Gå til innhold

H.P Lovecraft - Hva synes dere om bøkene?


Anbefalte innlegg

I den siste tiden har jeg begynt å sette meg godt inn i Lovecrafts lille univers som omhandler mange mystiske kryp og kjempevæsner. Det hele begynte egentlig da jeg begynte å spille Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth. Historien i spillet var jo kjempe bra. Så jeg startet med å laste ned noen lydbøker, og ble fanget av magien i disse bøkene med en gang.

Men jeg har egentlig ikke pratet med noen om bøkene til Lovecraft, da det virker som om ingen har hørt om han. Jeg skjønner egentlig ikke det, da jeg trodde Cthulhu historiene var godt kjent.

 

Flere av bøkene hans er jo legendariske. Så med denne tråden tenkte jeg vi(om det er fler enn meg :/ ) kan diskutere bøkene og opplegget rundt Lovecraft sine kreasjoner.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Svært dyktig forfatter. Kjipt at vi ble ham berøvet i så ung en alder - det var i sine senere år han var på sitt mest produktive, og forlot oss som kjent før han fikk produsert sitt magnum opus. Hans forfatterskap var noe spredd, de tre hovedsyklusene er alle til dels ufullendte og spriker i alle retninger; mangelen på et sammenbindende hovedverk skader forfatterskapets følelse av vedvarende/gjennomsyrende kontinuitet. Denne.. imperfeksjonen påvirker imidlertid ikke min leseglede; Lovecrafts herlig arkaiske språkbruk er en sann fryd å skue.

 

Sjekk for øvrig også ut Dunsany og Poe dersom du har sansen for Lovecraft.

Lenke til kommentar

Har nå lest disse av historiene hans:

The Statement of Randolph Carter

The Outsider

The Rats in the Walls

The Call of Cthulhu

The Shadow Over Innsmouth

The Thing on the Doorstep

At the Mountains of Madness

Pickman's Model

 

Jeg må si at alle disse har vært veldig gode bøker! Litt mye vandring rundt grøten opplegg i noen av de, men allikevel veldig bra! Jeg tror "At the Mountains of Madness" og "The Shadow Over Innsmouth" er favorittene. Utrolig bra historier. The Call of Cthulhu må jeg si jeg synes var litt for innviklet, men det var en veldig interessant historie. Det er halve saken som gjør meg så oppslukt i historiene til Lovecraft. De er ikke bra godt skrevet og til tider skumle, men de er interessante!

Endret av -Nyhus-
Lenke til kommentar

Elsker Lovecraft. Ekstremt fascinerende og ekstremt føkket person. Har lest alt han har skrevet flere ganger, en del biografier, en doktorgradsavhandling om ham, og en del essays.

 

Ser på ham som den eneste "rene" horrorforfatteren. Alt han var ute etter i sine horrorhistorier var å beskrive en ubeskrivelig frykt. Noe som gjør at han aldri greide målet sitt, men han kom nærmere enn noen andre, og hans beste historier er ofte skumlere når de har fått satt seg i hjernebarken din enn når du leser dem.

 

Utenom det så er det fascinerende å lese historienen til en mann som bare måtte skrive noe som var umulig å skrive. I det lys tar historiene på seg ett mye mer Kafkaisk skinn.

 

Les Michel Houellebecq sitt lange essay "H.P. Lovecraft: Against the world, against Life" for en god introduksjon til et mer dyptpløyende syn på Lovecraft som forfatter og person.

Lenke til kommentar
God idè. Skal se om jeg får tak i det essayet. Livet til Lovecraft, det lille jeg har lest, virker ganske tragisk og interessant.

 

Bøkene til Lovecraft er på en måte så usannsynlig at de blir sannsynlige. Han skriver det meste som fakta. Dette gjør at historiene blir veldig artig lesing.

7670800[/snapback]

Det er jo et forsøk på vitenskapelig horror, renere enn noen har gjort før eller siden. Ikke noe drama, romantikk, action, eller "overnaturlige" elementer for å tulle ting til, bare ren fryktscenarier basert på alt det vitenskapen ennå ikke vet(Ifølge Lovecrafts forståelse av vitenskap, som på sitt beste var skremmende fremsynt, og på sitt verste håpløst bak sin tid). Men noe av det interresante er at selvom det er "vitenskapelig" så skaper alltid Lovecraft veldig drømmeaktige stemninger, noe som kan forklares ved at mange av historiene var basert på drømmer og mareritt.

