Gå til innhold

Trenger råd for kjøp av vannkjøling og kabinett


Anbefalte innlegg

Jeg har bestemt meg for å anskaffe vannkjøling til pc'en min, og har sett litt rundt på nettet etter forskjellige alternativer. Jeg har en AMD Athlon 64 3200+ s939. Jeg vil ha et kjølingssett som er kraftig nok til utbygging for hdd/chipset kjøling, og er så stille som mulig. Det bør og være enkelt å få med seg til LAN etc (hurtigkoblinger for slanger o.l), og helst se litt bra ut og ;)

 

De jeg har sett på til nå er:

Zalman Reserator 1

 

og

Zalman Reserator 2

 

Noen som har erfaring med noen av disse, eller noen andre aktuelle?

 

I tillegg har jeg tenkt å kjøpe et nytt kabinett mens jeg er i gang, og vurderte dette

 

Kabinettet bør helst være stilrent, men ikke kjedelig. I tillegg hadde det vært en fordel med tre 5,25" brønner, for eventuell utvidelse til vannkjøling for to harddisker

 

på forhånd, takk. :)

Endret av Syliandor
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har selv Reserator 1, og er veldig veldig fornøyd med denne. Jeg hører den ikke, noe som er et veldig stort pluss, og grunnen til å kjøpe denne..

 

Den kjøler ned en X2 4600, chipsett og et X1800Xt som er middels overklokket, og holder dette på helt grei temperatur. Ingen temp-avlesingsprogrammer installert akkurat nå, men dette er generelt sett ganske varme komponenter, X1800XT er en av de varmeste gpu'ene etter hva jeg vet.

 

Så, om du ikke skal overklokke komponentene dine helt hinsides så vil jeg anbefale en av de overnevnte. Hvem av de du velger er det penger, og eventuelt utseende som avgjør. Den nye, og noe dyrere, er nok bedre hva gjelder kjøling, lyden kan nok ikke ha blitt så mye bedre :)

 

Kjøp med chipsett-blokk samtidig, så får du mest mulig varme ut av kabinettet.

Lenke til kommentar

Tenkte å starte med CPU, GPU, og chipset kjøling. Muligens kjøpe kjøling til ramblokker og. Noen som vet hvor mange ting jeg kan ha på en "kjølekrets" med Reserator 2? Altså, er det en grense for hvor mange forskjellige kjøleblokker jeg kan ha på en pumpe? F.eks slanger fra Reserator 2 -> cpu -> ram -> (muligens harddisk etter hvert) -> gpu -> chipset.

 

Kan ikke så mye om vannkjøling enda, men har lest litt rundt. Så bla. en plass der det sto at det kunne være en fordel å bygge eget sett fra deler, men vil gjerne ha en hel boks med alt i, slik som Reserator 1/2. Både for utseende og for lan transport.

Lenke til kommentar

Det er mye mer praktisk å ha intern vannkjøling hvis du skal dra med deg pc'en på lan. Hvis du skal kjøle alt det er det vel også bedre med en litt sterkere pumpe(en med bra mottrykk) og blokker som ikke er restriktive. Se på high performance settet på microplex og Apogee + andre swiftech-blokker.

Lenke til kommentar

Joda.. Har vurdert intern vannkjøling også, og effektiviteten tviler jeg ikke på, men mye av poenget for meg med å gå over til vannkjøling, er å bli kvitt slitsom og unødvendig viftestøy.

 

Planen min var å fjerne alle vifter fra kabinettet (untatt psu), erstatte dem med vannkjølingsblokker, og ha en passiv kjøler på vannkjølingen. Dermed ble ikke intern vannkjøling et alternativ, av den grunn at da vil ikke varmen komme ut av kabinettet uten hjelp av ekstra vifter, og jeg ville være like langt støymessig sett. :p

 

Hvis jeg skulle bygge meg et eget eksternt sett, ville det bli mange enkle deler utenfor kabinettet, upraktisk for transport, og stygt. Derfor så jeg litt rundt og fant reserator 1 og 2, som virket både enkle, gode, praktiske og stilige. Jeg er litt skeptisk for de medfølgende kjøleblokkene, men hvis ingen har noen dårlige erfaringer med dem, duger de sikkert inntil videre. :hmm: Noen andre forslag på stilige og gode kjøleblokker?

 

Har sett litt på Corsair Nautilus også, men jeg tror ikke den blir aktuell i noen spesiell grad.

 

Når det gjelder å ta pc'n med på lan, tror jeg ikke det vil bli noe nevneverdig problem å få med et av disse tårnene i tillegg. Jeg har stort sett mulighet for å få kjørt den, så bussen er egentlig ikke et alternativ lengre uansett. Det viktigste er at det er enkelt å koble fra eksternmodulen (hurtigkoblinger ol.), og at det ikke lekker under transport etc.. ;)

Lenke til kommentar

Blokker har som regel mindre å si om de er av noe kvalitet Det som bir forskjellen er jo om de er veldig restriktive eller ikke. Slik som Cuplex blokkene til AC er lagd slik at de yter bra med "svake" pumper(pumper med liten l/h), men de fungerer dårligere med f. eks. MCP655. Det som kanskje blir problemet ditt med reseratorene er vel at det rett og slett blir for mange blokker for pumpen. du kan få det tilnærmet likt lydløst med vifter også(viftestyring?). Da får du også helt grei kjøling av rambrikker og hdd. Jeg har til og med fortsatt min passive kjøling på mitt M2N kort fordi jeg har såpass god luftsirkulasjon.

