Gå til innhold

Slik lurer strømselskapene oss


Anbefalte innlegg

http://web3.aftenbladet.no/lokalt/article180402.ece

 

Noen som så på TV nyhetene her om dagen om Norned ledningen blandt annet? Analytikere regner med at strømprisene kommer til å øke til gjennomsnitlig europeisk nivå. Dette fordi vi bruker mer strøm sier de.

 

Virkeligheten er at billig og miljøvennlig norsk strøm og det som tidligere var naturressurser selges ut svindyrt. Deretter snur de seg til oss og sier at vi må betale mer fordi magasinene er tomme. Betale mer må vi utrolig nok også når strømmagasinene er FOR fulle!

 

Bokmerket derfor denne artikkelen for en tid tilbake og ventet på at dette skulle komme opp i media igjen. Det var også flere her på forumet som ønsket kilder på, og ikke trodde på, at strømforbruket hadde gått ned.

 

http://e24.no/makro-og-politikk/article1490267.ece

 

Husholdningene har redusert sin strømbruk de siste årene, blant annet på grunn av høyere strømpris. I 2004 brukte husholdningene samlet bare 31 terawattimer (TWh) strøm. Det tilsvarer 25 prosent av normal årsproduksjon i Norge.

 

Dette er 10 prosent mindre enn i 1996. Særlig falt strømbruken etter de høye strømprisene i 2002 (se figur 1). I 2004 var strømbruken i landets husholdninger 6800 kilowattimer (kWh) per innbygger.

 

Strømselskapene ble privatisert for å spare penger. Det som har skjedd er det motsatte - og at de rike blir rikere og resten av oss lider under det. Det til tross for at advarselene om at nettopp dette scenariet ville skje kom fra mange hold.

 

De som faktisk bruker langt mer strøm, industrien, har gunstige kraftavtaler hvor de nærmest betaler spottpris. Alikevel klarer de ikke få hjulene til å gå rundt.

 

Gjenninnfør statlig eierskap! Strømforsyning er et kritisk offentlig ansvar! Og legg ned industrier som koster mer enn deres samlede samfunnsgunstige effekt.

 

Enige? Uenige?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå eier jo staten og diverse kommuner allerede mesteparten av kraften i Norge, så er ikke der problemet ligger. Det er heller måten kraft omsettes på, dvs. via det komersielle Norpool systemet, som har ført til høye priser. At selskapene håver inn mer en "selvkost" kan man se ut av gigant-overskuddene de år etter år har hatt.

 

Jeg har sagt det før, -det er ikke manko på kraft/strøm i norden! Hadde dét vært tilfelle hadde vi hatt rasjonering i både i Sverige, Danmark, og Norge, ikke sant? Vi blir lurt til å tro det. Er kun ved en markedsliberalistisk og børs-aktig synsett man kan hevde noe slik. Mye av strømmen blir produsert med kull, som er en stabil og tilgjenlig vare i store mengder. Trenger f.eks. Norge ekstra tilførsel av strøm, så er det bare for danskene å skuffe mer køl. Kapasiteten er der hele tiden, og derfor er det ingen økonomisk/logisk grunn til at 1 kw/t skal koste mer idag enn for 2 måneder siden, for så å bli billigere igjen om 2 måneder.

 

Det heter markedsliberalisme, men jeg ser på det som en "skjult" ekstra-skatt. :hrm:

Lenke til kommentar

Det er heller måten kraft omsettes på, dvs. via det komersielle Norpool systemet, som har ført til høye priser

 

Spiller egentlig liten rolle hvem som er aksjeholder. Selskapene skulle aldri blitt privatisert. Staten som aksjonær er en helt annen entitet enn staten som eier, og som søker å gå i null kontra enormt overskudd.

 

Det er også hårreisende hvordan strømselskapene utbetaler bonus til eiere, ledere og ansatte samtidig som gamlinger fryser rundt om i det vide land.

 

Og når Norned er klar vil strømprisene i norge samkjøres med kontinentet. Og iom. at vi er så avhengige av strøm i norge vil det si at vi er FUCKED, fordi temperaturene og snøfallet i norge gjør det langt vanskeligere enn der nede.

 

Nordmenn flest kommer til å lide. De rike eierne kommer til å bli rikere. Det virker ikke rettferdig. Systemet fungerte utmerket slik det gjorde, og den samfunnsmessige gevinsten var svært stor, spesielt fordi vi er et kaldt og dyrt land å bo i.

 

Dette kommer til å bli ille. Og deretter kommer vi til å bygge masse gasskraft... og da må vi betale masse i CO2 kvoter til fattige land.

Lenke til kommentar

guardianpegasus: NORPOOL er en felles, nordisk kraftbørs hvor kraftselskapene selger og kjøper strøm så dette er noe som ligger litt utenfor norske myndigheters kontroll.

 

Kraftselskapene har forskjellige avtaler hvor de tar forskjellig påslag på prisen så kundene har mulighet til å a) velge en annen strømleverandør b) velge en avtale som passer dem bedre.

Lenke til kommentar

så dette er noe som ligger litt utenfor norske myndigheters kontroll.

 

Det er jo det som er poenget. Etter at det kom i private hender er det bare profitt som gjelder.

 

kundene har mulighet til å

 

...velge om de vil bli voldtatt i anus bakfra eller misjonærstilling. Selskapene bedriver passivt prissammarbeid. Selskapenes utgifter står ikke i samsvar til profitten. Det virker også sansynelig at måten det hele er organisert på, og stadig fluktuerende priser, er laget for å lure folk til å binde seg.

Lenke til kommentar
det er jo snakk om helt vanlige markedskrefer så ved høyt forbruk er det naturlig at det er høye priser

7447036[/snapback]

Er det ikke heller U-naturlig? Hvis du dreiv et bakeri med kapasitet til å bake 10 000 brød pr. dag, men kun hadde bestilling på 5000 pr. dag, til et stk. pris á kr.5, -burde ikke jeg da få kvantumsrabatt og hvert brød for kr.4 hvis jeg la inn ordre på 8000 pr. dag?

 

Husk også kraftskandalen som skjedde i Kalifornia etter at man opphevet reguleringene der. I et jag etter profitt, så kraftprodusentene og deres kraftmeglere, sitt snitt til i hemmelighet å strupe produksjonen av kraft i egne anlegg og således skape feilaktig inntrykk av at etterspørselen var større enn tilgangen på kraft.

Lenke til kommentar

Denne er kanskje litt søkt og mangler nok dekning, med grunnlag som er litt i Erasmus Montanus-logikkens verden, men en litt morsom tanke/konspirasjonsteori none the less:

 

- Vi bruker masse strøm = leverandørene kan selge strømmen sin billigere og tjene masse penger

- Vi bruker lite strøm = leverandørene må selge strømmen dyrere for å tjene inn de samme pengene

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...