 

Veldig få har prøvd å gjøre det samme siden, og de som kommwer nærmest(F.eks Alien-filmen) blander alltid inn for mye andre elementer for å gjøre det "interresant".

 

Men så har man jo den andre siden av Lovecrafts litteratur også, de rene drømmehistoriene. Lite horror, og det er veldig opp og ned med hvor godt de fungerer, men også veldig interresante.

 

Tragisk og interresant er en god beskrivelse av Lovecrafts liv og virke. Ikke like ekstremt som mange vil ha det til, og feilinformasjonen flyter tykt på toppen, men ekstremt nok til at det er verdt å lese om, som både en forklaring på hvorfor Lovecraft skrev, og på hvorfor han faktisk er like interresant i dag som noensinne. Jeg tror det nærmeste man kan komme en oppsummering er: Drevet av frykt.

 

Men det tar ikke høyde for alle de andre aspektene av livet hans.

 

Uansett.... Vel verdt å sjekke ut essayet. Houellebecq er en av de mest interresante og definitivt den mest kontroversielle forfatterne i Frankrike i dag, og hans hyllest til Lovecrafts hat til livet er full av skummel innsikt.

Lenke til kommentar
Flere av bøkene hans er jo legendariske. Så med denne tråden tenkte jeg vi(om det er fler enn meg :/ ) kan diskutere bøkene og opplegget rundt Lovecraft sine kreasjoner.

7580572[/snapback]

 

Jeg har selv et par bøker med samlinger af hans historier.

 

Der er stærke histrorier blandt dem.

 

Visse beskriver vældigt få detaljer, men formår alligevel at formidle følelsen af frygt meget kraftigt - måske på grund af den effektive brug af at ikke beskrive så mange ting, men at overlade en del til læserens egne fantasi - hvis det giver mening at side det sådan.

 

Andre igen har flere detaljer beskrevet, som eksempelvis The Shadow Over Innsmouth. Jeg kunne ikke spise fisk i flere dage efter at jeg havde læst den historie.

Lenke til kommentar

Ja jeg la har lagt merke til det. Har vel litt med å gjøre at språket er litt gammelt og utdatert også. Ble jo skrevet på 20-30-tallet.. Er nok ikke alle ordene som er like mye brukt i dagens engelsk. Var en del ord der som jeg ikke hadde hørt før, men fostod det meste ut fra sammenhengen.. ellers har man jo alltids engelsk/norsk ordbok, hehe... :)

Lenke til kommentar
Ja jeg la har lagt merke til det. Har vel litt med å gjøre at språket er litt gammelt og utdatert også. Ble jo skrevet på 20-30-tallet..  Er nok ikke alle ordene som er like mye brukt i dagens engelsk. Var en del ord der som jeg ikke hadde hørt før, men fostod det meste ut fra sammenhengen.. ellers har man jo alltids engelsk/norsk ordbok, hehe... :)

7755871[/snapback]

Lovecraft skrev ganske knotete for å være på 20-30 tallet også. Han blander ganske arkaisk språk og merkverdige dialekter i dialogene. Faktisk prøvde han å skrive så realistisk språk som mulig, men siden han selv snakket veldig knotete og gammedags etter tyvetallets standard så ble det ikke akkurat lettlest litteratur.

 

Novelleanbefalinger:

 

- The Colour out of Space

- The Shadow out of Time(kortroman)

- Dreams in the Witch-house

 

Plus alle de andre som ble nevnt av andre.

Lenke til kommentar

Var innom biblioteket og lånte 2 novellesamlinger av Lovecraft. De var kommet ut på 2 forlag og oversatt av forskjellige oversettere. Et par av novellene var i begge bøkene. Var utrolig stor forskjell på hvordan de var oversatt! Teksten var nesten ikke til å kjenne igjen.

Angrer på at disse var mitt første bekjentskap med Lovecraft. Burde så absolutt ha lest på orginalspråket.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...