Lenke til kommentar

Jeg gjorde et forsøk med ren viftekjøling høsten 2004. Jeg kjøpte et AC Silentium 1, ei god prosessorvifte og byttet ut kjølevifta på grafikkortet med ei bedre vifte fra AC. Det var perfekt stille til å bynne med, men etter hvert ble det en del bråk fra enkelte vifter. I tillegg ble jeg tvunget til å sette i en gammel 120gb harddisk, så den hjalp jo ikke så rent lite på støyen akkurat. Så neste forsøk blir altså vannkjøling, og en ekstern harddisk ;)

 

Det jeg kan eventuellt gjøre, er å montere ei ekstra kraftigere pumpe i kabinettet, og koble ut den i Reserator om nødvendig. Eller, hvis det fins noen andre aktuelle radiatorer, som kan stå åpent, ser grei ut, og tåler litt. I så fall kunne jeg droppet hele Reserator opplegget, og lagd noe av enkeltdeler, med alt montert i kabinettet unntatt radiatoren.

 

Noen som vet om pumpa genererer mye varme/bråk? Noen som vet om noen aktuelle pumper og radiatorer?

 

Takk for all hjelpen så langt forresten :)

Lenke til kommentar

Hmm.. ser jo greit nok ut, men etter å ha sett litt på forumet, lest litt hist og pist, og tenkt litt, så tok min kreative og praktiske side over. Så nå har jeg bestemt meg for å bestille deler, og bygge mitt eget sett ;)

 

Sitter å leser om diverse pumper, tanker, radiatorer, etc nå.. Men hvis noen har ei fancy liste med de beste komponentene til en dugelig pris, så setter jeg pris på det :) En link til en liknende tråd funker like bra ;) Ser for meg å bruke 2-3000 på settet tror jeg.

Lenke til kommentar

Ekstra pumper er ikke vits. Skal MYE til før pumpen har noe å si på kjøleresultatet (annet enn 2-3 grader). Sats på følgende pumpe, dersom du ikke har penger til å gå for en egen pumpe og vanntank (foretrukket):

http://www.microplex.no/product.aspx?pid=m...vdc&mcat=14s267

Forhåpentligvis er det ikke normalt at denne lager vannbasseng i PCen slik min gjorde (sendt tilbake til Microplex nå). Sett denne oppå skumplast, eller annet vibrasjonsisolerende. Microplex' anbefaling om borrelås funker, men må minst ha 2 eller 3 lag isåfall. Ett lag holder ikke i henhold til vibrasjonsstøy.

 

Monter radiatorer bakpå kabinettet. Det er en fordel med vifteplasser med god plass rundt. Sett på vifter som drar luft ut av kabinettet. Jeg har to 80mm Cooltek-radiatorer (kjøpes hos Microplex) med to PAPST-vifter (8dB og 12dB-versjonene) som reguleres. Dette holder PCen min relativt kald (P4 530 3,4GHz, harddisk X700PRO kjøles). Uansett hva, så er radiatoren(e) de(n) viktigste komponenten(e) i kjølingen, så her kan man tjene eller spare mye.

 

Husk vibrasjonsisolering på vifter, inkludert i PSU. Dette er mye å spare på. Det er uansett ofte PSUen som lager mest støy, så det er liten vits med vifteløst system.

Lenke til kommentar

Skal kjøre fullt fastmontert system på/i kabinettet. Har sett rundt på komponenter, og har funnet noen aktuelle:

 

Radiator:

Her skal visst Denne og denne være kanske bra. Vil jeg tjene noe betydelig på å bruke 3x120 radiatoren, men med bare to vifter? Har ikke tenkt å overklokke i ekstrem grad, så det viktigste er som sagt tidligere å få redusert støyen. Kan noen linke noen gode 120mm vifter?

 

Pumper:

Her har jeg lest at denne og denne skal visstnok være svært så bra. Så også noe om en topp som forbedret det kansje litt begredelige utseende på disse pumpene hehe :p Er noe sånt mulig å få kjøpt? Som tidligere nevnt ville det vært en fordel å hatt ei pumpe som har en del å gå på. Med tanke på eventuelle senere utbygginger etc.

 

Tanker:

Blir sikkert bare å gjøre det enkelt, å gå for denne.. Har lest at tanker ikke har noe å si for annet enn utseende uansett ;)

 

Av det viktige, så gjenstår vel bare blokkene. Her er jeg litt usikker på hva som er bra elller ikke, så forslag tas gladelig imot :) Har også vært en fordel hvis de ikke så helt ræva ut heller :thumbup:

 

EDIT: Tenkte på å kjøre vannkjøling på psu også, og dermed begrense viftebestanden i kabinettet til de to som skal stå på radiatoren. Noen som vet hvordan jeg skal gå fram for å få vannkjølt psu? Fins det egne blokker til det eller må det improviseres på noe måte? I en post postet for litt over et år siden, så jeg at Skrue hadde en slags vannkjøling på psu..

