Gå til innhold

Hvor store er astroider?


Anbefalte innlegg

Jeg og en venn har ett veddemål på gang...

for å ikke røpe hvem som mener hva, sier jeg det slik:

 

Nr.1: astroidene som brenner opp i atmosfæren, kan ha opp til 2m i diameter

Nr.2: astroidene som brenner opp i atmosfæren, er på størrelse med støvkorn

 

Argumenter:

 

Nr.1:

-Støvkorn som brenner opp flere hundre kilometer oppe, kan ikke sees fra jorda

-Månen, som ikke har atmosfære, er full av kratere som MÅ komme fra større steiner enn støvkorn

-jorda har ikke slike kratre som på månen.

Nr.2:

-jorda er dekket av 70% vann, så vi vill nesten aldri finne disse kratrene på jorda

-Jorda eroderer, så eventuelle småkratere vil forsvinne, eller bli gjenngrodd.

 

Hvem har rett? hvis dere ikke vet, se på argumentene, og tipp!

har også sjekket på uttallige sider etter info, men det står ingenting om det :S

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fant ei side på Google.

Comets leave dust around their orbit, about the size of a grain of sand. Where these intersect with the Earths orbit then we get spectacular displays of meteorites - shooting stars! Most burn up completely on hitting the Earths atmosphere, blazing brightly for less than a second.

 

A meteoroid is a bit of debris from a comet or asteroid which is on collision course with the Earth. When the meteoroid burns up in the Earths atmosphere it forms a meteor (or shooting star). Most meteors come from particles which are about the size of a grain of sand. A grape sized particle would give an intense fireball, and objects which are bigger still can partly survive the descent: these are the meteorites we can find on Earth.

Kjelde: http://duss0.dur.ac.uk/~done/ns5.html

 

Trur det er meteorittar de snakkar om:

A meteor is the visible path of a meteoroid that enters the Earth's (or another body's) atmosphere, commonly called a shooting star or falling star.

Ein ganske tøff film som illustrerer kva som kan skje om jorda blir truffet av ein enorm meteor: http://www.metacafe.com/watch/159678/meteor_hits_earth/

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg vil ikke si at noen av dere har rett egentlig, Nr1 har noe feil og Nr2 har et så vagt standpunkt at han ikke fortjener å vinne. Slik jeg ser på det, så snakker dere om astroider som enten treffer månen eller jorden, og de kalles da meteorer. Utgangspunktet:

 

Nr1. Om en meteor med en diameter på 2 meter brenner opp, vet jeg ikke direkte. Eneste jeg vet er at det kommer meget ann på hva meteoritten er bygd opp av. Mye stein vil gi en sprø meteor som lett kan eksplodere når den treffer atmosfæren og da ikke klare å komme seg ned til skorpen for å lage et fint lite hull. En laget av jern/nikkel ect vil bli seigere og heller omformes til en dråpe aktig form og har da en større sjangs for å treffe jorden.

 

Nr2: Små støvkorn som kommer inn i vår atmosfære brenner helt klart opp, og kan ses på himmelen som stjerneskudd(gjerne størrelse som erter -> eple) Etter at en komet har passert i nærheten av vår bane rundt solen, vil vi oppleve en meteorsverm, og det er da mulig å observere over 100 stjerneskudd i timen. Det er fordi kometen legger igjenn disse ertene, også "kjører" jorden inn i de på veien rundt solen.

 

Så over til argumentene deres, der Nr1 har litt feil, og Nr2 er litt for vag:

 

Nr1:

-Feil. Som forklart over vil det som defineres som støvkorn kunne ses på nattehimmelen. (Husk at når en tenker på støvkorn fra rommet er det ikke det samme som de som er med å lage hybelkaniner)

-Riktig. Månes kratere kommer fra nedslag igjennom hele dens epoke, og disse har så klart variert i størrelse. Det minste kratere en kan se med det blotte øye fra jorden er på ~50 km i diameter.

-Feil. Jorden har kratere som på månen, og har nok blitt truffet at mange flere meteorer enn det månen har i sin tid pga størrelsen i forhold til månen. Men her har vi en aktiv atmosfære som hjelper til med å dekke over de kratrene vi har. Yucatan, Sahara og et i Ukraina er tre store som er dekt til, og som man tror var tre store meteorer som slo ned omtrent likt og var med på å utrydde dinosaurene(Det finnes et stort i Nordsjøen også som kanskje var med på dette). I Arizona finner vi kanskje det mest kjente krateret på verdensbasis(som folk flest vet om/har sett). Dette er 1200m i diameter og ble laget av et objekt på størrelse av en boligblokk(?), diameter ca 50 m.

 

Nr2:

-Riktig at ca 70%(-75%) av overflaten består av hav, men det betyr at hele 25% er land, og det er ca 5/20 av jordens areal. Vi kan tenke oss at jorden ble laget for 4.5 Gyr siden, og at den var kjølt ned og tilnærmet lik slik den er i dag mhp land og hav for 4 Gyr siden. Hvis vi da sier at det kommer en stor nok(til å lage et krater det skal litt til for ikke å se) meteoritt inn i atmosfære hvert 5 000 år, blir det ca 200 000 nedslag som har kommet på "land" igjennom tidene. Noen av disse må jo være synlige, selv den dag i dag.

-Greit nok at vi har erosjon, men dette er ikke nok til å fjerne de store kraterene på kort tid. Da vil jeg tro vi må opp i Myr, noe som nedslagene i Sahara og Yucatan er et godt eksempel på. Her ligger de bregavet under mange hundre meter med sand og jungel, slikt tar tid.

 

Om dette innlegget egentlig har vært til noe hjelp vet jeg ikke, men dere kan jo finne ut selv hvem som har rett, hvis ikke det allerede er funnet ut.

Lenke til kommentar
A typical meteor has a mass that is only a fraction of a gram. When it hits the atmosphere, it is probably going 10-40 kilometers per second (20,000-90,000 miles per hour). When it enters Earth's atmosphere, its surface heats up because of friction. Bits of matter fall away, and atoms evaporate from the surface to form a hot, gaseous envelope around the tiny particle. This hot envelope, which may be a foot or more in diameter, hurtles through the atmosphere, making a streak of light in the sky.

Kilde: http://www.newtonsapple.tv/TeacherGuide.php?id=1170

Lenke til kommentar

Det er nokså vanlig å leite etter metoritter i saltørkner eller på andre lignende overflater. Der kan man finner små metoritter på størrelse med singel. Et fint samlerobjekt siden det ikke er så fryktelig mange av dem.

Forøvrig heter det meteor så lenge den befinner seg i rommet, og meteoritt er bergarten etter at den har landet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...