsskapende hvis man drikker for ofte og ofor mye. Avhengighet (alkoholisme) skader indre organer og hjerne og går utover personens evne til å fungere fysisk, psykisk og sosialt.

 

 

Tørre fakta:

 

Alkoholprosenten i de forskjellige drikkevarene, og anbefalt mengde per glass

Tabellen under viser alkoholinnholdet i ulike drikker og mengde alkohol per glass eller serveringsenhet. Du ser i høyre kolonne at et glass vin gir om lag like mye alkohol som et glass pils og en drink brennevin – om lag 12-15 gram. Dette kalles en standard alkoholenhet eller serveringsenhet.

 

post-73595-1168170756_thumb.jpg

 

Alkohol gir forholdsvis mye energi, 1 gram alkohol gir 7 kcal (29 kJ). Flere alkoholholdige drikker inneholder også en del sukker. Alkohol kan representere en betydelig energikilde for dem som inntar alkohol daglig.

 

Alkoholforbruk i Norge

I perioden 1993-2000 økte alkoholforbruket i Norge med 20 prosent, det var økning i alle grupper i befolkningen. Menn og kvinner med høyest inntekt drikker mest alkohol. Geografisk er forbruket i Oslo og Akershus høyest. Det går fram av en intervju-undersøkelse blant voksne over 24 år. Det virkelige alkoholforbruket er noe større enn det som rapporteres i spørreundersøkelser.

 

Blant menn og kvinner over 60 år er det henholdsvis 17 og 30 prosent som ikke drikker alkohol i det hele tatt. For andre aldersgrupper er tallene bare en tredel av dette.

 

Gjennomsnittlig debutalder for alkohol synes å være stabil i Norge med omkring 14,5 år for øl og 15 år for vin og brennevin. På siste halvdel av 1990-tallet steg alkoholforbruket blant unge fra om lag tre til 4,5-5,0 liter ren alkohol per år.

 

Måling av alkoholkonsentrasjonen i blodet

"Promillen" kan måles ved hjelp av pusteprøve eller blodprøve. Pusteprøver vil alltid være mer usikre enn en blodprøve. Derfor sørger politiet for blodprøve i saker som kan føre til rettslig påtale. I noen typer saker, for eksempel veitrafikksaker, har man lagt til grunn at måling av alkoholkonsentrasjonen ved hjelp av pusteprøver er "godt nok" dersom denne konsentrasjonen er målt med et presisjonsinstrument.

 

Lovbestemmelser for bil- og båtførere

Selv små alkoholinntak kan nedsette kjøreferdighetene. Bilførere kan høyst ha 0,2 promille alkohol i blodet, førere av fritidsbåter kan høyst ha 0,8 promille.

 

 

Diverse artikler:

Helsenytt - Kvinner og alkohol

Helsenytt - Alkohol og vold

Forskning.no - En øl om dagen

Forskning.no - Tåler mindre alkohol i varmen

 

Kilder:

Ung.no - offentlig informasjon for ungdom

Wikipedia.org

Apéritif

Nasjonalt folkehelseinstitutett

 

Alkoholrelaterte tråder på forumet:

Din beste drinkoppskrift

Ditt forhold til alkohol

En aldeles fortreffelig whiskytråd

Hva slags øl liker du?

Endret av L@sse
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Suverent. Er sikkert ikke så mange som vet så mye om dette. Fant noe jeg tror er en liten bommert.

 

Hva er promille?

Mengden alkohol i blodet blir målt i promille, som betyr tusenedel. En promille betyr altså at en tusendel av blodet er alkohol, det er en gram ren alkohol per liter blod. Når man drikker alkohol kan det allerede etter kort tid påvises alkohol i blodet. Promillen kan måles ved pusteprøve eller blodprøve.

 

bør vel være samme måleenheter. 1 mm

Lenke til kommentar

men.. bortsett fra i karsk, så er jo ikke (egne erfaringer) større alkoholprosent = større nytelse. En mellomting er det som skaper nytelsen for min del. Pils er etter min smak best rundt 4,5 - 5,6. Mens mørkere øltyper lett kan ha høyere styrke (chimay, orval osv). En schnaps/dram blir nødvendigvis ikke noe bedre om man øker styrken over 40%.

Lenke til kommentar

Du har vel ikke tilfeldigvis en kilde på at det over 60 % betegnes som narkotika?

 

60 % er vel mer enn nok for de fleste, vil jeg tro. Grunnen til at jeg lurer, er at de som lager vin selv ofte bruker drikke med 60 %. For å konsentrere det enda mer, kunne det kanskje vært greit med høyere alkoholprosent i spriten?

Lenke til kommentar

Fant dette.

 

"Brennevin lages ved destillasjon av alkoholholdige væsker. Vanlig brennevin har ca. 22-45 % alkohol i seg, mens noen sorter kan komme helt opp i 75 %. Væsker som har over 60 % alkohol i seg regnes som sprit og er ulovlige i Norge."

 

Men regnes som sprit...? Tror nok ikke det er veredens sikreste kilde, da.

 

 

 

Her er hvertfall en del regler osv, men står ingen steder at det regnes som narkotika, bare at det ikke er lov. Hva forskjellen er vet jeg ikke helt.

Endret av Arbakadarba
Lenke til kommentar
Desverre... Det er noe jeg mener å ha lest her på forumet. Beklager om det er feil, skal se hva jeg finner om emnet.

7737946[/snapback]

Har lest det mange steder jeg også, men når jeg nå faktisk sjekket rundt var det umulig (hvertfall for meg) å faktisk finne noe (annet enn folk som påstår det).

 

Men at det er ulovlig er alle enig i.

Lenke til kommentar
Desverre... Det er noe jeg mener å ha lest her på forumet. Beklager om det er feil, skal se hva jeg finner om emnet.

7737946[/snapback]

Har lest det mange steder jeg også, men når jeg nå faktisk sjekket rundt var det umulig (hvertfall for meg) å faktisk finne noe (annet enn folk som påstår det).

 

Men at det er ulovlig er alle enig i.

7737981[/snapback]

 

Jepp, kikket rundt jeg også nå, men fant ikke noe som tilsa det av pålitelige kilder. Men fant ingen spesiell benevnelse på blandinger med over 60% alkhool.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...