Endret av Syliandor
Lenke til kommentar

har selv den mcp350 pumpa og anbefaler den, har også cooltec radiatoren med 2 papst vifter på lavturtall, godt fornøyd med dette :thumbup: så kjører jeg swiftech blocker på CPU og GPU, noe som jeg også anbefaler! ser bra ut og yter bra! dem får du også på microplex. det med den toppen til pumpa forbedrer også ytelsen har jeg hørt, skjønner ikke åssen, får kjøpt den på www.vcore.dk, men om du skal bestille derfra er visst de thermochill radiatorene veldig!

Lenke til kommentar

Ikke vits å kjøpe de pumpene. De gir mye trykk, men det er ikke noe å tjene på det med mindre du velger blokker som har sin beste ytelse ved høyt trykk. Her kan man likegodt satse på billigere pumper.

 

Det er ikke vits å kjøre trippel radiator med bare 2 vifter, men kan være greit å sette på en tredje vifte for bedre kjøling. En dobbel 120mm-radiator gir uansett god kjøling.

 

Vannkjøling på PSU er ikke vits. Er noen som eksperimenterer med å lodde ut transistorer og feste dem på blokker, men i.o.m at det er mer enn transistorene som krever kjøling, ender man bare opp med død PSU. Da er det bedre å kjøpe en PSU som lager lite lyd med 120mm-vifte, f.eks MIST.

Lenke til kommentar

Oppdatering på liste:

 

Cooltek radiator, 3x120

kr 495,-

 

MIST vanntank m/pumpe

395,-

 

MIST vifte, 16.5 dB(A), Klar plast x3

89,- x 3 = 267,-

 

Zalman vannblokk, chipset

195,-

 

AC vannblokk, CPU, "cuplex PRO"

295,-

 

AC vannblokk, "twinplex pro", ATI og nVidia

349,-

 

Total pris: 1996,- +frakt/porto

 

Slange og nippler selger vi noe av der jeg jobber, så jeg skal sjekke i morgen hva vi har der før jeg gidder å skrive noe her.

 

Jeg har bestemt meg for å kjøpe et enkelt og til dels billigt sett nå, og så oppgradere til sommerferien eller noe. Det viktigste nå er bare å få igang vannkjølingen, så kan jeg tilpasse etc. etter hvert når jeg erfarer hva som virker, og hva som ikke gjør det.

 

Hvordan ser det ut? :xmas:

Lenke til kommentar
Denne vifter HER lager bare 8db lyd og blåser litt mer. Får den også i DENNE versjonen, som blåser mer og støyer fra 7-17db eller noe. Finner de på komplett. De viftene skal i alle fall jeg gå for.

7555136[/snapback]

Takker for tipset. Bestiller tre av dem da :thumbup:

 

vurderte først den pumpa med vanntank, men etter å ha lest mye negativt om den droppet jeg det! hadde heller kjøpt en pumpa av litt bedre kvalitet, og eventuelt gått ned til en 240 rad om budsjettet sprekker altfor mye..

7555368[/snapback]

Ja.. Var inne på samme tankegangen som deg, men med tanke på at jeg neppe kommer til å bruke pumpa i mer enn 2-4 måneder, så tror jeg ikke det er så mye vits.

Planen min er å bruke mist-pumpa et par måneder, og så kjøpe AC vanntank, "aquatube" og Swiftech MCP350, eller tilsvarende, så snart jeg har råd. Jeg skal bestille meg nytt kabinett og ny psu med den første bestillinga, så jeg har ikke råd til å kjøpe ei ordentlig pumpe enda, så jeg vil heller kjøpe noe som akkurat holder til kjøling nå, og heller kjøpe ei god pumpe etter hvert ;) Det kan jo hende at jonepet var bare litt uheldig med sin pumpe.

Lenke til kommentar

Tror ikke det er noe galt med den MIST-pumpa. Isåfall ville ikke Microplex solgt den, og ivertfall ikke under MIST-navnet. Jeg var nok uheldig med min, og får se hva Microplex sier, siden jeg sendte den i retur for noen dager siden. Regner med at jeg får ny, som ikke har de samme problemene.

 

Jeg anbefaler å satse på PAPST-vifter, og vibrasjonsisolerende fester.

http://www.microplex.no/product.aspx?pid=4...GLL&mcat=15s351

Kjøp 3 slike, og koble dem sammen med forgrener(e) til et kontrollert utgang på hovedkortet. Skru dem på med slike imellom radiator og vifte:

http://www.microplex.no/product.aspx?pid=P...120&mcat=15s229

 

Bruk f.eks to slike dersom ikke hovedkortet har 2 eller 3 kontrollerte (ikke PWM-kontrollerte) utganger:

http://www.microplex.no/product.aspx?pid=DI3PS&mcat=c532

 

Dersom hovedkortet ikke har kontrollerte utganger for vifte kan en eller flere viftestyreenheter brukes istedet (helst temperaturkonrollerte).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...